Tip of the Day

Tip of the day: Παγίδες που πρέπει να αποφεύγουμε κατά την αλλαγή παρόχου ρεύματος

04-06-2021 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει τον πάροχο που του «ταιριάζει», κάνοντας μια σύγκριση στα τιμολόγια (πάγια) και τις εκπτώσεις.

Η αλλαγή παρόχου ρεύματος αποτελεί πλέον εύκολη υπόθεση αλλά ίσως να μην είναι εύκολη …. απόφαση καθώς συχνά μπερδευόμαστε με τις εκπτώσεις, τις τιμές και τις προσφορές οι οποίες συχνά είναι δύσκολο να συγκριθούν στην ίδια βάση.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει τον πάροχο που του «ταιριάζει», κάνοντας μια σύγκριση στα τιμολόγια (πάγια) και τις εκπτώσεις. Κατά την επιλογή πακέτου, ο καταναλωτής πρέπει να αξιολογεί πρόσθετες παροχές (όπως πόντοι επιβράβευσης, υπηρεσίες ασφάλισης ή εξοικονόμησης ενέργειας), και άλλα πρακτικά ζητήματα όπως η συχνότητα έκδοσης λογαριασμού κλπ.
Συχνά ένα σταθερό τιμολόγιο ρεύματος, ακόμη και αν είναι ακριβότερο, μπορεί να αποβεί τελικά πιο οικονομικό συγκριτικά με ένα τιμολόγιο που εμπεριέχει μια έμμεση, κυμαινόμενη χρέωση (ρήτρα), η οποία προσαυξάνει ουσιαστικά την ανταγωνιστική χρέωση μέχρι και κατά 30 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι ο λογαριασμός, ανεξάρτητα από τον πάροχο, αναγράφει ξεχωριστά: α) τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις β) τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ή χρεώσεις προμήθειας, και γ) τις λοιπές χρεώσεις. Οι ρυθμιζόμενες και οι λοιπές χρεώσεις είναι ίδιες για όλους τους προμηθευτές και εισπράττονται από τον προμηθευτή προκειμένου να αποδοθούν στους αρμόδιους διαχειριστές συστήματος και δικτύου, στο υπουργείο Οικονομικών, στους δήμους ή σε άλλους φορείς (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ). Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις καθορίζονται από τον προμηθευτή για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας και τις εμπορικές υπηρεσίες που παρέχει και, συνεπώς, σε αυτές βασιζόμαστε για να επιλέξουμε τον πλέον οικονομικά συμφέροντα προμηθευτή. Στις λοιπές χρεώσεις εντάσσονται διάφορα τέλη όπως το Ειδικό Τέλος του άρθ. 5 του ν. 2093/1992, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τα δημοτικά τέλη, το τέλος για την ΕΡΤ, το ΕΕΤΗΔΕ ή ΕΕΤΑ κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στα νοικοκυριά, όταν πρόκειται για μικρές καταναλώσεις ίσως το όφελος από την αλλαγή παρόχου να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νοικοκυριά. Το πάγιο να αποτελεί την πιο καθοριστική παράμετρο, ενώ το όφελος συνήθως αυξάνεται για μεγαλύτερα επίπεδα κατανάλωσης.

Ακόμη, οι εκπτώσεις που παρουσιάζουν οι διάφοροι πάροχοι δεν αφορούν στο σύνολο του λογαριασμού αλλά μόνο στις ανταγωνιστικές χρεώσεις δηλαδή περίπου στο 50% του τελικού λογαριασμού. Ο καταναλωτής οφείλει πέραν αυτού να ενημερώνεται για το αν οι εκπτώσεις συνδέονται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες σχετίζονται με τη χρονική ισχύ των συμβολαίων, ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, την εμπρόθεσμη εξόφληση κλπ.

Δεδομένου του σχετικά μεγάλου αριθμού εναλλακτικών παρόχων, η τιμή δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο. Ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει τον πάροχο που του «ταιριάζει», κάτι το οποίο μπορεί αρκετά εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να κάνει μια επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα ή να κάνει ένα τηλέφωνο στην εκάστοτε εταιρεία (ο χρόνος απόκρισης σε κάποιο αίτημα και ο τρόπος επικοινωνίας αποτελούν συχνά αλάνθαστα κριτήρια).

Όπως επισημαίνει το ΕΚΠΟΙΖΩ, υπάρχουν τρεις χρυσοί κανόνες:

1. Πρέπει το κάθε νοικοκυριό να γνωρίζει πόσες kWh καταναλώνει σε ετήσια αλλά και 4μηνιαία βάση καθώς και πόσα χρήματα ξοδεύει για το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιρώντας τις χρεώσεις ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, υπέρ τρίτων Δήμος, ΕΡΤ κτλ
2. Να μην υπερβαίνει τις 2000 kWh το 4μηνο, διότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αυξάνονται πάρα πολύ με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να εκτοξεύονται
3. Στην νυχτερινή κατανάλωση δεν υπάρχει επιβάρυνση ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:04

Ο πρώην υφυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής αναλαμβάνει επικεφαλής της επιτροπής για τη διοίκηση της Γάζας

21:00

Υπ. Υγείας: Ψηφίστηκε η κύρωση συμφωνίας δωρεάς στον ΠΟΥ για τη διαχείριση παιδιών με παχυσαρκία

20:47

Ζελένσκι: O ενεργειακός τομέας της Ουκρανίας θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

20:30

ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου - Τα αιτήματα

20:24

Citi: Η CEO προειδοποιεί για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας

20:17

Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η συνάντηση των ΥΠΕΞ Δανίας και Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο

20:07

ΗΠΑ: Έφοδος του FBI στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post για διαρροή κυβερνητικών εγγράφων

19:59

ΕΕ: Αντιμέτωπη ξανά με πρόταση μομφής η Ούρουλα φον ντερ Λάιεν

19:40

Σούπερ μάρκετ: Γιατί τα πιο μικρά καταστήματα εμφανίζουν την πιο μεγάλη αύξηση τζίρου

19:30

Διεθνές φαινόμενο η ερήμωση της περιφέρειας - Τι κάνουν Ιταλία, Νέα Ζηλανδία και... Αντικύθηρα!

19:24

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές ελέω Γροιλανδίας - Νέο ιστορικό υψηλό για FTSE 100

19:18

Ιράν: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών - Τουλάχιστον 3.428 σύμφωνα με ΜΚΟ

19:09

Γουίτκοφ: Ξεκινά η δεύτερη φάση του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

19:01

Ψηφίστηκε το πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της Παιδείας για τα έτη 2023-2027

18:52

Στην κόψη του ξυραφιού ΗΠΑ - Ιράν με απειλή στον Τραμπ: «Αυτή τη φορά, η σφαίρα δεν θα αστοχήσει»

18:48

Ουγγαρία: Το κόμμα της αντιπολίτευσης διευρύνει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις

18:39

Χρυσοχοΐδης για αγρότες: «Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του»

18:32

Ένοπλοι Κούρδοι από Τουρκία και Ιράκ προσπάθησαν να μπουν στο Ιράν - Mάχες με τους IRGC

18:22

Την Πέμπτη στην Ελλάδα η φρεγάτα «Κίμων» - «Παρών» στην υποδοχή ο Κ. Μητσοτάκης

18:20

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υπόθεσης: Τι αλλάζει για πολίτες, δικηγόρους και δικαστές

18:13

Κενά στους ελέγχους στο ελαιόλαδο διαπίστωσε το ΕΕΣ

18:10

ΧΑ: Νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη - Ξεχώρισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΤΕ

18:05

ΗΠΑ: «Παγώνουν» από την επόμενη εβδομάδα οι εκδόσεις βίζας για υπηκόους 75 χωρών

18:05

Reuters: Οι ΗΠΑ αποσύρουν προσωπικό από μεγάλες βάσεις στη Μέση Ανατολή

17:58

Οι όροι του Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες μετά το «ναι» από τα μπλόκα

17:54

Ζελένσκι: Χρειάζονται «πολύ ευρύτερες αλλαγές» στο σύστημα επιστράτευσης

17:47

Helleniq Energy: Στις 26 Ιανουαρίου η καταβολή προσωρινού μερίσματος 0,20 ευρώ/μετοχή

17:41

ΗΠΑ: Αρνητική καθαρή μετανάστευση το 2025 για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια

17:37

Συμφωνία στη σύνθεση 15μελούς επιτροπής για τη διοίκηση της Γάζας

17:36

Ferryscanner: Πάνω από 655.000 κρατήσεις και 874.000 ταξίδια το 2025 - 1,7 εκατ. ταξιδιώτες την επέλεξαν