Νορβηγία: Η πολλά υποσχόμενη αιολική ενέργεια «σκόνταψε» στην κοινωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Η πολλά υποσχόμενη αιολική ενέργεια «σκόνταψε» στην κοινωνία
Η αιολική ενέργεια θεωρείται «καλή» για το περιβάλλον αλλά «κακή» για τη φύση στη Νορβηγία.

Η αιολική ενέργεια θεωρείται «καλή» για το περιβάλλον αλλά «κακή» για τη φύση στη Νορβηγία, σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, με αποτέλεσμα μια ηγέτιδα χώρα στην αιολική ενέργεια να αναγκάζεται να «παγώσει» μεγάλα έργα λόγω της έλλειψης κοινωνικής αποδοχής και υποστήριξης από τις τοπικές αρχές.

Mέσα σε μια δεκαετία, ο χερσαίος αιολικός τομέας στη Νορβηγία έχει παγώσει και έχουν μετατραπεί από έναν «πράσινο ήρωα» σε υπ’ αριθμόν «ένα» υπαίτιο που καταστρέφει τη φύση. Σε αυτό τον τόνο η Αslaug Marie Haga, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας αιολικής ενέργειας Norwea, επισημαίνει ότι η νορβηγική βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους χερσαίους αιολικούς πόρους στην Ευρώπη, πρέπει να αναρωτηθεί «τι πήγε στραβά», καθώς αντιμετωπίζει ένα πάγωμα των νέων αδειών εν όψει της νέας νομοθεσίας και μετά από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Η Haga επισημαίνει ότι η αδειοδότηση έχει σταματήσει καθώς ο χερσαίος τομέας υφίσταται αντιδράσεις, οι οποίες απειλούν τους κυβερνητικούς στόχους για το κλίμα. «Το θέμα των χερσαίων αιολικών στη Νορβηγία έχει καταστεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σε βαθμό που τώρα δεν δίνονται νέες άδειες», επεσήμανε μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο της WindEurope Electric City στην Κοπεγχάγη.

Όπως εξήγησε, ένας βασικός λόγος που η χώρα έχει οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση είναι η έλλειψη υποστήριξης σε δημοτικό επίπεδο για την αιολική ενέργεια και σημείωσε ότι τα χρήματα που διοχετεύονται στις τοπικές κοινωνίες από τους επενδυτές και τις εταιρείες είναι πολύ λίγα σε βαθμό που η κίνηση τείνει να καταστεί απρόσωπη σε τοπικό επίπεδο. Τόνισε επίσης μια δραματική αλλαγή στην αντίληψη «στο σημείο όπου τα χερσαία αιολικά θεωρούνται «καλά» για το περιβάλλον αλλά «κακά» για τη φύση. «Αν επιστρέψαμε στο 2010, οι άνθρωποι που εργάζονταν στον τομέα θεωρούνταν ήρωες καθώς συνέβαλαν στην παραγωγή πράσινης ανανεώσιμης ενέργειας. Σήμερα πολλοί στη βιομηχανία θεωρούνται απατεώνες που βλάπτουν τη φύση», αναφέρει.

Η Νορβηγία πρόσθεσε 1,5 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας πέρυσι για να ανεβάσει την συνολική της παραγωγή σε 4 GW, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της WindEurope. Στη χώρα έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα όπως το χερσαίο έργο, Fosen (1GW), το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης – αλλά φέτος ακυρώθηκαν οι άδειές τους σε δύο επιμέρους έργα μετά από ενέργειες για τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων ταράνδων.

Η Haga προειδοποίησε ότι ένα παρατεταμένο πάγωμα των αδειών θα απειλούσε τους στόχους της Νορβηγίας για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, με τον υπεράκτιο άνεμο της χώρας να αναμένεται να «παρέμβει» πολύ αργά για να καλύψει το κενό.

Με πληροφορίες από το Recharge.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider