Tip of the Day

Ο «δεκάλογος» για την πρόληψη πνιγμού στις παιδικές ηλικίες

20-07-2023 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο «δεκάλογος» για την πρόληψη πνιγμού στις παιδικές ηλικίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο πνιγμός σε θάλασσα ή πισίνα είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που μπορεί να προληφθεί. Στις ΗΠΑ είναι πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 1-4 χρονών, συμβαίνει σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει πρόσβαση στο νερό.

Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πνιγμού.

1) Μάθετε βασικές δεξιότητες κολύμβησης και ασφάλειας στο νερό. Τα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης εξακολουθούν να χρειάζονται στενή και συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό.

2) Επιβλέπετε στενά, όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό (συμπεριλαμβανομένης της μπανιέρας). Οι ενήλικες που παρακολουθούν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως το διάβασμα, η χρήση του τηλεφώνου και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι ενήλικες θα πρέπει να επιβλέπουν στενά τα παιδιά ακόμα και όταν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

3) Φορέστε σωσίβιο. Τα σωσίβια μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού κατά τη διάρκεια παραμονής σε πλεούμενο, για άτομα όλων των ηλικιών και κολυμβητικών ικανοτήτων. Τα σωσίβια πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για όλες τις δραστηριότητες ενώ βρίσκονται μέσα και γύρω από το φυσικό νερό (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια). Τα σωσίβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από πιο αδύναμους κολυμβητές όλων των ηλικιών στη θάλασσα και τις πισίνες.

4) Κολυμπάτε πάντα με έναν φίλο. Επιλέξτε τοποθεσίες κολύμβησης που έχουν ναυαγοσώστες όταν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με επιληπτικές κρίσεις ή άλλες νοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.

5) Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις για ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιολογικές ή νευρολογικές παθήσεις.

6) Εξετάστε τις επιδράσεις των φαρμάκων. Αποφύγετε το κολύμπι εάν παίρνετε φάρμακα που βλάπτουν την ισορροπία, τον συντονισμό ή την κρίση σας. Αυτές οι παρενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για το άγχος ή άλλα ψυχολογικά νοσήματα.

7) Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Το αλκοόλ βλάπτει την κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.

8) Αναγνωρίστε τους ειδικούς κινδύνους κάθε περιοχής. Μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα ή κύματα, βράχοι ή περιορισμένη ορατότητα. Ελέγξτε την πρόγνωση καιρού πριν από δραστηριότητα μέσα, πάνω ή κοντά στο νερό. Κατασκευάστε φράχτες που περικλείουν πλήρως τις πισίνες.

9) Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε και να πνιγείτε από υποξία.

10) Μάθετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR). Οι δεξιότητές σας στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή κάποιου στο χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει ένα ασθενοφόρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 - Άλμα 19% της Bayer

19:11

ΔΝΤ: «Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές της ενέργειας»

19:03

Πυροσβεστική: Στις 41 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

18:50

Βορίδης: Η αντιπολίτευση θέλει να εμποδίσει μια συνταγματική αναθεώρηση στην κατεύθυνση που θέλει ο λαός

18:43

Γαλλία: Το α' τρίμηνο του 2026, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 3,5 τρισ. ευρώ

18:38

HELLENiQ Energy: Έως το επόμενο καλοκαίρι τα πρώτα δεδομένα για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Πελοπόννησο

18:37

Λαγοκέφαλος: Επιδότηση έως 5,33 το κιλό για την αλίευσή του

18:35

AKTOR: Προχωρά σε ΑΜΚ 650 εκατ. ευρώ και εκδίδει ομόλογο 300 εκατ. ευρώ

18:28

Interwood: Πώληση δεύτερου ακινήτου έναντι 5,2 εκατ. ευρώ

18:26

Κριμαία: Διακοπές ρεύματος λόγω των ουκρανικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές

18:21

ΚΕΕΕ: Ζητάει μέτρα για τις επιχειρήσεις σε Ευβοϊκό και Μαλιακό λόγω των μωβ μεδουσών

18:13

Η λοταρία του Οντάριο επιλέγει την Intralot Canada ως τεχνολογικό πάροχο

18:13

Νέο ρεκόρ ζέστης στη Βρετανία με 36,4°C - Σπάνιος κόκκινος συναγερμός στην Ολλανδία

18:09

Κώτσηρας: Σταθερή μας προτεραιότητα ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου

18:02

ΟΤΕ: Έκδοση ομολογιακού δανείου 100 εκατ. με κάλυψη από την Deutsche Telekom

18:00

Τριήμερη διόρθωση 2% στη Λεωφόρο Αθηνών

17:53

STIRIXIS Group: Η αξία του στρατηγικού σχεδιασμού στο μέλλον του Real Estate και της φιλοξενίας

17:49

Ισραήλ: «Ο στρατός θα αποσυρθεί από τον Λίβανο μόνο μετά τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ»

17:48

Σεισμός στην Βενεζουέλα: Πλήρης κινητοποίηση του ΟΗΕ, επαναλειτουργεί το πετροχημικό εργοστάσιο Μορόν

17:41

Το ΝΑΤΟ δεν εξέδωσε διαπιστεύσεις σε Τούρκους δημοσιογράφους για τη Σύνοδο Κορυφής στην Άγκυρα

17:33

Στην Ουγγαρία μεταβαίνει σήμερα ο Kυριάκος Πιερρακάκης για επαφές με την πολιτική ηγεσία

17:31

Το Ιράκ πιέζει τον ΟΠΕΚ λόγω της διαμάχης για τις ποσοστώσεις, μετά την αποχώρηση των ΗΑΕ

17:12

Μ. Ανατολή: Ο Ρούμπιο «βλέπει πρόοδο» στις συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

16:57

Μεξικό: 17 τραυματίες από πτώση οχήματος σε πλήθος σε συγκέντρωση για το Μουντιάλ

16:55

Wall Street: Ούτε τα mega έσοδα της Micron δεν πρασινίζουν τον Nasdaq

16:53

Κομισιόν: Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση προς την Ουκρανία στο πλαίσιο του δανείου των 90 δισ.

16:52

Η nrg επεκτείνεται και στον Κορυδαλλό

16:46

Η Μόσχα κλείνει το ρουμανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη ως αντίποινα

16:43

Ράλι τιμών σε MacBook και iPad από Apple - Tα νέα ποσά

16:42

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Ορχομενό Βοιωτίας