Tip of the Day

Tip of the day: Παγίδες που πρέπει να αποφεύγουμε κατά την αλλαγή παρόχου ρεύματος

04-06-2021 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει τον πάροχο που του «ταιριάζει», κάνοντας μια σύγκριση στα τιμολόγια (πάγια) και τις εκπτώσεις.

Η αλλαγή παρόχου ρεύματος αποτελεί πλέον εύκολη υπόθεση αλλά ίσως να μην είναι εύκολη …. απόφαση καθώς συχνά μπερδευόμαστε με τις εκπτώσεις, τις τιμές και τις προσφορές οι οποίες συχνά είναι δύσκολο να συγκριθούν στην ίδια βάση.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει τον πάροχο που του «ταιριάζει», κάνοντας μια σύγκριση στα τιμολόγια (πάγια) και τις εκπτώσεις. Κατά την επιλογή πακέτου, ο καταναλωτής πρέπει να αξιολογεί πρόσθετες παροχές (όπως πόντοι επιβράβευσης, υπηρεσίες ασφάλισης ή εξοικονόμησης ενέργειας), και άλλα πρακτικά ζητήματα όπως η συχνότητα έκδοσης λογαριασμού κλπ.
Συχνά ένα σταθερό τιμολόγιο ρεύματος, ακόμη και αν είναι ακριβότερο, μπορεί να αποβεί τελικά πιο οικονομικό συγκριτικά με ένα τιμολόγιο που εμπεριέχει μια έμμεση, κυμαινόμενη χρέωση (ρήτρα), η οποία προσαυξάνει ουσιαστικά την ανταγωνιστική χρέωση μέχρι και κατά 30 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι ο λογαριασμός, ανεξάρτητα από τον πάροχο, αναγράφει ξεχωριστά: α) τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις β) τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ή χρεώσεις προμήθειας, και γ) τις λοιπές χρεώσεις. Οι ρυθμιζόμενες και οι λοιπές χρεώσεις είναι ίδιες για όλους τους προμηθευτές και εισπράττονται από τον προμηθευτή προκειμένου να αποδοθούν στους αρμόδιους διαχειριστές συστήματος και δικτύου, στο υπουργείο Οικονομικών, στους δήμους ή σε άλλους φορείς (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ). Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις καθορίζονται από τον προμηθευτή για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας και τις εμπορικές υπηρεσίες που παρέχει και, συνεπώς, σε αυτές βασιζόμαστε για να επιλέξουμε τον πλέον οικονομικά συμφέροντα προμηθευτή. Στις λοιπές χρεώσεις εντάσσονται διάφορα τέλη όπως το Ειδικό Τέλος του άρθ. 5 του ν. 2093/1992, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τα δημοτικά τέλη, το τέλος για την ΕΡΤ, το ΕΕΤΗΔΕ ή ΕΕΤΑ κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στα νοικοκυριά, όταν πρόκειται για μικρές καταναλώσεις ίσως το όφελος από την αλλαγή παρόχου να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νοικοκυριά. Το πάγιο να αποτελεί την πιο καθοριστική παράμετρο, ενώ το όφελος συνήθως αυξάνεται για μεγαλύτερα επίπεδα κατανάλωσης.

Ακόμη, οι εκπτώσεις που παρουσιάζουν οι διάφοροι πάροχοι δεν αφορούν στο σύνολο του λογαριασμού αλλά μόνο στις ανταγωνιστικές χρεώσεις δηλαδή περίπου στο 50% του τελικού λογαριασμού. Ο καταναλωτής οφείλει πέραν αυτού να ενημερώνεται για το αν οι εκπτώσεις συνδέονται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες σχετίζονται με τη χρονική ισχύ των συμβολαίων, ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, την εμπρόθεσμη εξόφληση κλπ.

Δεδομένου του σχετικά μεγάλου αριθμού εναλλακτικών παρόχων, η τιμή δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο. Ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει τον πάροχο που του «ταιριάζει», κάτι το οποίο μπορεί αρκετά εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να κάνει μια επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα ή να κάνει ένα τηλέφωνο στην εκάστοτε εταιρεία (ο χρόνος απόκρισης σε κάποιο αίτημα και ο τρόπος επικοινωνίας αποτελούν συχνά αλάνθαστα κριτήρια).

Όπως επισημαίνει το ΕΚΠΟΙΖΩ, υπάρχουν τρεις χρυσοί κανόνες:

1. Πρέπει το κάθε νοικοκυριό να γνωρίζει πόσες kWh καταναλώνει σε ετήσια αλλά και 4μηνιαία βάση καθώς και πόσα χρήματα ξοδεύει για το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιρώντας τις χρεώσεις ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, υπέρ τρίτων Δήμος, ΕΡΤ κτλ
2. Να μην υπερβαίνει τις 2000 kWh το 4μηνο, διότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αυξάνονται πάρα πολύ με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να εκτοξεύονται
3. Στην νυχτερινή κατανάλωση δεν υπάρχει επιβάρυνση ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:39

Χατζηθεοδοσίου: Εξαίρεση κρίσιμων κλάδων από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

17:36

Boυλή: Άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου

17:26

Ανδριόπουλος (Dimand): Χωρίς άμεσο σοκ προσφοράς δεν θα δούμε βελτίωση στο στεγαστικό

17:16

Ντομπρόβσκις: Η παράταση της εξαίρεσης από τις ρωσικές κυρώσεις δείχνει ότι η G7 δεν συμφωνεί σε όλα

17:00

Κοντογεώργης: Εθνικός στόχος η ανάπτυξη της περιφέρειας για την Ελλάδα του 2030

16:59

Wall Street: Chips και ομόλογα ρίχνουν τους δείκτες

16:57

Δήμας: Η ερευνητική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας

16:53

Παπαθανάσης για δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Γιατί μεταφέρονται 2 δισ. στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

16:45

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέα ταξιδιωτική οδηγία σε αφρικανικές χώρες λόγω της επιδημίας του Έμπολα

16:33

Στουρνάρας: Η ανεξαρτησία της ΤτΕ «κλειδί» για τους στόχους ανάπτυξης και σταθερότητας

16:31

Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό αύξησης της τιμής καυσίμων μόνο μία φορά την ημέρα

16:28

Παραιτήθηκε από γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέργιος Καλπάκης

16:19

Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2026-2030 του ΥΠΕΞ

16:13

Γερμανία: Αύξηση της βίας εναντίον πολιτικών κατά 40% καταγράφηκε το 2025

15:56

ΕΕΤ: 1η θέση για τις Ελληνίδες μαθήτριες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα

15:52

Μυτιληναίος: Η ακριβή ενέργεια «τρώει» τα σωθικά της κοινωνίας

15:45

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): «Μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με τα έργα διασύνδεσης»

15:43

ΕΚΠΟΙΖΩ: Συνεχίζει η Εθνική Τράπεζα να παραπληροφορεί τους καταναλωτές - Δεν τηρεί τη δικαστική απόφαση

15:36

Κουτσόπουλος (Deloitte): Προσπαθούμε να έχουμε ένα AI Factory στην Ελλάδα

15:26

Κικίλιας: «Οι πολιτικές πρέπει να γίνονται για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες»

15:16

Νησιά Αργοσαρωνικού: Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες τους

15:14

Ισπανία: Έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο για αθέμιτη άσκηση επιρροής

14:57

Οσμή αερίου στην Αττική: Μπαράζ ερευνών και ελέγχων - Τι έχει γίνει γνωστό έως τώρα

14:53

Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα ανοίξει νέα μέτωπα αν οι ΗΠΑ επαναλάβουν τις επιθέσεις τους

14:48

Οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία στην 7η θέση του Allianz Risk Barometer 2026

14:44

Wood: Θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Τι συζήτησε στην Αθήνα και ποιες μετοχές κέντρισαν το ενδιαφέρον

14:41

Σκέρτσος: «Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη»

14:38

Μετά τον Τραμπ ο Πούτιν - Στο Πεκίνο ο Ρώσος πρόεδρος, θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ

14:34

ΣΕΒ: Άνοδος ελληνικού ΑΕΠ 6-8% την επόμενη δεκαετία από την υιοθέτηση της ΑΙ

14:30

Νεφρική απονεύρωση: Η παγκόσμια ελληνική πρωτοπορία για την ανθεκτική υπέρταση