Tip of the Day

Πώς να κάνετε την ανακύκλωση στο σπίτι... παιχνίδι

13-12-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπάρχουν κάποιες σταθερές αρχές ώστε να κάνουμε σωστά την ανακύκλωση.

Οι καταναλωτές με οικολογική συνείδηση σε όλο τον κόσμο καθιστούν την ανακύκλωση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε μπουκάλια, κουτάκια και άλλες συσκευασίες κάθε εβδομάδα που μπορούμε να ανακυκλώσουμε αλλά το ζήτημα είναι κατά πόσο τελικά αυτά έχουν προωθηθεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο προς ανακύκλωση. Γιατί ανακύκλωση, δεν είναι μόνο να τοποθετούμε τις σωστές σακούλες στον σωστό κάδο στο πεζοδρόμιο.

Υπάρχει μια πληθώρα οδηγιών και κανόνων για την επιτυχή ανακύκλωση ενώ οι κανόνες ανακύκλωσης διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν ωστόσο, κάποιες σταθερές αρχές ώστε να κάνουμε σωστά την ανακύκλωση.

Πρώτον, η ανακύκλωση μπορεί αν γίνει χωρίς τσάντες και σακούλες καθώς τα ανακυκλώσιμα σε σακούλες πηγαίνουν κατευθείαν στη χωματερή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλάθι ένα καλάθι ή ένα κουτί για να μαζέψετε τα αντικείμενά σας και να τα μεταφέρετε στον κάδο όταν είστε έτοιμοι.

Τα αντικείμενα που προωθούνται για ανακύκλωση, ειδικά οι συσκευασίες τροφίμων, θα πρέπει να είναι καθαρά από λάδι, λίπη και άλλα υπολείμματα τροφίμων. Μπορείτε να ανακυκλώσετε κουτιά πίτσας, κουτιά φαγητού και αλουμινόχαρτο, αρκεί να μην περιέχουν λάδι ή υπολείμματα. Ξεπλύνετε τα δοχεία αλουμινίου, τα δοχεία τροφίμων και τα γυάλινα μπουκάλια. Αφήστε τα να στεγνώσουν πριν τα ρίξετε στον κάδο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα χάρτινα προϊόντα είναι επίσης στεγνά. Τα μικροσκοπικά κομμάτια φαγητού είναι αποδεκτά, ωστόσο, ένα κουτί πίτσας εμποτισμένο με λάδι όχι μόνο θα προσελκύσει μυρμήγκια και παράσιτα στον κάδο σας, αλλά είναι επίσης μη ανακυκλώσιμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λάδι από το κουτί δεν θα αναμιχθεί με τον πολτό με βάση το νερό στην εταιρεία ανακύκλωσης.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η συμπίεση των υλικών, ο όγκος των οποίων πρέπει να συρρικνώνεται όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό σας βοηθά να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο στον κάδο ανακύκλωσής σας για άλλα αντικείμενα. Μπορείτε να συμπιέσετε κουτάκια αναψυκτικού και πλαστικά μπουκάλια για να τα κάνετε κάπως επίπεδα, να ισιώνετε τα κουτιά από χαρτόνι και να έχετε το νου σας σε οτιδήποτε άλλο μπορείτε να συμπιέσετε με ασφάλεια.

Ελαφρά αντικείμενα όπως πλαστικό περιτύλιγμα, σακούλες, περιτύλιγμα με φυσαλίδες, χαρτί περιτυλίγματος, σακούλες σάντουιτς και σακούλες παντοπωλείου δεν είναι κατάλληλα να οδηγηθούν στους κάδους ανακύκλωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αδύναμα πλαστικά μπλέκονται με μέρη του εξοπλισμού κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης, προκαλώντας ζημιά. Η απομάκρυνσή τους και η επισκευή του εξοπλισμού επιβραδύνουν τις εργασίες στα κέντρα ανακύκλωσης.

Τα μαύρα πλαστικά δεν αντανακλούν το φως, καθιστώντας αδύνατο να σαρωθούν από τα εργοστάσια ανακύκλωσης. Η αδυναμία τους να σαρωθούν καθιστά την ταξινόμηση τους στο ρεύμα ανακύκλωσης δύσκολη και καταλήγουν να μολύνουν άλλα υλικά.

Επίσης, η προσπάθεια συλλογής αρκετού μαύρου πλαστικού για ανακύκλωση μαζί μπορεί να διαρκέσει πολύ και να αποδειχθεί απαγορευτικά ακριβή.

Προτού βάλετε ένα αντικείμενο στον κάδο ανακύκλωσης ή στον κάδο απορριμμάτων, σκεφτείτε εάν μπορείτε να το δωρίσετε σε κάποιον που το χρειάζεται ή να του δώσετε την ευκαιρία για επαναχρησιμοποίηση στέλνοντάς το σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών.

