Tip of the Day

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας: Πώς θα την αποκτήσετε

23-06-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας: Πώς θα την αποκτήσετε
Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την διάρκεια ταξιδιού σας σε μια από τις 27 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) που ισχύει για τους ασφαλισμένους στην Ελλάδα.

Στις καλυπτόμενες παροχές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι παροχές που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς και με εγκυμοσύνη και τοκετό.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την κάρτα;

Για να δικαιούστε την κάρτα, πρέπει να είστε ασφαλισμένοι ή να καλύπτεστε από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Κάθε μέλος ξεχωριστά μιας οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να έχει τη δική του κάρτα.

Άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και καλύπτονται από κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν κάρτα. Ωστόσο, οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης ασθένειας

Για να λάβετε την κάρτα πρέπει να απευθυνθείτε στον φορέα ασφάλισης υγείας στον οποίον είστε ασφαλισμένος/η και ο οποίος είναι αρμόδιος να αναλάβει τα έξοδα υγειονομικής σας περίθαλψης.

Στην Ελλάδα, για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ασφαλισμένους → Έκδοση ΕΚΑΑ: https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/elektronikes-yperesies-gia-asphalismenoys

Κατά την καταχώρηση της αίτησης:

Αν η αίτηση αφορά τον άμεσα ασφαλισμένο, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλέξουν «Άμεσα ασφαλισμένος».

Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά τον έμμεσα ασφαλισμένο (προστατευόμενο μέλος), στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλέξουν «Έμμεσα ασφαλισμένος» και εν συνεχεία να καταχωρήσουν τον ΑΜΚΑ και τα λατινικά στοιχεία του ονοματεπωνύμου του έμμεσα ασφαλισμένου.

Με την υποβολή της αίτησης, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) και στη συνέχεια μέσα σε 5-10 (το αργότερο) εργάσιμες ημέρες ο αιτών θα παραλάβει την ΕΚΑΑ στην Διεύθυνση κατοικίας που δήλωσε κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χορήγησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ μπορούν να μεταβούν και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), προκειμένου να αιτηθούν την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (AΠ:138311/30.06.20 Γενικό Έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Παροχών και Υγείας e-EΦΚΑ).

*Προσοχή: Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:

  • δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
  • δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,
  • δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:39

Μαρινάκης: Ο πληθωρισμός σταδιακά αποκλιμακώνεται - Στόχος η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών

13:30

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο χρόνος πιέζει, ώρα για… ειλικρίνεια

13:30

Σύλλογος Κορώνης Πολιτισμός και Κληρονομιά: Για ακόμη μία φορά δίπλα στα παιδιά

13:29

Κορκίδης: «Εμπορική άμυνα» οι αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι, οι δασμοί και το αντιντάμπινκ

13:24

Η ΕΛΣΤΑΤ απαντά στον Γιαννίτση για «Greek Statistics εν έτει 2025»

13:21

Βραβευμένη γεύση που ξεχωρίζει: Το Φιστίκι του Goat it κατακτά ουρανίσκους και διακρίσεις

13:19

Τουρκία: Διαψεύδει τα περί επαναπώλησης των S-400 στη Ρωσία - «Βρίσκονται στα αποθέματά μας»

13:17

Ο Τραμπ στη Βρετανία: Οι μεγάλες επιχειρηματικές ανακοινώσεις - Τα ακανθώδη εμπορικά και πολιτικά ζητήματα

12:58

Δούκας: Θα συνεχίσουμε να βάζουμε λουκέτο στα μαγαζιά που καταπατούν δημόσιο χώρο

12:37

Μελέτη: Μικρά τα ανταλλάγματα της Ρωσίας στη Β. Κορέα για την στρατιωτική υποστήριξη

12:35

Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία με τη μείωση του ΦΠΑ

12:23

Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Ιούλιο

12:13

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου

12:11

Samsung AI Forum 2025: Ολοκληρώθηκε για 9η χρονιά η φετινή διοργάνωση

12:06

Γαλλία: Απεργίες και διαδηλώσεις από συνδικάτα κατά της λιτότητας

12:02

ΠΟΥ: Τα νοσοκομεία στη Γάζα είναι στο «χείλος της κατάρρευσης»

11:57

Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Σύρος ΥΠΕΞ

11:55

Deutsche Bank: Προβλέπει υψηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα για το τρίτο τρίμηνο

11:55

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τη διάσωση της Avramar - Η επόμενη μέρα

11:54

Παπασταύρου για Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο: Οι στόχοι πρέπει να είναι φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί

11:37

ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στα αιολικά

11:21

Ζαχαράκη: Δεν καταργούνται οι πανελλαδικές - Νέο σύστημα υπολογισμού βαθμών από το 2029

11:18

Ανοδικές «ανάσες» στο ΧΑ - Στις 2.030 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:16

Η Εθνική Ασφαλιστική αποκτά πλειοψηφικό μερίδιο στις εταιρείες Elysee

11:10

Toyota: Ανακαλεί πάνω από 591.000 οχήματα στις ΗΠΑ

10:54

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις στον απόηχο της Fed

10:52

Ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικές υποδομές στην κεντρική Ουκρανία

10:38

Huawei: Αμφισβητεί την κυριαρχία της Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη με τα «πιο ισχυρά chip στον κόσμο»

10:34

Νέα «έξυπνα» γυαλιά με οθόνη από την Meta αξίας 799 δολαρίων

10:33

Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών των Πανεπιστημίων