Με επενδύσεις εκατομμυρίων απαντά στους πράσινους στόχους η βιομηχανία άνθρακα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με επενδύσεις εκατομμυρίων απαντά στους πράσινους στόχους η βιομηχανία άνθρακα
Mεγάλο μέρος της ρητορικής που αφιερώνεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς,

Tην ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε πιο αυστηρά πλαίσια για τον έλεγχο της προόδου που σημειώνουν τα μέλη της για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η βιομηχανία άνθρακα προγραμματίζει επενδύσεις εκατομμυρίων σε νέες μονάδες.

Σύμφωνα με έκθεση του ομίλου Urgewald, παρά τους φιλόδοξους στόχους της απολιγνιτοποίησης, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών σχεδιάζει να αναπτύξει νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, νέα ορυχεία άνθρακα ή νέες υποδομές μεταφοράς άνθρακα. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές από τις 1.030 εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέες μονάδες ενώ λιγότερο από το 5% των εταιρειών στον Παγκόσμιο Κατάλογο GCEL (καλύπτει τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης μονάδων άνθρακα) έχουν ανακοινώσει ημερομηνία εξόδου.

Όσο οι επενδυτές, οι τράπεζες και οι ασφαλιστές... συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο GCEL, θα είναι αδύνατο να εξαλειφθεί σταδιακά ο άνθρακας », δήλωσε η Heffa Schuecking, διευθύντρια του Urgewald. «Πρέπει να πάψει η υποστήριξη της βιομηχανίας άνθρακα και αυτό πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως».

Η μελέτη δείχνει ότι μεγάλο μέρος της ρητορικής που αφιερώνεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του άνθρακα έχουν αυξηθεί εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που απειλεί να υπονομεύσει τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών CO2. Αυτό τον μήνα η Κίνα απαίτησε από τις τράπεζές της να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους σε εταιρείες άνθρακα και ενέργειας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα πριν από το χειμώνα.

Και ενώ ο άνθρακας εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα της διεθνούς βιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως μόλις ανακοίνωσε ότι θέλει να δημιουργήσει δείκτες για να μετρήσει τη μετάβασή της από τα ορυκτά καύσιμα και να τους συμπεριλάβει στις οικονομικές της βάσεις δεδομένων στο πλαίσιο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι πλέον καιρός οι πίνακες ελέγχου να εστιάζουν όχι μόνο στην αύξηση του ΑΕΠ, στα δημόσια ελλείμματα ή στον πληθωρισμό, αλλά και στην πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, στη διάσκεψη για τις βιώσιμες επενδύσεις στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Το μπλοκ θα αναπτύξει μια σειρά στατιστικών σχετικά με τη φιλόδοξη στρατηγική της Πράσινης Συμφωνίας για να παρακολουθεί την πρόοδό της στο δρόμο προς τον κύριο στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.Αυτό θα περιλαμβάνει τριμηνιαία στοιχεία για τις εκπομπές άνθρακα, τα οποία δημοσιεύονται τώρα σε ετήσια βάση με καθυστέρηση περίπου μισού έτους.

Η ΕΕ θέλει να ηγηθεί του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει άλλους σημαντικούς εκπομπείς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αυτή τη στιγμή συζητείται μια άνευ προηγουμένου οικονομική αναμόρφωση που θα επηρεάσει τις βιομηχανίες από τις μεταφορές στη γεωργία και τη μεταποίηση, σε μια προσπάθεια να επιτύχει έναν αυστηρότερο στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση όπως φαίνεται, η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο. Αν η βιομηχανία δεν συμμορφωθεί εγκαίρως ή αν το πλαίσιο αφήσει «κενά» στα οποία μπορούν να εισχωρούν διαφορετικές πολιτικές, ειδικά από κράτη εκτός του μπλοκ, οι εξελίξεις θα ξεπεράσουν την όποια προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider