Tip of the Day

Νέος στα κρυπτονομίσματα; 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

12-05-2021 | 08:14
Μοιράσου το

Ανάμεσα στα happenings για το dogecoin στην αμερικανική τηλεόραση και την αυξανόμενη αποδοχή του bitcoin από την Wall Street, τα κρυπτονομίσματα κατακτούν ολοένα μεγαλύτερο κοινό. Οι εκτινασσόμενες τιμές είναι σίγουρα ελκυστικές για τους αρχάριους, ωστόσο θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους προτού μπουν στον «χορό».

Αν μόλις αρχίσατε να δείχνετε ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και αναρωτιέστε αν πρέπει να επενδύσετε, ορίστε 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού αγοράσετε το οτιδήποτε.

1. Μην επενδύετε περισσότερα από όσα αντέχετε να χάσετε

Υπάρχουν κίνδυνοι και κίνδυνοι. Ακόμα και το bitcoin το οποίο υπάρχει πάνω από μια δεκαετία και πιθανότατα είναι εδώ για να μείνει, σε αντίθεση με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, μην επενδύετε τις αποταμιεύσεις μιας ζωής σε κανένα νόμισμα.

2. Κάντε διεξοδική έρευνα

Προτού δαπανήσετε το οποιοδήποτε ποσό, ερευνήστε διεξοδικά τα κρυπτονομίσματα και πως λειτουργούν. Διαβάστε, εγγραφείτε σε κοινότητες και σε mailing lists, πηγαίνετε σε συναντήσεις. Όπως έχει πει και ο Τζον Στιούαρτ Μιλλ: «Αυτός που γνωρίζει μόνο την δική του πλευρά της υπόθεσης, γνωρίζει ελάχιστα».

3. Αντισταθείτε στον «φόβο να μείνετε πίσω»

Το FOMO (fear of missing out) είναι ένας σίγουρος τρόπος να χάσετε τα λεφτά σας. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να εμπλακείτε σε κάτι επειδή το κάνουν και άλλοι, χωρίς να έχετε ερευνήσει και προχωρήσει με προσεχτικά βήματα.

4. Αν ακούγεται «πολύ καλό για να είναι αληθινό» τότε μάλλον έτσι είναι

O χώρος των κρυπτονομισμάτων βρίθει από απατεώνες. Προσοχή αγοραστές, αλλά και προσοχή δανειζόμενοι. Κάποιες πλατφόρμες συναλλαγών προσφέρουν πάνω από 100x μόχλευση, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να δανειστείς έως και 99% του κόστους μιας επένδυσης. Αυτό θα ενισχύσει τα κέρδη σας αν ανέβει η τιμή, αλλά αν πάει προς τα κάτω, τότε θα έχετε πρόβλημα.

5. Μην εμπιστεύεστε, επιβεβαιώστε

Ξανά, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων βρίθει απατεώνων. Μόλις το προηγούμενο σαββατοκύριακο, κάποιοι επιτήδειοι στο Twitter εκμεταλλεύτηκαν την εμφάνιση του Έλον Μασκ στο Saturday Night Live για να εξαπατήσουν ανθρώπους έως και 100.000 δολάρια με μια κάλπικη «προσφορά». Μιμούμενοι το Twitter της εκπομπής καλούσαν τα θύματα τους να στείλουν μικρές ποσότητες κρυπτονομισμάτων για να επιβεβαιώσουν τους λογαριασμούς τους, υποσχόμενοι πως θα τα πάρουν πίσω στο δεκαπλάσιο.

6. Προσοχή στις «μοναδιαίες τάσεις»

Επειδή ένα νόμισμα πωλείται περί το 1 δολάριο, δεν σημαίνει πως είναι «φθηνότερο» από το bitcoin που πωλείται περί τα 58.000 δολάρια. Δεν δημιουργούνται όλα τα νομίσματα για να είναι ίσα. Το να καθορίσεις την αξία ενός νομίσματος σημαίνει να λάβεις υπόψη σου μια σειρά από παράγοντες, πόσο μεγάλη είναι η κοινότητα που το στηρίζει, ποια η χρηστικότητα, ποιο είναι το μοντέλο ασφαλείας του, το ρίσκο που αναλαμβάνεις κλπ. Αν δεν τα γνωρίζετε αυτά, καλύτερα να μην επενδύσετε.

7. Αν δεν κατέχεις τα «κλειδιά», δεν κατέχεις και τα νομίσματα

Όπως με τα μετρητά ή τα νομίσματα, ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τον έλεγχο των assets του. Οι πλατφόρμες που διαχειρίζονται τα κρυπτογραφημένα κλειδιά για τα «πορτοφόλια» σας, συχνά δεν υπόκεινται σε ελέγχους, και δεν είναι σπάνιο να πέσετε σε απατεώνες. Να διατηρείτε τα κλειδιά στην δική σας κατοχή, είτε σε hardware ή ακόμα σε ένα χαρτί, είναι μια ενδεδειγμένη κίνηση, σύμφωνα με τους πιο πεπειραμένους χρήστες.

8. Μπορείτε να αγοράσετε υποδιαίρεση του bitcoin κι όποιου άλλου νομίσματος

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ολόκληρο νόμισμα. Μπορείτε να αγοράσετε για αρχή ακόμα και μια υποδιαίρεση αξίας 10 δολαρίων. Όπως είπαμε πρόσφατα ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban για την αγορά μικρών ποσοτήτων dogecoin «είναι καλύτερο από το να αγοράσεις λαχείο».

9. Κατανοήστε τις φορολογικές επιπτώσεις

Ακόμα και στα κρυπτονομίσματα, είστε υποχρεωμένοι, στις περισσότερες χώρες, να δηλώνετε τα κέρδη σας στην εφορία. Για παράδειγμα, τα οργανωμένα ανταλλακτήρια στις ΗΠΑ, είναι υποχρεωμένα να στέλνουν πληροφορίες στο IRS. Όσο κι αν η νομοθεσία είναι πιο χαλαρή από άλλα assets, καμιά φορολογική αρχή δεν θα διστάσει να σας αναζητήσει σε περίπτωση που παρατηρήσει «κενά» στις δηλώσεις σας.

10. Αγοράστε σύμφωνα με την αξία του χρήματος και μην σας γίνεται εμμονή η τιμή του νομίσματος

Οι αγορές μεταβάλλονται μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, λεπτό το λεπτό. Όπως κάθε επένδυση, έτσι και το κρυπτονόμισμα, έχει μακροπρόθεσμα αξία. Επενδύστε σύμφωνα με το βαλάντιο σας και μην παθιάζεστε με τις καθημερινές μεταβολές των κρυπτονομισμάτων. Περιμένετε!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.