Tip of the Day

Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα

24-04-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.

Το σύστημα τροφίμων είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Από την άλλη, πολλοί καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επιλέγοντας προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ότι αυτές οι αξιώσεις όντως ισχύουν.

Η έκθεση Changing Markets εντόπισε 53 παραδείγματα Greenwashing και ως εκ τούτου παραπλανητικών πράσινων ισχυρισμών για τα τρόφιμα κατά το περασμένο έτος. Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς σχετίζονται με τις κλιματικές επιπτώσεις, με τα προϊόντα να περιγράφονται ως «ουδέτερα από άνθρακα» ή «θετικά για το κλίμα» χωρίς κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς. Μάλιστα, η έκθεση συνιστά την απαγόρευση των «απόλυτων γενικών ισχυρισμών για το κλίμα» και των ισχυρισμών που βασίζονται σε προγράμματα αντιστάθμισης του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προωθεί νέα μέτρα για την πάταξη του greenwashing στις ετικέτες των προϊόντων και στις διαφημίσεις. Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για το φαγητό τους.

Ωστόσο, στο μεταξύ, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούν να κάνουν για να ξεφύγουν από το Greenwashing. Η πρώτη είναι να αναζητούν πιστοποιήσεις τρίτων, ανεξάρτητων φορέων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εκάστοτε προϊόντος. Η δεύτερη είναι να ελέγχουν τα συστατικά. Ένα προϊόν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά εάν περιέχει συστατικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, ο ισχυρισμός μπορεί να είναι παραπλανητικός. Πιο αξιόπιστα είναι τα προϊόντα με απλές, φυσικές λίστες συστατικών.

Τέλος, εάν ένας καταναλωτής δεν είναι σίγουρος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος, μπορεί να κάνει κάποια έρευνα. Μπορεί για παράδειγμα να αναζητήσει τις πρακτικές βιωσιμότητας της εταιρείας και να δει εάν έχουν πιστοποιήσεις ή βραβεία τρίτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:22

SpaceX: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους λογαριασμούς της πριν την ιστορική IPO

09:58

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενώπιον των Ευρωπαίων εισαγγελέων σήμερα και αύριο 50 πολιτικά και μη πρόσωπα

09:55

Μητσοτάκης: Αξιοποιούμε το δημοσιονομικό περιθώριο για στοχευμένα και προσωρινά μέτρα ανακούφισης

09:51

Παπασταύρου: Σύσταση ομάδας με τη Γαλλία για την προστασία των θαλασσών

09:51

IDEAL Holdings: Στα 11,8 εκατ. τα συγκρίσιμα EBITDA το α' τρίμηνο

09:50

Η Elikonos Capital επενδύει στην Akritas SA

09:48

Metlen: Iστορικά υψηλό κύκλο εργασιών αναμένει το 2026

09:38

Τσάφος: Ισορροπημένες οι ρυθμίσεις του χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές

09:27

Axios: Έξαλλος ο Νετανιάχου μετά το τηλεφώνημα με τον Τραμπ

09:19

Κάλας: Επικρίνει τον Μπεν Γκβιρ για την «ανάρμοστη» συμπεριφορά του

09:12

Μερτς: Προτείνει να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς «συνδεδεμένου μέλους» με την ΕΕ πριν από την πλήρη ένταξη

09:07

Όμιλος Fourlis: Η άνοδος στα κόστη και ο «γρίφος» της Ρουμανίας

09:06

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι αναμένεται σύντομα στη Βόρεια Κορέα

08:46

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

08:38

«Μηχανή κοπής χρήματος» η Coca Cola Zero

08:20

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Δραπετσώνα - Επιχείρηση της πυροσβεστικής

08:11

Η δημογραφική συρρίκνωση «ροκανίζει» τα τετραγωνικά των ακινήτων - Γιατί οι Έλληνες προτιμούν μικρότερα σπίτια

08:07

Νέο χωροταξικό για ΑΠΕ: Πού μπαίνει «κόφτης» σε αιολικά και φωτοβολταϊκά - Ποιοι κερδίζουν

08:00

Lamda: «Υψηλές πτήσεις» για το The Mall Athens - Τι γίνεται με το ενεργειακό κόστος

07:51

Στεγαστική κρίση: Τα μοντέλα Ισπανίας, Ιρλανδίας και Κροατίας δείχνουν τον δρόμο

07:40

Alpha Bank: Μετατροπές step-up στεγαστικών «φούσκωσαν» τα δάνεια Σταδίου 3

07:33

Στο 2027 η εκλογική βελόνα Μητσοτάκη - Οι «φυτευτοί» στα αποκαλυπτήρια του «κόμματος Καρυστιανού» - Τα νεύρα στο ΠΑΣΟΚ με την Άννα

07:22

Grivalia Hopsitality: «Πράσινο» για τη μεγάλη σύνθετη τουριστική επένδυση στις «Ελληνικές Μαλδίβες» (Πεταλιοί Ευβοίας)

07:10

Κομισιόν: Ενδείξεις υπερτίμησης στην ελληνική αγορά κατοικίας - Καμπανάκι για τις φοροαπαλλαγές

07:06

Η εξωφρενική ζήτηση για τη ΔΕΗ - Τα σημαντικά της Alpha Bank - Η AI, ο Φέσσας και η υπογεννητικότητα

23:40

Nvidia: Εκτόξευση 85% των εσόδων, ισχυρό και το guidance β΄τριμήνου

23:23

Βενιζέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να μετατρέψουμε αυτή τη συγκυρία, η οποία φαίνεται να είναι αρνητική, σε ευκαιρία

23:14

Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την Κούβα

23:09

Wall Street: «Άλμα» άνω των 600 μονάδων για τον Dow με φόντο την «βουτιά» πετρελαίου και ομολόγων

22:54

Ινδία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο καύσωνα - Έως τους 48°C έφτασε ο υδράργυρος