Tip of the Day

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το νέο χρονοδιάγραμμα για την εφάπαξ εξόφληση και την πρώτη δόση

19-05-2022 | 08:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιστρεπτέα: Νέο χρονοδιάγραμμα για την εφάπαξ εξόφληση και την πρώτη δόση

Χρονική «ανάσα» δυο μηνών για την εφάπαξ εξόφληση και ενός μήνα για την πληρωμή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής παίρνουν 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες παίρνουν μια «ανάσα» ρευστότητας και έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% ή θα αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 96 άτοκες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα εκδοθούν οι επτά νέες κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τις ενισχύσεις που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο στην ΑΑΔΕ για να «τρέξει» την εκκαθάριση των οφειλών της επιστρεπτέας προκαταβολής, των ποσών δηλαδή που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος οι φορολογούμενοι. Εκτιμάται ότι ο λογαριασμός της επιστρεπτέας θα σταλεί στους δικαιούχους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών οι φορολογούμενοι θα καλούνται έως τις 29 Ιουλίου 2022 είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής κερδίζοντας έξτρα έκπτωση 15% είτε να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας έληγε στις 31 Μαΐου ενώ στις 30 Ιουνίου 2022 εξέπνεε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης της οφειλής.

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι «κουρεμένα» έως 75% με τη διαγραφή των ποσών να κλιμακώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και το χρόνο έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

- Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

- Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

- Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

- Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

- Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα

23:55

Η Πενσυλβανία μηνύει την Character AI για chatbot που παριστάνει γιατρό

23:49

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση Μακρόν για στήριξη προς την Ελλάδα δεν αφορούσε την Τουρκία

23:40

AMD: Έσοδα 10,25 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο με άνοδο 38%

23:33

Ρούμπιο: Η επιχείρηση «Επική Οργή» έχει τελειώσει - Οι ΗΠΑ περνούν στην άμυνα

23:25

Πιθανή συνάντηση Λούλα - Τραμπ τη Πέμπτη: Οργανωμένο έγκλημα και σπάνιες γαίες στο επίκεντρο

23:22

Οριακά κέρδη για τον χρυσό

23:17

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq καθώς η εκεχειρία φαίνεται να «κρατά»

22:55

Απώλειες 4% για το πετρέλαιο

22:48

Παπαστεργίου: Έργα 400 εκατ. ευρώ για τις τεχνολογικές ανάγκες των δήμων

22:36

Το Ιράν θεσπίζει μηχανισμό για τη ρύθμιση των διελεύσεων πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

22:27

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΑΕ με επίκεντρο τις περιφερειακές εξελίξεις

22:22

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

22:11

Ισραήλ: Η πολεμική αεροπορία «θα απαντήσει» σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν

22:01

Πιερρακάκης: «Ψηφιακό ευρώ, τραπεζική ενοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη οι προτεραιότητες των επόμενων μηνών»

21:52

Πτώση ρεκόρ στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τον Απρίλιο λόγω Μέσης Ανατολής

21:40

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ - Ρούμπιο για διεθνή ζητήματα και διμερείς σχέσεις

21:34

Ποιον προτείνει ο Μακρόν για την προεδρία της Τράπεζας της Γαλλίας

21:20

ΕΕ: Στο τραπέζι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής αστάθειας

21:07

Σε ψυχιατρική κλινική οδηγείται ο δράστης της επίθεσης στη Λειψία

21:00

Euronext: Εγκρίθηκε η απόκτηση μεριδίου 20% στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

20:48

Η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν την εμπορική συμφωνία για τους δασμούς

20:39

Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Παπουτσάνης το α' τρίμηνο

20:26

Wall Street: Η SEC προτείνει κατάργηση των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων

20:12

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις σε Ζαπορίζια και

20:04

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ξεκινά συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

19:56

Βουλγαρία: Η πρόεδρος Γιότοβα θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο PB του Ράντεφ

19:47

Κορκίδης: Τα τρία σύνθετα σενάρια του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

19:45

Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να υψώσει λευκή σημαία»

19:30

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο το Ιράν