Tip of the Day

Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα

24-04-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.

Το σύστημα τροφίμων είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Από την άλλη, πολλοί καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επιλέγοντας προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ότι αυτές οι αξιώσεις όντως ισχύουν.

Η έκθεση Changing Markets εντόπισε 53 παραδείγματα Greenwashing και ως εκ τούτου παραπλανητικών πράσινων ισχυρισμών για τα τρόφιμα κατά το περασμένο έτος. Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς σχετίζονται με τις κλιματικές επιπτώσεις, με τα προϊόντα να περιγράφονται ως «ουδέτερα από άνθρακα» ή «θετικά για το κλίμα» χωρίς κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς. Μάλιστα, η έκθεση συνιστά την απαγόρευση των «απόλυτων γενικών ισχυρισμών για το κλίμα» και των ισχυρισμών που βασίζονται σε προγράμματα αντιστάθμισης του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προωθεί νέα μέτρα για την πάταξη του greenwashing στις ετικέτες των προϊόντων και στις διαφημίσεις. Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για το φαγητό τους.

Ωστόσο, στο μεταξύ, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούν να κάνουν για να ξεφύγουν από το Greenwashing. Η πρώτη είναι να αναζητούν πιστοποιήσεις τρίτων, ανεξάρτητων φορέων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εκάστοτε προϊόντος. Η δεύτερη είναι να ελέγχουν τα συστατικά. Ένα προϊόν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά εάν περιέχει συστατικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, ο ισχυρισμός μπορεί να είναι παραπλανητικός. Πιο αξιόπιστα είναι τα προϊόντα με απλές, φυσικές λίστες συστατικών.

Τέλος, εάν ένας καταναλωτής δεν είναι σίγουρος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος, μπορεί να κάνει κάποια έρευνα. Μπορεί για παράδειγμα να αναζητήσει τις πρακτικές βιωσιμότητας της εταιρείας και να δει εάν έχουν πιστοποιήσεις ή βραβεία τρίτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:38

Στο τελικό στάδιο τα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο - Σε επανάκαμψη ο πληθυσμός αρπακτικών στη Δαδιά

16:37

Λαμία: 20 άτομα στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από σαλμονέλα

16:35

Τράπεζα της Ελλάδος: Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ έως το τέλος του 2026

16:20

Γιατί οι αναγκαίοι νέοι ίδιοι πόροι της ΕΕ προκαλούν νέους πονοκεφάλους στις πρωτεύουσες

16:14

Οι κάρτες της Πειραιώς τώρα στο Samsung Wallet

16:01

Κέντρο Υγείας Ζωγράφου: Εγκαίνια ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίριο ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ

16:00

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία το υποσύστημα μη μισθωτών στο νέο ΟΠΣ

15:51

Πανελλήνια έρευνα για τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό

15:43

Ρωσία: Kατάσχεσε drones δυτικής κατασκευής που θα χτυπούσαν βαθιά στη χώρα

15:36

Χαλάρωση και περιπέτεια στον Νότο των Χανίων

15:31

ICAP CRIF: Αύξηση 21% στα έσοδα των ξενοδοχείων την τελευταία πενταετία

15:31

Εξοικονόμηση πόρων στο ΕΣΥ με συστήματα παραγωγής οξυγόνου - Το παράδειγμα των «Μεταξά» και «Βενιζέλειο»

15:29

Μακρόν: Γαλλία και Ευρώπη είναι έτοιμες να υπερασπισθούν «την ελευθερία και το δίκαιο, με το αίμα τους αν χρειασθεί

15:22

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά νοοτροπία πρόληψης μετά τη φονική πυρκαγιά

15:06

Κάλας: Η ΕE εξετάζει επόμενα βήματα για τη Μέση Ανατολή και την προστασία της ναυσιπλοΐας

14:49

Πάνω από τους μισούς Έλληνες συμμετείχαν σε τουλάχιστον ένα τυχερό παιχνίδι το 2025 - Έκθεση της ΕΕΕΠ

14:48

Κοντογεώργης: Ρεαλιστικές και κοστολογημένες οι πολιτικές της κυβέρνησης

14:40

Τα χρήματα φέρνουν τελικά την ευτυχία; Η απάντηση ψυχολόγου του Harvard

14:31

Καιρός: Μέχρι και στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη - Ενισχυμένοι οι άνεμοι

14:24

Μαρινάκης: «Από την εξωτερική πολιτική του κ. Τσίπρα η Ελλάδα έχει να θυμάται μία γραβάτα»

14:22

Λάιεν: Πρόταση για περιορισμό πρόσβασης των παιδιών στα social media μετά το καλοκαίρι

14:19

Ορκίστηκε βουλευτής ο Ιωάννης Αμανατίδης

14:16

Fraport: Αύξηση 4,7% της επιβατικής κίνησης τον Ιούνιο 2026

14:13

Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του gov.gr wallet

14:09

Βρετανία και ΕΕ ανακοινώνουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις

14:05

Μητσοτάκης: «Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά θα αλλάξει τη Δυτική Αττική» - Έπεσαν οι υπογραφές

14:01

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο - Οι «πορτοκαλί» περιοχές

13:45

Ο Ραφαέλε Φίτο νέος ειδικός αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο

13:25

Γαλλία: Στο 8,2% αναμένεται η ανεργία το 2026 - Υψηλό επταετίας

13:25

«Παράθυρο» για 50.000 επιπλέον απολύσεις από Volkswagen