Παπαστράτος και «Διοτίμα» μαζί για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παπαστράτος και «Διοτίμα» μαζί για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών υπήρξε ανέκαθεν ένα σοβαρό πρόβλημα με πολλές κοινωνικές επιπτώσεις, ωστόσο εντείνεται σε φάσεις πολεμικών συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών, αλλά και σε περιόδους κρίσεων, με την αύξηση της ανεργίας, την ένταση της φτώχειας, την αποδόμηση του κράτους δικαίου, την κατάρρευση των προνοιακών δομών και του συστήματος υποστήριξης .

Η εταιρεία Παπαστράτος υλοποιεί φέτος μια μεγάλη δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», το οποίο έχει μακρά εμπειρία στα θέματα ισότητας των φύλων, στην κοινωνική ένταξη των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών και στην προστασία των δικαιωμάτων τους.

Πρόκειται πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και δωρεάν νομικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. «Η βία κατά των γυναικών είναι ένα μελανό σημείο για την κοινωνία μας, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ανοικτά και συλλογικά. Ως εταιρεία με μακρά παράδοση στη στήριξη των γυναικών, η Παπαστράτος αναλαμβάνει ακόμα μια φορά την ευθύνη που της αναλογεί στηρίζοντας το δύσκολο αλλά εξαιρετικά σημαντικό και γόνιμο έργο του Κέντρου “Διοτίμα” που δημιουργεί ένα πλέγμα ασφάλειας για τις γυναίκες - θύματα έμφυλων διακρίσεων και βίας, δίνοντας πρακτικές λύσεις σε ένα πραγματικό πρόβλημα» αναφέρει η κ. Χριστίνα Ακουρή, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Παπαστράτος.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «SPEAK» και στοχεύει στο να ενημερώσει αρχικά τα ίδια τα θύματα για τις δυνατότητες παροχής βοήθειας που υπάρχουν και παράλληλα να ενισχύσει την ενημέρωση του κοινού για το θέμα.

«Το πρόβλημα είναι καθημερινό και είναι δίπλα μας. Χρειάζεται να ενεργοποιηθεί όλη η κοινωνία, ώστε τα φαινόμενα βίας να βγαίνουν στο φως και οι γυναίκες να μπορέσουν να υποστηριχθούν σωστά στα μετέπειτα βήματα τους. Τα μηνύματα της καμπάνιας είναι ηχηρά και στόχο έχουν να κινητοποιήσουν όλους εμάς για να μην προσπερνάμε τα περιστατικά βίας που πιθανώς βλέπουμε και ακούμε. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Είμαστε ευτυχείς στην Παπαστράτος που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε σε αυτή την τόσο ουσιώδη προσπάθεια τoυ Κέντρου «Διοτίμα», ώστε το μήνυμα «Μην προσπερνάς» να φτάσει και να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους.» συμπληρώνει η κ. Ακουρή.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Παπαστράτος όλα αυτά τα χρόνια εντάσσει σταθερά στη στρατηγικής της εκτενές πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με δράσεις και πολιτικές οι οποίες κατευθύνονται τόσο προς τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά κοινά.

Η Παπαστράτος έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί ως εξαιρετικός χώρος εργασίας από το Great Place to Work®Institute Hellas (2012-2014 και 2016) και ως Κορυφαίος Εργοδότης από το Top Employer Institute (2015-2017), ενώ έχει λάβει δύο χρυσά βραβεία για προγράμματα ανάπτυξης εργαζομένων από τον θεσμό HR Awards.

Παράλληλα, με ένα πολυσχιδές πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για το οποίο έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009 – 2017, προσπαθεί να ανακουφίσουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί προγράμματα σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ όπως η Αποστολή, η PRAKSIS, ο ΔΕΣΜΟΣ, η Σχεδία αλλά και με φορείς και οργανισμούς όπως είναι η «Διοτίμα».

Η «Διοτίμα» μιλά για το πρόγραμμα και τη συνεργασία με την «Παπαστράτος»

Η κα Δέσποινα Τσούμα, υπεύθυνη νομικών υπηρεσιών της «Διοτίμα» μιλά για το πρόγραμμα και τη συνεργασία με την «Παπαστράτος» και εξηγεί τους άξονες δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας:

«Το πρόγραμμα «SPEAK» που υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη της Παπαστράτος, έρχεται να συμβάλλει με τρόπο ουσιαστικό και συμβολικό στη συνέχιση και εδραίωση της παροχής σημαντικών υπηρεσιών στις γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης βίας.

Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλη βία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά τους. Ωστόσο, οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι φτωχές γυναίκες και οι μετανάστριες, είναι πιο ευάλωτες, αφού δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία και κοινωνική στήριξη, με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμη περισσότερο να ζητήσουν βοήθεια.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στην κατηγορία της έμφυλης βίας εντάσσονται πράξεις που προκαλούν σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχικά τραύματα, απειλές τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμό και στέρηση ελευθερίας του ατόμου. Αυτές οι πράξεις μπορεί να συμβούν τόσο στην ιδιωτική όσο και τη δημόσια σφαίρα, στο πλαίσιο της οικογένειας, του εργασιακού περιβάλλοντος, της κοινωνίας ή της κοινότητας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις άξονες δράσεων:

Αρχικά, προσφέρει δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει νομική συμβουλευτική και υποστήριξη σε δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για την αυτονόμηση των γυναικών και των παιδιών τους από τις κακοποιητικές σχέσεις τους. Είναι μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που είτε λόγω έλλειψης οικονομικής ευχέρειας είτε λόγω οικονομικής εξάρτησης από τον θύτη, δεν τολμούν να ζητήσουν νομική βοήθεια από τους επαγγελματίες. Η νομική βοήθεια έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό και να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό για τα επόμενα βήματα ενδυνάμωσης αυτών των γυναικών.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων, μέσω της δημιουργίας ανοιχτών ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, που συζητούν και διερευνούν θέματα όπως: Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα; Τι σημαίνει να είσαι άνδρας; Τι είναι κοινωνικό φύλο; Τι ρόλο παίζουν οι νόμοι, τα έθιμα και η παράδοση; Πώς αναγνωρίζουμε τα σημάδια της έμφυλης βίας, πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα θύματα και πώς αποφεύγουμε τη δική μας θυματοποίηση; Και μέσα από αυτή τη διαδικασία τοποθετούνται γύρω από τον εντοπισμό καθημερινών φαινομένων έμφυλης βίας, αλλά και καλλιεργούν μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής σε θέματα καθημερινών έμφυλων ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται συναντήσεις σε σχολές και πανεπιστήμια και εν γένει χώρους συνάντησης νέων ανθρώπων. Ένα σχετικό workshop πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τελευταίου TEDxAthens, το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής από το κοινό.

Ο τρίτος άξονας του προγράμματος αφορά στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, με στόχο να ανατραπεί η «κουλτούρα της σιωπής και της ανοχής» κατάσταση που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών. Μια καμπάνια ευαισθητοποίησης πανελλαδικής εμβέλειας με κεντρικό μήνυμα «Μην το προσπερνάς» στέλνει με σαφήνεια το μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ή να αντιμετωπίζεται ως κανονικότητα.

Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους για δημιουργούς έως 30 ετών, οι οποίοι θα καταθέσουν μέσα από το φακό τους το δικό τους προβληματισμό για το θέμα. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός μέχρι τις 31 Αυγούστου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να βρουν το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό στο www.diotima.org.gr. Η ταινία που θα βραβευθεί θα αποτελέσει επίσημο μέσο της καμπάνιας επικοινωνίας το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider