Tip of the Day

Αυτοκίνητο: Απλά βήματα για την προστασία του τον χειμώνα

30-11-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτοκίνητο: Απλά βήματα για την προστασία του τον χειμώνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο χειμώνας είναι μία δύσκολη εποχή για το αυτοκίνητο, με τη βροχή, το χιόνι, τον πάγο, την ομίχλη και τους δυνατούς ανέμους να δημιουργούν δύσκολες οδηγικές συνθήκες. Αυτό που προέχει να κάνουν όλοι οι οδηγοί είναι να προετοιμάσουν όσο καλύτερα γίνεται το αυτοκίνητό τους.

Ένας ενδελεχής έλεγχος στις πιέσεις των τεσσάρων ελαστικών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, ενώ είναι σημαντικό να εντοπίσουν τυχόν φθορά κάποιων ελαστικών. Το βάθος του πέλματος δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 1,6 mm, ενώ τα πλαϊνά δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή παραμόρφωση. Σε περίπτωση που φανούν τα λινά, πρέπει άμεσα το ελαστικό να αντικατασταθεί. Σε περίπτωση που υπάρχει φθορά στο πέλμα, η οποία δεν είναι ομοιόμορφη, τότε υπάρχει πρόβλημα με τις αναρτήσεις.

Για τις ορεινές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, πρέπει να μπουν στο αυτοκίνητο τα χειμερινά ελαστικά, τα οποία έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι, τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο όχημά μας πρέπει απαραίτητα να έχουμε μαζί μας μία ξύστρα πάγου, ένα πανί ή ακόμα και ένα σπρέι αποπάγωσης για τις κλειδαριές, αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες σε περίπτωση χιονόπτωσης, καλώδια μπαταρίας, κουβέρτα, φακό και γάντια.

Όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, συνήθως οι παλιές μπαταρίες δεν μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την εκκίνηση. Για να αποφύγει ο οδηγός μία δυσάρεστη κατάσταση, είναι καλό να επισκεφθεί έναν μηχανικό, ο οποίος θα κάνει διάγνωση της κατάστασης της μπαταρίας, ενώ καλό είναι να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία για να μπει στον χειμώνα με υψηλά επίπεδα φόρτισης.

Τον χειμώνα υπάρχουν πολλά στοιχεία που επηρεάζουν την ορατότητα στον δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχουμε τον φωτισμό. Εάν οι λαμπτήρες στα φώτα εμπρός και πίσω ή στα φλας δεν λειτουργούν σωστά, πρέπει να αλλαχτούν. Η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων είναι απαραίτητη για να βλέπει ο οδηγός καθαρά από το παρμπρίζ. Τα μάκτρα χρειάζονται αλλαγή μία φορά τον χρόνο και πάντα πρέπει να είναι καθαρά για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Όταν είναι χαμηλή η θερμοκρασία, είναι σημαντικό ο οδηγός να ελέγξει τις διαφορετικές στάθμες του αυτοκινήτου. Το λιπαντικό του κινητήρα θα πρέπει να βρίσκεται στην στάθμη που ορίζει ο κατασκευαστής ώστε να περιοριστεί η τριβή μεταξύ των εξαρτημάτων του κινητήρα. Εάν η στάθμη είναι χαμηλή, τότε συμπληρώνουμε. Το ψυκτικό πρέπει να αλλάζει τακτικά και να συμπληρώνεται με πρόσθετο αντιψυκτικό. Το πλυστικό σύστημα του παρμπρίζ πρέπει να είναι γεμάτο και το νερό να μπορεί αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ειδικά αντιψυκτικά.

Το καλοριφέρ πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Άλλωστε, δεν είναι πολύ βολικό και ασφαλές να μην υπάρχει θέρμανση κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Επίσης, η θέρμανση αποτελεί βασικό στοιχείο για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ.

Καλό είναι ο κλιματισμός να λειτουργεί κάθε 15 ημέρες για 15 λεπτά. Αυτό θα προστατεύσει τη στεγανότητα του κυκλώματος του κλιματισμού και θα διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις συνδέσεις των σωληνώσεων. Σημειώνεται, ότι με τον κλιματισμό το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ γίνεται ταχύτερα, χάρη στην αφυγραντική λειτουργία του.

Για τα αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ μπορεί να προκύψουν προβλήματα εκκίνησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Από τη σύστασή του, το ντίζελ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κρύο. Έτσι, μπορεί να εμφανιστούν κρύσταλλοι παραφίνης και να φράξουν το φίλτρο. Ακόμα και αν το ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην αγορά είναι κατάλληλο για χειμερινές συνθήκες, είναι απαραίτητο ο οδηγός να παρκάρει το αυτοκίνητό του σε λιγότερο εκτεθειμένο στο κρύο μέρος. Το ιδανικό είναι να παρκάρει σε κλειστό χώρο. Εάν, παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιο καλυμμένο μέρος, θα πρέπει το ρεζερβουάρ να είναι όσο πιο γεμάτο γίνεται, γιατί έτσι θα καθυστερήσει η ψύξη του ντίζελ.

