ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα τρία «μυστικά», πίσω από την επενδυτική βαθμίδα

Γιάννης Αγγέλης
24-04-2023 | 10:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα τρία «μυστικά», πίσω από την επενδυτική βαθμίδα

Όπως ήταν αναμενόμενο η S&P δεν αναβάθμισε το ελληνικό χρέος σε Investment Grade, αναβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές του σε θετικές (BB+). Αυτό δεν ήταν έκπληξη. Tο αντίθετο, έκπληξη θα ήταν η αναβάθμιση σε ΒΒΒ, όπως επίμονα είχε επισημάνει τους τελευταίους δύο μήνες το Insider.gr απέναντι στις προσδοκίες περί άμεσης αναβάθμισης που διέρρεαν στον τύπο.

Πέραν αυτού όμως, μιας και το επόμενο βήμα για τους περισσότερους Οίκους Αξιολόγησης πλέον, είναι η αναβάθμιση στην χαμηλότερη βαθμίδα της κατηγορίας Investment Grade (BBB), οι αγορές χρέους έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν την αμεσότητα αυτής της προοπτικής με δύο βασικές τάσεις.

Η μία αφορά στην σταδιακή αποχώρηση των επενδυτικών κεφαλαίων που απευθύνονται σε non investment grade ομόλογα και η άλλη αφορά τις κινήσεις προσανατολισμού προς τα ελληνικά assets των επενδυτικών κεφαλαίων που αφορούν assets κατηγορίας investment grade.

Τα ίχνη αυτών των κινήσεων μπορεί να τα δει κανείς να αποτυπώνονται στην σταδιακή αλλαγή της σύνθεσης των κεφαλαίων που ήδη «αγοράζουν» και «πουλάνε» ελληνικό χρέος από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο έχει μειώσει δραματικά τις εκδόσεις νέου χρέους στα 12 – 14 δισ. ευρώ το 2022 και μόλις στα 7 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού του ΥΠΟΙΚ.

Είναι μάλλον αυτονόητο να υποθέσει κανείς ότι ο προγραμματισμός αυτός θα αλλάξει σημαντικά μόλις η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους περάσει τον... Ρουβικώνα από την non investment στην investment grade κατηγορία, καθώς αυτομάτως θα αλλάξει και η «πελατεία» στην οποία απευθύνεται.

Εάν αυτό συμβεί, όπως είναι πολύ πιθανό, το φθινόπωρο, τότε πρέπει να αναμένεται αλλαγή και εκ νέου αναπροσαρμογή σε μέγεθος και είδος, του προγράμματος δανεισμού για το κλείσιμο του 2023. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά και σημαντικά.

Πρώτα απ’ όλα η αλλαγή στο κόστος δανεισμού θα διαμορφώσει διαφορετικά δημοσιονομικά περιθώρια τόσο για το 2023, όσο πολύ περισσότερο για το 2024 – 25, γεγονός που θα επηρεάσουν την σύνθεση του Προϋπολογισμού, ο οποίος σημειωτέων, θα έχει να... αναμετρηθεί με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι αλλάζουν οι όροι για την διατήρηση του περιβόητου «μαξιλαριού», που αφορά στην διασφάλιση της εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τελευταία αναθεώρηση της αναδιάρθρωσης του χρέους του Ιουνίου του 2018.

Από τα 35 – 38 δισ. ευρώ που διατηρούνται στην «άκρη» για ώρα ανάγκης, απελευθερώνονται τουλάχιστον τα πέραν των 15 δις που αποτελούν υπόλοιπο του τελευταίου (τρίτου) δανείου από τον ESM, και παράλληλα τίθεται στο τραπέζι θέμα για το τι θα γίνει και με τα 15 δις ευρώ του δανείου. Αν δηλαδή θα «καταναλωθούν» ή θα επιστραφούν στον ESM.

Τρίτον θα πρέπει κανείς να περιμένει ότι να αναθεωρηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων (ομόλογα ελληνικού δημοσίου) που έχουν δοθεί για τις τιτλοποιήσεις των δανείων του Ηρακλή Ι και ΙΙ και για τα οποία οι τράπεζες πληρώνουν «ενοίκιο» διαθεσιμότητάς τους.

Αν από αυτή την πλευρά απελευθερωθούν επίσης πόροι μπορεί άμεσα να ανοίξει θέμα για το πως θα αντιμετωπισθεί η εκκρεμότητα των κεφαλαίων του αναβαλλόμενου φόρου που εξακολουθεί να αποτελεί αχίλλειο πτέρνα για την ποιότητα ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Και όλα αυτά βέβαια «ξεκλειδώνονται» επιπλέον της φυσιολογικής μείωσης αποδόσεων και spreads που θα ακολουθήσει την αλλαγή κατηγορίας αξιολόγησης του χρέους.

Ενδεχομένως η αλλαγή αυτή να είναι το σημαντικότερο «καλό» αν όχι το μοναδικό «καλό», που έχει να περιμένει, η όποια επόμενη κυβέρνηση, μέσα σε ένα πολύ πιο δύσκολο, διεθνές και εγχώριο, περιβάλλον, για να μη ξεχνάμε και το γεγονός ότι έχουμε εκλογές σε λιγότερο από ένα μήνα...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:49

Τζαννετάκης (Motor Oil): Κορυφαία προτεραιότητα η ενεργειακή ασφάλεια

19:48

Ο δήμος Αθηναίων θα κλείσει ως διαμαρτυρία τις υπηρεσίες του στις 16/12

19:46

Πιερρακάκης: Η συνεργασία Ελλάδας - Ιρλανδίας ισχυρός κρίκος του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος

19:33

Ευ. Μυτιληναίος: Η γεωπολιτική ολοένα και περισσότερο υπερισχύει της μακροοικονομίας

19:26

Μητσοτάκης: Συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

19:19

Ευρωαγορές: Εισήλθαν με απώλειες στον Δεκέμβριο - Πτώση σχεδόν 6% για Airbus

19:11

Ερντογάν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

18:56

Ρωσία - Σ. Αραβία: Συμφωνία για επισκέψεις επιχειρηματιών και τουριστών χωρίς βίζα για 90 ημέρες

18:51

Τράπεζα Πειραιώς: Περί τις 22 Δεκεμβρίου οι νέες μετοχές στο ταμπλό του ΧΑ

18:51

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη νέα αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής "timologio"

18:47

Λειψυδρία: Κρίση 30ετίας στην Αθήνα - Δραματική μείωση των αποθεμάτων

18:46

Ψάλτης: Η κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha Bank δίνει μεγάλα περιθώρια για συμπληρωματικές εξαγορές

18:35

Η Λευκορωσία κατηγορεί τη Λιθουανία για «προβοκάτσια» μετά την κατάρριψη drone

18:28

Συρρικνώθηκε για 9ο συνεχόμενο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ

18:20

Μακρόν: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει για τα εδάφη της

18:13

Γεωργία: Έρευνα μετά από καταγγελίες για χρήση «χημικών όπλων» εναντίον διαδηλωτών

18:07

Η καμπάνια της Gilead Sciences για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Δυστυχώς γι' αυτούς που δείχνουν, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία»

17:59

ΕΛΑΣ: Δέκα νεκροί και 610 τραυματίες σε 530 τροχαία τον Νοέμβριο στην Αττική

17:52

Τζιτζικώστας: Η ασφάλεια στην ευρωπαϊκή αεροπορία θα παραμείνει πάντα ύψιστη προτεραιότητά μας

17:47

Η Κομισιόν ενισχύει την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα εντός και εκτός Ευρώπης με 235 διασυνοριακά έργα

17:42

ΧΑ: Με το «δεξί» στον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης

17:42

Οι ΗΠΑ ακυρώνουν τους δασμούς σε βρετανικά φαρμακευτικά προϊόντα

17:41

Νέα προϊόντα ρεύματος και χριστουγεννιάτικη προσφορά από Enerwave

17:36

Μακρόν και Ζελένσκι συνομίλησαν με τον Γουίτκοφ από το Ελιζέ

17:28

Μιχαηλίδου: Η προσιτή στέγαση είναι ουσιαστικό εργαλείο κοινωνικής συνοχής

17:21

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος έχει υψηλή νοημοσύνη

17:16

Credit Suisse: Νέες κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος - Ποιο είναι το σκάνδαλο tuba bond στη Μοζαμβίκη

17:11

Παχυσαρκία: Οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΠΟΥ για τα φάρμακα GLP-1

17:11

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Αύξηση 22% στο πραγματικό εισόδημα σε έξι χρόνια - Εκλογές το 2027

17:10

Σχεδόν 800 νεκροί από τις πλημμύρες σε Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη