Ban Ki-Moon: Κρίσιμη η επόμενη δεκαετία για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ban Ki-Moon: Κρίσιμη η επόμενη δεκαετία για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει εντείνει τον αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών και ελλείψεων που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος.

Ζωτικής σημασίας θα είναι η επόμενη δεκαετία για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης όπως εκτιμά ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-Moon, και έκανε έκκληση για ανάληψη δράσης.

Ο Ban Ki-Moon, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του οργανισμού από το 2007 έως το 2016 κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας.

Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει εντείνει τον αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών και ελλείψεων που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος. «Υπάρχουν ακόμη 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι στερούνται ασφαλούς πόσιμου νερού, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και υπάρχουν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ακόμη και στο δημοτικό σχολείο ... Αυτό είναι λυπηρό, αυτό είναι πραγματικά θλιβερό », είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό μιλώντας στο CNBC.

«Βρισκόμαστε στο βάθος όλων αυτών των κρίσεων ... Ελπίζω ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα έχουν εκτεταμένα παγκόσμια οράματα, ότι είμαστε σε αυτόν τον κόσμο μαζί, είμαστε όλοι σε αυτό μαζί, διαφορετικά, θα είμαστε όλοι αποτυχημένοι . Γι 'αυτό, παροτρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να κάνουν ό, τι μπορούν, να δώσουν το παράδειγμα », πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους παγκόσμιους ηγέτες οι οποίοι θα εργαστούν για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για τους 17 στόχους που δημιουργήθηκαν από τον οργανισμό που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αποτελούν πρόσκληση για δράση σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα έως το έτος 2030.

Η πανδημία φυσικά έχει επηρεάσει τη λήψη μέτρων κατά των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. «Όταν δαπανούνται τρισεκατομμύρια δολάρια για τον έλεγχο του κορονοϊού, νομίζω ότι πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, να επενδύσουμε με σύνεση στο νερό, το οποίο θα βοηθήσει πραγματικά τη ζωή μας. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά επείγοντα στοιχεία των στόχων αειφόρου ανάπτυξης τώρα », πρόσθεσε.

Ο Ban, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών για την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος το 2015, δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η δράση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

«Πρέπει να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε το επίπεδο φιλοδοξίας ιδιαίτερα από τους πολιτικούς ηγέτες ... Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η αλλαγή του κλίματος είναι πολύ σημαντική, πολύ σοβαρή και χρειάζεται επείγουσα δράση», δήλωσε στο CNBC.

«Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να φροντίσουμε για όλες τις ελλείψεις τροφίμων, την έλλειψη νερού, την ποιοτική εκπαίδευση, τις βιώσιμες πόλεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider