Το λιανεμπόριο εφαρμόζει καινοτόμες εναλλακτικές αντί για τα πλαστικά μιας χρήσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το λιανεμπόριο εφαρμόζει καινοτόμες εναλλακτικές αντί για τα πλαστικά μιας χρήσης
walmart
Προς ένα κυκλικό σύστημα επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών οδεύει το λιανεμπόριο.

Προς ένα κυκλικό σύστημα επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών οδεύει το λιανεμπόριο με τις μεγάλες αλυσίδες και τις πολυεθνικές να κάνουν την αρχή.

Το τελευταίο διάστημα, η Walmart έχει λανσάρει ένα νέο σύστημα στην κατ’ οίκον διανομή προϊόντων, InHome και δοκιμάζει επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες.Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του κολοσσού του λιανικού εμπορίου να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να κινηθεί προς επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες ή βιομηχανικά κομποστοποιήσιμες συσκευασίες και να μηδενίσει τα απόβλητα στις δικές του δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τον Καναδά έως το 2025.

Μάλιστα, όταν η Walmart λάνσαρε τη νέα υπηρεσία παράδοσης ειδών παντοπωλείου, έκανε ένα τολμηρό πείραμα: οι πελάτες θα άφηναν έναν άγνωστο να μπει στα σπίτια τους για να παραδώσει γάλα, αυγά και άλλα προϊόντα προκειμένου να οδηγηθούν απευθείας στο ψυγείο.

Τώρα που η υπηρεσία InHome επεκτείνεται, η εταιρεία δοκιμάζει εάν η ίδια και πελάτες της μπορούν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση από πλαστικές σακούλες μίας χρήσης και άλλα είδη συσκευασίας μιας χρήσης που καταλήγουν στα σπίτια των αγοραστών — και τελικά, στη χωματερή.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Walmart αντάλλαξε τσάντες μιας χρήσης με τσάντες που συνέλεξε, έπλυνε και χρησιμοποίησε ξανά για τη συνδρομητική της υπηρεσία.

Το πιλοτικό έργο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί σε ένα μόνο κατάστημα κοντά στην περιοχή του μετρό της Νέας Υόρκης, αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Walmart να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να κινηθεί προς επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες ή βιομηχανικά κομποστοποιήσιμες συσκευασίες για τις ιδιωτικές της μάρκες και να μηδενίσει τα απόβλητα της στις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και τον Καναδά έως το 2025.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Walmart σχεδιάζει να δοκιμάσει εναλλακτικές λύσεις έναντι του πλαστικού μιας χρήσης για παραλαβή στο πεζοδρόμιο και παράδοση στο σπίτι, δήλωσε η Jane Ewing, ανώτερη αντιπρόεδρος βιωσιμότητας της Walmart. Αυτές οι υπηρεσίες είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι τομείς της επιχείρησης παντοπωλείου της Walmart, αφού οι αγοραστές συνήθισαν αυτό τον τρόπο αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μέχρι το τέλος αυτού του έτους, η Walmart σχεδιάζει να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας παράδοσης InHome από 6 εκατομμύρια σε 30 εκατομμύρια νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους μήνες, η εταιρεία οραματίζεται ότι εκατομμύρια πελάτες θα παραλαμβάνουν το γάλα, τα ζυμαρικά και προϊόντα στην κουζίνα ή στο γκαράζ με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Οι τσάντες για το πιλοτικό InHome κατασκευάζονται από την Returnity, μια εταιρεία που προσπαθεί να μετακινήσει τους λιανοπωλητές και τις επωνυμίες καταναλωτικών προϊόντων μακριά από κουτιά και σακούλες μιας χρήσης και προς ένα κυκλικό σύστημα συσκευασίας που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ο Mike Newman, Διευθύνων Σύμβουλος της Returnity, εκετιμά ότι για να λειτουργήσει το μοντέλο, η επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία πρέπει να έχει νόημα οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε συσκευασίες που χρησιμοποιούνται συχνά, σχεδιασμένες με ανακυκλωμένα πλαστικά ή άλλα βιώσιμα υλικά, με ποσοστό επιστροφής άνω του 92%. Με το πρόγραμμα της Walmart, όπως ανέφερε, το ποσοστό επιστροφής ήταν σχεδόν 100%.

Άλλες εταιρείες, όπως η Estee Lauder, η New Balance και η Rent the Runway, αναζητούν επίσης τρόπους να μετακινηθούν σε ένα κυκλικό σύστημα επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Walmart

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΑΑ: Πρόταση για εκσυγχρονισμό του δικτύου ανακύκλωσης – Σε ετοιμότητα για το σύστημα εγγυοδοσίας

ΕΕ: Νέο βήμα προς τον στόχο της ανακύκλωσης 10 εκατ. τόνων πλαστικών

Τα βιοπλαστικά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Κυκλική Οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider