Πρόληψη πυρκαγιών: Ξεμπλέκοντας το «κουβάρι» της διάχυσης ευθυνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόληψη πυρκαγιών: Ξεμπλέκοντας το «κουβάρι» της διάχυσης ευθυνών
Πρωτοβουλία για την κατάρτιση ενιαίων σύγχρονων προδιαγραφών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών από την WWF.

Πρωτοβουλία για την κατάρτιση ενιαίων σύγχρονων προδιαγραφών, τις οποίες πρέπει να εκπληρώνουν τα τοπικά σχέδια δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, καθώς και για την προετοιμασία ενός πρακτικού οδηγού υλοποίησής τους αναλαμβάνει η WWF προκειμένου να συντονιστεί ο συντονισμός της πρόληψης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η επιτυχημένη οργάνωση και εφαρμογή της πρόληψης βασίζεται σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα, καθώς είναι οργανωμένη γύρω από τρεις βασικούς πόλους λήψης αποφάσεων: τη Δασική Υπηρεσία, τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η ευθύνη υλοποίησης μέτρων πρόληψης βρίσκεται διάσπαρτη σε πολλούς φορείς, ενώ παράλληλα στηρίζεται σε αποφάσεις και σχέδια πολλών άλλων ακόμα. Παράλληλα, η κεντρική εποπτεία της αντιμετώπισης των πυρκαγιών εδράζεται τοπικά στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και τα μέτρα πρόληψης συντονίζονται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ή Δήμου στο πλαίσιο των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ). Επιπρόσθετα, οι αποφάσεις κατανομής και διάθεσης των πόρων στηρίζονται σε μια αποσπασματική καταγραφή των υφιστάμενων αναγκών από τους δικαιούχους φορείς, χωρίς όμως να προηγείται ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των απαιτούμενων δράσεων, μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, το υπάρχον σύστημα δυσκολεύεται να εκπληρώσει την ανάγκη σχεδιασμού της πρόληψης δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο μίας ορθολογικής εκτίμησης και ιεράρχησης των κινδύνων και των αναγκαίων μέτρων.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να πετύχει την οργάνωση και διασφάλιση μιας σειράς από ενέργειες και διαδικασίες που κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, μέσω της πρωτοβουλίας θα γίνει ανάλυση και τεκμηρίωση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών, τεκμηρίωση των αναγκών πρόληψης αυτών, σύνδεση του προβλήματος με τις αντίστοιχες λύσεις, θα οριστούν ενιαίες σύγχρονες προδιαγραφές σύνταξης σχεδίων δράσης και θα επιτευχθεί η ωρίμανση χρηματοδοτικών προτάσεων για τους ΟΤΑ Α΄βαθμού, ενώ παράλληλα, θα διασφαλιστεί η ενημέρωση και η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην κατάρτιση των σχεδίων.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διεκδίκησε και πήρε αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων και θέματα πολιτικής προστασίας, καθώς και αντίστοιχα κονδύλια. Μεταξύ των υποχρεώσεων της ήταν και η ανάπτυξη ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Τα τοπικά αυτά σχέδια δράσης έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί εξασφαλίζουν την βέλτιστη κατανομή πόρων και προσωπικού και καθορίζουν τον τοπικό μακροχρόνιο προληπτικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Δήμοι είτε δεν έχουν καταρτίσει τοπικά σχέδια, είτε έχουν ανεπαρκή σχέδια που δεν υπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο εκπονήθηκαν», δήλωσε ο Δρ Ιωάννης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η ανάπτυξη ενιαίων σύγχρονων προδιαγραφών για την κατάρτιση τοπικών σχεδίων δράσης για την πρόληψη και όχι απλώς σχεδίων οργάνωσης της καταστολής, όπως συνηθίζεται, θα επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας. Παράλληλα, θα δοθεί ενεργός ρόλος στην τοπικότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, εξασφαλίζοντας την ορθή χρήση των πόρων που διανέμονται και προορίζονται για την πρόληψη», σχολίασε ο Δημήτρης Καραβέλλας Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιοδεία Στυλιανίδη στη Κω - Να μειωθεί ο κίνδυνος σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς

Στυλιανίδης: Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, είναι το «δόγμα» για την φετινή αντιπυρική περίοδο

Ολοκληρώθηκαν δύο αντιπυρικά έργα σε Σχινιά-Μαραθώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider