Tip of the Day

Τροποποιητικές φορο-δηλώσεις: Οι αλλαγές και τα πρόστιμα

24-03-2022 | 07:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τροποποιητικές φορο-δηλώσεις: Οι αλλαγές και τα πρόστιμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Eκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δύο ταχυτήτων δημιουργεί η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Η νέα διάταξη ανοίγει την περίμετρο των υποθέσεων, για τις οποίες οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα όταν υποβάλλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και αλλάζουν το ύψος τους εισοδήματος τους και κατά συνέπεια τον τελικό λογαριασμό της Εφορίας.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις και καλούνται να πληρώσουν αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με προσαύξηση 0,73% επί του ποσού του πρόσθετου φόρου που προκύπτει με βάση την τροποποιητική δήλωση κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Το νέο τοπίο

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών:

- Οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ. Η διάταξη αυτή κατατέθηκε στη Βουλή μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης των αναδρομικών ποσών που έλαβαν χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής. Χιλιάδες συνταξιούχοι, όχι μόνο δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016 αλλά αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικροποσά της τάξης των 40 και 50 ευρώ. Για τα ποσά υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις και κλήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι βρέθηκαν να πληρώνουν για παλιά αναδρομικά πρόστιμα υψηλότερα από τα ποσά που έχουν λάβει.

Με την νέα ρύθμιση τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται.

Επίσης δεν επιβάλλονται πρόστιμα στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για:

- Μεταβολή ή συμπλήρωση αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης όπως η εισαγωγή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου στις περιπτώσεις που ζητείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή, του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, η μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3 και η τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού, κλπ.

- Συμπλήρωση ορισμένων κωδικών πχ. 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.

- Αγροτικές επιδοτήσεις εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό.

- Εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κ.λπ λόγω εκπρόθεσμης έκδοσης ή διόρθωσης σχετικών βεβαιώσεων από τον αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης εισοδημάτων και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων.

Ποιοι επιβαρύνονται με πρόστιμα

Εάν ο φορολογούμενος που υποβάλλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με αυτοτελές χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και εάν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Πέραν του προστίμου, επί του ποσού του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης θα επιβληθεί τόκος ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΗΠΑ: Στο φως χιλιάδες έγγραφα για την τοξικότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου

23:45

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε «ναρκοτράπεζα» που συνδέεται με δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

23:36

Συγκρούσεις σε διαδήλωση στα Τίρανα κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ

23:23

H Βοσνία απέλασε δύο Σέρβους διπλωμάτες μετά την κηδεία του Ράτκο Μλάντιτς

23:09

Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street στη σκιά της Μέσης Ανατολής

23:01

ΕΕ: Ακτιβιστές και ειδικοί ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

22:47

Νέα άνοδος σχεδόν 2% για το πετρέλαιο - Μία ανάσα από τα 100 δολάρια το brent

22:32

Το Ιράν απειλεί να πλήξει αμερικανικές βάσεις αν χτυπηθούν δεξαμενόπλοιά της - Εκρήξεις στο νησί Χαργκ

22:18

Πιέσεις στον χρυσό από πετρέλαιο και Fed

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 08/09/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και οι οικονομικές σχέσεις με την Ιαπωνία

21:50

Στενά του Ορμούζ: Η Νότια Κορέα στέλνει ομάδα επιθεώρησης για να αξιολογήσει την κατάσταση

21:34

«Ουδέν σχόλιο» από τα ΗΑΕ για το δημοσίευμα ότι ο Νετανιάχου ήξερε από πριν για την επίθεση της Χαμάς

21:26

Ο Ρούμπιο κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία

21:10

Με ελληνικό πηγαίο κώδικα η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ανακοίνωσε το ισραηλινό ΥΠΑΜ

21:02

Γερμανία: Χειρότερες από ποτέ οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στην έρευνα της PISA

20:46

Μακρόν, Μπέρναμ, Κάρνεϊ: Η επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δ. Όχθη απειλεί τη λύση των δυο κρατών

20:32

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες λόγω χαμηλής στάθμης στον Δούναβη

20:22

Ολλανδία: Η κυβέρνηση ανακαλεί την άδεια του ακροδεξιού καναλιού Ongehoord Nederland

20:13

Ρούτε: Οι σύμμαχοι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την Ουκρανία

20:04

Η εκλογική επέλαση της AfD αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία

19:55

Στα 263,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης για γεωργικές εκμεταλλεύσεις

19:51

To Ιράν κατέσχεσε αμερικανικό υποβρύχιο drone στα Στενά του Ορμούζ

19:43

Η Σωληνουργεία Κορίνθου αναλαμβάνει την προμήθεια σωλήνων για έργο του ΔΕΣΦΑ

19:36

Στη λίστα των FT με τους κορυφαίους CEO της Βρετανίας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος - Το top 10

19:23

Ρωμανός: Στον πυρήνα της πολιτικής μας η στήριξη των νοικοκυριών

19:12

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - «Βουτιά» άνω του 10% για Novartis

19:06

Υεμένη: Τουλάχιστον 500 νεκροί στις μάχες Χούθι - κυβερνητικών την τελευταία εβδομάδα

18:54

Στα 20,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΒΙΑΝΕΞ το 2025 - Άλμα 97,1%

18:44

Πόσο τοξικά είναι τα fast fashion ρούχα που φοράμε;