Οικονομάκης (ΕΕΑΑ): Πρόκληση για την ανακύκλωση τα 22 εκατ. ευρώ από την

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομάκης (ΕΕΑΑ): Πρόκληση για την ανακύκλωση τα 22 εκατ. ευρώ από την
Τελικά η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά ή πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης;

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία και τη δημόσια διοίκηση η εισφοροδιαφυγή στην ανακύκλωση συσκευασιών η οποία εκτιμάται ότι αγγίζει το 45% και μεταφράζεται σε 22 εκατ. ευρώ το χρόνο, ανέδειξε ο πρόεδρος της ΕΕΑΑ, Μιχάλης Οικονομάκης μιλώντας την Πέμπτη στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της ανακύκλωσης και την ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας μέσω νέων τεχνολογιών, ο κ. Οικονομάκης έθεσε ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. «Σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση της ανακύκλωσης συσκευασιών είναι η εισφοροδιαφυγή, η οποία εκτιμάται ότι φθάνει τα 22 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το έργο της δουλειάς αυτής βαραίνει κάποιους άλλους. Η Πολιτεία, η δημόσια διοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το θέμα αυτό. Σε απόλυτους αριθμούς είναι 22 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό είναι 45%. Είναι πολύ βαριά και τα δυο νούμερα. Το έχουμε αναδείξει το θέμα στην πολιτεία επανειλημμένως. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί. Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη να ενισχυθεί η δραστηριότητα της ανακύκλωσης», σημείωσε σχετικά.

Τελικά η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά ή πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης

Ο κ. Οικονομάκης σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τη σύγχυση που κάποιες φορές δημιουργείται σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις της ΕΕΑΑ αλλά τις χαμηλές συνολικά επιδόσεις της χώρας μας στην ανακύκλωση εξήγησε ότι η ΕΕΑΑ αποτελεί το σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας, αυτά αντιπροσωπεύουν το 20% και για αυτό το ποσοστό η ΕΕΑΑ συνεισφέρει κατά 95% στους εθνικούς στόχους. Επομένως στην ανακύκλωση απορριμμάτων συσκευασιών είμαστε μπροστά αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την ανακύκλωση συνολικά. «Η Ελλάδα είναι πίσω στην ανακύκλωση. Φωτογραφίζουν τον μπλε κάδο αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Για το υπόλοιπο κομμάτι απορριμμάτων ευθύνη έχειη Πολιτεία σε οποιοδήποτε βαθμό διοίκησης. Δεν είναι ευθύνη του μπλε κάδου», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΑΑ: Πρόταση για εκσυγχρονισμό του δικτύου ανακύκλωσης – Σε ετοιμότητα για το σύστημα εγγυοδοσίας

Σύμβαση ΕΔΣΝΑ και ΕΕΑΑ για την επιδότηση ανακυκλώσιμων υλικών

Η άστοχη ανακύκλωση δηλητηριάζει την κυκλική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider