Κλίμα: Οι πλούσιες χώρες φρέναραν την χρηματοδότηση των 100 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλίμα: Οι πλούσιες χώρες φρέναραν την χρηματοδότηση των 100 δισ. δολαρίων
Το 2009, οι ανεπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για το Κλίμα.

Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν σημείωσαν σχεδόν καμία πρόοδο ως προς τον στόχο τους να παράσχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την Παρασκευή.

Η συνολική χρηματοδότηση του κλίματος που παρέχεται και κινητοποιείται από πλούσιες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 2% από το 2018, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης. Αυτά τα νούμερα υποδεικνύουν ότι μόνο για την επίτευξη του στόχου χρηματοδότησης για το 2020 θα έπρεπε να σημειωθεί ένα άλμα άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που φαντάζει ανέφικτο αν συνυπολογιστεί ότι ο ρυθμός της αύξησης των κεφαλαίων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το 2009, οι ανεπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 στη χρηματοδότηση του κλίματος και αυτός ο στόχος επικαιροποιήθηκε και το 2015 στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Αλλά το παιχνίδι δείχνει πλέον να έχει χαθεί, εν μέρει επειδή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τον πλουσιότερο ρυπαντή στον κόσμο από τη συμφωνία.

Ως αποτέλεσμα, ο διάδοχός του, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται υπό πίεση να εξασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια, ενώ περισσότερες από 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε πιο φιλόδοξους στόχους εκπομπών για το 2030.

Τα δεδομένα αυτά απειλούν να υπονομεύσουν τις δύσκολες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που ξεκινούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση-η οποία ποτέ δεν πέτυχε τον ετήσιο στόχο της-είναι βασική για αυτές προκειμένου να δεσμευτούν για βαθύτερες περικοπές εκπομπών που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία: η επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι θέμα εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Αλόκ Σάρμα, πρόεδρος της COP26, σχολιάζοντας στα στοιχεία. «Έχουμε δει μικρή πρόοδο και η έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ξεκάθαρα πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμη».

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider