Tip of the Day

Τροποποιητικές φορο-δηλώσεις: Οι αλλαγές και τα πρόστιμα

24-03-2022 | 07:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τροποποιητικές φορο-δηλώσεις: Οι αλλαγές και τα πρόστιμα

Eκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δύο ταχυτήτων δημιουργεί η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Η νέα διάταξη ανοίγει την περίμετρο των υποθέσεων, για τις οποίες οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα όταν υποβάλλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και αλλάζουν το ύψος τους εισοδήματος τους και κατά συνέπεια τον τελικό λογαριασμό της Εφορίας.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις και καλούνται να πληρώσουν αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με προσαύξηση 0,73% επί του ποσού του πρόσθετου φόρου που προκύπτει με βάση την τροποποιητική δήλωση κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Το νέο τοπίο

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών:

- Οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ. Η διάταξη αυτή κατατέθηκε στη Βουλή μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης των αναδρομικών ποσών που έλαβαν χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής. Χιλιάδες συνταξιούχοι, όχι μόνο δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016 αλλά αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικροποσά της τάξης των 40 και 50 ευρώ. Για τα ποσά υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις και κλήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι βρέθηκαν να πληρώνουν για παλιά αναδρομικά πρόστιμα υψηλότερα από τα ποσά που έχουν λάβει.

Με την νέα ρύθμιση τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται.

Επίσης δεν επιβάλλονται πρόστιμα στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για:

- Μεταβολή ή συμπλήρωση αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης όπως η εισαγωγή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου στις περιπτώσεις που ζητείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή, του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, η μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3 και η τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού, κλπ.

- Συμπλήρωση ορισμένων κωδικών πχ. 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.

- Αγροτικές επιδοτήσεις εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό.

- Εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κ.λπ λόγω εκπρόθεσμης έκδοσης ή διόρθωσης σχετικών βεβαιώσεων από τον αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης εισοδημάτων και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων.

Ποιοι επιβαρύνονται με πρόστιμα

Εάν ο φορολογούμενος που υποβάλλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με αυτοτελές χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και εάν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Πέραν του προστίμου, επί του ποσού του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης θα επιβληθεί τόκος ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρώσοι κοινοβουλευτικοί συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους

23:50

Όλοι οι Καναδοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών εταιριών, πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά

23:45

Κομισιόν: Πρόταση να γίνει η ΕΕ ιδρυτικό μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου για την Ουκρανία

23:20

Πρωθυπουργός Μαλαισίας: Το Ιράν επιτρέπει στα πλοία μας να περνούν από το Ορμούζ

23:10

Λιπάσματα: Ενίσχυση 15% αλλά με ρίσκο - Παραδείγματα επιδότησης

23:03

Eurogroup: Στο επίκεντρο αύριο οι αγορές ενέργειας και τα μέτρα πολιτικής - Ζητούμενο ο προσεκτικός σχεδιασμός

23:00

Κομισιόν: Διερευνά τη συμμόρφωση του Snapchat για τους κανόνες προστασίας παιδιών

22:56

Χρυσός: Νέα «βουτιά» καθώς παραμένει θολό το τοπίο του πολέμου

22:36

Τραμπ: Παράταση έως τις 6 Απριλίου στο Ιράν για να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

22:29

Το Ιράν «πληγώνει» την Wall Street: «Βουτιά» 470 μονάδες ο Dow, σε έδαφος διόρθωσης ο Nasdaq

22:22

Σε ΦΕΚ η ΠΝΠ για την ακρίβεια - Τα ψιλά γράμματα των μέτρων στήριξης

22:02

Ιράν: Επιτρέπει σε παιδιά 12 ετών να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη

21:54

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 108 δολάρια το Brent εν μέσω πολεμικής αβεβαιότητας

21:40

Ρούμπιο: «Προς το συμφέρον της G7 να βοηθήσει να ανοίξει το Ορμούζ»

21:23

Μίνι ανασχηματισμός στην Ισπανία: Ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

21:13

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι» απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

21:04

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος αρχηγός των πυρηνικών δυνάμεων δεν βλέπει τον λόγο να ξαναρχίσουν πυρηνικές δοκιμές

20:57

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σοβαρός κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα η επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα»

20:43

Coca-Cola HBC: Άντλησε 2,1 δισ. ευρώ για τη μεγάλη εξαγορά στην Αφρική

20:38

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός κατηγορίας γυναικών οι τρανς αθλήτριες

20:26

Ο Καναδάς επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις κατά επιχειρηματιών και εταιρειών του Ιράν

20:15

Μελόνι για επιστροφές παράτυπων μεταναστών: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση»

20:05

Ισπανία: Εγκρίθηκε η δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ

19:56

Βιντεοδιάσκεψη 35 χωρών για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:42

Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο»

19:42

Τι φέρνουν οι ρήτρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία με τις ΗΠΑ - Ο ρόλος της Γερμανίας

19:37

Η Amazon δίνει 1.000 δολάρια σε διανομείς που θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες για τη δουλειά τους

19:21

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο τη Μέση Ανατολή

19:18

Η Πολωνία θέτει πλαφόν στις τιμές καυσίμων λόγω του πολέμου

19:03

Ρούτε: «Γνωρίζουμε ότι το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα συνεργάζονται στενά»