Καλό είναι το αυτοκίνητο τον χειμώνα να μη μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο. Η λειτουργία του κινητήρα για λίγα λεπτά ανά λίγες ημέρες θα κρατήσει σε καλή κατάσταση τη μπαταρία.

Εκτός, όμως, από την προετοιμασία του αυτοκινήτου για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο οδηγός θα πρέπει να έχει κάνει σέρβις για να είναι σίγουρος για την άριστη κατάσταση του οχήματός του. Ένα γενικό σέρβις θα βοηθήσει και στην οικονομία καυσίμου.

Τέλος, στον αποθηκευτικό χώρο πρέπει να υπάρχουν σε καλή κατάσταση η ρεζέρβα, καθώς και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τρίγωνο, πυροσβεστήρας, και να ισχύουν τα έγγραφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:13

H Bally’s Intralot υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την evoke plc

09:13

Η Σίφνος ανάμεσα στα «διαμάντια» της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2026

09:08

ResilienceTech: Παρουσίασε τον πρώτο flight controller που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα

08:54

Ο Τραμπ αποδεσμεύει 700 εκατ. δολάρια για τη βιομηχανία άνθρακα

08:54

Η Ελλάδα στις καλύτερες χώρες του κόσμου για το 2026 - Οι 8 κατηγορίες

08:52

Εγένετο Dakos Food Industries: Η νέα ταυτότητα, οι συνέργειες και οι επενδύσεις των 25 εκατ. ευρώ

08:41

ΗΠΑ: Επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στον πρόεδρο της Κούβας και μέλη της οικογένειας Κάστρο

08:28

Ο Σι Τζινπίνγκ στη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα και την Τρίτη

08:22

Από το Σέιχ Σου στον Υμηττό: Τα μεγάλα έργα υπογειοποιήσεων που αλλάζουν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

08:21

Η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό της προστασίας των Ουκρανών σε στρατεύσιμη ηλικία

08:16

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη του Δ. Λιγνάδη για βιασμούς ανηλίκων

08:15

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Γραμματέας της ΝΔ - Έρχεται ανασχηματισμός

08:08

«Πράσινο φως» στην τουριστική επένδυση 74 εκατ. στο Λασίθι

08:05

Streem Development - Hull Logistics: «Καθαρός ορίζοντας» για την επένδυση 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο

08:02

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στο γαλάζιο ραντάρ - Οι χαμηλοί τόνοι για Σαμαρά - Το «τρένο» η Αχτσιόγλου

07:52

Πανελλαδικές: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική σήμερα για τους υποψήφιους Γενικών Λυκείων

07:50

Ενέργεια: Επάρκεια αποθεμάτων έως τέλος καλοκαιριού - 600 εκατ. ευρώ την ημέρα το επιπλέον κόστος για την ΕΕ

07:46

ΑΒΑΞ: «Δουλεύει» με διψήφιο ποσοστό κέρδους η κατασκευή, «κρατάνε» ψηλά ανεκτέλεστο και κέρδη

07:36

Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία: Τα 187.000 νέα στρέμματα, οι Natura και οι «αστερίσκοι» της ΣΜΠΕ

07:30

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Κλειδώνουν» πόροι για Μονάδες Αποβλήτων - Αναβαθμίζεται το project ανατολικής Θεσσαλονίκης

07:18

Στάσσης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ - Η Ευρώπη πρέπει να ανεβάσει «στροφές»

07:10

Όλα στη... φόρα στις 30 Ιουνίου για τους μεγαλοφειλέτες του ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν

07:08

Βιτρίνα, πιέσεις και ουσία - Το πρόβλημα στη γραμμή 4 του Μετρό - Δεν είδες τι έγινε στις τηλεπικοινωνίες;

23:58

Πανελλαδικές: Συνέχεια την Τρίτη στα ΓΕΛ με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

23:44

Politico: Το Πεντάγωνο σκοπεύει να ακυρώσει την αποστολή Tomahawk στη Γερμανία

23:35

Το Ιράν «βλέπει αμφισημίες που πρέπει να διευκρινιστούν» στο προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ

23:29

ONEX: Συμφωνία με Λιμένα Αμβέρσας-Μπριζ για ανάπτυξη λιμενικών και logistics υποδομών

23:15

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones με «καύσιμα» από Μέση Ανατολή

23:10

THEON: Μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η ετήσια γενική συνέλευση

22:56

Νέα βέλη της Ryanair κατά της Fraport Greece για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας