Ξεκλειδώνοντας τις επενδύσεις της πράσινης συμφωνίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκλειδώνοντας τις επενδύσεις της πράσινης συμφωνίας
Ο κ. Τίμερμανς σημείωσε ότι στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας και της βιώσιμης ανάπτυξης σχεδιάζονται επενδύσεις 1,8 τρις ευρώ.

Στις επενδύσεις της πράσινης ανάκαμψης αναφέρθηκαν ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αλλά και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

Ο κ. Τίμερμανς σημείωσε ότι στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας και της βιώσιμης ανάπτυξης σχεδιάζονται επενδύσεις 1,8 τρις ευρώ ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα προωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με έμφαση στις ΑΠΕ ενώ σημείωσε ότι το αέριο και το LNG θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές που θα επιτρέψουν να εισέλθουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή στη χρήση του υδρογόνου.
Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της μετάβασης, σημείωσε ότι δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες δεξιότητες.

Βασικός πυλώνας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων για την ενεργειακή τους μετάβαση και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα "σπουδαίο παράδειγμα". Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία και επεσήμανε ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Β. Μακεδονία είναι έτοιμες να γίνουν περιφερειακοί κόμβοι για αυτές τις υποδομές και έτσι θα λύσουν το πρόβλημα και της μεταφοράς ηλιακής ενέργειας μέσω μετατροπής της σε υδρογόνο.

Σκρέκας: Έτοιμη κατά 99% η συμφωνία για το νέο αγωγό με Βόρεια Μακεδονία

Στο φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και στα έργα φυσικού αερίου αναφέρθηκε μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Αναφερόμενος στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σημείωσε ότι «η Ελλάδα συμμερίζεται το ευρωπαϊκό όραμα και τον κοινό στόχο, για αυτό και θα χρησιμοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους. Για να ενισχύσουμε τις ΑΠΕ πρέπει να επενδύσει η χώρα στις διασυνδέσεις των νησιών, στο δίκτυο ηλεκτρισμού, στην αποθήκευση ενέργειας, την αναβάθμιση των κτηρίων, στην αναβάθμιση των δικτύων αερίου και τις διεθνείς διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και αερίου».

Όσον αφορά στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία με τη Β. Μακεδονία για το νέο αγωγό αερίου είναι έτοιμη κατά 99% και υποβλήθηκε το προσχέδιο στις ευρωπαϊκές αρχές για έγκριση ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή. Για το θέμα αυτό τόνισε ότι η έλευση του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα βοηθήσει με την απανθρακοποίηση και την επάρκεια εφοδιασμού μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων, εξ ου και η χρησιμότητα της συνεργασίας με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το FSRU Αλεξανδρούπολης θα εισάγει LNG και θα μεταφέρεται βόρεια ως ακόμη μια επιλογή. «Είναι καλύτερο να υπάρχουν επιλογές. Ο ανταγωνισμός βοηθά στη διατήρηση χαμηλών τιμών, άρα μαζί συζητούμε και άλλα θέματα όπως την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης», υπογράμμισε.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον αγωγό EastMed με την όδευση που ήδη μελετάται ενώ για τις έρευνες υδρογονανθράκων επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρατά ανοιχτές τις πόρτες ώστε να γνωρίζουμε τι υπάρχει στο υπέδαφος του πυθμένα, άρα στηρίζει τις διεθνείς πετρελαϊκές για τις έρευνές τους με βάση τις παραχωρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider