Tip of the Day

Tip of the day: Είστε διαχειριστής ακινήτου Airbnb; Δείτε τις υποχρεώσεις σας

28-05-2021 | 08:09
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η 1η Ιουνίου πλησιάζει και όλα αλλάζουν για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb. Εάν δεν έχουν δηλώσει στο μητρώο της ΑΑΔΕ τα ακίνητά τους και δεν έχουν λάβει τον πολύτιμο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) τότε δεν θα δουν το ακίνητό τους να ανεβαίνει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και θα χάσουν τους πελάτες τους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί πλέον το κλειδί που ανοίγει την πόρτα για να μπουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων στις μεγαλύτερες πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, Booking.com, Expedia.

Για το λόγο αυτό, όσοι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τον περίφημο ΑΜΑ θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν το ακίνητό τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να τον αποκτήσουν. Όποιος ιδιοκτήτης δεν διαθέτει τον αριθμό μητρώου για το ακίνητό του και δεν τον καταχωρίζει στο συγκεκριμένο πεδίο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτομάτως θα αποβάλλεται από την πλατφόρμα. Οι αναρτήσεις των ακινήτων θα «κατεβαίνουν» και οι ιδιοκτήτες θα χάνουν κάθε επαφή με τους πελάτες τους.

Λίγο πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους. Προκειμένου ο «Διαχειριστής Ακινήτου» να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πρέπει:

1. Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει / εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο». Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

2. Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

3. Να καταχωρίζει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.

4. Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής» δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο «Διαχειριστής» έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο ΤΠ&Δ το ως άνω ποσόν έως την ημερομηνία οριστικοποίησης της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:28

Novo Nordisk: Το CagriSema απέτυχε έναντι της tirzepatide της Eli Lilly - Πίεση για τη μετοχή

12:16

Κάθετος Διάδρομος: Ισχυρό ενδιαφέρον στη σημερινή δημοπρασία - Δέσμευση του 98% της δυναμικότητας

12:05

FT: 140.000 ευρώ στην Λαγκάρντ από BIS παρά τους κανόνες της ΕΚΤ

11:52

Ευχές για Καλή Σαρακοστή από την Ειρήνη Αγαπηδάκη

11:40

Iράν: «Οποιαδήποτε επίθεση σε έδαφός μας θα θεωρηθεί πράξη επιθετικότητας»

11:31

«Πυρά» των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Πολωνίας στην Ουγγαρία για το «μπλόκο»

11:22

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Οι δασμοί Τραμπ κινδυνεύουν να διαταράξουν την ισορροπία με την ΕΕ

11:13

Μηνύματα Πεκίνου σε Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ

11:04

Ποιος αγοράζει τα χωράφια μας;

10:55

Απώλειες στις ευρωαγορές στη σκιά των δασμών Τραμπ

10:46

Τρεις νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Οδησσό και Ζαπορίζια

10:37

Λαύκος Πηλίου: Στο «μπαλκόνι» του Παγασητικού

10:28

Αργία Καθαράς Δευτέρας: Πώς αμείβονται όσοι δουλεύουν

10:19

Βόρεια Κορέα: Eπανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος o Κιμ Γιονγκ Ουν

10:13

Πετρέλαιο: Τα σενάρια για 65, 85 ή 100 δολάρια και ο λογαριασμός της Ελλάδας

10:04

Πούτιν: «Ύψιστη προτεραιότητα» η ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας

09:56

Καπνός 100 δισ. δολάρια σε 24 ώρες από τα cryptos - Χάνει τα 65.000 δολάρια το Bitcoin

09:50

Τα αντικείμενα που κλέβουν πιο συχνά οι πελάτες στα ξενοδοχεία

09:43

Κάλας: Απίθανη η έγκριση του 20ού πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας σήμερα

09:37

Στην Ουάσιγκτον ο Παπασταύρου - Η ατζέντα των συναντήσεων

09:32

Ζελένσκι: Ο Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο - Η Ουκρανία θα νικήσει

09:25

Η ψηφιοποίηση των ενσήμων φέρνει το τέλος των προσωρινών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ

09:19

Κύμα βίας στo Mεξικό μετά τον θάνατο του «Ελ Μέντσο» - Η εμπλοκή των ΗΠΑ

09:12

Νέοι περιορισμοί στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων - Επιπλέον περιοχές αποκλεισμού

09:06

ΗΠΑ: Σταματά από Τρίτη η είσπραξη δασμών που κρίθηκαν παράνομοι

09:00

Καθαρά Δευτέρα: «Αλμυρό» το σαρακοστιανό τραπέζι - Πόσο κοστίζουν τα παραδοσιακά εδέσματα της εποχής

23:44

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

23:15

Η Χαμάς ετοιμάζεται να αναδείξει τον νέο ηγέτη της - Τα δύο «φαβορί»

22:46

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι - «Νέες συμμαχίες» θέλει ο Νετανιάχου

22:25

Ταραχές στο Μεξικό - Ο στρατός σκότωσε τον αρχηγό του καρτέλ