Tip of the Day

Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα

24-04-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα
Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.

Το σύστημα τροφίμων είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Από την άλλη, πολλοί καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επιλέγοντας προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ότι αυτές οι αξιώσεις όντως ισχύουν.

Η έκθεση Changing Markets εντόπισε 53 παραδείγματα Greenwashing και ως εκ τούτου παραπλανητικών πράσινων ισχυρισμών για τα τρόφιμα κατά το περασμένο έτος. Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς σχετίζονται με τις κλιματικές επιπτώσεις, με τα προϊόντα να περιγράφονται ως «ουδέτερα από άνθρακα» ή «θετικά για το κλίμα» χωρίς κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς. Μάλιστα, η έκθεση συνιστά την απαγόρευση των «απόλυτων γενικών ισχυρισμών για το κλίμα» και των ισχυρισμών που βασίζονται σε προγράμματα αντιστάθμισης του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προωθεί νέα μέτρα για την πάταξη του greenwashing στις ετικέτες των προϊόντων και στις διαφημίσεις. Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για το φαγητό τους.

Ωστόσο, στο μεταξύ, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούν να κάνουν για να ξεφύγουν από το Greenwashing. Η πρώτη είναι να αναζητούν πιστοποιήσεις τρίτων, ανεξάρτητων φορέων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εκάστοτε προϊόντος. Η δεύτερη είναι να ελέγχουν τα συστατικά. Ένα προϊόν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά εάν περιέχει συστατικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, ο ισχυρισμός μπορεί να είναι παραπλανητικός. Πιο αξιόπιστα είναι τα προϊόντα με απλές, φυσικές λίστες συστατικών.

Τέλος, εάν ένας καταναλωτής δεν είναι σίγουρος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος, μπορεί να κάνει κάποια έρευνα. Μπορεί για παράδειγμα να αναζητήσει τις πρακτικές βιωσιμότητας της εταιρείας και να δει εάν έχουν πιστοποιήσεις ή βραβεία τρίτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:58

Μακρόν: Πρέπει να προστατέψουμε την ανεξαρτησία και τις ελευθερίες μας

21:42

Ο Τραμπ μπέρδεψε ένα ισραηλινό γεράκι με τον αμερικανικό φαλακρό αετό

21:21

Ο ισραηλινός στρατός κατεδαφίζει κτίρια κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς

21:02

Υεμένη: Το Ριάντ περιμένει ότι το Αμπού Ντάμπι θα αποσύρει τη στήριξή του στους αυτονομιστές

20:46

Ουκρανία: Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τα «επόμενα βήματα» για τον τερματισμό του πολέμου

20:27

Τασούλας: Ας είναι η νέα χρονιά μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν στηριζόμενοι σε όλα όσα μας ενώνουν

20:13

To 2025 η Ρωσία εκτόξευσε κατά της Ουκρανίας 60.000 αεροπορικές βόμβες και 100.000 drones

19:52

Ισραήλ: Καταδίκες από ΟΗΕ, ΕΕ και ΜΚΟ για την απαγόρευση πρόσβασης σε 37 ΜΚΟ στη Γάζα

19:35

Αργεντινή: Μπλακ άουτ στο Μπουένος Άιρες λόγω του καύσωνα

19:24

Παπαστεργίου: Η 11άδα των ψηφιακών MVPs που διαμόρφωσε την Ελλάδα του 2025

19:14

Κίεβο: Το βίντεο της Μόσχας για την επίθεση στο σπίτι του Πούτιν είναι «γελοίο»

19:03

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο

18:51

Σι Τζινπίνγκ: Η επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να σταματήσει

18:38

Το Σίδνεϊ υποδέχθηκε το 2026 με φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στην παραλία Bondi

18:31

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατείνονται έως 7 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη

18:23

AVE: Άκαρπες οι συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού στη BAZAAR

18:19

Trastor: Απέκτησε το 100% της Μίλητος έναντι 53,7 εκατ. ευρώ

18:10

Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Οριστικά αποτελέσματα των ωφελούμενων του προγράμματος

17:59

Ιαπωνία: Σεισμός 6 Ρίχτερ ανοιχτά της επαρχίας Νόντα

17:52

Στην Ευρωζώνη η Βουλγαρία από Πρωτοχρονιά - Το καλωσόρισμα Πιερρακάκη

17:50

Κέρδη 2,2 τρισ. δολάρια το 2025 για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

17:41

«Αυλαία» στο 2025 με συνολικά κέρδη 44% για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:35

Δήμος Αθηναίων: Ορισμός αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων για το 2026

17:23

Μητσοτάκης για το νέο έτος: Πιο έμπειροι και δυνατοί από ποτέ - Τα ορόσημα του 2025

17:17

Με συμφωνία στον τομέα της ενέργειας κλείνει το 2025 ο Όμιλος AKTOR

17:00

Φινλανδία: Δέσμευση πλοίου με προέλευση από Ρωσία - Υποψία πρόκλησης βλάβης σε υποθαλάσσιο καλώδιο

16:56

Παραμένει η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας

16:50

Τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στη Wall Street - Καθ' οδόν για σημαντικά κέρδη

16:43

Μειωμένος ΦΠΑ κατά 30% από Πρωτοχρονιά - Ποιους αφορά

16:37

Πλημμύρες: Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για πληγέντες - Οι περιοχές