Υπό απειλή μεγάλα ρέματα της Αττικής - Αντιδράσεις σε έργα που προωθούνται και καταγγελίες για παρατυπίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό απειλή μεγάλα ρέματα της Αττικής - Αντιδράσεις σε έργα που προωθούνται και καταγγελίες για παρατυπίες
remarafinas
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης έργων και οριοθετήσεων ρεμάτων για τα δύο από τα μεγαλύτερα ρέματα του Λεκανοπεδίου.

Εντείνεται η ανησυχία περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών για την τύχη τριών ρεμάτων της Αττικής, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) των αιτήσεων ακύρωσης έργων και οριοθετήσεων ρεμάτων για τα δύο από τα μεγαλύτερα ρέματα του Λεκανοπεδίου, δηλαδή του Ερασίνου και της Ραφήνας. Αλλά για το ρέμα της Πικροδάφνης, ο φάκελος παραμένει ανοικτός αν και η αίτηση ακύρωσης έγινε δεκτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.

Όπως καταγγέλλουν οι φορείς και οι κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων «Ρεματτική» καθώς και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, ήδη στο ρέμα Ερασίνου στην Ανατολική Αττική οι μπουλντόζες …προελαύνουν αποψιλώνοντας δεκάδες στρέμματα πολύτιμων παραρεμάτιων υγροτοπικών και προστατευόμενων εκτάσεων, απειλώντας ακόμη και την περιοχή Natura στις εκβολές του. Και μάλιστα, «χωρίς καν να έχει προηγηθεί νόμιμη οριοθέτηση του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία και τη νομολογία του ΣτΕ», όπως επισημαίνουν.

Για το ρέμα της Ραφήνας, το οποίο ακολουθεί εκείνο του Ερασίνου, με μικρή καθυστέρηση, εκδικάζεται τον Ιούνιο η δεύτερη κρίσιμη προσφυγή συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι παλεύουν για τη διάσωση 17 χιλιομέτρων φυσικού ρέματος (Α’ προτεραιότητας και ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος) καθώς και των σπάνιων για την Αττική υγροτοπικών εκτάσεων που αναπτύσσονται στην πεδιάδα των Σπάτων και στην εκβολή του.

Για το ρέμα Πικροδάφνης, η απόφαση του ΣτΕ ναι μεν έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της αδειοδότησης των έργων διευθέτησης του ρέματος, που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικοί σύλλογοι και πολίτες, λόγω παράλειψης νόμιμης οριοθέτησής του από τη Διοίκηση, όπως όμως υποστηρίζει η «Ρεματτική», «αλλοιώνει το πνεύμα προστασίας παλαιότερης απόφασής του δικαστηρίου (1242 /2008) για το ίδιο ρέμα, ανοίγοντας έτσι τη δυνατότητα νομιμοποίησης πλήθους παράνομων καταπατήσεων του ρέματος».

Σύμφωνα με τις συλλογικότητες που συσπειρώνεται κάτω από την ομπρέλα της «Ρεματτικής», η κυβέρνηση επιταχύνει τον σχεδιασμό που είχε γίνει και από προηγούμενες κυβερνήσεις και από τις περιφερειακές αρχές, μετατρέποντας τα ρέματα από ζωντανά οικοσυστήματα σε αγωγούς ομβρίων υδάτων, παραβλέποντας τη συνταγματική προστασία τους αλλά και το θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρώπη (π.χ. δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA, ζώνες προστασίας κλπ) για την προστασία των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας, του κλίματος και των νερών. Προωθούνται κοστοβόρα έργα τα οποία καλύπτουν τις κοίτες των ρεμάτων, υποβαθμίζοντας και τον υδροφόρο ορίζοντα, επιδεινώνοντας το κλίμα στην Αττική, περιορίζοντας τους ελάχιστους φυσικούς ελεύθερους χώρους στο Λεκανοπέδιο όπου ακόμη και σήμερα επιβιώνει σημαντική χλωρίδα και πανίδα, λειτουργώντας ευεργετικά για την ποιότητα της ζωής στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider