Tip of the Day

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια οδήγησης σε συνθήκες καύσωνα

21-07-2023 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια οδήγησης σε συνθήκες καύσωνα

Η οδήγηση το καλοκαίρι σε συνθήκες καύσωνα πολλές φορές δεν κάτι ευχάριστο και αρκετοί είναι αυτοί που την αποφεύγουν. Όμως όταν είναι αναγκαίο να μετακινηθεί κάποιος, τότε αυτή η μετακίνηση θα πρέπει να γίνει με προσοχή και ο οδηγός να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί από την αφόρητη ζέστη.

Ο καύσωνας καθιστά υποχρεωτική τη χρήση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να έχει γίνει καθαρισμός του συστήματος κλιματισμού, για να μη μυρίζει και για να αποδίδει στο μέγιστο. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 23 και 26 βαθμούς Κελσίου. Όταν λειτουργεί ο κλιματισμός τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά για να μπορέσει να έχει καλύτερη απόδοση. Μόλις αυτός τεθεί σε λειτουργία, καλό είναι για λίγα δευτερόλεπτα να αφήσουμε τα παράθυρα ανοικτά μέχρι να φύγει ο ζεστός αέρας που έχει εγκλωβιστεί στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Η καλή θερμοκρασία της καμπίνας ενός αυτοκινήτου βοηθάει στην οδήγηση και εξασφαλίζει άνεση.

Καλό είναι να κυκλοφορούμε τις ώρες με λιγότερη ζέστη. Οι πρωινές και οι βραδινές ώρες είναι οι καλύτερες, αν σχεδιάζουμε να κάνουμε μεγάλες διαδρομές ή να ταξιδέψουμε, όταν υπάρχει καύσωνας. Φροντίζουμε να αποφεύγουμε το μεσημέρι, αλλά και το απόγευμα που η άσφαλτος καίει. Όταν σταματάμε έστω και για ελάχιστα λεπτά εγκαταλείποντας το αυτοκίνητο, σε καμιά περίπτωση δεν αφήνουμε μέσα σε αυτό παιδιά και κατοικίδια. Από την άλλη όταν ταξιδεύουμε φροντίζουμε να κάνουμε συχνά στάσεις, γιατί χρειαζόμαστε ξεκούραση. Οι υψηλές θερμοκρασίες κουράζουν οδηγό και επιβάτες. Κατά την επιστροφή μας στο αυτοκίνητο ανοίγουμε πάλι για λίγο τα παράθυρα και βάζουμε σε λειτουργία τον κλιματισμό.

Οι θέσεις στάθμευσης κάτω από δέντρα και σκέπαστρα είναι ιδανικές το καλοκαίρι. Αν δε βρούμε, τότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε ηλιοπροστασία για να προστατέψουμε τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματός μας και το ταμπλό. Είτε πρόκειται να κάνουμε μία σύντομη διαδρομή είτε μία μεγαλύτερη, φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας νερό. Το δροσερό νερό βοηθάει στην ενυδάτωση. Ένα θερμός καλής ποιότητας θα βοηθήσει την κατάσταση όχι μόνο κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών μας μέσα στην πόλη, αλλά και εκτός αυτής.

Όταν μετακινούμαστε θα πρέπει να έχουμε μικρότερες ταχύτητες και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, με πιστή τήρηση των ορίων του ΚΟΚ. Οι επιταχύνσεις και οι επιβραδύνσεις θα πρέπει να γίνονται ήπια. Τα ρούχα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε ημέρες καύσωνα. Ανοιχτόχρωμα και ευρύχωρα ρούχα βοηθούν τον οδηγό. Πάντα θα πρέπει να φοράει παπούτσια. Αν μπει κάποιο έντομο στο αυτοκίνητο πρώτα πρέπει να σταματήσει το όχημα και μετά να προσπαθήσει να το βγάλει από την καμπίνα. Ποτέ κατά τη διάρκεια της οδήγησης, γιατί υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος.

Ο οδηγός πρέπει να φροντίζει τα συστήματα φρένων, ψύξης του κινητήρα και του κλιματισμού. Αυτό σημαίνει έναν έλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα των υγρών του, εκεί που μπορεί (δεν μπορεί να ελέγξει για παράδειγμα τα υγρά του κλιματισμού), ενώ η συντήρηση του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι επιβεβλημένη, ειδικά αν πρόκειται το αυτοκίνητο να κάνει ταξίδι. Ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο δεν είναι μόνο περισσότερο ασφαλές, αλλά προσφέρει και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Τέλος, ο έλεγχος των ελαστικών θα πρέπει να γίνεται τακτικά. Η αύξηση της θερμοκρασίας ανεβάζει την πίεση του ελαστικού, με αποτέλεσμα αυτό να ξεφεύγει από τα όρια που δίνουν οι κατασκευαστές και να μειώνονται τα ποσοστά πρόσφυσης. Καλό είναι να γίνεται σχεδόν πάντα ο έλεγχος πριν από κάθε ταξίδι, όπου η καταπόνηση των ελαστικών είναι μεγάλη και η θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι μεγάλες, όπως επισημαίνει με δημοσίευμά του το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:11

ABC: Ο Τραμπ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας με το Ιράν

08:59

«Ψηφιακή ασπίδα» για τους ανήλικους: Με πλήρη εφαρμογή από το 2027

08:33

Τα φθηνά εισιτήρια τελείωσαν - Πώς το ESG αλλάζει την τιμή των πτήσεων

08:22

Στο Πεκίνο ο Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη να «ισοσκελίσει» το έλλειμμα ενεργειακών πόρων της Κίνας

08:15

Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για 300.000 δικαιούχους από 1η Μαΐου, νέα κριτήρια για τα vouchers

08:00

Τελειομανής που δεν κυνηγά λεφτά - Νέος δισεκατομμυριούχος της ραπ ο Dr Dre

07:51

"Bras de fer" στη Βουλή, τρυπάνι στο Ιόνιο, αντιπολίτευση για κλάματα

07:44

Μετρό Αθήνας: Συνθήκες «βρασμού» στους συρμούς για 3 ακόμα (τουλάχιστον) καλοκαίρια - Πότε έρχεται κλιματισμός

07:34

Δορυφόροι «σκανάρουν» τη γη από τέλος Απριλίου - Τι θα βλέπει πλέον το Κτηματολόγιο

07:25

Μέση Ανατολή: Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν φέρνουν πιο κοντά την... κλιμάκωση

07:18

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για έλεγχο από 1,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

07:12

Ακίνητα: Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην ΕΕ - Η προσιτότητα κατοικίας

07:05

Με όρους καζίνο το ΧΑ - Σενάριο για 110 δολάρια το βαρέλι - Yπερπλεόνασμα τέρας

23:53

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

23:38

Μουντιάλ 2026: Η FIFA θέλει να ζητήσει από τον Τραμπ προσωρινή παύση των επιχειρήσεων της ICE

23:26

Γάζα: Τουλάχιστον 11 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:12

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street - Κέρδη 2% για τον Nasdaq

22:58

Ζελένσκι: «Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία»

22:42

Πτώση ως 8% για το πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

22:24

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου στην Ουάσιγκτον, το σχέδιο 3 ζωνών του Τελ Αβίβ

22:12

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 14/04/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν - Δείτε τα αποτελέσματα

22:11

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:00

Ρωσία: O Λαβρόφ καταγγέλλει τα «επικίνδυνα παιχνίδια» ΗΠΑ και συμμάχων τους στην Ασία

21:45

Γκουτέρες: «Ιδιαίτερα πιθανό» να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Iράν

21:31

Η Renault θα απολύσει ως και 2.400 μηχανικούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

21:20

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα τον Μάιο μαζί με τον γιο του Έρικ

21:09

Γκρίφιν της Citadel: Αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση με κλειστό Ορμούζ για καιρό

20:51

Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 τραυματίες από έκρηξη σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

20:34

«Πόλεμος» και πολυτελή ακίνητα: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν το Ντουμπάι και στρέφονται στην Ευρώπη

20:23

Κούβα: Το νέο Ιράν; - Ενεργειακή ασφυξία και το αφήγημα της «επόμενης μέρας»