Tip of the Day

Πληρωμή ΦΠΑ και άλλων φόρων με... κρατικό χρήμα

11-05-2021 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μέχρι τώρα ξέραμε την πληρωμή των φόρων σε δόσεις. Την πληρωμή των φόρων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking. Τώρα μάθαμε την πληρωμή φόρων με... κρατικό χρήμα. Γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ παρά την πανδημία και την κρίση ήμασταν περισσότερο συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς την Εφορία σε σύγκριση με άλλες περιόδους.

Η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ανήλθε τον Μάρτιο του 2021 στο 91,31% και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 το μέσο ποσοστό διαμορφώνεται στο 80,19%.

Πως έγινε αυτό; Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών ένα σημαντικό μέρος των κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης πήγαν για την πληρωμή φόρων. Επέστρεψαν δηλαδή στα κρατικά ταμεία. Για παράδειγμα επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έκλεισαν τρύπες και πλήρωσαν φόρους. Νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 και το κράτος κάλυψε έως και το 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους πήραν ανάσα ρευστότητας και με τα χρήματα που θα έδιναν για τη δόση του δανείου πλήρωσαν την Εφορία.

Ειδικά η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ το Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 91,75% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Τα ταμεία της ΑΑΔΕ εισέρρευσαν 492 εκατ. ευρώ από 536,268 εκατ. ευρώ που ήταν οι βεβαιωμένες οφειλές. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς έφθανε τα 985 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ανέρχονται στα 818 εκατ. ευρώ.

Ψηλά κινήθηκε και η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ που διαμορφώθηκε στο 74,08% τον Φεβρουάριο που ήταν ο τελευταίος μήνας του προγράμματος των έξι δόσεων που εφαρμόστηκε για την διευκόλυνση των φορολογουμένων. Στα ταμεία εισέρευσαν 308 εκατ. ευρώ έναντι 415,89 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα 107 εκατ. ευρώ που δεν εισπράχθηκαν από την 6η δόση του φόρου κατέληξαν στη μεγάλη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Όσον αφορά στην εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθε το Μάρτιο στο 65,98% από 69,23% τον Φεβρουάριο τελευταίος μήνας πληρωμής των 8 δόσεων ενώ στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα χτύπησε "ταβάνι" φθάνοντας στο 96,45% από 87,26% τον Φεβρουάριο που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 5ετίας.

Το επόμενο διάστημα χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν δει το τζίρο τους να μειώνεται τουλάχιστον 30% θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με... "κουπόνια".

Συγκεκριμένα:

-Επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα ποσό αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων που τους χορηγήθηκαν μέσω των τριών επιστρεπτέων προκαταβολών για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέψουν το 100% των ποσών που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

-Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα λάβουν ένα πιστωτικό, ένα «κουπόνι» δηλαδή που θα το χρησιμοποιήσουν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Δύο οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Τουρκία - Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για «δεκάδες εμπρησμούς»

23:45

Ουκρανία: Νεκρός πρώην αξιωματούχος που είχε διορίσει η Μόσχα στα κατεχόμενα εδάφη

23:35

Ρωσία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

23:21

Θεοδωρικάκος: Κατεπείγουσα ανάγκη ο παραγωγικός μετασχηματισμός - Δέσμευση για ThessINTEC

23:12

Απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο τους δασμούς Τραμπ και τον OPEC+

23:02

Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

22:55

Πτώση 1% για τον χρυσό - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από την Fed

22:33

Θεοχάρης: Στρατηγική η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας

22:13

Μέρκελ: Στεναχωρήθηκα που στην Ελλάδα με συνέδεσαν με τον ναζισμό

22:02

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή το «μεγάλο, όμορφο» νομοσχέδιο Τραμπ - «Καμπανάκι» από ΔΝΤ

21:45

Η Cosmote Telekom διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της σε Σπάτα, Ραφήνα και Ιεράπετρα

21:34

Γεραπετρίτης - Κεραμέως: Τηλεδιάσκεψη με διπλωμάτες ΗΠΑ και Καναδά για το «Rebrain Greece»

21:25

Ο Μακρόν θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ «το συντομότερο δυνατόν»

21:11

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Κέρδη άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

21:10

Υπεγράφη η εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία

21:00

Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της στην Ιεράπετρα

20:51

Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος: Επεκτείνεται στην Κύπρο με την εξαγορά της Hadjipieris Dairy

20:30

Πλησιάζει η D-Day για τους δασμούς: Τα σενάρια για Ευρώπη - ΗΠΑ

20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RWE, δρ. Μάρκους Κρέμπερ

20:19

Παπανδρέου σε Μέρκελ: Το «τίποτα» που ήταν τελικά το «παν»!

20:15

Κοντογεώργης από Σάμο: Γρήγορη αξιοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων προς όφελος των νησιωτών μας

20:07

Γαλλία: Πάνω από 900 ακυρωμένες πτήσεις λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

20:03

Το Άγιο Όρος θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο

19:55

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Agrifood Leadership 2025 - 2026

19:47

Επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ: «Ανοιχτή» η Μόσχα να λυθεί το ουκρανικό μέσω διαπραγματεύσεων

19:45

Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό οικοσύστημα για να καταστεί η Ελλάδα φαρμακευτικός κόμβος στην Ευρώπη

19:30

Ευρωαγορές: Ανοδικό σερί «2x2» με ώθηση από τα μάκρο των ΗΠΑ

19:28

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τη φωτιά στη Ραφήνα

19:18

Lavipharm: Νέα πρόεδρος η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου

19:18

Intralot: Δόθηκε άδεια από το δ.σ. για την εξαγορά της Bally's