Tip of the Day

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν εγγραφές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

09-06-2022 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν εγγραφές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας που ονομάζεται «προσωπικός γιατρός». Τις επόμενες ημέρες και το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν όλες τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του θεσμού.

Με βάση τις ρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας, από την ημέρα που θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, θα υπάρχει περιθώριο ενός εξαμήνου κατά το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό, στον οποίο θα απευθύνονται για να συνταγογραφούν φάρμακα, να παίρνουν οδηγίες -συμπεριλαμβανομένων αυτών της πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει «πλαφόν» στις δωρεάν επισκέψεις.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στις Το.Μ.Υ., γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης. Μπορεί να είναι οικογενειακός γιατρός ή παθολόγος, αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες. Ειδικότερα, με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, π.χ. ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κοκ. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας στην εγγραφή, ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες, ώστε να την επιλέγουν.

Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα καταβάλουν μεγαλύτερες συμμέτοχες σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις αλλά και σε φάρμακα, ενώ το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί στις αναμενόμενες υπουργικές αποφάσεις. Πάντως, το υπουργείο Υγείας διαψεύδει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Να αγκαλιάσουν τον θεσμό οι πολίτες, είναι καλό για την υγεία τους», δήλωσε πρόσφατα ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:23

Ο Πολωνός πρόεδρος κατηγορεί τους Ουκρανούς για «αχαριστία»

22:10

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα

21:59

Σε νέο ρεκόρ το ασήμι με ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο - Διπλά κέρδη για χρυσό

21:47

Ο Τραμπ συμφώνησε με 9 μεγάλες φαρμακευτικές να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ

21:37

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωρεάν διάθεση 1.112.500 ιδίων μετοχών σε 42 στελέχη

21:27

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό»

21:16

Το bitcoin θα «σκαρφαλώσει» στα $143.000 σύμφωνα με αυτήν την πρόβλεψη

21:03

Πόσα «τσίμπησε» το τρίτο Avatar με το που βγήκε

20:52

Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω Κτηματολογίου

20:39

ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να επιβάλουμε την ειρήνη στην Ουκρανία

20:26

Χρονιά - ρεκόρ για τη ByteDance: Οδεύει προς κέρδη 50 δισ. δολαρίων το 2025

20:13

Νέα παραβίαση τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο: Εμπλοκή με ελληνικά F-16

20:00

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα - 131 έργα με προϋπολογισμό άνω των 69 εκατ. ευρώ

19:49

Ρούμπιο για ουκρανικό: Έχουμε πρόοδο αλλά ακόμη υπάρχει δρόμος μπροστά μας

19:38

Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Οι «νικητές» και οι «χαμένοι» - Πολιτικό κόστος και συμβιβασμοί

19:34

Intralot: Aλλάζει επωνυμία σε Bally’s Intralot - Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

19:27

Κέρδη στις ευρωαγορές - Αναστάτωση στον κλάδο αθλητικών ειδών από την Nike

19:26

Κάτω από το 5% το ποσοστό της Fidelity σε Eurobank - Στο 32,67% η Fairfax

19:13

Hellenic Train: Αλλαγές και καταργήσεις δρομολογίων λεωφορείων, λόγω των μπλόκων

19:01

Φοντάνα ντι Τρέβι: Εισιτήριο 2 ευρώ από 1η Φεβρουαρίου

18:48

ΥΠΑΑΤ: Αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των πληγέντων κτηνοτρόφων

18:36

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε εν μέρει το 5ο αίτημα της Κύπρου για δόση 70,5 εκατ. ευρώ

18:24

Ρωσία: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Στο 16%

18:21

Η Ουκρανία αρχίζει νέο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής

18:10

ΧΑ: Το τέταρτο υψηλότερο κλείσιμο για τον ΓΔ εντός του 2025

18:06

Στην συνεδρίαση της G7 ως πρόεδρος του Eurogroup για πρώτη φορά ο Πιερρακάκης

18:03

Ρώσος δημοσιογράφος έκανε πρόταση γάμου σε απευθείας μετάδοση, κατά την ετήσια συνέντευξη του Πούτιν

17:52

Πούτιν: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο - Απάντηση στην ουκρανική επίθεση στο τάνκερ

17:41

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει όλα τα αρχεία της υπόθεσης 'Επστιν

17:35

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ «απονέμει» το Βραβείο Λένιν στον Όρμπαν