Σε δίλημμα η διεθνής αγορά για την αξιοποίηση του «πράσινου» δημόσιου χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε δίλημμα η διεθνής αγορά για την αξιοποίηση του «πράσινου» δημόσιου χρέους
Προβληματισμός για το αν ο υπολογισμός του δημόσιου χρέους θα στρεβλώσει τα πράσινα διαπιστευτήρια ενός ταμείου

Η προσπάθεια της Ευρώπης να ωθήσει τους επενδυτές στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής προσκρούει σε ένα εμπόδιο, τη σύγχυση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης χρέους ύψους των 12,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ (15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς ομολόγων.

Την επόμενη χρονιά, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να αποκαλύψουν το βαθμό στον οποίο επενδύονται τα κεφάλαιά τους σε δραστηριότητες που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί περιβαλλοντικά βιώσιμες. Αλλά η πράσινη λίστα δεν αφορά στις κυβερνητικές υπηρεσίες με συνέπεια οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν θέσει επί τάπητος το εάν η τελική απαίτηση γνωστοποίησης θα πρέπει να αποκλείσει τα κρατικά ομόλογα.

Τίθεται έτσι θέμα για το αν ο υπολογισμός του δημόσιου χρέους (στο βαθμό που αυτό υφίσταται) θα στρεβλώσει τα πράσινα διαπιστευτήρια ενός ταμείου. Παράλληλα το γεγονός ότι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, επενδυτές και κυβερνήσεις "βρίσκονται απέναντι" δημιουργεί επίσης ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου αποκάλυψης στο να κατευθύνει τα κεφάλαια προς την αποτροπής της περιβαλλοντικής καταστροφής.

"Αυτό είναι ένα ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος σε μια εποχή που η Ευρώπη προσπαθεί να είναι η πρώτη δικαιοδοσία που θα έχει ορισμένους υγιείς, ισχυρούς κανόνες για βιώσιμη χρηματοδότηση", δήλωσε ο Victor van Hoorn, εκτελεστικός διευθυντής της Eurosif, τα μέλη του οποίου διαχειρίζονται περίπου 20 τρισεκατομμύρια ευρώ και θέλουν να συμπεριληφθούν κρατικά ομόλογα.

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα κληθούν να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων τον επόμενο Ιούλιο, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι τελικές λεπτομέρειες του Κανονισμού Γνωστοποίησης Αειφορίας (SFDR). Πρόκειται για τον πιο φιλόδοξο κανονισμό του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τις "φούσκες" όσον αφορά στους ισχυρισμούς περί καλής εξυπηρέτησης στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία και να διοχετεύσει επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δεσμεύονται να επιτύχουν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Τι προτείνει η αγορά

Το Ινστιτούτο CFA, το οποίο θέτει επαγγελματικά πρότυπα για τη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, συνηγορεί για τη συμπερίληψη όλων των επενδύσεων για την αποτροπή του cherry-picking.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η οποία είναι επιφορτισμένη με την προστασία των επενδυτών, λέει ότι εργάζεται για την εξεύρεση λύσης και ενδέχεται να επανέλθει με σύσταση τις επόμενες εβδομάδες. Η τελική έγκριση θα προέλθει από την επιτροπή, το κοινοβούλιο και το συμβούλιο της ΕΕ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτές δεν παραπλανούνται για την πραγματική ευθυγράμμιση των επενδύσεων », δήλωσε ο Patrik Karlsson, εμπειρογνώμονας SFDR στην ESMA, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα σε συμμετέχοντες χρηματοπιστωτικών αγορών νωρίτερα φέτος.

Το δίλημμα αυτό αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του πράσινου πακέτου της ΕΕ και την ταχύτητα με την οποία υιοθετείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας έκτακτες πλημμύρες και πυρκαγιές, μέτρα και δράσεις για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και την εκπλήρωση της δέσμευσής της να φρενάρει την υπερθέρμανση τουπλανήτη.

Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι τα κρατικά ομόλογα θα χρειαστεί τελικά να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των βιώσιμων δραστηριοτήτων ή να ενταχθούν σε κάτι παρόμοιο. «Η πολιτική αντίσταση» από χώρες που ανησυχούν για το αποτύπωμα άνθρακα είναι ο λόγος που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, λέει ο Alexander Lehmann, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και την Ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider