Tip of the Day

Αυτοκίνητο: Απλά βήματα για την προστασία του τον χειμώνα

30-11-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοκίνητο: Απλά βήματα για την προστασία του τον χειμώνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο χειμώνας είναι μία δύσκολη εποχή για το αυτοκίνητο, με τη βροχή, το χιόνι, τον πάγο, την ομίχλη και τους δυνατούς ανέμους να δημιουργούν δύσκολες οδηγικές συνθήκες. Αυτό που προέχει να κάνουν όλοι οι οδηγοί είναι να προετοιμάσουν όσο καλύτερα γίνεται το αυτοκίνητό τους.

Ένας ενδελεχής έλεγχος στις πιέσεις των τεσσάρων ελαστικών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, ενώ είναι σημαντικό να εντοπίσουν τυχόν φθορά κάποιων ελαστικών. Το βάθος του πέλματος δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 1,6 mm, ενώ τα πλαϊνά δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή παραμόρφωση. Σε περίπτωση που φανούν τα λινά, πρέπει άμεσα το ελαστικό να αντικατασταθεί. Σε περίπτωση που υπάρχει φθορά στο πέλμα, η οποία δεν είναι ομοιόμορφη, τότε υπάρχει πρόβλημα με τις αναρτήσεις.

Για τις ορεινές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, πρέπει να μπουν στο αυτοκίνητο τα χειμερινά ελαστικά, τα οποία έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι, τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο όχημά μας πρέπει απαραίτητα να έχουμε μαζί μας μία ξύστρα πάγου, ένα πανί ή ακόμα και ένα σπρέι αποπάγωσης για τις κλειδαριές, αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες σε περίπτωση χιονόπτωσης, καλώδια μπαταρίας, κουβέρτα, φακό και γάντια.

Όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, συνήθως οι παλιές μπαταρίες δεν μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την εκκίνηση. Για να αποφύγει ο οδηγός μία δυσάρεστη κατάσταση, είναι καλό να επισκεφθεί έναν μηχανικό, ο οποίος θα κάνει διάγνωση της κατάστασης της μπαταρίας, ενώ καλό είναι να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία για να μπει στον χειμώνα με υψηλά επίπεδα φόρτισης.

Τον χειμώνα υπάρχουν πολλά στοιχεία που επηρεάζουν την ορατότητα στον δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχουμε τον φωτισμό. Εάν οι λαμπτήρες στα φώτα εμπρός και πίσω ή στα φλας δεν λειτουργούν σωστά, πρέπει να αλλαχτούν. Η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων είναι απαραίτητη για να βλέπει ο οδηγός καθαρά από το παρμπρίζ. Τα μάκτρα χρειάζονται αλλαγή μία φορά τον χρόνο και πάντα πρέπει να είναι καθαρά για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Όταν είναι χαμηλή η θερμοκρασία, είναι σημαντικό ο οδηγός να ελέγξει τις διαφορετικές στάθμες του αυτοκινήτου. Το λιπαντικό του κινητήρα θα πρέπει να βρίσκεται στην στάθμη που ορίζει ο κατασκευαστής ώστε να περιοριστεί η τριβή μεταξύ των εξαρτημάτων του κινητήρα. Εάν η στάθμη είναι χαμηλή, τότε συμπληρώνουμε. Το ψυκτικό πρέπει να αλλάζει τακτικά και να συμπληρώνεται με πρόσθετο αντιψυκτικό. Το πλυστικό σύστημα του παρμπρίζ πρέπει να είναι γεμάτο και το νερό να μπορεί αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ειδικά αντιψυκτικά.

Το καλοριφέρ πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Άλλωστε, δεν είναι πολύ βολικό και ασφαλές να μην υπάρχει θέρμανση κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Επίσης, η θέρμανση αποτελεί βασικό στοιχείο για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ.

Καλό είναι ο κλιματισμός να λειτουργεί κάθε 15 ημέρες για 15 λεπτά. Αυτό θα προστατεύσει τη στεγανότητα του κυκλώματος του κλιματισμού και θα διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις συνδέσεις των σωληνώσεων. Σημειώνεται, ότι με τον κλιματισμό το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ γίνεται ταχύτερα, χάρη στην αφυγραντική λειτουργία του.

Για τα αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ μπορεί να προκύψουν προβλήματα εκκίνησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Από τη σύστασή του, το ντίζελ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κρύο. Έτσι, μπορεί να εμφανιστούν κρύσταλλοι παραφίνης και να φράξουν το φίλτρο. Ακόμα και αν το ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην αγορά είναι κατάλληλο για χειμερινές συνθήκες, είναι απαραίτητο ο οδηγός να παρκάρει το αυτοκίνητό του σε λιγότερο εκτεθειμένο στο κρύο μέρος. Το ιδανικό είναι να παρκάρει σε κλειστό χώρο. Εάν, παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιο καλυμμένο μέρος, θα πρέπει το ρεζερβουάρ να είναι όσο πιο γεμάτο γίνεται, γιατί έτσι θα καθυστερήσει η ψύξη του ντίζελ.

Καλό είναι το αυτοκίνητο τον χειμώνα να μη μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο. Η λειτουργία του κινητήρα για λίγα λεπτά ανά λίγες ημέρες θα κρατήσει σε καλή κατάσταση τη μπαταρία.

Εκτός, όμως, από την προετοιμασία του αυτοκινήτου για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο οδηγός θα πρέπει να έχει κάνει σέρβις για να είναι σίγουρος για την άριστη κατάσταση του οχήματός του. Ένα γενικό σέρβις θα βοηθήσει και στην οικονομία καυσίμου.

Τέλος, στον αποθηκευτικό χώρο πρέπει να υπάρχουν σε καλή κατάσταση η ρεζέρβα, καθώς και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τρίγωνο, πυροσβεστήρας, και να ισχύουν τα έγγραφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σχοινάς για έξοδο από επιτήρηση: Δικαίωση για τις θυσίες των Ελλήνων και την Ευρωπαϊκή Ελλάδα

23:47

Bloomberg: Διπλωματικό άνοιγμα προς Πούτιν από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

23:36

Broadcom: Έχασε την πρόβλεψη για τα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση για τη μετοχή

23:22

ΔΕΗ: Στο 17,17% το ποσοστό της CVC μετά την ΑΜΚ

23:10

Ομολογιακές αποδόσεις και «μαύρος χρυσός»... «κοκκίνισαν» τη Wall Street - «Βαρίδι» η τεχνολογία

22:56

Ο Τραμπ θα πάει στη Γαλλία για τη G7 στις 15 Ιουνίου

22:42

«Πράσινο 3 στα 3» για το πετρέλαιο με κέρδη 2%

22:29

Ο Τραμπ προτείνει τον Τοντ Μπλανς για μόνιμο υπουργό Δικαιοσύνης

22:17

Η ASML έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη στην ιστορία της Ευρώπης

22:11

Συμφωνία Βουδαπέστης - Κιέβου για μειονότητες: Ανοίγει ο δρόμος της ΕΕ για Ουκρανία

21:55

Μπεζ Βίβλος (Fed): Σταθερή η απασχόληση, ανησυχίες για πληθωρισμό λόγω Μέσης Ανατολής

21:53

Μελόνι: Η Ιταλία έδειξε τον δρόμο στην ΕΕ για μεταναστευτικό και ενεργειακή κρίση

21:44

Συνάντηση Σκέρτσου - ΜακΓκραθ: «Αδιάλειπτη η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα»

21:32

Ζητούμενο η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Σχόλια Τραμπ - Τεχεράνης

21:20

Αναβάθμιση σε «Α-» του ΟΤΕ από S&P

21:09

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για ισότητα αμοιβής ανδρών και γυναικών - 12 ερωταπαντήσεις

21:08

Πτώση για τον χρυσό υπό τους φόβους πληθωρισμού και επιτοκίων

20:55

Συνάντηση Πιερρακάκη - Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Τι συζητήθηκε

20:48

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη με 25% η ΝΔ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:37

Πώς οι τσιγκούνηδες «σώζουν» τα χρήματά τους

20:26

Νέο «Ανακαινίζω»: Ανοίγει στις 15 Ιουνίου η διαδικασία επιλεξιμότητας μέσω gov.gr

20:17

Ο Τραμπ θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

20:14

CrediaBank: Από 5/6 σε διαπραγμάτευση οι 2.037 εκατ. νέες μετοχές

20:13

Εurobank: Από τις 15 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος

20:03

Αυστρία και Πορτογαλία εξελέγησαν μη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ

19:46

Ευρωαγορές: Απώλειες στην σκιά των δασμών Τραμπ - Διψήφια πτώση για Akzo Nobel και Partners Group

19:36

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 7 Αυγούστου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους

19:30

Το Ozempic, οι υψηλές τιμές στα κόκκινα κρέατα και η εξαγορά της Νιτσιάκος

19:21

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: «Είμαι ικανοποιημένος διότι η Κομισιόν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας»

19:12

ΕΤΕ: Στις 15 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος