Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών

17-11-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να ξέρουν οι διαχειριστές πολυκατοικιών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στην περίπτωση των πολυκατοικιών οι διαχειριστές είναι αυτοί που κρατάνε τα «κλειδιά» που ανοίγουν την «πόρτα» του επιδόματος θέρμανσης στον ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή των διαμερισμάτων.

Με την πλατφόρμα myΘέρμανση να έχει πάρει «φωτιά» αφού στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της υποβλήθηκαν πάνω από 150.000 αιτήσεις, οι διαχειριστές των πολυκατοικιών επιλέγουν την εφαρμογή Διαχείριση Χιλιοστών Πολυκατοικίας. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας / ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Η εφαρμογή ΔΕΝ χρησιμοποιείται από ενοίκους μονοκατοικιών που έχουν ατομικό καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης ή από ενοίκους ολιγοκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

- τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 15η Δεκεμβρίου 2021.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά -κλειστά -τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και το άθροισμα των χιλιοστών θα πρέπει να είναι 1.000 ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Η δυνατότητα πληρωμής ενεργοποιείται όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

ΑΦΜ πολυκατοικίας

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης όπου τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχουν εισαχθεί στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου. 

Όταν δεν υπάρχει διαχειριστής

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Αλλαγή διαχειριστή

Στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο προφίλ πολυκατοικίας από τον νέο διαχειριστή. Οι ένοικοι/ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο νέο προφίλ που δημιουργήθηκε με τον ΑΦΜ του νέου διαχειριστή. Ο νέος διαχειριστής δε πρέπει να ξεχάσει να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής καθώς πρόκειται για νέο προφίλ.

«Ατομικοί» καυστήρες

Εάν οι δικαιούχοι επιδότησης κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικίας όπου το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του καυστήρα η διαδικασία διαφοροποιείται. Στην περίπτωση πολυκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να υποβληθούν χωριστές αιτήσεις από τον καθένα ξεχωριστά με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου.

Οι διαχειριστές θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

1. Εάν δεν είστε επίσημα ο διαχειριστής της πολυκατοικίας που δημιουργείτε με την τρέχουσα καταχώρησή σας, θα πρέπει να υπάρχει να υπάρχει εκ των προτέρων συνεννόηση και αποδοχή του ρόλου σας εκ μέρους της πλειοψηφίας των ενοίκων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

2. Τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας λειτουργούν στην εφαρμογή με τον ίδιο τρόπο τόσο για τις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση όσο και για τις «παλαιότερες πολυκατοικίες» με κεντρική θέρμανση.

3. Εάν είστε διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος για πάνω από μία πολυκατοικία, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας όλα τα απαιτούμενα δεδομένα για την επιτυχή δημιουργία του προφίλ τους. Αυτά είναι:

- Κοινόχρηστος αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπεί την πολυκατοικία

- Ονοματεπώνυμα ενοίκων πολυκατοικίας

- Κατανομή χιλιοστών στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:56

Wall Street: Πιέσεις στους δείκτες με το βλέμμα σε Ιράν και τεχνητή νοημοσύνη

16:50

ΔΑΕΕ: Πανελλαδική προκαταρκτική εξέταση για αιολικά πάρκα μετά τη φωτιά στη Βοιωτία

16:45

Moody’s: Νέα δυναμική για τις ελληνικές τράπεζες - Πιστωτική επέκταση και προμήθειες οδηγούν τα κέρδη

16:32

SkyImpact Challenge: Οι κορυφαίες ιδέες καινοτομίας για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου

16:16

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία - Αισθητός στη Βενεζουέλα

16:09

Ο Ζούκερμπεργκ απαντά στους «κινδυνολόγους» του AI με δοκίμιο... 6.500 λέξεων

15:59

Η πτώση των υδάτων σε Ρήνο και Βιστούλα συνεχίζεται σε ιστορικά χαμηλά

15:59

Η Intel πουλά μετοχές αξίας 15 δισ. δολαρίων

15:57

Alpha Bank: Στα 5,30 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η Citi - Στα 6,90 ευρώ στο bullish σενάριο

15:45

Νέο κύμα καύσωνα σε πολλές χώρες της Ευρώπης

15:30

Μπέζος: Κοντά σε συμφωνία για να αποκτήσει το 1/3 της Λίβερπουλ - Στα 5,9 δισ. δολάρια η αποτίμηση

15:24

Vivartia: Σε συζητήσεις με την Fairfax για την πώληση του βραχίονα εστίασης

15:08

Στήριξη από το ΕΕΑ σε πυρόπληκτες περιοχές

14:55

«Spider-Man: Brand New Day»: H δεύτερη ταινία στην ιστορία που ξεπέρασε πιο γρήγορα το 1 δισ. δολ. στο box office

14:53

Εξοικονομώ: Η «γέφυρα» μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Ποια έργα κερδίζουν χρόνο έως τον Νοέμβριο

14:53

Η Meta λανσάρει νέο μοντέλο AI για χρήση σε οικιακούς υπολογιστές

14:28

Τεχεράνη σε Τραμπ: «Οι Ιρανοί είναι επαγγελματίες σκακιστές»

14:20

Παναθηναϊκό Στάδιο: Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των μαρμάρων για πρώτη φορά εδώ και 120 χρόνια

14:17

10 ελληνικά νησιά χωρίς αυτοκίνητο για πραγματική ξεκούραση

14:09

Ευρώπη: Υπό στενή παρακολούθηση ο εφοδιασμός σε φυσικό αέριο

14:08

Τι πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών για αυτοκίνητο

14:00

Adnoc: Πτώση 52% στα κέρδη λόγω Ορμούζ, αλλά και επένδυση 8,2 δισ. δολ. για να το παρακάμψει

14:00

Δικαίωμα στη λήθη: Νομοθετική κατοχύρωση για τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα

13:56

Πέθανε ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος

13:54

Shein: Αποτίμηση έως 25 δισ. δολάρια στην πολυαναμενόμενη IPO

13:51

Παξοί: Οι σμαραγδένιες σπηλιές που μαγεύουν τους επισκέπτες

13:41

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Αιγαίο

13:34

Handelsblatt: Οι ξένοι θέλουν τις ελληνικές τράπεζες - Και η Αθήνα θέλει τους ξένους

13:22

Μασκ: Το Starlink θα είναι σε κάθε αυτοκίνητο - Είναι ο «μόνος τρόπος» για να συνδεθούν δισεκατομμύρια οχήματα

13:20

Ρουμανία: Παράταση λειτουργίας του αντιδραστήρα της Τσερναβόντα μετά την εκτροπή ροής του Δούναβη