Tip of the Day

Aπλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια φέτος το χειμώνα

11-11-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Aπλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια φέτος το χειμώνα

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας φέτος αναδεικνύουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά την ανάγκη για έξυπνους χειρισμούς εντός του σπιτιού προκειμένου να εξασφαλιστούν τα επιθυμητά επίπεδα θέρμανσης χωρίς να τιναχτεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός στον αέρα.

Μερικά ανέξοδα «κόλπα» μπορούν να συμβάλουν στη συγκράτηση της θερμότητας εντός του σπιτιού. Για παράδειγμα, πολύ λίγοι από τους καταναλωτές γνωρίζουν ότι το 40% της απώλειας θερμότητας στο σπίτι οφείλεται αποκλειστικά στο ότι δεν καλύπτουν επαρκώς τα παράθυρά τους. Οι πιο σημαντικές διαρροές αέρα τείνουν να συμβαίνουν γύρω από τα παράθυρα. Ωστόσο, επενδύοντας σε βαριές κουρτίνες ή κουρτίνες, μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επιπλέον μόνωση η οποία θα συγκρατεί τη ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ομοίως, οι ασφράγιστες ρωγμές μπορούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15-25% της απώλειας θερμότητας στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτά τα κενά επιτρέπουν στον ανεπιθύμητο δροσερό αέρα να εισέλθει στο σπίτι και οποιεσδήποτε προσπάθειες να για να το ζεστάνουμε ουσιαστικά «ξεγλιστρούν» μέσα από τις ρωγμές. Σφραγίζοντας κενά στα κουφώματα των παραθύρων και των θυρών, μπορούμε να κρατήσουμε μακριά τα ανεπιθύμητα ρεύματα.

Μια άλλη λιγότερο διαδεδομένη μέθοδος είναι η κάλυψη των τοίχων. Οι τοίχοι του σπιτιού μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια θερμότητας το χειμώνα, αλλά υπάρχει ένα απλό κόλπο για να αιχμαλωτίσουμε τη ζέστη. Καλύπτοντας τους τοίχους σας με κορνίζες, έναν καθρέφτη ή ακόμα και ένα μεγάλο ράφι βιβλίων ή προσθέτοντας ένα επιπλέον στρώμα θερμικής μάζας για μόνωση, μπορούμε να αυξήσουμε τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό κατά περίπου 1°C.

Η διάταξη των επίπλων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κινείται η θερμότητα και η διερεύνηση των θερμικών ιδιοτήτων του σπιτιού αποτελούν σημαντικό παράγοντα. Τα έπιπλα ενδείκνυται να τοποθετούνται μακριά από εξωτερικούς τοίχους και ανοίγματα και η ιδανική τοποθεσία είναι δίπλα σε έναν εσωτερικό τοίχο ή σε ένα σημείο που παίρνει πολύ φυσικό φως και θερμότητα από τον ήλιο.

Και βέβαια, όταν το ηλιακό φως εισέρχεται στο σπίτι, αυτό αφορά κυρίως σε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μεταφέρεται εύκολα μέσω του γυαλιού. Μόλις χτυπήσει ένα αντικείμενο, το ηλιακό φως μετατρέπεται σε ακτινοβολούμενη θερμότητα. Για να εκμεταλλευτείτε όλη αυτή τη δωρεάν ενέργεια και να αποκτήσετε επιπλέον ζεστασιά, ανοίξτε τα στόρια και τις κουρτίνες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήστε αυτή τη φυσική ζέστη να διαχυθεί στο εσωτερικό. Μην ξεχνάτε να κλείνετε τις χειμωνιάτικες κουρτίνες σας όταν δύει ο ήλιος για να διατηρήσετε αυτή τη ζεστασιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες

23:48

ΕΕ: Δύο εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα

23:32

Τι θα πει ο Τραμπ στο διάγγελμά του, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου

23:22

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ μετά τον έλεγχο του υπογειοποιημένου και διαβρωμένου σωλήνα

23:16

Wall Street: «Μπήκε» με κέρδη στον Απρίλιο ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση στο Ιράν

22:57

Πάνω από 1.300 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο

22:44

Κέρδη 2% για τον χρυσό - Τέταρτη ημέρα ανόδου

22:25

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% για το Brent υπό την ελπίδα αποκλιμάκωσης στο Ιράν

22:14

Ιράκ: Συνελήφθη ύποπτος μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης για την απαγωγή Αμερικανίδας δημοσιογράφου

21:59

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του διατάγματος Τραμπ για το δίκαιο του εδάφους

21:45

Κακοκαιρία Erminio: 133 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική - Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής

21:28

Αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων: Χρυσός, πετρέλαιο και μέταλλα σε κρίσιμη καμπή

21:25

FT: Ο Τραμπ απειλεί να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

21:20

«Βρισκόμαστε σε θέση άμυνας, δεν είμαστε απειλή»: Ανοιχτή επιστολή Πεζεσκιάν στον αμερικανικό λαό

21:16

Συνάντηση Ν. Δένδια με υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας

21:06

Ήρων: Τα τιμολόγια Απριλίου

21:06

Στουμπ σε Τραμπ: «Διαμορφώνεται ένα πιο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ»

21:00

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη ΙΧ με τον μήνα

20:51

Ζελένσκι: «Η Ρωσία απαντά στην πρόταση για εκεχειρία το Πάσχα με επιθέσεις»

20:36

Πούτιν: «Η ένταξη της Αρμενίας στην ΕΕ είναι απλούστατα αδύνατη»

20:28

Βασίλης Φουρλής: Αυτό θα είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία - Η επόμενη μέρα για τη Holland & Barrett

20:24

AnimaWings: Νέες απευθείας πτήσεις από Ρουμανία προς Αθήνα

20:17

Παπασταύρου: «Ορόσημο η ένταξη των πρώτων μπαταριών στο σύστημα ηλεκτροδότησης»

20:07

Ιράν: Ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ - Η μεγαλύτερη επίθεση από την έναρξη του πολέμου

19:52

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά το «Βατερλώ» του Μαρτίου

19:32

SpaceX: Εμπιστευτικό αίτημα για IPO με αποτίμηση έως 1,75 τρισ. δολάρια

19:32

Η Ελβετία ίσως ακυρώσει την αγορά Patriot λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις

19:18

Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος - «Ξεκινάμε για την ελπίδα»

19:07

Υποχωρεί το πετρέλαιο «πιάνοντας vibes» αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

19:07

Eli Lilly: Ο FDA ενέκρινε για το χάπι αδυνατίσματος Foundayo - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αγορά GLP-1