Πώς οι επενδυτές μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις μέσω του ESG

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς οι επενδυτές μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις μέσω του ESG
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Καθώς οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αυξάνονται γίνεται όλο και πιο σημαντικό οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επικεντρώνονται σε εταιρείες που συμβάλλουν θετικά στο παγκόσμιο κλίμα.

Οι επενδυτές θα πρέπει να συνυπολογίζουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής, να βλέπουν τα νούμερα και τις αντίρροπες δυνάμεις της αγοράς και μια ορθή αξιολόγηση των δυνατοτήτων προώθησης κεφαλαίων στο ESG μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις αποδόσεις.

Φέτος, η Ευρώπη δοκιμάστηκε από πυρκαγιές και ξηρασία, η Ασία από πλημμύρες, οι ΗΠΑ από τυφώνες, φαινόμενα τα οποία έχουν προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετική ανάλυση της Deloitte αναφέρει ότι η ανεπαρκής δράση για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ 14,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 50 χρόνια. Και αυτό το κόστος αφορά μόνο στις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πρόσφατα, σε ένα διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο "Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ESG;", συζητήθηκαν το κόστος της κλιματικής αλλαγής και ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να συνυπολογίζουν αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις.

Το κόστος της ρύπανσης

«Πιστεύω πραγματικά ότι το ESG έχει να κάνει με τη διαχείριση του κινδύνου, ώστε να μπορείτε να αυξήσετε τις επενδύσεις ESG για να αυξήσετε την ανταμοιβή σας», σημείωσε η ομιλήτρια Joan Michelson, σύμβουλος ESG και η οικοδέσποινα και εκτελεστική παραγωγός του podcast ELECTRIC LADIES. Από την πλευρά του, ο Cary Krosinsky, συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα βιώσιμων οικονομικών που διδάσκει στο Brown, στο Yale και στο NYU, πρόσθεσε ότι τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα απλώς επιταχύνουν την επιθυμία των επιχειρήσεων και των επενδυτών να ενισχύσουν τις αναφορές ESG. Η τάση επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο.

Ο στόχος κάθε διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων είναι να βρει εταιρείες που θα αυξήσουν τον πλούτο των μετόχων μακροπρόθεσμα. Καθώς οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, γίνεται όλο και πιο σημαντικό οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επικεντρώνονται σε εταιρείες που συμβάλλουν θετικά στο παγκόσμιο κλίμα. Εκείνοι που δεν το κάνουν θα μπορούσαν να μείνουν πίσω ή θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

Κατά την ανάλυση των πιθανών επενδύσεων για τα χαρτοφυλάκια που επικεντρώνονται στο ESG, η εταιρεία Southern Asset Management παρουσίασε «τη λογική του μοντέλου κέρδους» για κάθε εταιρεία αξιολογώντας τόσο θετικούς όσο και αρνητικούς παράγοντες, όπως το κοινωνικό κόστος και το κόστος εκπομπών άνθρακα.

Τα κλιματικά ζητήματα είναι ένας από τους κρίσιμους τομείς όπου διάφορες χώρες θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος για να συνεργαστούν στενότερα στο μέλλον, συμφώνησε η επιτροπή. Ωστόσο, αυτές δεν πρόκειται να είναι οι μόνες χώρες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά για να δημιουργήσει συναίνεση σχετικά με τις πρωτοβουλίες για το κλίμα και να οδηγήσει σε καλύτερες αναφορές από εταιρείες και κυβερνήσεις.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Το ESG δεν αφορά μόνο τα κλιματικά ζητήματα. Περιλαμβάνει επίσης κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα διακυβέρνησης, τα οποία συχνά παραβλέπονται από τους επενδυτές οι οποίοι τείνουν να εστιάζουν στον περιβαλλοντικό παράγοντα.

Μία ακόμη πρόκληση που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι το Greenwashing καθώς ορισμένες φορές οι επενδυτές χάνονται στο χάος που προκαλεί το εύρος του ESG και δεν κάνουν τη λεπτομερή έρευνα που απαιτείται για να διακρίνουν ποιες εταιρείες έχουν πραγματικά καλές κατατάξεις ESG.

Οι εταιρείες μπορούν να εξελέγξουν τις κατατάξεις ESG όταν τα κριτήρια είναι γνωστά και δημοσιευμένα. Ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να υποστηρίξουν αυτό το σύστημα όταν δεν γνωρίζουν σε τι κρίνονται.

Με πληροφορίες από το Forbes

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στις αξιολογήσεις ESG των επιχειρήσεων μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις

Το ESG αρχίζει να γίνεται πράξη και στο ελληνικό δημόσιο

Οι επενδύσεις ESG κερδίζουν έδαφος παρά τις επιφυλάξεις της αγοράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider