Με διευρυμένο «Εξοικονομώ», φωτοβολταϊκά και ηλιακούς η αύξηση της ενεργειακής μας ασφάλειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με διευρυμένο «Εξοικονομώ», φωτοβολταϊκά και ηλιακούς η αύξηση της ενεργειακής μας ασφάλειας
Με διεύρυνση του «Εξοικονομώ», παρεμβάσεις στο ζεστό νερό και αύξηση των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση κατά 25% στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Με διεύρυνση του «Εξοικονομώ», παρεμβάσεις στο ζεστό νερό και αύξηση των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση κατά 25% στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Πρόκειται για παρεμβάσεις ύψους 2,35 δισ. οι οποίες ωστόσο δεν καταφεύγουν στη συνήθη πρόταση υποκατάστασης του ρωσικού αερίου από φυσικό αέριο ή LNG από άλλους προμηθευτές αλλά υποδεικνύουν απλές, δοκιμασμένες λύσεις οι οποίες μάλιστα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα με ανάλυση του κ. Χάρη Δούκα, Αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ, ο οποίος μίλησε στο Power & Gas Forum, οι παραπάνω παρεμβάσεις θα επιτρέψουν την άμεση μερική απεξάρτηση της από τις ρωσικές εισαγωγές, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλες εναλλακτικές όπως είναι για παράδειγμα οι εισαγωγές LNG, οι οποίες για να καλυφθούν οι εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες θα έπρεπε να αυξηθούν σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, η στρατηγική θα μπορούσε να κινηθεί σε τρεις άξονες:

  • στη εξοικονόμηση ενέργειας σε 100.000 σπίτια με αλλαγή κουφωμάτων και θερμομόνωση και ενδεικτικό κόστος τα 550 εκατ. ευρώ.
  • στη χρήση φωτοβολταϊκών 2,2 γιγαβατ τα οποία μπορούν να μπουν στο σύστημα μέχρι το τέλος του χρόνου αν αξιοποιηθούν και οι ώριμες επενδύσεις. Πρόκειται για μια παρέμβαση που υπολογίζεται στα 1,32 δισ. ευρώ
  • στη χρήση ηλιακών για το ζεστό νερό χρήσης σε 600.000 νοικοκυριά, μια παρέμβαση που θα προσέφερε εξοικονόμηση 20% και προστιθέμενη αξία καθώς ήδη υπάρχει μια καλή βιομηχανία στον τομέα αυτό. Πρόκειται για μια δράση ύψους 380 εκατ. ευρώ

Όπως εκτίμησε ο κ. Δούκας, οι παραπάνω δράσεις θα έχουν μεγάλη μόχλευση, θα επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση για τη χώρα και θα ενισχύσουν την εσωτερική βιομηχανία.

Η δυσκολία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Η υιοθέτηση λύσεων που θα βασίζονται σε εγχώριους πόρους αποτελεί ζητούμενο για την αγορά, η οποία αναγνωρίζει ότι δεν είναι εφικτή ούτε η άμεση απεξάρτηση από το φυσικό αέριο ούτε από το ρωσικό αέριο.

Μιλώντας επίσης για το θέμα της απεξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στο ίδιο φόρουμ ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας στην Elpedison, κατέδειξε τη δυσκολία υποκατάστασης των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία σημειώνοντας ότι «η ΕΕ είχε και έχει μεγάλη εξάρτηση. Για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο. Όταν η επιβίωσή σου εξαρτάται από κάποιον άλλον, δεν βάζεις εσύ τους όρους, απλά διαπραγματεύεσαι τους όρους της ήττας σου. Θα πρέπει να κάτσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις. Οι καταναλωτές δεν αντέχουν να πληρώνουν τέτοιους λογαριασμούς. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα, να γίνουν διαπραγματεύσεις να σταματήσει η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Η Ευρώπη θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο αλλά παράγει πολύ λιγότερο από ό,τι καταναλώνει. Πώς θα απεξαρτηθούμε από τη Ρωσία εφόσον το 2021 το 42% του μείγματος του φυσικού αερίου προήλθε από εκεί; Για να απεξαρτηθούμε χρειαζόμαστε επιπλέον 1358 πλοία LNG. Θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό;», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τίμερμανς: Προετοιμασμένη η Κομισιόν για οποιαδήποτε περίπτωση αφορά την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο

Η Γερμανία ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο

Κρίση στην Ουκρανία: Η Ρωσία υποβαθμίζει τις προσδοκίες για τις συνομιλίες - Το μήνυμα στην ΕΕ για το φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider