Απαισιόδοξοι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για το μέλλον των ESG επενδύσεων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαισιόδοξοι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για το μέλλον των ESG επενδύσεων
Το μέλλον των επενδύσεων ESG είναι ζοφερό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, με λιγότερους από έξι στους δέκα συμβούλους (58%) να στρέφονται στις ESG επενδύσεις, από 68% το 2020.

Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της συμπερίληψης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης χαρακτηριστικών στις επενδύσεις, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης πολιτικής έντασης γύρω από το θέμα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών Escalent.

Το μέλλον των επενδύσεων ESG είναι ζοφερό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, με λιγότερους από έξι στους δέκα συμβούλους (58%) να στρέφονται στις ESG επενδύσεις, από 68% το 2020. Μάλιστα δεν θεωρούν ότι ο τομέας καταγράφει ανοδικές τάσεις ενώ δεν αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την προσέλκυση νέων πελατών, καθώς μόνο το 15% των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή ESG συμφωνούν ότι έχει ιδιαίτερο νόημα ή προοπτικές ανάπτυξης.

Ενώ λιγότεροι από ένας στους είκοσι εύπορους επενδυτές χρησιμοποιούν επί του παρόντος επενδύσεις ESG, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ενδιαφέρονται για αυτές. Οι τρέχοντες επενδυτές ESG κατευθύνουν κατά μέσο όρο σχεδόν το 37% του ενεργητικού τους στη συγκεκριμένη κατηγορία και αναμένουν μια ελαφρά αύξηση στην κατανομή τα επόμενα δύο χρόνια.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, το θέμα των επενδύσεων ESG έχει γίνει ακόμη πιο διχαστικό καθώς αυξάνονται οι πολιτικές εντάσεις», σημειώνει και προσθέτει ότι «πολλοί σύμβουλοι περιμένουν σαφήνεια από τις ρυθμιστικές αρχές προτού χρησιμοποιήσουν επενδύσεις ESG. Η αυξημένη εποπτεία ς μπορεί να βοηθήσει μόνο από την άποψη ότι το ESG θα γίνει πιο δημοφιλές μεταξύ συμβούλων και επενδυτών».

Οι εντάσεις στον κλάδο θα μπορούσαν να κλιμακωθούν ενόψει των εκλογών του 2024. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο επιχειρηματίας, διαχειριστής κεφαλαίων που αντίκεινται στο ESG, Βιβέκ Ραμασουάμι ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 χρησιμοποιώντας προεκλογικό μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει συστάσεις πολιτικής που θα περιόριζε τη χρήση των επενδύσεων ESG.

Εξετάζοντας τους λόγους για την αυξανόμενη ένταση γύρω από τις επενδύσεις ESG, η Escalent είπε ότι οι σύμβουλοι ανησυχούσαν για τους ασυνεπείς ορισμούς και το αρνητικό δημόσιο αίσθημα του ESG. Οι σύμβουλοι άνω των 55 ετών ανησυχούσαν για ασαφείς κυβερνητικές οδηγίες, περισσότερο από τους νεότερους συμβούλους.

«Οι νέοι και ενημερωμένοι χρήστες και υποψήφιοι ESG αναφέρουν έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση ενός ρομπο-συμβούλου για επενδύσεις ESG», δήλωσε η Λίντα Γιόρκ από το ερευνητικό τμήμα της Escalent. «Εάν οι παραδοσιακοί πάροχοι συμβουλών συνεχίσουν να παραβλέπουν τις ανάγκες των νεότερων επενδυτών, η χρήση οικονομικών συμβούλων μπορεί να εξαλειφθεί ή από την άλλη πλευρά, η κατηγορία των επενδύσεων ESG θα μπορούσε να διαλυθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλότερα επιτόκια μόνο στα πράσινα ή ESG εταιρικά ομόλογα υπόσχεται η ΕΚΤ

PwC: Οι επενδυτικές αποφάσεις έχουν «άρωμα» καινοτομίας και ESG

«A» για τον ΟΤΕ στην αξιολόγηση MSCI ESG Ratings

gazzetta
gazzetta reader insider insider