Περιβαλλοντική Βιομηχανία: Μπίζνες εκατομμυρίων για την άμεση δέσμευση άνθρακα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιβαλλοντική Βιομηχανία: Μπίζνες εκατομμυρίων για την άμεση δέσμευση άνθρακα
Στα σκαριά μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, ένα «ακριβό σπορ» σύμφωνα με τους ειδικούς της κλιματικής αλλαγής, έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών επιχειρήσεων, funds αλλά και startups και πλέον, καινοτόμα projects ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μια θέση σε ένα βιομηχανικό κλάδο, ο οποίος υπόσχεται να σώσει τον πλανήτη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «μονόδρομο» καθώς οι παραδοσιακές μέθοδοι απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα όπως είναι τα δέντρα και τα άλλα φυτά δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν ένα τόσο φιλόδοξο στόχο. Στον αντίποδα, η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και χρησιμοποιείται προκειμένου να απομονώσει τον άνθρακα από τις εργοστασιακές εκπομπές, καθώς και για την απομάκρυνσή του από την ατμόσφαιρα. Αλλά εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς καθώς το υψηλό της κόστος μέχρι τώρα μεταφραζόταν σε πιο «νωχελικές» επενδύσεις.

Η τάση αυτή όμως δείχνει να αντιστρέφεται καθώς διεθνείς κολοσσοί δείχνου ενδιαφέρον για την άμεση συλλογή διοξειδίου του άνθρακα με απευθείας δέσμευση του αέρα. Ένα από τα πιο γνωστά εγχειρήματα, είναι εκείνο της εταιρείας Climeworks, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια έχει εγκαταστήσει στη Ζυρίχη μια εμπορική μονάδα δέσμευσης άνθρακα, η οποία με τη χρήση 12 πελώριων ανεμιστήρων (οι οποίοι αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες), καθαρίζει την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εργοστάσιο στην Ελβετία αφαιρεί περίπου 900 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Για να γίνει πλήρως αντιληπτό το μέγεθος, πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν ότι παγκοσμίως εκπέμπονται 40 δισεκατομμύρια τόνοι. Πρόκειται για δυσθεώρητους όγκους οι οποίοι έχουν οδηγήσει την παγκόσμια αγορά και τις κυβερνήσεις στην αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών για να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων, πλαστικών, ακόμη και φυσαλίδων. Η Climeworks πωλεί μέρος του δεσμευμένου άνθρακα στην Coca-Cola.

Φυσικά, πρόκειται για μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η ανάπτυξη της οποίας θυμίζει εκείνη των ηλεκτρικών οχημάτων, των ηλιακών πάνελ και των αιολικών πάρκων.

Οι μεγάλοι «παίχτες» είναι πρόθυμοι να επενδύσουν

Η άμεση δέσμευση αέρα και η συλλογή άνθρακα, αποτελεί τη νέα πρόκληση για την περιβαλλοντική βιομηχανία και οι εταιρείες που πρωτοπορούν σε αυτό το κομμάτι ήδη έχουν προσελκύσει χρηματοδοτικό ενδιαφέρον.

Ήδη, για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της η Climeworks έχει συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως είναι οι Microsoft, Audi, Shopify και Stripe και τώρα κατασκευάζει ένα πολύ μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ισλανδία.

Ομοίως, μια άλλη εταιρεία του κάδου, η Carbon Engineering με έδρα τον Καναδά εργάζεται για την άμεση δέσμευση αέρα από το 2015. Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και η Silicon Kingdom Holdings αναπτύσσουν ιδιόκτητη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εργάζονται επάνω στο project είναι εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση του CO2 από τον αέρα και η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τη δέσμευση ή την πώληση του δεσμευμένου αερίου για επαναχρησιμοποίηση.

Απαιτούνται ψηλότερες ταχύτητες σε έρευνα και επενδύσεις

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες από το Κέντρο Νομικής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ, ο κόσμος χρειάζεται περίπου 50.000 εργοστάσια δέσμευσης άνθρακα έως το 2050, κάτι το οποίο θα κόστιζε περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι παραγωγοί πετρελαίου όπως η Exxon και η Chevron επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση άνθρακα, επειδή ο άνθρακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απελευθέρωση παγιδευμένου πετρελαίου.

Η αφαίρεση άνθρακα προσφέρει επίσης μια νέα ευκαιρία για την αγορά πίστωσης άνθρακα. Αυτήν τη στιγμή, οι εταιρείες μπορούν να λάβουν πιστώσεις για αποφευχθείσες εκπομπές ή χαμηλότερες εκπομπές, αλλά σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών, θα κληθούν όχι μόνο να μειώσουν αλλά να καταγράψουν αρνητικές τιμές στην παραγωγή άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider