Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών

17-11-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να ξέρουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών

Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στην περίπτωση των πολυκατοικιών οι διαχειριστές είναι αυτοί που κρατάνε τα «κλειδιά» που ανοίγουν την «πόρτα» του επιδόματος θέρμανσης στον ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή των διαμερισμάτων.

Με την πλατφόρμα myΘέρμανση να έχει πάρει «φωτιά» αφού στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της υποβλήθηκαν πάνω από 150.000 αιτήσεις, οι διαχειριστές των πολυκατοικιών επιλέγουν την εφαρμογή Διαχείριση Χιλιοστών Πολυκατοικίας. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας / ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Η εφαρμογή ΔΕΝ χρησιμοποιείται από ενοίκους μονοκατοικιών που έχουν ατομικό καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης ή από ενοίκους ολιγοκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

- τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 15η Δεκεμβρίου 2021.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά -κλειστά -τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και το άθροισμα των χιλιοστών θα πρέπει να είναι 1.000 ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Η δυνατότητα πληρωμής ενεργοποιείται όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

ΑΦΜ πολυκατοικίας

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης όπου τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχουν εισαχθεί στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου. 

Όταν δεν υπάρχει διαχειριστής

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Αλλαγή διαχειριστή

Στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο προφίλ πολυκατοικίας από τον νέο διαχειριστή. Οι ένοικοι/ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο νέο προφίλ που δημιουργήθηκε με τον ΑΦΜ του νέου διαχειριστή. Ο νέος διαχειριστής δε πρέπει να ξεχάσει να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής καθώς πρόκειται για νέο προφίλ.

«Ατομικοί» καυστήρες

Εάν οι δικαιούχοι επιδότησης κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικίας όπου το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του καυστήρα η διαδικασία διαφοροποιείται. Στην περίπτωση πολυκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να υποβληθούν χωριστές αιτήσεις από τον καθένα ξεχωριστά με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου.

Οι διαχειριστές θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

1. Εάν δεν είστε επίσημα ο διαχειριστής της πολυκατοικίας που δημιουργείτε με την τρέχουσα καταχώρησή σας, θα πρέπει να υπάρχει να υπάρχει εκ των προτέρων συνεννόηση και αποδοχή του ρόλου σας εκ μέρους της πλειοψηφίας των ενοίκων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

2. Τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας λειτουργούν στην εφαρμογή με τον ίδιο τρόπο τόσο για τις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση όσο και για τις «παλαιότερες πολυκατοικίες» με κεντρική θέρμανση.

3. Εάν είστε διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος για πάνω από μία πολυκατοικία, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας όλα τα απαιτούμενα δεδομένα για την επιτυχή δημιουργία του προφίλ τους. Αυτά είναι:

- Κοινόχρηστος αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπεί την πολυκατοικία

- Ονοματεπώνυμα ενοίκων πολυκατοικίας

- Κατανομή χιλιοστών στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:30

Βενζίνη «φωτιά»: Πώς να γίνετε «χάκερ» της αντλίας και να μειώσετε το κόστος

17:27

Διεθνές άλμα για τα ομόλογα λόγω Μ. Ανατολής - Ανακάμπτουν οι τιμές μετά το «ξεπούλημα»

17:27

Ισχυρή Παρουσία της ThermicSol στην MCE 2026 στο Μιλάνο

17:25

Εκπτώσεις έως 50% σε εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το Πάσχα

17:19

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: «Απαντάμε με πράξεις σε αίτημα δεκαετιών»

17:11

Νέα αξιολογημένα προγράμματα κατάρτισης στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για εργαζόμενους

17:03

Επίσκεψη Χατζηδάκη στον Καναδά: «Πιο κοντά από ποτέ η Ελλάδα με την ομογένεια»

16:54

H Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το «παρών» στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

16:50

Αντιδρά ανοδικά η Wall Street μετά τις νέες δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

16:49

Εκτοξεύθηκαν πέντε ακόμα ελληνικοί μικροδορυφόροι

16:45

Όμιλος Lavazza: Στα 3,9 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025

16:31

Κομισιόν για Χούθι: Μεγάλος κίνδυνος να εμπλέξουν την Υεμένη στον πόλεμο

16:21

Κοντογεώργης: Κάθε εβδομάδα παράτασης του πολέμου, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ανάπτυξη και πληθωρισμό

16:18

Η Alpha Bank διατηρεί την κορυφή στο Private Banking με νέες διεθνείς διακρίσεις

16:08

Πιερρακάκης: «Θα στηρίξουμε τους πολίτες για όσο χρειαστεί με σχέδιο και ευθύνη»

16:00

Σε υψηλό άνω του 1 έτους ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Στο 2,8% τον Μάρτιο

15:57

Υπόθεση πόθεν έσχες Παναγόπουλου: Περαιτέρω έρευνα ζητά η Εισαγγελία Εφετών

15:54

Το Ισραήλ βομβάρδισε πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη

15:47

Οι Φιλιππίνες προμηθεύτηκαν σχεδόν 2,5 εκατ. βαρέλια ρωσικό πετρέλαιο

15:46

Προς το χειρότερο τρίμηνο από το 2024 το ευρώ λόγω ενεργειακής κρίσης

15:43

Διήμερο εκδηλώσεων στο Βασιλίτσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «προς τιμήν των Ποντίων αδελφών μας»

15:40

Η Σερβία εξασφάλισε εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου για άλλους τρεις μήνες

15:32

Τρ. Πειραιώς: Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής κτηνοτροφίας

15:29

Εκτός ελέγχου η διαδικτυακή βία στην Αφρική: Στο στόχαστρο οι γυναίκες

15:25

Τέμπη: Πρώτη απόφαση για αποζημίωση από το Δημόσιο - 400.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος

15:12

ΔΕΔΔΗΕ: Έναρξη θερινού ωραρίου της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης

15:12

Τεχεράνη: Ζημιές σε 131 ιστορικά κτίρια σε όλο το Ιράν από τον πόλεμο

15:08

Αλ Σίσι: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

14:53

Τραμπ: «Συνομιλούμε με ένα νέο, πιο λογικό καθεστώς στο Ιράν» - Νέες απειλές

14:45

Deal 29,1 δισ. δολαρίων στα τρόφιμα: Στα χέρια της Sysco η Jetro Restaurant Depot