Σε υψηλό δεκαετίας παραμένουν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό δεκαετίας παραμένουν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων
Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατακόρυφα το περασμένο έτος, λόγω της περιορισμένης συγκομιδής.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο και παραμένουν σε υψηλό δεκαετίας, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο σημαντικών προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 134,4 μονάδες τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το αναθεωρημένο 132,8 τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 27,3% τον περασμένο μήνα ενώ ο δείκτης τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με τις τιμές του σιταριού να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, στο 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών για βούτυρο και γάλα σε σκόνη παραμένει, καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες ενόψει της σύσφιξης των αγορών», δήλωσε ο FAO.

Οι παγκόσμιες τιμές ζάχαρης αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% σε ετήσια βάση. «Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης», δήλωσε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε την τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση του, σημειώνοντας πτώση 0,9% τον μήνα, ενώ οι παγκόσμιες τιμές φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 0,3%, ωστόσο οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές, ανέφερε ο FAO.

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατακόρυφα το περασμένο έτος, λόγω της περιορισμένης συγκομιδής και της ισχυρής ζήτησης.

Ο FAO με έδρα τη Ρώμη μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021 σε 2,791 δισεκατομμύρια τόνους από 2,793 δισεκατομμύρια που υπολογιζόταν πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με τις προοπτικές της προσφοράς και ζήτησης δημητριακών.

Ωστόσο, η αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα εξακολουθεί να καταγράφει ρεκόρ, δήλωσε ο FAO.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider