Ανοιχτός ο δρόμος για περισσότερες πράσινες επενδύσεις το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοιχτός ο δρόμος για περισσότερες πράσινες επενδύσεις το 2021

Η παγκόσμια κοινότητα θα θυμάται το 2020 ως το έτος που σημαδεύτηκε από όλα τα είδη των καταστροφών, της δημόσιας υγείας, της οικονομικής καταστροφής, των κοινωνικών και γεωπολιτικών αναταραχών. Ωστόσο, στη συλλογική μνήμη θα καταγραφεί και ως το έτος καμπής για την καθαρή ενέργεια, ως η χρονιά που άλλαξε την τροχιά του κόσμου προς ένα καθαρότερο και πράσινο ενεργειακό τοπίο.

Η πανδημία και η ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, βυθίζοντας στις 20 Απριλίου το δείκτη διαπραγμάτευσης πετρελαίου West Texas Intermediate στα -38 δολάρια. Και ενώ το πετρέλαιο έχει ανακάμψει σημαντικά από αυτήν την εκπληκτική συντριβή, η βιομηχανία έχει κλονιστεί ίσως και ανεπανόρθωτα.

Για πολλούς παγκόσμιους ηγέτες και ειδικούς στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας , αυτή η συντριβή επιτάχυνε τη στροφή στα καθαρά καύσιμα "δείχνοντας" ταυτόχρονα τα τρωτά των ορυκτών καυσίμων.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υποστήριξε μια «νέα ενεργειακή τάξη». Στο πλαίσιο αυτό διεθνείς οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε συντάσσουν είτε εφαρμόζουν σχέδια πράσινων κινήτρων. Και σε μέρη όπου οι κυβερνήσεις δεν έχουν κινηθεί δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση, ο ιδιωτικός τομέας ανέλαβε τα ηνία.

Το περιβαλλοντικό όφελος όμως δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για τη στροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτες, η πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και όπως αναφέρουν, οι επενδύσεις στο περιβάλλον, την κοινωνική και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG) δεν είναι απλώς μια τάση αλλά ήρθαν εδώ για να μείνουν και όσοι αντιστέκονται είναι πιθανό να τους προσπεράσουν οι εξελίξεις.

Το στοίχημα του 1 τρισ. ευρώ

Κλειδί για την πράσινη μετάβαση αποτελεί η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών με την οποία δεσμεύονται για την ενδιάμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Η δέσμευση αυτή επιφέρει παράπλευρες εξελίξεις με σημαντικότερη τη σημαντική αύξηση των πράσινων επενδύσεων οι οποίες θα υποστηριχθούν με το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ θα συμβάλουν και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., το InvestEU και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η τελευταία θα ιδρύσει μια "πράσινη τράπεζα" η οποία θα χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια άνω του 1 τρισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider