Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών

17-11-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να ξέρουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών

Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στην περίπτωση των πολυκατοικιών οι διαχειριστές είναι αυτοί που κρατάνε τα «κλειδιά» που ανοίγουν την «πόρτα» του επιδόματος θέρμανσης στον ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή των διαμερισμάτων.

Με την πλατφόρμα myΘέρμανση να έχει πάρει «φωτιά» αφού στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της υποβλήθηκαν πάνω από 150.000 αιτήσεις, οι διαχειριστές των πολυκατοικιών επιλέγουν την εφαρμογή Διαχείριση Χιλιοστών Πολυκατοικίας. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας / ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Η εφαρμογή ΔΕΝ χρησιμοποιείται από ενοίκους μονοκατοικιών που έχουν ατομικό καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης ή από ενοίκους ολιγοκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

- τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 15η Δεκεμβρίου 2021.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά -κλειστά -τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και το άθροισμα των χιλιοστών θα πρέπει να είναι 1.000 ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Η δυνατότητα πληρωμής ενεργοποιείται όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

ΑΦΜ πολυκατοικίας

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης όπου τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχουν εισαχθεί στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου. 

Όταν δεν υπάρχει διαχειριστής

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Αλλαγή διαχειριστή

Στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο προφίλ πολυκατοικίας από τον νέο διαχειριστή. Οι ένοικοι/ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο νέο προφίλ που δημιουργήθηκε με τον ΑΦΜ του νέου διαχειριστή. Ο νέος διαχειριστής δε πρέπει να ξεχάσει να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής καθώς πρόκειται για νέο προφίλ.

«Ατομικοί» καυστήρες

Εάν οι δικαιούχοι επιδότησης κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικίας όπου το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του καυστήρα η διαδικασία διαφοροποιείται. Στην περίπτωση πολυκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να υποβληθούν χωριστές αιτήσεις από τον καθένα ξεχωριστά με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου.

Οι διαχειριστές θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

1. Εάν δεν είστε επίσημα ο διαχειριστής της πολυκατοικίας που δημιουργείτε με την τρέχουσα καταχώρησή σας, θα πρέπει να υπάρχει να υπάρχει εκ των προτέρων συνεννόηση και αποδοχή του ρόλου σας εκ μέρους της πλειοψηφίας των ενοίκων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

2. Τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας λειτουργούν στην εφαρμογή με τον ίδιο τρόπο τόσο για τις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση όσο και για τις «παλαιότερες πολυκατοικίες» με κεντρική θέρμανση.

3. Εάν είστε διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος για πάνω από μία πολυκατοικία, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας όλα τα απαιτούμενα δεδομένα για την επιτυχή δημιουργία του προφίλ τους. Αυτά είναι:

- Κοινόχρηστος αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπεί την πολυκατοικία

- Ονοματεπώνυμα ενοίκων πολυκατοικίας

- Κατανομή χιλιοστών στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:35

ΟΤΕ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Terna Fiber

18:34

Μητσοτάκης: «Η πρόληψη σώζει ζωές και κάθε ζωή μετράει!»

18:25

Fourlis: Πάνω από 10% το ποσοστό της HOLD Alapkezelo

18:16

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, ήπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

18:09

Η Aegean επενδύει σε συμμετοχή 45% στην εταιρεία APELLA

18:06

Ο Όμιλος Softweb ολοκλήρωσε placement 320.000 μετοχών

17:59

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα

17:56

Παραβίαση κανόνων και σύγκρουση συμφερόντων: Εκτός Κομισιόν Εσθονός αξιωματούχος

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με Βοτρέν: Στο τραπέζι η ανανέωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας

17:52

Morgante (Enaon): Τα δίκτυα διανομής αερίου ως καταλύτης για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

17:46

Δίκη για το Predator: Στις 6 Φεβρουαρίου η πρόταση του εισαγγελέα

17:42

Η Κίνα μειώνει στο 5% τους δασμούς στο σκωτσέζικο ουίσκι

17:36

ΕΕ: Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

17:33

Η Ουκρανία σε συνεργασία με τη SpaceX για να μπλοκάρει τη χρήση του Starlink από ρωσικά drones

17:31

ΕΟΔΥ: 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

17:20

Η Κούβα στο όριο: Το πετρέλαιο επαρκεί για λιγότερο από τρεις εβδομάδες

17:14

Axios: Στις ΗΠΑ Σαουδάραβες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι - Θα συζητήσουν για το Ιράν

17:12

Μινεάπολη: Ο «τσάρος των συνόρων» Χόμαν υπόσχεται μείωση των δυνάμεων του ICE

17:10

ΑΑΔΕ: 18.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν από 12/02 να μην εκδίδουν νόμιμα τιμολόγια

17:07

Ζελένσκι: Το Κίεβο έχει «διαφοροποιήσει σημαντικά» τις προμήθειες φυσικού αερίου

17:06

Αναπτυξιακός: 150 νέα στελέχη από την αγορά στα μητρώα αξιολόγησης και ελέγχου ιδιωτικών επενδύσεων

17:04

Ιράν: Έτοιμος να δώσει «συντριπτική απάντηση» στις ΗΠΑ ο στρατός

17:00

Απώλειες στη Wall Street στη σκιά Fed - Big Tech

16:53

Νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ για τα επιτόκια: «Έπρεπε να τα μειώσει ουσιαστικά»

16:40

Κέρδη-μαμούθ 247 δισ. δολ. το 2025 για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο

16:34

Ρεκόρ συναντήσεων για ελληνικές εισηγμένες στο 8ο Greek Investment Day της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

16:32

Βίντεο: Νέα επίθεση της ICE στον Άλεξ Πρέτι 11 μέρες πριν τη δολοφονία του

16:31

Eurobank Research: Ρεαλιστικός και ανθεκτικός ο στόχος του Προϋπολογισμού 2026 αρκεί να γίνει συνετή εκτέλεση

16:28

Νέα ρωσική πρόσκληση σε Ζελένσκι για διάλογο - Γιατί καθυστερεί μία συμφωνία ειρήνης με Ουκρανία

16:23

Μιχαηλίδου: 20.000 κλειστά ακίνητα βγαίνουν στην αγορά με το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»