Γιατί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επενδύουν στη δέσμευση άνθρακα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επενδύουν στη δέσμευση άνθρακα
Περίπου 40 χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει κάποια μορφή τιμολόγησης άνθρακα, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι τιμές θεωρούνται πολύ χαμηλές για να προσφέρουν κίνητρα.

Η αγορά πιστώσεων άνθρακα αναπτύσσεται γρήγορα και τα ιδιωτικά κεφάλαια εισρέουν, κυρίως, από εταιρείες τεχνολογίας που επιδιώκουν να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Το κύμα χρηματοδότησης έρχεται καθώς οι αναφορές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κάνουν λόγο για διπλασιασμό της ανάγκης απομάκρυνσης δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα τονίζοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών από μόνες τους δεν αρκούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, τελικά θα πρέπει απλώς να συλλάβουμε αυτό το διοξείδιο και να το αποθηκεύσουμε. Και για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε αγορές άνθρακα», επισημαίνει σχετικά ο Eric Toone επικεφαλής τεχνολογίας στην Breakthrough Energy Ventures, η οποία έχει κάνει πολλές επενδύσεις στον χώρο απομάκρυνσης άνθρακα.

Οι τεχνικές προσεγγίσεις για τη μόνιμη απομάκρυνση του άνθρακα ποικίλλουν ευρέως, από την αφαίρεση του CO2 από τον αέρα με γιγάντιους ανεμιστήρες και την έγχυσή του σε βράχους, έως την αλλαγή του pH των ωκεανών ώστε να μπορεί να απορροφήσει περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αλλά ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία, κάποιο κατηγορία αυτών των τεχνολογιών πιθανότατα θα χρειαστεί να αναπτυχθεί εξαιρετικά γρήγορα για να επιτευχθεί η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 ή ακόμα και 2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια.

Όπως εξηγεί ο Toone, «μιλάμε για την οικοδόμηση μιας βιομηχανίας που είναι τρεις φορές πέντε φορές μεγαλύτερη από την παγκόσμια πετροχημική βιομηχανία σήμερα».

«Πρέπει να κάνουμε μείωση των εκπομπών σε μαζική κλίμακα, με τεράστιο ρυθμό. Τελεία. Δυστυχώς, επειδή έχουμε κάνει τόσο κακή δουλειά με αυτό μέχρι σήμερα, τώρα θα πρέπει να κάνουμε και αφαίρεση άνθρακα», δήλωσε ο Nan Ransohoff, από την Stripe, μια εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών που έχει επενδύσει εκατομμύρια σε τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα.

Τον Απρίλιο, η Stripe συνεργάστηκε με τις Alphabet, Meta, Shopify και McKinsey για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με την ονομασία Frontier, η οποία σχεδιάζει να αγοράσει πιστώσεις άνθρακα αξίας 925 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 από νεοφυείς εταιρείες αφαίρεσης άνθρακα, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης και να μειώσει δικαστικά έξοδα.

Η απομάκρυνση του άνθρακα ισοδυναμεί με μια διαδικασία αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα που έχει ήδη εκλυθεί. Αυτό είναι διαφορετικό από τη σύλληψη των εκπομπών από μια καπνοδόχο ή την ανακύκλωση άνθρακα για την παραγωγή προϊόντων όπως ανθρακούχα ποτά, πλαστικά ή καύσιμα. Η φύτευση δέντρων είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Περίπου 40 χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει κάποια μορφή τιμολόγησης άνθρακα, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι τιμές θεωρούνται πολύ χαμηλές για να προσφέρουν κίνητρα για την αφαίρεση του άνθρακα ακόμα κι αν αυτές οι εταιρείες λειτουργούσαν σε ευρεία κλίμακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Αυξημένες 6,3% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2021 - Κάτω από το μέσο όρο η Ελλάδα

100 εταιρείες συνυπογράφουν: ΑΠΕ και καύσιμα χαμηλού άνθρακα καυσίμων συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2

COP26: Δυσεπίλυτος γρίφος η εμπορία ρύπων – Σαφήνεια ζητά η διεθνής αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider