Tip of the Day

Kaspersky: Το κρυφό κόστος των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε καθημερινά

28-01-2025 | 11:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Kaspersky: Το κρυφό κόστος των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε καθημερινά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με αφορμή την Ημέρα Προστασίας Δεδομένων στις 28 Ιανουαρίου, η Kaspersky αναδεικνύει τους συμβιβασμούς στην πολιτική απορρήτου που επιβάλλουν οι δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές, οι οποίοι συχνά περνούν απαρατήρητοι από τους χρήστες. Πρόκειται για εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλες, όπως εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, φυσικής κατάστασης και παρακολούθησης υγείας.

Αν και αυτές οι εφαρμογές διευκολύνουν τους χρήστες, συχνά αυτό γίνεται με αντάλλαγμα τη συλλογή και την κοινοποίηση τεράστιων ποσοτήτων προσωπικών δεδομένων, εκθέτοντας τους χρήστες σε εκτεταμένο διαμοιρασμό πληροφοριών και άλλους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας.

Μόνο το 2024, η Kaspersky εντόπισε πάνω από 49 δισεκατομμύρια περιπτώσεις web trackers που συλλέγουν δεδομένα συμπεριφοράς χρηστών παγκοσμίως. Η αυξανόμενη παρακολούθηση δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης και προγνωστικών αναλύσεων, καθιστούν τους κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικότητας πιο σοβαρούς από ποτέ.

Εφαρμογές που «τρέφονται» από τα δεδομένα σας

Πολλές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη, συγκεντρώνουν αθόρυβα ευαίσθητες πληροφορίες. Εφαρμογές κοινωνικών μέσων, όπως το TikTok, το Instagram και το Threads, συλλέγουν συνεχώς δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία, τις συνήθειες περιήγησης και ακόμη και τα φωνητικά μηνύματα των χρηστών.

Εφαρμογές κοινωνικών βίντεο ή φωτογραφιών, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να αναλύσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες όπως η γεωγραφική τους θέση. Ακόμα και οι εφαρμογές αγορών δημιουργούν λεπτομερή προφίλ των χρηστών, συλλέγοντας πληροφορίες για τις αγορές τους, την τοποθεσία τους και τις συνήθειές τους, τόσο online όσο και offline.

Επιπλέον, οι εφαρμογές υγείας και φυσικής κατάστασης συλλέγουν εξαιρετικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως μετρήσεις υγείας και καθημερινές ρουτίνες, διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των συνηθειών και της ζωής των χρηστών.

«Ενώ η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, είναι εύκολο για τους χρήστες να παρασυρθούν από νέες εφαρμογές και gadgets χωρίς να λάβουν υπόψη τις παραχωρήσεις που πρέπει να κάνουν στην πολιτική απορρήτου των συσκευών τους για να τα αποκτήσουν», σχολιάζει η Anna Larkina, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και απορρήτου της Kaspersky.

«Πολλές εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να μας εντυπωσιάζουν με την ευκολία και τις λειτουργίες που υποστηρίζονται από AI, αλλά κάτω από την επιφάνεια συχνά εμπλέκονται σε αδιάκοπη συλλογή δεδομένων, την οποία οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν. Κοιτώντας μπροστά, ο πολλαπλασιασμός των έξυπνων συσκευών και των εφαρμογών που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο να διακρίνουμε ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα μας και για ποιον σκοπό. Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου το απόρρητο δεν είναι πλέον προεπιλογή, αλλά πολυτέλεια. Είναι σημαντικό οι χρήστες να κάνουν ένα βήμα πίσω, να ελέγχουν τις άδειες και να απαιτούν διαφάνεια πριν δώσουν στις εφαρμογές πρόσβαση στην προσωπική τους ζωή».

Πώς να προστατέψετε το απόρρητό σας

Η Kaspersky προτείνει τα ακόλουθα πέντε βήματα στο πλαίσιο της Ημέρας Προστασίας Δεδομένων:

