Σταθόπουλος (Πράσινο Ταμείο): Τα κονδύλια και τα έργα για τη διαχείριση αποβλήτων

Newsroom
Μοιράσου το
Σταθόπουλος (Πράσινο Ταμείο): Τα κονδύλια και τα έργα για τη διαχείριση αποβλήτων
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Στάθης Σταθόπουλος παρουσίασε τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου στο Plastics Conference 2022.

Στα έργα και τα κονδύλια που διαθέτει το Πράσινο Ταμείο για την διαχείριση των αποβλήτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού, Στάθης Σταθόπουλος μιλώντας την Τετάρτη στο Plastics Conference 2022.

Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι το Πράσινο Ταμείο συγχρηματοδοτεί έργα LIFE στα οποία συμμετέχει είτε ως συντονιστής δικαιούχος είτε ως συνδικαιούχος. Αναλύοντας την ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο σύγχρονων έργων LIFE, που εστιάζουν στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών λύσεων για τη διαχείριση πλαστικών αποβλήτων, ανέφερε ενδεικτικά τα ακόλουθα:

«Πρώτα απ’ όλα το "δικό μας" ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP CEI-Greece για την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την επιτυχημένη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση του πλαστικού με τη δημιουργία τριών Πράσινων Σημείων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη θέσπιση νέων προτύπων για την ανακύκλωσή του. Στο έργο συμμετέχει ενεργά και το Πράσινο Ταμείο σαν συνδικαιούχος αλλά και σαν συγχρηματοδότης του έργου και μέχρι το τέλος υλοποίησής του το 2027, αναμένεται να διαθέσει συνολικά το ποσό των 2.484.975 Ευρώ με Δικαιούχους το ΥΠΕΝ, την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, το ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ, το ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και 9 συνεργαζόμενους Δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Αλοννήσου, Πάρου, Αντιπάρου, Τήνου, Θήρας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Ναυπακτίας).

Επίσης, το έργο LIFE DEBAG αποτελεί μια Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μάλιστα, το Έργο είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο, καθώς κατόρθωσε να επηρεάσει την Εθνική Νομοθεσία για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (ΚΥA 180036/952/10.8.2017). Προκύπτει ότι το Πράσινο Ταμείο από το 2016 μέχρι σήμερα έχει διαθέσει συνολικά το ποσό των 57.000,00 Ευρώ με Δικαιούχους την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.

Σημαντική συμβολή στην περιβαλλοντική κατάσταση της χώρας έχει και το έργο LIFE: PAVEtheWAySTE που αναπτύσσει μια επίδειξη της αποδοτικότητας των πόρων μέσω καινοτόμων ολοκληρωμένων συστημάτων ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων για τις απομακρυσμένες περιοχές. Η περιοχή υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει δύο ελληνικές απομακρυσμένες περιοχές, το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Νότιο Αιγαίο) και το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας (Δυτική Ελλάδα). Το Πράσινο Ταμείο έχει ενισχύσει την υλοποίηση των σχετικών δράσεων με ποσό ύψους 86.000,00 Ευρώ, με Δικαιούχο το ΕΜΠ.

Τέλος, το έργο LIFE PAYT “Pay-as-you-throw” συστήνει ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης αποβλήτων, σύμφωνα με το οποίο ο χρήστης πληρώνει μόνο για ό,τι εναποθέτει σε καινοτόμα δοχεία. Στα συγκεκριμένα δοχεία είναι δυνατή η μέτρηση των αποβλήτων που εναποτίθενται σε αυτά και υπάρχει διαφορετική επιβάρυνση για την απόθεση συμμίκτων ή μη αποβλήτων. Το έργο αποβλέπει σε δίκαιες χρεώσεις των νοικοκυριών και των καταστημάτων, με εξατομικευμένη μείωση δαπανών (τελών) και οφέλη ηθικής και υλικής επιβράβευσης, σε αντίθεση με όσους παράγουν μεγαλύτερη ρύπανση από την παραγωγή αυξημένου όγκου σύμμεικτων απορριμμάτων. Το Πράσινο Ταμείο έχει ενισχύσει την υλοποίηση των σχετικών δράσεων με ποσό ύψους 67.000,00 Ευρώ με Δικαιούχο το ΕΜΠ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.