Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών

17-11-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να ξέρουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στην περίπτωση των πολυκατοικιών οι διαχειριστές είναι αυτοί που κρατάνε τα «κλειδιά» που ανοίγουν την «πόρτα» του επιδόματος θέρμανσης στον ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή των διαμερισμάτων.

Με την πλατφόρμα myΘέρμανση να έχει πάρει «φωτιά» αφού στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της υποβλήθηκαν πάνω από 150.000 αιτήσεις, οι διαχειριστές των πολυκατοικιών επιλέγουν την εφαρμογή Διαχείριση Χιλιοστών Πολυκατοικίας. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας / ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Η εφαρμογή ΔΕΝ χρησιμοποιείται από ενοίκους μονοκατοικιών που έχουν ατομικό καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης ή από ενοίκους ολιγοκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

- τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 15η Δεκεμβρίου 2021.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά -κλειστά -τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και το άθροισμα των χιλιοστών θα πρέπει να είναι 1.000 ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Η δυνατότητα πληρωμής ενεργοποιείται όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

ΑΦΜ πολυκατοικίας

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης όπου τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχουν εισαχθεί στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου. 

Όταν δεν υπάρχει διαχειριστής

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Αλλαγή διαχειριστή

Στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο προφίλ πολυκατοικίας από τον νέο διαχειριστή. Οι ένοικοι/ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο νέο προφίλ που δημιουργήθηκε με τον ΑΦΜ του νέου διαχειριστή. Ο νέος διαχειριστής δε πρέπει να ξεχάσει να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής καθώς πρόκειται για νέο προφίλ.

«Ατομικοί» καυστήρες

Εάν οι δικαιούχοι επιδότησης κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικίας όπου το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του καυστήρα η διαδικασία διαφοροποιείται. Στην περίπτωση πολυκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να υποβληθούν χωριστές αιτήσεις από τον καθένα ξεχωριστά με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου.

Οι διαχειριστές θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

1. Εάν δεν είστε επίσημα ο διαχειριστής της πολυκατοικίας που δημιουργείτε με την τρέχουσα καταχώρησή σας, θα πρέπει να υπάρχει να υπάρχει εκ των προτέρων συνεννόηση και αποδοχή του ρόλου σας εκ μέρους της πλειοψηφίας των ενοίκων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

2. Τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας λειτουργούν στην εφαρμογή με τον ίδιο τρόπο τόσο για τις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση όσο και για τις «παλαιότερες πολυκατοικίες» με κεντρική θέρμανση.

3. Εάν είστε διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος για πάνω από μία πολυκατοικία, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας όλα τα απαιτούμενα δεδομένα για την επιτυχή δημιουργία του προφίλ τους. Αυτά είναι:

- Κοινόχρηστος αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπεί την πολυκατοικία

- Ονοματεπώνυμα ενοίκων πολυκατοικίας

- Κατανομή χιλιοστών στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μεγάλη συγκέντρωση πυρκαγιών το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Κεντρική Μακεδονία

23:47

Βραζιλία: Οι ανθρωποκτονίες στο χαμηλότερο επίπεδο το 2025 - Ρεκόρ στις γυναικοκτονίες

23:35

Κουβέιτ: Σειρήνες συναγερμού για ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones

23:26

Intel: Η ταχύτερη αύξηση πωλήσεων εδώ και 15 χρόνια - «Άλμα» 12% της μετοχής

23:10

Wall Street: Πτώση άνω του 2% ο Nasdaq με «βαρίδια» Alphabet και Tesla - 500 μονάδες κάτω ο Dow

22:58

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης οι εκδηλώσεις μνήμης για το Μάτι – Τρισάγιο, προσκλητήριο νεκρών και πορεία στο δρόμο της φωτιάς

22:48

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη

22:28

Γερμανία: Αποσύρει από την Ερυθρά Θάλασσα δύο πολεμικά πλοία - Θα συμμετείχαν σε επιχείρηση στο Ορμούζ

22:15

Ισπανία: Πυρκαγιά 60 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης - Εκκενώθηκε δήμος 3.500 κατοίκων

21:56

Πετρέλαιο: Ράλι 7,5% για το Brent, ξεπέρασε τα 101 δολάρια

21:49

Τραμπ: Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου

21:29

Χαλκιδική: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για «ανεξέλεγκτες χωματερές» σε περιοχές της Σιθωνίας

21:19

Ρεκόρ πτωχεύσεων στη Γερμανία

21:04

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς φτάσαμε στην ολοκλήρωση του Ε65

21:00

Χρυσός: Πτώση 2% καθώς η άνοδος του πετρελαίου «φουντώνει» ξανά τα επιτόκια

20:49

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο πνιγμού - 300.000 θάνατοι ετησίως

20:45

Τράπεζα Πειραιώς: Επιστροφή κεφαλαίου 0,40 ευρώ ανά μετοχή από τις 7 Αυγούστου

20:37

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην ΠΕ Ρόδου - 51 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:16

Μητσοτάκης: «Ο Ε65 είναι η απάντηση στην ερώτηση πού πηγαίνουν τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης»

20:09

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απειλές των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας από και προς τη Σαουδική Αραβία

20:06

Μέση Ανατολή: Ξαναγράφεται ο χάρτης των ροών πετρελαίου

19:54

Ποιος είναι ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας - Ε65

19:43

Ευρωαγορές: Κόκκινα ταμπλό με φόντο πετρέλαιο και Μέση Ανατολή

19:41

Ιρανικά ΜΜΕ: Αμερικανικός πύραυλος έπληξε το νησί Κεσμ

19:36

Έκρηξη σε εργοστάσιο επισκευής σκαφών στα Χανιά - Ένας σοβαρά τραυματίας

19:25

Παπαθανάσης: Η στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομίας

19:21

21ο πακέτο κυρώσεων: Η ΕΕ «χτυπά» σκληρά ρωσική ενέργεια, τράπεζες και κρυπτονομίσματα

19:13

Interwood: Νέο έργο 900.000 ευρώ στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

19:08

Μητσοτάκης για ηλεκτρικά πατίνια: «Όταν μιλάμε για παιδιά, πρόληψη και ασφάλεια έρχονται πρώτες»

18:49

Alpha Bank: Ακυρώνει 59 εκατ. μετοχές - Στις 28 Ιουλίου η παύση διαπραγμάτευσης