Τα οργανικά απόβλητα όπως τα τρόφιμα συμβάλλουν στις εκπομπές μεθανίου και το 24,1% των χωματερών αποτελείται από απόβλητα τροφίμων. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορείτε να βάλετε υπολείμματα τροφίμων στον κάδο ανακύκλωσης, να είστε ανοιχτοί στην εξερεύνηση άλλων επιλογών.

Αντί να το πετάξετε στα σκουπίδια, χρησιμοποιήστε το ως λίπασμα. Είναι χρήσιμο στον κήπο σας ή ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος όταν πουλάτε σε κηπουρούς. Εάν δεν έχετε τις εγκαταστάσεις για να φτιάξετε κομπόστ, μπορείτε να το αναθέσετε σε μια υπηρεσία κομποστοποίησης για να παραλάβει τα τρόφιμα και τα λερωμένα απορρίμματα χαρτιού.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχετε διαφορετικούς κάδους για διαφορετικές κατηγορίες ανακυκλώσιμων. Ένας τρόπος είναι να βάλετε ετικέτες και να διαχωρίσετε τα συνδυασμένα υλικά στους σωστούς κάδους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικό χρώματος για να διαφοροποιήσετε τους κάδους. Όταν τοποθετείτε ετικέτες στους κάδους σας, ακόμη και οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο χώρο για πρώτη φορά θα ξέρουν πού πρέπει να πάει το κάθε αντικείμενο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:17

Ήπειρος: Μήνυμα 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες

21:09

Tο Ταμείο ΗΠΑ-Ουκρανίας εγκαινιάζει διαδικτυακή πύλη για πιθανά επενδυτικά έργα

20:51

Theon: Ολοκληρώνει την εξαγορά ποσοστού 9,8% της Exosens έναντι 268,7 εκατ.

20:47

Χριστοδουλίδης: Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι μια αυτόνομη και εξωστρεφής ΕΕ

20:44

Κόστα: Η Γροιλανδία ανήκει στον λαό της και έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

20:40

Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. οι πωλήσεις οχημάτων της Gelly το 2025

20:33

Ο Τραμπ εξετάζει επισταμένως την αγορά της Γροιλανδίας - Συνάντηση Ρούμπιο με Δανούς αξιωματούχους

20:21

Σέινμπαουμ: Το Μεξικό εξελίσσεται σε σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου για την Κούβα

20:15

Κλιμακώνουν οι αγρότες σε Νίκαια, Μάλγαρα και Μπράλο - Ποια μπλόκα ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη

20:07

Κατάληψη τάνκερ από ΗΠΑ: Τι επιδιώκουν οι Αμερικανοί, οι δρόμοι του πετρελαίου

19:56

Ιράν: Η Αυστραλία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα

19:42

Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών - Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή

19:26

Μαρινάκης στους αγρότες: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να κοπεί η χώρα στα δύο

19:18

CrediaBank: Στο 50,172% το ποσοστό της Thrivest

19:12

Απώλειες στις ευρωαγορές πλην DΑΧ - Τέταρτη ημέρα κερδών στις μετοχές άμυνας λόγω Γροιλανδίας

19:01

Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε σε δύο λιμάνια κοντά στην Οδησσό

18:44

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ρωσικό τάνκερ στον Ατλαντικό - «Πράξη πειρατείας» λέει η Μόσχα

18:29

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων: «Κανείς δεν μιλά για χρήση στρατού στη Γροιλανδία»

18:15

ΗΠΑ: Ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών τον Δεκέμβριο

18:04

Νέα υψηλά 16ετίας στο ΧΑ με στήριξη από ισχυρά «χέρια»

17:55

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιχείρησε να σερβίρει στους αγρότες «ξαναζεσταμένη σούπα»

17:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα «είναι πάντα δίπλα» στo ΝΑΤΟ ακόμα και αν εκείνο δεν θα είναι εκεί για εμάς

17:35

Βενεζουέλα: Η αμερικανική Ακτοφυλακή συνέλαβε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στον Ατλαντικό

17:21

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Δύο νεκροί και 30 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά

17:19

Εμείς συζητάμε για 1 ή 1,5 λεπτό φθηνότερο ρεύμα, όταν η αγροτική υφήλιος φλέγεται…

16:59

Wall Street: Νέα ρεκόρ κυνηγούν οι δείκτες

16:57

Γερμανία: Σχεδόν 3 εκατ. οι άνεργοι το 2025 - Τα υψηλότερα επίπεδα από το 2013

16:36

Ο Ζελένσκι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον Τραμπ

16:22

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

16:10

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να λύσει τα προβλήματα