  • Έλεγχος αδειών εφαρμογών: Απενεργοποιείτε πάντα τα περιττά δικαιώματα (π.χ. πρόσβαση στην τοποθεσία για εφαρμογές που δεν τη χρειάζονται). Μην αποδέχεστε τυφλά τις άδειες κατά την εγκατάσταση και απορρίπτετε αυτές που φαίνονται υπερβολικές.
  • Χρησιμοποιήστε εργαλεία που εστιάζουν στο απόρρητο: Εγκαταστήστε ένα VPN για να κρύψετε τη διεύθυνση IP σας και να αλλάξετε την εικονική τοποθεσία σας. Επιπλέον, προτιμήστε ανώνυμες μεθόδους πληρωμής και προγράμματα περιήγησης που προστατεύουν το απόρρητο για ευαίσθητες συναλλαγές.
  • Ζητήστε από τις εφαρμογές να μην παρακολουθούν: Ενεργοποιήστε τη ρύθμιση "Do Not Track" στη συσκευή σας και σε μεμονωμένες εφαρμογές. Χρησιμοποιήστε μια λύση ασφαλείας με τη λειτουργία "Do Not Track" για να περιορίσετε περαιτέρω την παρακολούθηση.
  • Αποφύγετε το δημόσιο Wi-Fi: Τα δημόσια ή ψεύτικα ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi μπορούν να εκθέσουν τα δεδομένα σας. Όπου είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφεύγετε τη χρήση τους. Αν χρειαστεί να συνδεθείτε, χρησιμοποιήστε ένα VPN για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Ελέγξτε τις ρυθμίσεις εφαρμογών: Πραγματοποιήστε έναν ενδελεχή έλεγχο απορρήτου στις εφαρμογές σας και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις όπου απαιτείται. Απεγκαταστήστε τυχόν εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Πολλοί χρήστες smartphone έχουν δεκάδες εφαρμογές, αλλά συνήθως χρησιμοποιούν μόνο λίγες καθημερινά.
  • Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την προστασία του απορρήτου σας, μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη της τεχνολογίας χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:57

Η Ευρώπη «λιώνει» στη ζέστη. Γιατί λοιπόν τα κλιματιστικά είναι τόσο σπάνια;

17:55

Χρηματιστήριο: «Τρικλοποδιά» στις δημοπρασίες

17:50

Δημοσκόπηση RealPolls: Αισθητό προβάδισμα ΝΔ από ΕΛΑΣ - 3η η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

17:36

Από 1/7 σε ισχύ ο δασμός 3 ευρώ σε πακέτα από Temu - Shein

17:35

Premia Properties: Πρόωρη εξόφληση του ομολογιακού δανείου των 100 εκατ. ευρώ

17:26

Χάνει τα 4.000 δολάρια ο χρυσός για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες

17:21

Intrum: «Στηρίζουμε ενεργά την εφαρμογή του νέου πλαισίου για δάνεια ν. Κατσέλη»

17:15

Έγκριση εγκατάστασης για το jacket της υπεράκτιας εξέδρας «Ωμέγα» στον Πρίνο

17:15

Η ΕΕ προτείνει αποστολή τριετούς διάρκειας στον Λίβανο για την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων

17:11

Συρία: Ξεκίνησε η δίκη μέλους της οικογένειας Άσαντ για εγκλήματα πολέμου

17:06

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζεται στις 30/6 με την εισαγγελική πρόταση επί των αιτημάτων

17:04

Ορκίστηκε για τη νέα θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας

17:01

Πιερρακάκης σε Ανδρουλάκη: Στον ανταγωνισμό σας με Τσίπρα, είστε έτοιμος να εισβάλετε στο Νομισματοκοπείο

16:54

Σχοινάς: «Η Ελλάδα για την νέα ΚΑΠ θα διεκδικήσει μια ισχυρή πολιτική με επαρκείς πόρους»

16:48

Wall Street: Προσπαθούν να ανακάμψουν οι μετοχές τεχνολογίας

16:40

Βουλή: Αύριο στην ολομέλεια ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

16:37

Γερμανία: Πρόταση για αυστηρότερους κανόνες στα social media για ανήλικους

16:23

Θεοδωρικάκος: Συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών

16:14

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση για ενδικοφανείς προσφυγές για Παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ετών 2024-2025

16:12

Πιερρακάκης σε Φάμελλο για ν. Κατσέλη: «Επιβάλλουμε την αναδρομικότητα, που δεν αναφέρεται από τον ΑΠ»

16:05

Δήμας: Εντός Ιουλίου στην κυκλοφορία το Βόρειο Τμήμα του Ε65

16:00

Μαρινάκης για Αβραμόπουλο: «Φαίνονται πειστικές οι απαντήσεις του»

15:58

Δέσμευση Ρούμπιο στην ασφάλεια των ΗΑΕ - Προς συνομιλίες συμφιλίωσης Ιράν με χώρες του Κόλπου

15:53

Ερντογάν: Πιθανές «διμερείς συνομιλίες» με τον Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

15:50

Αμετακίνητο το Ισραήλ: «Δεν θα αποσυρθούμε από τη ζώνη ασφαλείας στον Λίβανο»

15:47

«Καμίνι» η Ευρώπη: Σε κόκκινο συναγερμό Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος θέλουμε να πεθάνουμε»

15:43

Atlantic SEE: Συμφωνία 9 δισ. δολαρίων με τη Venture Global για 20 χρόνια - Αποφασιστικό βήμα για τον Κάθετο Διάδρομο

15:29

Νάξος: Οι εμπειρίες που αζίζει να ζήσετε στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

15:27

Μπέσεντ: «Οι ΗΠΑ θα επιβλέπουν το ξεπάγωμα των ιρανικών assets»

15:26

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων συστήνει στα ξενοδοχεία να μην φωτοτυπούν ταυτότητες πελατών