Tip of the Day

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν εγγραφές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

09-06-2022 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν εγγραφές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας που ονομάζεται «προσωπικός γιατρός». Τις επόμενες ημέρες και το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν όλες τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του θεσμού.

Με βάση τις ρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας, από την ημέρα που θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, θα υπάρχει περιθώριο ενός εξαμήνου κατά το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό, στον οποίο θα απευθύνονται για να συνταγογραφούν φάρμακα, να παίρνουν οδηγίες -συμπεριλαμβανομένων αυτών της πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει «πλαφόν» στις δωρεάν επισκέψεις.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στις Το.Μ.Υ., γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης. Μπορεί να είναι οικογενειακός γιατρός ή παθολόγος, αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες. Ειδικότερα, με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, π.χ. ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κοκ. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας στην εγγραφή, ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες, ώστε να την επιλέγουν.

Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα καταβάλουν μεγαλύτερες συμμέτοχες σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις αλλά και σε φάρμακα, ενώ το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί στις αναμενόμενες υπουργικές αποφάσεις. Πάντως, το υπουργείο Υγείας διαψεύδει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Να αγκαλιάσουν τον θεσμό οι πολίτες, είναι καλό για την υγεία τους», δήλωσε πρόσφατα ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:11

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εγκρίνει την οριστική άρση των κυρώσεων στη Συρία

10:07

Βουλή: Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η λειτουργία των ΕΛΤΑ

09:57

Βενεζουέλα: Οι εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζονται ομαλά παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ

09:56

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη ρύθμιση των δανείων ελβετικού φράγκου - Τι προβλέπει

09:52

ΑΑΔΕ: ΔΕΟΣ - Ενιαίος ελεγκτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος

09:38

Η άνοδος του τουρισμού χτυπά καμπανάκι για επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ στα νησιά

09:35

Εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής

09:27

Ενοίκια: Από την 1η Απριλίου 2026 οι πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού

09:11

Νέα συμφωνία Metlen και KNDS για σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2A8

09:05

Έως 19/12 το Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει με συντάξεις, επιδόματα

08:56

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στο Μαϊάμι το Σαββατοκύριακο

08:41

Έσοδα ρεκόρ στον Παναμά εισέφερε η Διώρυγα το 2025

08:40

Αγρότες: Κομβική πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στις Σέρρες - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί τελωνείων

08:30

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα της PepsiCo

08:19

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Κρίσιμες αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

08:09

Έρχονται ανακοινώσεις για τον πρώτο διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της αγοράς

08:05

Η BP αποκτά την πρώτη γυναίκα CEO στην ιστορία της

07:53

Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

07:41

Λιμάνι Λαυρίου: Έρχονται νέες προσφυγές στον διαγωνισμό για την πώληση του 50%;

07:38

Θέρμανση με τζάκι: Η παραδοσιακή επιλογή που μπορεί να καταστεί ακριβή και αναποτελεσματική

07:31

Ακίνητα: Οι ξένοι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ - Οι hot προορισμοί

07:28

Τραμπ: Υπόσχεται στις ΗΠΑ «οικονομικό μπουμ που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος»

07:23

Κοινωνική Συμφωνία: Συστήνεται Ψηφιακό Μητρώο με όλες τις συλλογικές συμβάσεις - Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους από το 2026

07:19

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης: «Πράσινο» για τον κρίσιμο διαγωνισμό προμήθειας/εγκατάστασης εξοπλισμού Αεροναυτιλίας - Τα χρονοδιαγράμματα

07:15

Φθηνό ρεύμα στους κοινωνικά ευάλωτους: Στην αφετηρία η νέα εκδοχή του «Απόλλων»

07:11

Έρχονται φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις - Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

07:08

Alpha Bank: Ανοίγει τη «βεντάλια» των διεθνών εργασιών και «χτίζει» το νέο private banking

07:03

Πέρασ' ο θυμός - Με ελπίδα θα ψηφίσουν - Πού βάζει τον πήχη η Άννα για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

07:00

Στόχος στις ασφαλιστικές - Οι εξαγγελίες έφεραν πίεση - Στο κυνήγι των «ορφανών» παροχών

23:55

Βρετανίδα εξερευνήτρια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία