Tip of the Day

Πληρωμή ΦΠΑ και άλλων φόρων με... κρατικό χρήμα

11-05-2021 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μέχρι τώρα ξέραμε την πληρωμή των φόρων σε δόσεις. Την πληρωμή των φόρων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking. Τώρα μάθαμε την πληρωμή φόρων με... κρατικό χρήμα. Γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ παρά την πανδημία και την κρίση ήμασταν περισσότερο συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς την Εφορία σε σύγκριση με άλλες περιόδους.

Η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ανήλθε τον Μάρτιο του 2021 στο 91,31% και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 το μέσο ποσοστό διαμορφώνεται στο 80,19%.

Πως έγινε αυτό; Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών ένα σημαντικό μέρος των κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης πήγαν για την πληρωμή φόρων. Επέστρεψαν δηλαδή στα κρατικά ταμεία. Για παράδειγμα επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έκλεισαν τρύπες και πλήρωσαν φόρους. Νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 και το κράτος κάλυψε έως και το 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους πήραν ανάσα ρευστότητας και με τα χρήματα που θα έδιναν για τη δόση του δανείου πλήρωσαν την Εφορία.

Ειδικά η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ το Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 91,75% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Τα ταμεία της ΑΑΔΕ εισέρρευσαν 492 εκατ. ευρώ από 536,268 εκατ. ευρώ που ήταν οι βεβαιωμένες οφειλές. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς έφθανε τα 985 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ανέρχονται στα 818 εκατ. ευρώ.

Ψηλά κινήθηκε και η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ που διαμορφώθηκε στο 74,08% τον Φεβρουάριο που ήταν ο τελευταίος μήνας του προγράμματος των έξι δόσεων που εφαρμόστηκε για την διευκόλυνση των φορολογουμένων. Στα ταμεία εισέρευσαν 308 εκατ. ευρώ έναντι 415,89 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα 107 εκατ. ευρώ που δεν εισπράχθηκαν από την 6η δόση του φόρου κατέληξαν στη μεγάλη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Όσον αφορά στην εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθε το Μάρτιο στο 65,98% από 69,23% τον Φεβρουάριο τελευταίος μήνας πληρωμής των 8 δόσεων ενώ στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα χτύπησε "ταβάνι" φθάνοντας στο 96,45% από 87,26% τον Φεβρουάριο που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 5ετίας.

Το επόμενο διάστημα χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν δει το τζίρο τους να μειώνεται τουλάχιστον 30% θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με... "κουπόνια".

Συγκεκριμένα:

-Επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα ποσό αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων που τους χορηγήθηκαν μέσω των τριών επιστρεπτέων προκαταβολών για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέψουν το 100% των ποσών που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

-Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα λάβουν ένα πιστωτικό, ένα «κουπόνι» δηλαδή που θα το χρησιμοποιήσουν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:06

Μητσοτάκης: Σε περίοδο διεθνούς αναταραχής σε αγορές και τιμές, η πολιτεία οφείλει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει

10:53

Ιταλία: Εξετάζει επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια λόγω του κόστους των ορυκτών καυσίμων

10:31

Κεφαλογιάννης: Η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

10:19

Τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ οδηγούν σε εργασία

10:14

ΑΑΕΑ&ΠΚ: Η ενημέρωση των πολιτών συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη υγιούς Καταναλωτικής κουλτούρας

10:00

Abdu Mudesir (TELEKOM): Σημαντική για εμάς η Ελλάδα

09:49

Κούβα: Απελευθερώθηκαν 14 πολιτικοί κρατούμενοι

09:21

Γκουτέρες: Συνηγορεί υπέρ του τερματισμού του πολέμου στο Λίβανο μέσω διπλωματικών οδών

09:12

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση απειλεί ΜΜΕ με αφαίρεση αδειών λόγω ψευδών ειδήσεων για τον πόλεμο με το Ιράν

09:02

Φρουροί της Επανάστασης: Θα κυνηγήσουμε και θα σκοτώσουμε τον Νετανιάχου

08:42

Τέσσερις μειώσεις φόρων ενεργοποιεί η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες

08:31

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

08:17

Εξερευνώντας την ενδοχώρα του Ηρακλείου

08:12

Τι δηλώνει ο ΠΟΥ για τα χτυπήματα στο Λίβανο και τον θάνατο πολλών υγειονομικών

08:00

CNN: Ο πόλεμος του Τραμπ με το Ιράν πήγε στραβά απ' την αρχή

07:56

Ισχυρή άνοδος τζίρου και κερδών για την ιστορική βιομηχανία Δ. Νομικός – Τα επόμενα βήματα

07:48

Όταν ο πόλεμος συναντά τη λειψυδρία: Το νέο ρίσκο για Ευρώπη και Ελλάδα

07:42

Γυναίκες: 12% μικρότερες αμοιβές και 25% χαμηλότερες συντάξεις έναντι των αντρών

07:37

ΕΝΦΙΑ 2026: Nέα εκκαθαριστικά και πρώτη δόση έως 31 Μαρτίου για φόρους 2 δισ. ευρώ

07:31

Προς ήπια αύξηση ο κατώτατος μισθός από 1ης Απριλίου - Τι αλλάζει σε Δώρο Πάσχα και επίδομα ανεργίας

07:19

Μέση Ανατολή: Γαλλικό όχι στην αποστολή πλοίων στο Ορμούζ - Χτυπήματα δίχως τέλος

06:26

Τραμπ: Μπορεί να πλήξουμε το νησί Χαργκ μερικές φορές ακόμη για πλάκα

23:58

Χαρακόπουλος: Να αντιμετωπίσουμε οριστικά τις παθογένειες που πλήγωσαν τον αγροτικό κόσμο

23:36

Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική

23:15

Ρόδος: Οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών στο επίκεντρο συναντήσεων του υφυπ. Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδη

22:46

Ισραήλ: Καταγγέλλει ένα κύμα αντισημιτισμού στην Ολλανδία

22:18

Μενδώνη: Τώρα, ο Πολιτισμός και οι εκφάνσεις του εντάσσονται στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή της ψυχικής υγείας

21:47

Ρέθυμνο: Σύλληψη 42χρονου που εμπορευόταν βιομηχανική κάννναβη

21:18

Βουλή Προς κύρωση το ελληνοσερβικό Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας

21:04

Ιταλία: Διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση αφορικά με τη δυνατότητα χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας