Tip of the Day

Aπλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια φέτος το χειμώνα

11-11-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Aπλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια φέτος το χειμώνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας φέτος αναδεικνύουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά την ανάγκη για έξυπνους χειρισμούς εντός του σπιτιού προκειμένου να εξασφαλιστούν τα επιθυμητά επίπεδα θέρμανσης χωρίς να τιναχτεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός στον αέρα.

Μερικά ανέξοδα «κόλπα» μπορούν να συμβάλουν στη συγκράτηση της θερμότητας εντός του σπιτιού. Για παράδειγμα, πολύ λίγοι από τους καταναλωτές γνωρίζουν ότι το 40% της απώλειας θερμότητας στο σπίτι οφείλεται αποκλειστικά στο ότι δεν καλύπτουν επαρκώς τα παράθυρά τους. Οι πιο σημαντικές διαρροές αέρα τείνουν να συμβαίνουν γύρω από τα παράθυρα. Ωστόσο, επενδύοντας σε βαριές κουρτίνες ή κουρτίνες, μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επιπλέον μόνωση η οποία θα συγκρατεί τη ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ομοίως, οι ασφράγιστες ρωγμές μπορούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15-25% της απώλειας θερμότητας στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτά τα κενά επιτρέπουν στον ανεπιθύμητο δροσερό αέρα να εισέλθει στο σπίτι και οποιεσδήποτε προσπάθειες να για να το ζεστάνουμε ουσιαστικά «ξεγλιστρούν» μέσα από τις ρωγμές. Σφραγίζοντας κενά στα κουφώματα των παραθύρων και των θυρών, μπορούμε να κρατήσουμε μακριά τα ανεπιθύμητα ρεύματα.

Μια άλλη λιγότερο διαδεδομένη μέθοδος είναι η κάλυψη των τοίχων. Οι τοίχοι του σπιτιού μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια θερμότητας το χειμώνα, αλλά υπάρχει ένα απλό κόλπο για να αιχμαλωτίσουμε τη ζέστη. Καλύπτοντας τους τοίχους σας με κορνίζες, έναν καθρέφτη ή ακόμα και ένα μεγάλο ράφι βιβλίων ή προσθέτοντας ένα επιπλέον στρώμα θερμικής μάζας για μόνωση, μπορούμε να αυξήσουμε τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό κατά περίπου 1°C.

Η διάταξη των επίπλων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κινείται η θερμότητα και η διερεύνηση των θερμικών ιδιοτήτων του σπιτιού αποτελούν σημαντικό παράγοντα. Τα έπιπλα ενδείκνυται να τοποθετούνται μακριά από εξωτερικούς τοίχους και ανοίγματα και η ιδανική τοποθεσία είναι δίπλα σε έναν εσωτερικό τοίχο ή σε ένα σημείο που παίρνει πολύ φυσικό φως και θερμότητα από τον ήλιο.

Και βέβαια, όταν το ηλιακό φως εισέρχεται στο σπίτι, αυτό αφορά κυρίως σε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μεταφέρεται εύκολα μέσω του γυαλιού. Μόλις χτυπήσει ένα αντικείμενο, το ηλιακό φως μετατρέπεται σε ακτινοβολούμενη θερμότητα. Για να εκμεταλλευτείτε όλη αυτή τη δωρεάν ενέργεια και να αποκτήσετε επιπλέον ζεστασιά, ανοίξτε τα στόρια και τις κουρτίνες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήστε αυτή τη φυσική ζέστη να διαχυθεί στο εσωτερικό. Μην ξεχνάτε να κλείνετε τις χειμωνιάτικες κουρτίνες σας όταν δύει ο ήλιος για να διατηρήσετε αυτή τη ζεστασιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Λίβανος: Επτά νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα της χώρας

23:37

Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

23:15

Χαρακόπουλος: Είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος της ΝΔ

22:46

Θεσσαλονίκη: Σαρωτικοί τροχονομικοί έλεγχοι στην πόλη

22:16

Επίσκεψη Ν. Δένδια στην έδρα της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης

21:47

Μαρινάκης: Τη μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση θα δώσει το σύνολο της κοινωνίας

21:18

Μήνυμα Γεραπετρίτη για την Ημέρα της Ευρώπης

21:00

Κεραστάρης (ΟΑΣΑ): Πιο συχνά δρομολόγια και μικρότερες αναμονές στις αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα

20:53

Ουγγαρία: Ο Μάγιαρ αναλαμβάνει την εξουσία με την υπόσχεση για αλλαγή καθεστώτος

20:49

Σύλληψη 22χρονου ημεδαπού από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με 530 γρ.κοκαΐνης

20:34

Φίτσο: Ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που παραβρέθηκε στη Μόσχα στις εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου

20:25

Κως: Αγρότης καταπλακώθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από το τρακτέρ του

20:14

Τραμπ: Η Ιταλία δεν μας στάθηκε όταν είχαμε ανάγκη

20:04

Ημέρα της Ευρώπης: Με το Europa Experience Athens γιορτάστηκε η μέρα αφιερωμένη στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον

19:57

Δήμας: Η χώρα οφείλει να επενδύει συνεχώς σε υποδομές για να ανταποκριθεί στον ευρωπαϊκό της ρόλο

19:37

ΠΑΣΟΚ: Φιλί της ζωής δεν υπάρχει για την κυβέρνηση σας, κ. Πρωθυπουργέ

19:20

Βενιζέλος: Εκφράζει ενστάσεις για τη μη ανάσυρση της δικογραφίας των υποκλοπών από το αρχείο

19:00

Το δημόσιο χρέος υπονομεύει τη γεωπολιτική ισχύ της Δύσης

18:59

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ ισχυρότερη

18:51

Ιράν: Αμφισβητεί τη σοβαρότητα της αμερικανικής διπλωματίας

18:42

Νέα επέλαση Σαχαριανής σκόνης αναμένεται απ΄ τη Δευτέρα

18:31

Γκεμπρεγέσους (ΠΟΥ): Ο ιός στο κρουαζιερόπλοιο είναι το στέλεχος των Άνδεων, είναι σοβαρό αλλά όχι μία νέα πανδημία

18:08

Ισπανία: Αποστολή αεροσκαφών για την απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το κρουαζιερόπλοιο με κρούσματα Χανταϊού

17:43

Εσκρίβα (EKT): Οι κίνδυνοι της ΤN ωθούν σε επανεξέταση των χρηματοπιστωτικών υποδομών

17:24

Χαρδαλιάς: Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

17:18

Επιφυλάξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για το νέο χωροταξικό τουρισμού

17:00

Το «έμφραγμα» του ΟΣΔΕ στραγγαλίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ ρευστότητας στην ελληνική περιφέρεια

16:41

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε πολίτες παριστάνοντας τους υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

16:37

Βρετανία: Παρουσίαση της ελληνικής αγοράς εργασίας από τη Ν. Κεραμέως στο London School of Economics

16:29

Τασούλας για την Ημέρα της Ευρώπης: Ας εργαστούμε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο συνεκτική