Tip of the Day

Ο «δεκάλογος» για την πρόληψη πνιγμού στις παιδικές ηλικίες

20-07-2023 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο «δεκάλογος» για την πρόληψη πνιγμού στις παιδικές ηλικίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο πνιγμός σε θάλασσα ή πισίνα είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που μπορεί να προληφθεί. Στις ΗΠΑ είναι πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 1-4 χρονών, συμβαίνει σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει πρόσβαση στο νερό.

Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πνιγμού.

1) Μάθετε βασικές δεξιότητες κολύμβησης και ασφάλειας στο νερό. Τα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης εξακολουθούν να χρειάζονται στενή και συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό.

2) Επιβλέπετε στενά, όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό (συμπεριλαμβανομένης της μπανιέρας). Οι ενήλικες που παρακολουθούν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως το διάβασμα, η χρήση του τηλεφώνου και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι ενήλικες θα πρέπει να επιβλέπουν στενά τα παιδιά ακόμα και όταν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

3) Φορέστε σωσίβιο. Τα σωσίβια μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού κατά τη διάρκεια παραμονής σε πλεούμενο, για άτομα όλων των ηλικιών και κολυμβητικών ικανοτήτων. Τα σωσίβια πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για όλες τις δραστηριότητες ενώ βρίσκονται μέσα και γύρω από το φυσικό νερό (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια). Τα σωσίβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από πιο αδύναμους κολυμβητές όλων των ηλικιών στη θάλασσα και τις πισίνες.

4) Κολυμπάτε πάντα με έναν φίλο. Επιλέξτε τοποθεσίες κολύμβησης που έχουν ναυαγοσώστες όταν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με επιληπτικές κρίσεις ή άλλες νοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.

5) Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις για ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιολογικές ή νευρολογικές παθήσεις.

6) Εξετάστε τις επιδράσεις των φαρμάκων. Αποφύγετε το κολύμπι εάν παίρνετε φάρμακα που βλάπτουν την ισορροπία, τον συντονισμό ή την κρίση σας. Αυτές οι παρενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για το άγχος ή άλλα ψυχολογικά νοσήματα.

7) Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Το αλκοόλ βλάπτει την κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.

8) Αναγνωρίστε τους ειδικούς κινδύνους κάθε περιοχής. Μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα ή κύματα, βράχοι ή περιορισμένη ορατότητα. Ελέγξτε την πρόγνωση καιρού πριν από δραστηριότητα μέσα, πάνω ή κοντά στο νερό. Κατασκευάστε φράχτες που περικλείουν πλήρως τις πισίνες.

9) Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε και να πνιγείτε από υποξία.

10) Μάθετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR). Οι δεξιότητές σας στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή κάποιου στο χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει ένα ασθενοφόρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:05

Σούπερ μάρκετ: Βήμα βήμα η διαδικασία για μειώσεις τιμών έως 20% από 31 Αυγούστου - Η επιστολή Τσαγγάρη

17:00

Θεσσαλία: Συναγερμός για την ποιότητα του αέρα - Τρεις πόλεις στις πιο επιβαρυμένες της Ελλάδας

16:57

Wall Street: Σε κλοιό πιέσεων οι δείκτες από τα τσιπ - Βουτιά 7% για Netflix

16:55

Η UM πραγματοποίησε την 9η ετήσια Impact Day, ανακαλύπτοντας τον «κρυμμένο» Κηφισό και στηρίζοντας τους ανθρώπους που τον προστατεύουν

16:53

Περισσότερες από 5.000 άδειες για επισκευή πληγέντων κτιρίων από τις πλημμύρες Daniel

16:52

Ιράν: Θα συνεχίσει τα πλήγματα μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις στο νότο και στο Ορμούζ

16:40

Adidas - Nike σημειώσατε "1" - To Μουντιάλ έστειλε σε υψηλό 8 μηνών τη μετοχή

16:30

Η Apple εκθρόνισε την Nvidia - Ξαναέγινε η πολυτιμότερη εταιρία παγκοσμίως

16:21

ΣΥΡΙΖΑ: Το Σάββατο στις 9 το πρωί η εκλογή προέδρου της Κ.Ο.

16:03

Ουκρανία: Νέος διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz ο Σέργκιι Φεντορένκο

16:02

Ρωσία: Χτύπησε 24 σκάφη που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός την περασμένη εβδομάδα

16:01

Wall Street: «Κοκκινίζουν» τα futures λόγω chip - «Βουτιά» 11% της Netflix

15:58

Ταϊλάνδη: Σχεδόν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα ύστερα από σκάνδαλο παρατυπιών σε εξετάσεις

15:54

Πυροσβεστική: Εξαιρετικά επικίνδυνες οι συνθήκες το επόμενο διάστημα - Έκκληση για αυξημένη προσοχή

15:45

Μαρινάκης για έκθεση Κομισιόν: Παρεμβάσεις διαφάνειας στα ΜΜΕ - Πρόοδος στο Κράτος Δικαίου

15:45

Η METRO είναι μία από τις Most Admired Companies στην Ελλάδα

15:43

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ

15:41

Και επίσημα ο Άντι Μπέρναμ στην ηγεσία των Εργατικών - «Νέα εποχή για τη Βρετανία»

15:40

Ο Ζελένσκι πρότεινε τον Κλιμένκο ως πρόεδρο του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας

15:35

Δρένια: Ο γαλαζοπράσινος παράδεισος της Χαλκιδικής

15:35

Alpha Bank: Σημάδια επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Τι σημαίνει για τη Fed

15:27

Η Ρωσία παρέλαβε το πρώτο φορτίο βενζίνης από το Καζακστάν

15:13

Η ιδανική ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών για την υγεία των οστών

15:09

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σταθερή και συστηματική η πρόοδος της Ελλάδας σε ζητήματα κράτους δικαίου

15:05

Agrino: Αύξηση πωλήσεων το 2025 και νέες επενδύσεις

15:00

Εκτός κούρσας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης

14:59

ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκε το myPoint Γαλατσίου - Η νέα γενιά εξυπηρέτησης αποκτά ακόμη ένα σημείο αναφοράς

14:57

Γεραπετρίτης: Έμφαση στην οικονομική συνεργασία και τη θαλάσσια ασφάλεια με το Βιετνάμ

14:49

Πέντε Διεθνείς Διακρίσεις για την Πειραιώς στα Euromoney Awards for Excellence 2026

14:40

ΕΥΑΘ: Διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή από 1η Σεπτεμβρίου