Tip of the Day

Τροποποιητικές φορο-δηλώσεις: Οι αλλαγές και τα πρόστιμα

24-03-2022 | 07:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τροποποιητικές φορο-δηλώσεις: Οι αλλαγές και τα πρόστιμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Eκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δύο ταχυτήτων δημιουργεί η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Η νέα διάταξη ανοίγει την περίμετρο των υποθέσεων, για τις οποίες οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα όταν υποβάλλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και αλλάζουν το ύψος τους εισοδήματος τους και κατά συνέπεια τον τελικό λογαριασμό της Εφορίας.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις και καλούνται να πληρώσουν αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με προσαύξηση 0,73% επί του ποσού του πρόσθετου φόρου που προκύπτει με βάση την τροποποιητική δήλωση κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Το νέο τοπίο

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών:

- Οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ. Η διάταξη αυτή κατατέθηκε στη Βουλή μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης των αναδρομικών ποσών που έλαβαν χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής. Χιλιάδες συνταξιούχοι, όχι μόνο δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016 αλλά αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικροποσά της τάξης των 40 και 50 ευρώ. Για τα ποσά υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις και κλήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι βρέθηκαν να πληρώνουν για παλιά αναδρομικά πρόστιμα υψηλότερα από τα ποσά που έχουν λάβει.

Με την νέα ρύθμιση τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται.

Επίσης δεν επιβάλλονται πρόστιμα στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για:

- Μεταβολή ή συμπλήρωση αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης όπως η εισαγωγή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου στις περιπτώσεις που ζητείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή, του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, η μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3 και η τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού, κλπ.

- Συμπλήρωση ορισμένων κωδικών πχ. 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.

- Αγροτικές επιδοτήσεις εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό.

- Εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κ.λπ λόγω εκπρόθεσμης έκδοσης ή διόρθωσης σχετικών βεβαιώσεων από τον αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης εισοδημάτων και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων.

Ποιοι επιβαρύνονται με πρόστιμα

Εάν ο φορολογούμενος που υποβάλλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με αυτοτελές χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και εάν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Πέραν του προστίμου, επί του ποσού του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης θα επιβληθεί τόκος ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Bally’s Intralot: Παράταση προθεσμίας δεσμευτικής προσφοράς για την evoke plc

23:46

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για υποθέσεις βουλευτών

23:32

Η Μέρκελ επικρίνει την EE για έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία

23:25

Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις τιμές καυσίμων στην Κένυα - 4 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες

23:18

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Wall Street

23:01

Ράλι για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή

22:44

ΕΕ: Στασιμοπληθωριστικό σοκ «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις - «Μικρά περιθώρια για μέτρα στήριξης»

22:34

Τραμπ: «Ανέβαλα την προγραμματισμένη για αύριο επίθεση στο Ιράν»

22:27

Τσίπρας: Την επόμενη Τρίτη στην πλατεία Θησείου οι ανακοινώσεις για το νέο κόμμα

22:18

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

22:11

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο

22:08

ΗΑΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Μπαράκα μετά την επιδρομή drone

22:01

Έχασε τη δίκη με τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI o Έλον Μασκ

21:39

Πρέσβης Ισραήλ: Παρά τις προκλήσεις, η σχέση με την Ελλάδα εμβαθύνθηκε

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

20:56

Μπακογιάννης: «Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής Δούκα»

20:45

Γεραπετρίτης: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο»

20:30

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η νέα πρόταση του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος»

20:16

BofA: Tο Brent στα 90 δολάρια είναι το καλύτερο σενάριο για το πετρέλαιο

20:08

Βενιζέλος: Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη, φοβισμένη και καχύποπτη απέναντι στο αφήγημα που επιχειρείται να της επιβληθεί

20:01

Η διεθνής αγορά κρατικών ομολόγων σε δίνη: Εκτίναξη αποδόσεων, πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια