Από τα Άσπρα Σπίτια στο Δίστομο, η σπίθα για τις ελληνικές έξυπνες πόλεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τα Άσπρα Σπίτια στο Δίστομο, η σπίθα για τις ελληνικές έξυπνες πόλεις
ASPRA SPITIA
Τα Άσπρα Σπίτια, ο ιστορικός οικισμός στην παραλία του Διστόμου έγιναν «πράσινα».

Τα Άσπρα Σπίτια, ο ιστορικός οικισμός στην παραλία του Διστόμου που χρίστηκε πριν από 60 χρόνια αποκλειστικά για το προσωπικό της εταιρείας «Αλουμίνιο της Ελλάδος» μετασχηματίζονται ολοκληρωτικά σε μια έξυπνη πόλη σπέρνοντας τους σπόρους για τη μελλοντική εξέλιξη των ελληνικών δήμων και οικισμών. Πλέον, οι κάτοικοι του οικισμού στην παραλία του Διστόμου παίρνουν μια πρώτη γεύση για το τι σημαίνει ενεργειακή αυτάρκεια και εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από ψηφιακές καινοτομίες.

Η πράσινη μεταμόρφωση του οικισμού επιτυγχάνεται μέσω της νέας πλατφόρμας MYTILINEOS Smart Cities η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ SMART CITIES

Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη, από τον πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια: «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» σημείωσε.

Ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι η εθνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική επιβάλλεται να δημιουργήσει ένα road map, με στοχευμένες δράσεις στους τομείς του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενέργειας και του κλίματος, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του διεθνούς εμπορίου, χωρίς παραφωνίες, και χωρίς ομφαλοσκόπηση, ένα «σπορ» στο οποίο δυστυχώς η Ευρώπη στο παρελθόν επιδόθηκε με εμμονή.

«Εκτιμώ λοιπόν ότι ως εταιρεία μπήκαμε στη διαδικασία και δημιουργήσαμε αυτό το road map, που έχει γίνει πλέον μέρος του DNA μας και κάναμε πολλή δουλειά σε όλα τα πεδία που ανέφερα. Είναι ένα επιχειρηματικό ταξίδι, που διέπεται από την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων και ασπάζεται τα περίφημα κριτήρια ESG. Στόχος μας είναι η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί αξία για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Η κλιματική πρόκληση, η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και ο ρόλος των έξυπνων πόλεων

Οι πόλεις καλύπτουν μόλις το 7% της επιφάνειας του πλανήτη που δεν είναι νερό αλλά στεγάζουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ παράγουν ετησίως περίπου 2 δις τόνους στερεών απορριμμάτων με τάση αύξησης περίπου στο διπλάσιο μέχρι το 2030. Ευθύνονται για πάνω από το 75% της ενεργειακής κατανάλωσης του πλανήτη καθώς και πάνω από 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στις μεγάλες πόλεις καταναλώνεται ετησίως περίπου 2,5 δις κυβικά νερό αλλά χάνονται λόγω διαρροών βλαβών και απωλειών δικτύου περίπου 500εκ κυβικά που αντιπροσωπεύουν το 21% της ετήσιας κατανάλωσης. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών.

«Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα που παράγονται καθημερινά στις πόλεις και δίνουν χρήσιμο υλικό για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων που μπορούν να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πόλεων, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη διαθεσιμότητα τους καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων. Αυτά καλούμαστε να διαχειριστούμε ως ανθρωπότητα, που μάλιστα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε τα 8 δις ανθρώπους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αλλά και να έχουμε ποιότητα ζωής», επεσήμανε αναλύοντας την αναγκαιότητα μετάβασης στο νέο μοντέλο των έξυπνων πόλεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing, Βίβιαν Μπουζάλη, μία «έξυπνη» πόλη είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. «Γίνεται για παράδειγμα μία ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως ανέφερε βελτιώνουν τον τρόπου που εκμεταλλευόμαστε τους πόρους, τους κάνουν πιο αποδοτικούς και βέβαια αποδοτικότερη και οποιαδήποτε δραστηριότητα των πολιτών. Μέσω αυτής αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των δυνατοτήτων των ανθρώπων της, όπου ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Έτσι - με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών –αναβαθμίζονται υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, μέσα από τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων, ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα», σημείωσε σχετικά.

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

• Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
• Έξυπνη διαχείριση υδάτων
• Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
• Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
• Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
• Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
• Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

• «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
• Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
• Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Άλμα στο αέριο από την άνοιξη – Νέος εταιρικός μετασχηματισμός

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις»

Μυτιληναίος: Ασφάλεια εφοδιασμού και προσιτή ενέργεια ισότιμες με την Πράσινη Μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider