Tip of the Day

Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα

24-04-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα
Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.

Το σύστημα τροφίμων είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Από την άλλη, πολλοί καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επιλέγοντας προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ότι αυτές οι αξιώσεις όντως ισχύουν.

Η έκθεση Changing Markets εντόπισε 53 παραδείγματα Greenwashing και ως εκ τούτου παραπλανητικών πράσινων ισχυρισμών για τα τρόφιμα κατά το περασμένο έτος. Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς σχετίζονται με τις κλιματικές επιπτώσεις, με τα προϊόντα να περιγράφονται ως «ουδέτερα από άνθρακα» ή «θετικά για το κλίμα» χωρίς κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς. Μάλιστα, η έκθεση συνιστά την απαγόρευση των «απόλυτων γενικών ισχυρισμών για το κλίμα» και των ισχυρισμών που βασίζονται σε προγράμματα αντιστάθμισης του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προωθεί νέα μέτρα για την πάταξη του greenwashing στις ετικέτες των προϊόντων και στις διαφημίσεις. Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για το φαγητό τους.

Ωστόσο, στο μεταξύ, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούν να κάνουν για να ξεφύγουν από το Greenwashing. Η πρώτη είναι να αναζητούν πιστοποιήσεις τρίτων, ανεξάρτητων φορέων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εκάστοτε προϊόντος. Η δεύτερη είναι να ελέγχουν τα συστατικά. Ένα προϊόν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά εάν περιέχει συστατικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, ο ισχυρισμός μπορεί να είναι παραπλανητικός. Πιο αξιόπιστα είναι τα προϊόντα με απλές, φυσικές λίστες συστατικών.

Τέλος, εάν ένας καταναλωτής δεν είναι σίγουρος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος, μπορεί να κάνει κάποια έρευνα. Μπορεί για παράδειγμα να αναζητήσει τις πρακτικές βιωσιμότητας της εταιρείας και να δει εάν έχουν πιστοποιήσεις ή βραβεία τρίτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Στη Λέσβο την Τρίτη ο Ν. Ανδρουλάκης - Σύσκεψη με κτηνοτρόφους για αφθώδη πυρετό

23:20

ΔΕΠΥ: Δεν εξαφανίζεται με την ηλικία - Με ποιες παθήσεις συνδέεται

22:52

Πρόσβαση του ασθενή στο ΕΣΥ ανά Επικράτεια - Σε τροχιά βελτιώσεων η Ελλάδα

22:24

Παχυσαρκία: Νέα φάρμακα, βιοδείκτες πρόβλεψης και το μέλλον της εξατομικευμένης θεραπείας

21:56

Πέθαναν οι ηθοποιοί Ναταλί Μπαγιέ και Νάντια Φαρές

21:28

Βουλή: Προς κύρωση οι συμφωνίες με Ιταλία - Πολωνία για «αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών»

21:00

Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου;

20:45

Η Rosatom έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

20:30

Πρώτο κύμα απολύσεων στη Meta στις 20 Μαΐου - Στην έξοδο 8.000 εργαζόμενοι

20:16

Ευρωομόλογα: Πιο κοντά από ποτέ αλλά ακόμη μακριά

20:02

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση της BP από το νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων

19:48

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία: Αναφαίρετο το δικαίωμα στα 12 μίλια

19:34

Τι αναζητά το μικρότερο κατοικημένο νησί στην Ισπανία

19:20

WSJ: Απόβαση σε πλοία που συνδέονται με το Ιράν σχεδιάζει ο αμερικανικός στρατός

19:06

Στη Βαρκελώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης

18:52

Πάπας Λέων: «Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ»

18:38

Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

18:24

Κίεβο: Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς - 58χρονος από τη Μόσχα ο δράστης

18:10

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη

17:56

ΕΔΕ για την αντιμετώπιση της Μυρτώς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς με εντολή Γεωργιάδη

17:42

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές σε Κορινθία και Αχαΐα - Tα πρόστιμα

17:28

Χειροπέδες σε μεθυσμένο οδηγό που έτρεχε με πάνω από 200 χλμ/ώρα στη Λεωφόρο Κηφισού

17:14

Μακρόν: Νεκρός Γάλλος στρατιώτης σε επίθεση στον Λίβανο

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη εξετάζει νέες προτάσεις από Ουάσιγκτον»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

16:02

FT: Και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα της Airbnb

15:48

Τραμπ: «Σύντομα» η δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων για τα UFO

15:34

Ο ισραηλινός στρατός καθόρισε «κίτρινη γραμμή» στον Λίβανο, όπως στη Γάζα