Tip of the Day

Αυτοκίνητο: Απλά βήματα για την προστασία του τον χειμώνα

30-11-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοκίνητο: Απλά βήματα για την προστασία του τον χειμώνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο χειμώνας είναι μία δύσκολη εποχή για το αυτοκίνητο, με τη βροχή, το χιόνι, τον πάγο, την ομίχλη και τους δυνατούς ανέμους να δημιουργούν δύσκολες οδηγικές συνθήκες. Αυτό που προέχει να κάνουν όλοι οι οδηγοί είναι να προετοιμάσουν όσο καλύτερα γίνεται το αυτοκίνητό τους.

Ένας ενδελεχής έλεγχος στις πιέσεις των τεσσάρων ελαστικών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, ενώ είναι σημαντικό να εντοπίσουν τυχόν φθορά κάποιων ελαστικών. Το βάθος του πέλματος δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 1,6 mm, ενώ τα πλαϊνά δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή παραμόρφωση. Σε περίπτωση που φανούν τα λινά, πρέπει άμεσα το ελαστικό να αντικατασταθεί. Σε περίπτωση που υπάρχει φθορά στο πέλμα, η οποία δεν είναι ομοιόμορφη, τότε υπάρχει πρόβλημα με τις αναρτήσεις.

Για τις ορεινές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, πρέπει να μπουν στο αυτοκίνητο τα χειμερινά ελαστικά, τα οποία έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι, τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο όχημά μας πρέπει απαραίτητα να έχουμε μαζί μας μία ξύστρα πάγου, ένα πανί ή ακόμα και ένα σπρέι αποπάγωσης για τις κλειδαριές, αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες σε περίπτωση χιονόπτωσης, καλώδια μπαταρίας, κουβέρτα, φακό και γάντια.

Όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, συνήθως οι παλιές μπαταρίες δεν μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την εκκίνηση. Για να αποφύγει ο οδηγός μία δυσάρεστη κατάσταση, είναι καλό να επισκεφθεί έναν μηχανικό, ο οποίος θα κάνει διάγνωση της κατάστασης της μπαταρίας, ενώ καλό είναι να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία για να μπει στον χειμώνα με υψηλά επίπεδα φόρτισης.

Τον χειμώνα υπάρχουν πολλά στοιχεία που επηρεάζουν την ορατότητα στον δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχουμε τον φωτισμό. Εάν οι λαμπτήρες στα φώτα εμπρός και πίσω ή στα φλας δεν λειτουργούν σωστά, πρέπει να αλλαχτούν. Η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων είναι απαραίτητη για να βλέπει ο οδηγός καθαρά από το παρμπρίζ. Τα μάκτρα χρειάζονται αλλαγή μία φορά τον χρόνο και πάντα πρέπει να είναι καθαρά για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Όταν είναι χαμηλή η θερμοκρασία, είναι σημαντικό ο οδηγός να ελέγξει τις διαφορετικές στάθμες του αυτοκινήτου. Το λιπαντικό του κινητήρα θα πρέπει να βρίσκεται στην στάθμη που ορίζει ο κατασκευαστής ώστε να περιοριστεί η τριβή μεταξύ των εξαρτημάτων του κινητήρα. Εάν η στάθμη είναι χαμηλή, τότε συμπληρώνουμε. Το ψυκτικό πρέπει να αλλάζει τακτικά και να συμπληρώνεται με πρόσθετο αντιψυκτικό. Το πλυστικό σύστημα του παρμπρίζ πρέπει να είναι γεμάτο και το νερό να μπορεί αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ειδικά αντιψυκτικά.

Το καλοριφέρ πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Άλλωστε, δεν είναι πολύ βολικό και ασφαλές να μην υπάρχει θέρμανση κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Επίσης, η θέρμανση αποτελεί βασικό στοιχείο για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ.

Καλό είναι ο κλιματισμός να λειτουργεί κάθε 15 ημέρες για 15 λεπτά. Αυτό θα προστατεύσει τη στεγανότητα του κυκλώματος του κλιματισμού και θα διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις συνδέσεις των σωληνώσεων. Σημειώνεται, ότι με τον κλιματισμό το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ γίνεται ταχύτερα, χάρη στην αφυγραντική λειτουργία του.

Για τα αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ μπορεί να προκύψουν προβλήματα εκκίνησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Από τη σύστασή του, το ντίζελ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κρύο. Έτσι, μπορεί να εμφανιστούν κρύσταλλοι παραφίνης και να φράξουν το φίλτρο. Ακόμα και αν το ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην αγορά είναι κατάλληλο για χειμερινές συνθήκες, είναι απαραίτητο ο οδηγός να παρκάρει το αυτοκίνητό του σε λιγότερο εκτεθειμένο στο κρύο μέρος. Το ιδανικό είναι να παρκάρει σε κλειστό χώρο. Εάν, παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιο καλυμμένο μέρος, θα πρέπει το ρεζερβουάρ να είναι όσο πιο γεμάτο γίνεται, γιατί έτσι θα καθυστερήσει η ψύξη του ντίζελ.

Καλό είναι το αυτοκίνητο τον χειμώνα να μη μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο. Η λειτουργία του κινητήρα για λίγα λεπτά ανά λίγες ημέρες θα κρατήσει σε καλή κατάσταση τη μπαταρία.

Εκτός, όμως, από την προετοιμασία του αυτοκινήτου για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο οδηγός θα πρέπει να έχει κάνει σέρβις για να είναι σίγουρος για την άριστη κατάσταση του οχήματός του. Ένα γενικό σέρβις θα βοηθήσει και στην οικονομία καυσίμου.

Τέλος, στον αποθηκευτικό χώρο πρέπει να υπάρχουν σε καλή κατάσταση η ρεζέρβα, καθώς και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τρίγωνο, πυροσβεστήρας, και να ισχύουν τα έγγραφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:24

Στο Μαξίμου αύριο Τετάρτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης

17:03

Red Code για την Τετάρτη: Γιατί ο κρατικός μηχανισμός περνά στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας

16:59

Παράταση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ζητούν ΒΕΑ και ΛΣΑ

16:50

Wall Street: Το μήνυμα Μπέσεντ ωθεί σε νέα ρεκόρ τους δείκτες - Ράλι +20% η Palantir

16:50

Φινλανδία: «Πράσινο φως» για μόνιμη εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων

16:37

Από 5 έως 10 Αυγούστου οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

16:27

Η Caterpillar αυξάνει τις προβλέψεις για τα έσοδα του έτους μετά από ισχυρό β' τρίμηνο

16:25

ΕΕ για μεταναστευτικό: Αλληλεγγύη στην Ισπανία και έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων

16:15

ΗΠΑ: Στα 73,3 δισ. δολάρια μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

16:06

Το Κατάρ κατηγορεί το Ισραήλ ότι καθυστερεί την εφαρμογή του σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα

15:51

Θέουτα: Στους 75 οι νεκροί - «Δεν κινδύνευσε ο χώρος Σένγκεν», λέει η Μαδρίτη

15:43

Goldman Sachs: Το Brent θα κινείται στα 80-90 δολάρια έως ότου υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ή κλιμάκωση της σύγκρουσης

15:32

«Η Ουκρανία δε θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ», λέει ο πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων

15:24

Υεμένη: Οι Χούθι δηλώνουν ότι χτύπησαν σαουδαραβικό στόχο στο αεροδρόμιο Νατζράν

15:11

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά τις δηλώσεις Μπέσεντ για πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν στο Ορμούζ

15:02

Πλατφόρμα myAGRO: Σε λειτουργία η νέα Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

14:59

Μπέσεντ: «Συμφωνία με Ιράν για άνοιγμα του Ορμούζ σήμερα ή αύριο» - Τι ζητά το Ιράν

14:54

Ανδρουλάκης: «Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού»

14:49

Lonely Planet: Αυτό το μέρος της Ελλάδας είναι ιδανικό για διακοπές τον Αύγουστο

14:47

Προειδοποίηση αγροτών: Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στο λάδι λόγω του καύσωνα

14:46

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε καφέ το πρωί

14:41

Ολοκληρώθηκε το «Youth’s Financial Literacy» της Πειραιώς σε συνεργασία με το The Tipping Point

14:38

Πλεύρης: «Η Ελλάδα ζητά μηχανισμό αναστολής ασύλου σε περιπτώσεις μαζικών μεταναστευτικών ροών»

14:30

Πολιτική αβεβαιότητα και θεσμική αδυναμία στην εξίσωση του κόστους δανεισμού

14:28

McDonald's: Κάτω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις στις ΗΠΑ παρά τις προσφορές

14:05

Κικίλιας: Πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 281.000 νησιώτες

14:04

Η Καλαμαριά ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου τα ακίνητα;

14:04

Πυρκαγιές: Σε "Red Code" αύριο σε Αττική, Εύβοια και Βόρειο Αιγαίο

13:58

Σε Ψάθα, Λούμπα και Μέγαρα μετέβη χθες το βράδυ ο Τουρνάς

13:58

Ολλανδία: Μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε φυσικό καταφύγιο της Λιμβουργίας