Το μέλλον της μπύρας βρίσκεται στην Αφρική - Ευκαιρίες ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μέλλον της μπύρας βρίσκεται στην Αφρική - Ευκαιρίες ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία
Η αφρικανική ήπειρος τείνει να καταστεί το μήλον της έριδος για τη διεθνή βιομηχανία μπύρας.

Η αφρικανική ήπειρος τείνει να καταστεί το μήλον της έριδος για τη διεθνή βιομηχανία μπύρας με τις μεγάλες πολυεθνικές να διεκδικούν μερίδιο της αγοράς αλλά και επενδύσεων στη νεότερη ήπειρο του κόσμου. Οι γίγαντες της ζυθοποιίας οσμίζονται μια μεγάλη αλλαγή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η οποία δεν είναι άλλη από ένα πολλά υποσχόμενο εργατικό δυναμικό στην Αφρική, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Κίνας και της Ινδίας.

Η κατανάλωση της μπύρας σχετίζεται με τα δημογραφικά στοιχεία και η Αφρική είναι από τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές. Μέχρι το 2050, τα αφρικανικά κράτη θα έχουν συνολικά μεγαλύτερο πληθυσμό από την Κίνα ή την Ινδία. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για τον κλάδο της ζυθοποιίας αλλά και για άλλους τομείς. Μέχρι σήμερα, το ταχέως αναπτυσσόμενο εργατικό δυναμικό και οι άφθονοι φυσικοί πόροι έχουν αποτύχει να φέρουν στην Αφρική το είδος της οικονομικής ανάπτυξης που απολάμβαναν άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Αυτό όμως τείνει να αλλάξει.

Οι κλιματικές συνθήκες και το γεγονός ότι η μπύρα και η απασχόληση πάνε «χέρι-χέρι» ευνοούν την ανάπτυξη του κλάδου στην αφρικανική ήπειρο. Ένας λόγος που το Βιετνάμ είναι μια αγορά όπου οι παγκόσμιες εταιρείες ποτών ανταγωνίζονται έντονα τα τελευταία χρόνια είναι ότι το εργατικό δυναμικό θα ξεπεράσει το εργατικό δυναμικό της Ιαπωνίας έως το 2030.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν έναν ιδιαίτερο πόλο έλξης για τους ζυθοποιούς. Ενώ οι εύποροι πληθυσμοί τείνουν να χάνουν σταδιακά τη δίψα τους για μπύρα και στρέφονται στο κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη (και όλο και περισσότερο σε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ), η μπύρα αποτελεί μια προσιτή πρώτη επιλογή για τις αναδυόμενες εισοδηματικές κατηγορίες σε περιοχές όπως η Κίνα και η Αφρική.

Η κατανάλωση μπύρας στην αφρικανική ήπειρο αυξήθηκε κατά 33% μεταξύ 2010 και 2019, σύμφωνα με μελέτη της Kirin Holdings Co., καθιστώντας την σε μια περιοχή η οποία γνωρίζει πρωτόγνωρη ανάπτυξη όσον αφορά στα αλκοολούχα ποτά. Η Νιγηρία εδώ και πολύ καιρό έχει ξεπεράσει την Ιρλανδία και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά το Ηνωμένο Βασίλειο για το Guinness Stout της Diageo. Οι πωλήσεις στην ήπειρο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% κατά τη διάρκεια του 2021, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, John O'Keeffe, σε διάσκεψη επενδυτών αυτόν τον μήνα.

Μεγάλες πολυεθνικές όπως οι Heineken, Guinness και Budweiser, διεκδικούν μερίδιο στην αναπτυσσόμενη αυτή αγορά.

Η διαμάχη μεταξύ της Heineken NV, της Diageo Plc και των μονάδων της Anheuser-Busch InBev SA για τον έλεγχο της νεότερης ηπείρου του κόσμου συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Η εξαγορά από τη Heineken της νοτιοαφρικανικής οινοποιίας Distell Group Holdings Ltd. και της Namibia Breweries Ltd. για τη δημιουργία μιας επιχείρησης 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

Οι προκλήσεις

Ο αυξανόμενος πληθυσμός και οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας που θα προκύψουν τις επόμενες δεκαετίες θα ξεπεράσουν τη ζήτηση και η Αφρική θα αποτελεί το νέο προορισμό εφόσον η Κίνα και η Ινδία φτάσουν στο peak.

Σήμερα, ο πληθυσμός της Αφρικής είναι πιο αστικοποιημένος σε σχέση με ό,τι ίσχυε στην Ινδία ή την Κίνα το 2003 και αυτό είναι ένας λόγος που οι διεθνείς εταιρείες ποτών βλέπουν μεγάλες εμπορικές δυνατότητες στην περιοχή.

Το πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν η έλλειψη αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για το διευρυνόμενο αστικό εργατικό δυναμικό. Περίπου το 90% της εργασίας στην κεντρική, ανατολική και δυτική Αφρική σχετίζεται με την άτυπη οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες έντονης εργασιακής ανασφάλειας.

Ωστόσο, σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε τα πρώτα σημάδια μιας μεταποιητικής αναγέννησης στην ήπειρο, σύμφωνα με μια μελέτη για τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Εκτός από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Αιγύπτου, της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής, το περιφερειακό εμπόριο μπορεί να είναι πιο ενεργό και δυναμικό από ό,τι στο παρελθόνυποστήριξε μια ξεχωριστή μελέτη του Ινστιτούτου Brookings. Αυτό υποδηλώνει ότι η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών σε ολόκληρη την ήπειρο που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εμπορίου και ανάπτυξης.

Οι προκλήσεις για την υποσαχάρια Αφρική παραμένουν βαθιές, ειδικά καθώς οι κρίσιμες ελλείψεις εμβολίων για τον Covid-19 καθυστερούν τις εξελίξεις. Ωστόσο, η ευκαιρία στις επόμενες δεκαετίες είναι εξίσου σημαντική.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider