Tip of the Day

Tip of the day: Μικρά «κόλπα» για να περιορίσουμε την σπατάλη τροφίμων

14-06-2021 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Κι όμως, μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και κατ’ επέκταση των τροφικών αποβλήτων αρκεί να αλλάξουμε συνήθεις εντός και εκτός σπιτιού. Με τον τρόπο αυτό δεν θα προστατέψουμε μόνο το περιβάλλον αλλά θα εξοικονομήσουμε και χρήματα και θα αξιοποιήσουμε πιο έξυπνα κρίσιμους πόρους.

Όταν ψωνίζετε τρόφιμα ή όταν τρώτε έξω

Όταν πηγαίνετε για ψώνια, να έχετε πάντα μια λίστα αγορών έχοντας κάνει ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για το τι θα μαγειρέψετε την επόμενη εβδομάδα. Όταν βρίσκεστε στο κατάστημα, αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε και μην παρασύρεστε από προφορές και εκπτώσεις ενώ είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε προϊόντα χύμα, ειδικά όταν αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Όσον αφορά στα οπωροκηπευτικά, πολλές φορές κάποια ελαφρώς παραμορφωμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία ωστόσο δεν είναι χαλασμένα ή σάπια και συχνά πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή ίσως να αποτελούν μια καλή λύση για άμεση κατανάλωση.

Όταν τρώτε έξω και παραγγέλνετε «γενναιόδωρες» μερίδες, μην ντραπείτε στο τέλος να ζητήσετε ένα κουτί για να πάρετε τα υπολείμματα στο σπίτι αντί να αφήσετε φαγητό στο πιάτο σας.

Στο σπίτι

Ομοίως, στο σπίτι, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγχετε τη ρύθμιση θερμοκρασίας του ψυγείου σας. Διατηρήστε τη θερμοκρασία στους 40 ° F ή χαμηλότερα για να διατηρήσετε τα τρόφιμα ασφαλή. Η θερμοκρασία του καταψύκτη σας πρέπει να είναι 0 ° F.

Παράλληλα, μπορείτε να καταψύξετε τα ξεφλουδισμένα ή κομμένα λαχανικά ενώ γενικότερα πρέπει να αξιοποιείτε τον καταψύκτη σας για να αποθηκεύετε τρόφιμα.
Όσον αφορά στις αναγραφόμενες ημερομηνίες παρασκευής και λήξης, καλό είναι να τις διαβάζετε προσεκτικά καθώς η σύγχυση που προκαλεί μια βιαστική ανάγνωση οδηγεί σε σημαντικό ποσοστό τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια (περίπου 20%).

Οι κατασκευαστές εφαρμόζουν ετικέτες ημερομηνίας κατά τη διακριτική τους ευχέρεια και για διάφορους λόγους. Το πιο συνηθισμένο είναι να ενημερώνουν τους καταναλωτές και τους εμπόρους λιανικής για την ημερομηνία μέχρι την οποία το φαγητό διατηρεί όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αναλλοίωτα.

Η βιομηχανία κινείται προς πιο ομοιόμορφες πρακτικές για την επισήμανση των ημερομηνιών των συσκευασμένων τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:35

Ακρίβεια: «Στενάζουν» οι καταναλωτές από τις τιμές στο ράφι – Δεν τους πείθουν τα νέα μέτρα

08:19

«Αλλάζουν όψη» τα Προσφυγικά στους Αμπελόκηπους - Προς χρήση κοινωνικής κατοικίας

08:14

Ιράν: Οι ΗΠΑ χτύπησαν το νησί Χαργκ, τον πετρελαϊκό κόμβο της Τεχεράνης

08:00

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ξεκινά η «κούρσα» υποβολής για 6,8 εκατομμύρια φορολογουμένους

23:54

Τι αναφέρει η Περ. Αττικής για τις βλάβες στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας

23:40

Ισραήλ: Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ - Συντρίμμια έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

23:38

Moody’s: Αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3 για Ελλάδα, σταθερό outlook

23:37

Λουκασένκο: «H Λευκορωσία πλήρωσε και αγόρασε από τη Ρωσία τον πύραυλο Oreshnik»

23:23

Κομβόι θα μεταφέρει στην Κούβα 20 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ενεργειακού εξοπλισμού

23:14

Ανοίγει η ψηφιακή εφαρμογή για υπεύθυνη δήλωση κατοχής αγροτεμαχίων για την ΕΑΕ 2025

22:56

Λίβανος: Στους 773 οι νεκροί από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

22:45

Η Χεζμπολάχ δηλώνει «έτοιμη για μια μακρά σύγκρουση με το Ισραήλ»

22:30

Δικαστής ακύρωσε την έρευνα σε βάρος του προέδρου της Fed Τζ. Πάουελ ως «προσχηματική»

22:17

Τσιάρας: «Μέχρι τέλος Μαΐου η οριστική πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης»

22:09

Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street με φόντο ανάπτυξη και πληθωρισμό

21:48

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο - Ράλι σχεδόν 50% από την αρχή του πολέμου

21:29

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 10 εκατ. δολάρια την ιρανική ηγεσία - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

21:20

Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ, το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό

21:06

Ιράν: Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones προς το Ισραήλ - Εκρήξεις στην Τεχεράνη

20:57

Back to back εβδομαδιαίες απώλειες για τον χρυσό

20:50

Πλαφόν στα καύσιμα: Τι προβλέπεται για τα νησιά

20:43

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 5.000 πεζοναύτες και πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή

20:38

«Η Κύπρος θα μπορούσε να παράγει φυσικό αέριο για εξαγωγή από το 2028» λέει ο ΥΠΕΝ

20:22

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν καταρρίψει 111 drones - Οι ΗΠΑ επικήρυξαν την ιρανική ηγεσία

20:13

Πετρέλαιο, γεωπολιτική ένταση και ευρωπαϊκή εταιρική πίστη: Πόσο ανθεκτικές είναι οι επιχειρήσεις

20:09

Πόση λάμψη έχει η οικονομία της Μέσης Ανατολής - Τα κράτη που εμπλέκονται

20:08

Κωνσταντινίδης: «Ο ΟΤΕ εξασφαλίζει τις υποδομές που χρειάζονται για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο»

20:01

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη δισέγγονη του Σοβιετικού ηγέτη Χρουστσόφ «ξένο πράκτορα»

19:56

Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος καταφέρονται κατά του CNN

19:47

Το Ιράν επέτρεψε σε δύο τάνκερ που μεταφέρουν αέριο να περάσουν τα Στενά του Ορμούζ