ΕΛΕΤΑΕΝ: Να τρέξουμε με το Χωροταξικό για τις ΑΠΕ γιατί χάνονται ευκαιρίες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΕΤΑΕΝ: Να τρέξουμε με το Χωροταξικό για τις ΑΠΕ γιατί χάνονται ευκαιρίες
Την ανάγκη επίσπευσης της επικαιροποίησης του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Α.Π.Ε., επανέλαβε η διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Την ανάγκη επίσπευσης της επικαιροποίησης του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Α.Π.Ε., επανέλαβε η διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ μιλώντας την Τρίτη με τους δημοσιογράφους. Όπως σημείωσε ο Γενικός διευθυντής της Ένωσης, Παναγιώτης Παπασταματίου, απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ενώ αναφερόμενος στα θαλάσσια αιολικά σημείωσε ότι «όσο καθυστερούμε χάνονται ευκαιρίες ειδικά στο κομμάτι της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας». Όπως υπογράμμισε έχει σημασία το που θα συναρμολογηθούν οι δομές πλωτής στήριξης και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγχώρια αλυσίδα, η οποία θα επιτρέπει να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η εφαρμογή του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Α.Π.Ε., που έχει εγκριθεί από το ΣτΕ, αποτελεί βασικό στοιχείο της αδειοδότησης των έργων. Το ΕΧΠ Α.Π.Ε. επικαιροποιείται αυτή την περίοδο. Η επικαιροποίησή του θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα εφαρμογής και να αξιοποιήσει την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας όπως και τη πληροφορία που έχει αποκτηθεί από το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί εν τω μεταξύ.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, το υφιστάμενο χωροταξικό χαρακτηρίζεται από κάποια θετικά στοιχεία όπως είναι το γεγονός ότι εισήγαγε ενιαίους κανόνες σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να διατηρηθεί και στο αναθεωρημένο πλαίσιο. Άλλα σημεία που απαιτούν προσοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπασταματίου, είναι η βελτίωση των κανόνων που αφορούν στη διαφάνεια και την σαφήνεια των διατάξεων ενώ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το επενδυτικό ενδιαφέρον που πλέον ήδη έχει εκδηλωθεί και να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες αξιολογήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ εγκρίθηκε επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά το 2008. Πλέον, θεωρείται παρωχημένο καθώς συντάχθηκε σε μια εποχή όπου κυριαρχούσαν άλλες τεχνολογίες (λιγότερο αποδοτικές από ό,τι σήμερα), άλλες παραδοχές και άλλα περιβαλλοντικά δεδομένα (κυρίως ως προς τους περιορισμούς στις προστατευόμενες περιοχές).

Σχετικά με τις χερσαίες ΑΠΕ το πιο κρίσιμο στάδιο αποτελεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Κι αυτό διότι για να ληφθεί η απόφαση έγκρισης το έργο περνάει από το …κόσκινο σχεδόν όλων των υπηρεσιών του δημοσίου (δασικών, πολεδομικών, αρχαιολογικών, στρατιωτικών κλπ) ενώ οι περιβαλλοντικοί όροι τίθενται και σε διαβούλευση ώστε να έχουν γνώμη και οι τοπικές κοινωνίες (πολίτες, δήμοι). Στο τελευταίο στάδιο της διαβούλευσης είναι που δημιουργούνται οι αντιδράσεις που τα τελευταία χρόνια μπλοκάρουν πολλά έργα ΑΠΕ, κυρίως στα νησιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider