2,2 τρισ. και μια νέα Συμφωνία του Παρισίου θα μας οδηγήσουν σε ποσοστό ανακύκλωσης 90% το 2040

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
2,2 τρισ. και μια νέα Συμφωνία του Παρισίου θα μας οδηγήσουν σε ποσοστό ανακύκλωσης 90% το 2040
Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή απαιτούνται περίπου 1,8 πλανήτες για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

Κεφάλαια ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και μια «νέα» Συμφωνία του Παρισίου θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ποσοστό ανακύκλωσης 80-90% στα βασικά υλικά μέχρι το 2040, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Boston Consulting Group (BCG) και του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD).

Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή απαιτούνται περίπου 1,8 πλανήτες για να συνεχίσουν να παρέχουν τους απαιτούμενους πόρους και εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός και η παγκόσμια ζήτηση συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν 2,4 πλανήτες μέχρι το 2040.

Προκειμένου η γη να συνεχίσει να προσφέρει πόρους και ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα κατανάλωσης τόσο ώστενα αντιστοιχούν σε πόρους που δεν ξεπερνούν τη δυναμικότητα που έχει ένας πλανήτης. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισημαίνει η έκθεση θα πρέπει να εκπονηθεί ένα επίσημο παγκόσμιο σχέδιο για την ανακύκλωση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στη Συμφωνία του Παρισίου.

Οι απαιτούμενες παγκόσμιες επενδύσεις για να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση

Για να επιτευχθούν επίπεδα ανακύκλωσης έως 90% θα απαιτηθούν επενδύσεις 2,2 τρις οι οποίες θα διανεμηθούν ανά δραστηριότητα ως εξής: 500-530 δισ. δολάρια για τον σχεδιασμό, 170-200 δισ. για τη συλλογή, 180-210 δισ. για την ταξινόμηση και 1,2 τρισ. για την ανακύκλωση. Αυτή η πρόβλεψη αφορά στην ανακύκλωση και συλλογή οκτώ υλικών που παράγουν υψηλά επίπεδα αποβλήτων όσον αφορά στον όγκο, την αξία ή/και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δηλαδή στο τσιμέντο και το σκυρόδεμα, τα μέταλλα, τα βιοαπόβλητα, το ξύλο, το χαρτί, το πλαστικό, τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste ) και τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων (EV).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 24% του κόστους θα κατευθυνόταν στο σχεδιασμό των προϊόντων και την καινοτομία.

Ωστόσο, για τη συλλογή, την ταξινόμηση και την ανακύκλωση καταγράφονται σημαντικές διαφορές σε περιφερειακό επίπεδο οι οποίες σχετίζονται με τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές επίτευξης των επιθυμητών ποσοστών ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανισμών , BCG και WBCSD, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα απορροφήσει το 48% των περιφερειακών επενδύσεων για συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση. Από την άλλη, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, που διαθέτουν πιο ώριμες υποδομές συλλογής και συστήματα ανακύκλωσης, θα χρειαστούν 8% έκαστη (συνολικά 16%). Η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, που έχουν καταγράφουν χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης ως προς τη συλλογή, την ανακύκλωση και τη μείωση των απορριμμάτων, θα χρειαστούν 6% η κάθε περιοχή

Φυσικά, όλες αυτές οι επενδύσεις προμηνύουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες αλλά και περιβαλλοντικές. Η επίτευξη υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης θα επιφέρει τεράστια οφέλη για το κλίμα και θα προστατέψει τη βιοποικιλότητα και την κοινωνική ισότητα. Εάν επιτευχθούν επίπεδα ανακύκλωσης 80% - 90% θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 40-50 δισ. τόνοι μεταξύ 2021 και 204. Αυτό αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση 10-15% του υπολειπόμενου προϋπολογισμού άνθρακα όπως αυτός προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού ή με πιο απλά λόγια, αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 12.000 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή 10 δισεκατομμυρίων επιβατικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider