Tip of the Day

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν εγγραφές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

09-06-2022 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν εγγραφές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας που ονομάζεται «προσωπικός γιατρός». Τις επόμενες ημέρες και το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν όλες τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του θεσμού.

Με βάση τις ρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας, από την ημέρα που θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, θα υπάρχει περιθώριο ενός εξαμήνου κατά το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό, στον οποίο θα απευθύνονται για να συνταγογραφούν φάρμακα, να παίρνουν οδηγίες -συμπεριλαμβανομένων αυτών της πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει «πλαφόν» στις δωρεάν επισκέψεις.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στις Το.Μ.Υ., γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης. Μπορεί να είναι οικογενειακός γιατρός ή παθολόγος, αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες. Ειδικότερα, με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, π.χ. ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κοκ. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας στην εγγραφή, ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες, ώστε να την επιλέγουν.

Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα καταβάλουν μεγαλύτερες συμμέτοχες σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις αλλά και σε φάρμακα, ενώ το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί στις αναμενόμενες υπουργικές αποφάσεις. Πάντως, το υπουργείο Υγείας διαψεύδει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Να αγκαλιάσουν τον θεσμό οι πολίτες, είναι καλό για την υγεία τους», δήλωσε πρόσφατα ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:05

Τραμπ: «Μακρά και δύσκολη διαδικασία» για να «ξεθαφτούν» τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν

08:00

Το ρεύμα αποκτά «μνήμη»: Οι μπαταρίες αλλάζουν το ενεργειακό σύστημα από μέσα

07:52

«Καπέλο» αποζημιώσεων στο Fly Over Θεσσαλονίκης (ΑΒΑΞ-ΜΕΤΚΑ) – Πότε «κόβονται κορδέλες»

07:45

Πρωταθλητές της φοροδιαφυγής τα συνεργεία αυτοκινήτων - Στο 30% η παραβατικότητα το 2025

07:40

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση

07:30

Το δίλημμα Μητσοτάκη, το στοίχημα Γεωργιάδη και η υποκρισία

07:22

Στα 807 ευρώ η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα, στα 1.233 ευρώ στο Δημόσιο

07:18

Η Alpha Bank και η Goldman Sachs - Το γιογιό των αγορών - Νέοι συρμοί Μετρό και Ηλεκτρικού

07:15

Κτηματολόγιο: Προχωρά αλλά οι εκκρεμότητες κρατούν «δεμένα» χιλιάδες ακίνητα

07:08

ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ: «Σύμβαση 400 εκατ. για τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδα V» σε μονάδα φυσικού αερίου

23:57

Μαγιάρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλύτερη από του 2015, όλα θα συμβούν σχετικά γρήγορα»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα