Tip of the Day

Σε τι βοηθάει η βαθμολογία ESG

01-10-2024 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε τι βοηθάει η βαθμολογία ESG

Η αναφορά των θεμάτων βιωσιμότητας στις ετήσιες εκθέσεις των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που ενισχύεται και παίρνει τη μορφή είτε εθελοντικής γνωστοποίησης είτε υποχρέωσης που επιβάλλεται από ρυθμιστικές εντολές. Το 2022, το 98% των εταιρειών του S&P 500 ανέφεραν δεδομένα ESG, με το 70% αυτών των εταιρειών να λαμβάνουν κάποιο επίπεδο διασφάλισης σχετικά με τις μετρήσεις ESG τους, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 65% που ίσχυε το προηγούμενο έτος.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, η ακρίβεια των δεδομένων ESG παραμένει θολή. Μια Παγκόσμια Έρευνα Επενδυτών του 2023 από την PricewaterhouseCoopers αποκάλυψε ότι το 94% των επενδυτών υποψιάζεται ότι οι εκθέσεις εταιρικής βιωσιμότητας περιέχουν μη επιβεβαιωμένους ισχυρισμούς βιωσιμότητας και το 85% υποστηρίζει ότι οι μετρήσεις ESG υποβάλλονται στο ίδιο επίπεδο διασφάλισης με τους οικονομικούς ελέγχους.

Η απουσία παγκόσμιων προτύπων για τις βαθμολογίες ESG συμβάλλει στην παραπληροφόρηση και τη σύγχυση σχετικά με την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα αυτών των βαθμολογιών. Παρά τις προκλήσεις, οι βαθμολογίες ESG είναι ανεκτίμητες για την αξιολόγηση και τη σύγκριση της βιωσιμότητας και των ηθικών επιδόσεων των εταιρειών, προσφέροντας κρίσιμες γνώσεις σε επενδυτές, καταναλωτές, ρυθμιστικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ας διευκρινίσουμε μερικές παρανοήσεις σχετικά με τις βαθμολογίες ESG:

Τι μπορούν να κάνουν οι βαθμολογίες ESG:

  • Ανάλυση Επενδύσεων: Οι βαθμολογίες ESG βοηθούν στον εντοπισμό επενδύσεων που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας και προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία.
  • Συγκριτική αξιολόγηση: Η παρακολούθηση των βαθμολογιών ESG με την πάροδο του χρόνου βοηθά στο να μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ποιοι είναι οι ηγέτες σε έναν κλάδο.
  • Εταιρική στρατηγική: Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν βαθμολογίες ESG για να εντοπίσουν τομείς για βελτίωση της βιωσιμότητας και της διακυβέρνησης.
  • Κανονιστική Συμμόρφωση: Οι βαθμολογίες ESG διευκολύνουν τη σαφή επικοινωνία της απόδοσης του ESG στους ενδιαφερόμενους φορείς και τις ρυθμιστικές αρχές.
  • Δέσμευση μετόχων: Αυτές οι βαθμολογίες καταδεικνύουν τη δέσμευση μιας εταιρείας στη βιωσιμότητα, ενισχύοντας τις σχέσεις με τους μετόχους.
  • Μετριασμός κινδύνου: Οι βαθμολογίες ESG υπογραμμίζουν πιθανούς κινδύνους, προτρέποντας την προληπτική διαχείριση.
  • Διαφοροποίηση αγοράς: Οι υψηλές βαθμολογίες ESG μπορούν να κατατάξουν τις εταιρείες, ενισχύοντας την αφοσίωση της επωνυμίας και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Λειτουργική Αποδοτικότητα: Αυτές οι βαθμολογίες προσδιορίζουν εταιρείες με αποτελεσματικές βιώσιμες πρακτικές, που οδηγούν σε εξοικονόμηση κόστους.
  • Προσέλκυση εργαζομένων: Η δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων, που αντικατοπτρίζεται σε υψηλότερες βαθμολογίες ESG, βοηθά στην πρόσληψη και τη διατήρηση ικανού εργατικού δυναμικού.
  • Καινοτομία: Οι βαθμολογίες ESG οδηγούν την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η Λετονία θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης

23:45

Ιστορική ομιλία του βασιλιά Καρόλου στο Κογκρέσο - «Πιο σημαντική από ποτέ η συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής»

23:30

Ευρώπη: Τα μικρά αεροδρόμια φοβούνται ότι δεν θα επιβιώσουν λόγω ακριβού πετρελαίου

23:27

Τρεις διασώστες νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο - Δύο στρατιώτες τραυματίες

23:09

Wall Street: Ο σκεπτικισμός για την OpenAI έφερε απώλειες στον Nasdaq

23:00

Εργατική Πρωτομαγιά: Από 9:00-21:00 θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

22:55

Ρήγμα στον OPEC: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΑΕ για το καρτέλ και την παγκόσμια αγορά ενέργειας

22:44

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης απέρριψε τις δύο προσφυγές για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ

22:38

Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση έναρξης κοινοβουλευτικής έρευνας σε βάρος του Στάρμερ

22:33

Ξεκίνησε η δίκη του Μασκ εναντίον της OpenAI και της Microsoft - Ζητά αποζημίωση 150 εκατ. δολ.

22:28

Επίθεση Τραμπ σε Μερτς: «Δεν ξέρει τι λέει όταν μιλάει για το Ιράν»

22:20

Πετρέλαιο: Έκανε το «7 στα 7» με κέρδη άνω του 3%

22:10

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει περισσότερο, να εξάγει γνώση, τεχνολογία και αγαθά»

22:05

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Η στήριξη στον Τραμπ βυθίζεται σε νέο χαμηλό

21:48

Χρυσός: Πτώση άνω του 2% με φόντο την Μέση Ανατολή

21:33

Γερμανία: Σχεδιάζει 111 δισ. νέου χρέους για το 2027 - Εισηγείται φόρο ζάχαρης και πλαστικού

21:26

Χατζηδάκης: ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και διαχείριση της πανδημίας χειροπιαστά παραδείγματα εκσυγχρονισμού του κράτους

21:24

Νέo «καμπανάκι» Ντάιμον για πιθανή κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων

21:08

Γεωργιάδης: «Η υγεία στην Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και με πολύ μεγάλη ταχύτητα»

20:56

Παπασταύρου και Ράιτ συζήτησαν για τον Κάθετο Διάδρομο και την συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

20:48

Ρεσάλτο αμερικανών πεζοναυτών σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Αραβική Θάλασσα

20:34

Σαράντης: Διανέμει μέρισμα 0,39 ευρώ/μετοχή για το 2025

20:27

Μητσοτάκης: «Τα 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είχαν επενδυθεί χωρίς το επιτελικό κράτος»

20:09

Μερτς: «Έχουμε λύσει μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού» - Διαφωνεί η γερμανική αστυνομία

19:59

Κικίλιας: Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση των ναυτικών τα επόμενα επτά χρόνια

19:54

Eurobank: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 258,7 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

19:49

Εισήγηση Πιερρακάκη - Κυρανάκη στο Υπουργικό: Το Δημόσιο παραιτείται από ένδικα μέσα κατά των αποζημιώσεων για τα Τέμπη

19:38

Έναρξη έργων για νέο πάρκο στον Πειραιά - Επένδυση 3,25 εκατ. από την ΟΛΠ ΑΕ

19:30

Αλλάζει o καιρός ενόψει Πρωτομαγιάς - Πτώση θερμοκρασίας και βροχές

19:16

Τράπεζα της Ελλάδος: Απαιτείται εγρήγορση στην εποπτεία των τραπεζών