Tip of the Day

Πώς θα μειώσετε τα απορρίμματα χαρτιού στον εργασιακό χώρο

27-01-2025 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα μειώσετε τα απορρίμματα χαρτιού στον εργασιακό χώρο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η μείωση των απορριμμάτων χαρτιού στον εργασιακό χώρο απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και δέσμευση για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Υπάρχουν κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι για να εξοικονομήσετε χαρτί και να προστατεύσετε το περιβάλλον.

- Η μετάβαση σε ψηφιακά αρχεία είναι θεμελιώδης για τη μείωση της χρήσης χαρτιού. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να δημιουργούν, να επεξεργάζονται και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα όποτε είναι δυνατόν. Χρησιμοποιήστε λύσεις αποθήκευσης που βασίζονται σε cloud για να αποθηκεύσετε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε αρχεία με ασφάλεια από οπουδήποτε, εξαλείφοντας την ανάγκη για υπερβολική εκτύπωση και φυσική αποθήκευση.

- Εκτυπώστε προσεκτικά: Πριν πατήσετε το κουμπί εκτύπωσης, αναρωτηθείτε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο ένα έντυπο αντίγραφο. Επιλέξτε ψηφιακές εναλλακτικές, όπως η ανάγνωση εγγράφων σε οθόνες ή η χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών αντί να εκτυπώνετε και να υπογράφετε φυσικά αντίγραφα όποτε είναι εφικτό. Όταν η εκτύπωση είναι αναπόφευκτη, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εκτυπωτές και τα φωτοαντιγραφικά είναι προεπιλεγμένα για εκτύπωση διπλής όψης. Αυτή η απλή ρύθμιση μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση χαρτιού χωρίς να διακυβεύεται η αναγνωσιμότητα ή η χρηστικότητα του έντυπου υλικού. Η εκτύπωση διπλής όψης μειώνει αποτελεσματικά τη χρήση χαρτιού στο μισό και εξοικονομεί κόστος ταυτόχρονα.

- Ψηφιακή Επικοινωνία και Συνεργασία: Προωθήστε τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και τα εργαλεία διαχείρισης έργων για να διευκολύνετε τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να ανταλλάσσουν σημειώσεις, αναφορές και ενημερώσεις ηλεκτρονικά αντί να εκτυπώνουν και να διανέμουν έντυπα αντίγραφα.

- Βελτιστοποιήστε τη γραμματοσειρά, τα περιθώρια και τη μορφοποίηση: Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν γραμματοσειρές με περιορισμένο χώρο και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις περιθωρίου για μεγιστοποίηση. Η συμπαγής μορφοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των σελίδων που απαιτούνται για την εκτύπωση, εξοικονομώντας τελικά χαρτί. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μικρότερη απόσταση μεταξύ των γραμμών χωρίς συμβιβασμούς στην αναγνωσιμότητα για να μειώσετε περαιτέρω τη χρήση χαρτιού.

- Οργανώστε συνεδρίες για την εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τη σημασία της μείωσης της σπατάλης χαρτιού και προσφέρετε πρακτικές συμβουλές για το πώς θα το επιτύχετε. Αυξήστε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης χαρτιού και παρακινήστε τα άτομα να συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης χαρτιού.

- Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση: Καθιερώστε ένα καλά καθορισμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο γραφείο σας για να διασφαλίσετε ότι τα απορρίμματα χαρτιού ανακυκλώνονται σωστά. Τοποθετήστε τους κάδους ανακύκλωσης στρατηγικά σε όλο τον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων κοντά σε εκτυπωτές και φωτοτυπικά μηχανήματα, για να ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να απορρίπτουν τα απορρίμματα χαρτιού με υπευθυνότητα. Όποτε είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε ξανά τυπωμένα φύλλα μονής όψης για εσωτερικά προσχέδια ή σημειώσεις.

- Ψηφιακές συνδρομές και ηλεκτρονική τεκμηρίωση: Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να εγγραφούν σε ψηφιακές εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και ενημερωτικών δελτίων αντί να λαμβάνουν φυσικά αντίγραφα.

- Προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών υπογραφών: Αποφύγετε την εκτύπωση εγγράφων αποκλειστικά για τη λήψη υπογραφών. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε υπηρεσίες ηλεκτρονικής υπογραφής που επιτρέπουν την ασφαλή και νομικά έγκυρη υπογραφή και κοινή χρήση εγγράφων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:31

Αύξηση 3,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου το α' τρίμηνο

12:24

ΝΑΤΟ: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν για την αδράνειά τους στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

12:20

Γεωργιάδης για τον γιατρό με το φακελάκι: Ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να δει κάποιος στο ΕΣΥ - Θα είμαι αμείλικτος

12:15

Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Η στέγαση είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής για την Ευρώπη»

12:15

UBS: «Ουδέτερη» για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ασύμμετρο το ρίσκο

12:14

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΔΠΘ-Capital University στο Κάιρο παρουσία της Ζαχαράκη

12:10

Παπαθανάσης: Νέο σχέδιο ανακαινίσεων για 25.000 κατοικίες - Τι ισχύει για τους δικαιούχους του «Σπίτι μου ΙΙ»

12:02

ΤτΕ: Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το α' τρίμηνο - Άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

12:01

Κεραμέως: Καμιά περικοπή σε σύνταξη χηρείας - Περιμένω την απόφαση του ΣτΕ και θα νομοθετήσουμε

11:58

ΑΑΔΕ: Πανελλαδική επιχείρηση για κύκλωμα λαθρεμπορίου - Κατασχέθηκαν 15 βυτιοφόρα, 293.000 λίτρα υγραερίου

11:49

«Βουτιά» 14% της Puig μετά την κατάρρευση του deal με την Estée Lauder

11:39

ΓΣΕΕ: Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θωρακίζει οριστικά το δικαίωμα της απεργίας

11:33

Η SoftBank πρόσθεσε 61 δισ. δολάρια στο market cap της μετά το διήμερο ράλι της μετοχής

11:25

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη

11:18

Βρεττού: «Ανοιχτό παράθυρο» για μέρισμα από την Credia – Επιταχυντής ανάπτυξης η Ευρώπη Holdings

11:15

Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος στη Ζαπορίζια - 11 τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις

11:12

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ενόψει ενσωμάτωσης της επέκτασης προς Καλαμαριά

11:12

Στον Άρειο Πάγο σήμερα η διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα από την κ. Καρυστιανού

11:09

Τουρκία: Ο Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο του φιλελεύθερου Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης

10:59

Παπασταύρου: «Προχωρούμε με τη Γαλλία στη σύσταση ομάδας για την προστασία των θαλασσών»

10:44

Ανοδικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:21

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αιτήσεις εισαγωγής 40 νέων σπουδαστών στο ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

10:15

Σπόροι τσία ή ελληνική φακή; Ο μύθος και το πανέξυπνο μάρκετινγκ πίσω από τα πανάκριβα «υπερτρόφιμα»

10:07

Γερμανία: Σημάδια βελτίωσης στο καταναλωτικό κλίμα

09:53

Διπλασιάστηκαν από το 1990 ως σήμερα οι ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως - Αύξηση και στην Ελλάδα

09:47

Σκέρτσος: Σημαντική η πρόοδος στην ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δικαιωμάτων την περίοδο 2019 - 2026

09:37

Ο Άρειος Πάγος εξετάζει την αναίρεση της αποφυλάκισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

09:32

Πετρέλαιο: Ανεβαίνουν οι τιμές μετά την τριήμερη πτώση

09:04

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δηλώνει «αποφασισμένη» να επιβάλει αλλαγή στην Κούβα

08:53

Τουρκία: Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει «απόπειρα πραξικοπήματος»