ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τι ακριβώς έχει συμβεί αυτή τη χρονιά πολέμου; Ποιος «χάνει»;

Γιάννης Αγγέλης
28-02-2023 | 12:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ακριβώς έχει συμβεί αυτή τη χρονιά πολέμου; Ποιος «χάνει»;

Με είχαν προειδοποιήσει από την είσοδο ότι κάποιος είχε έρθει και με περίμενε στο γραφείο μου. Αλλά όταν ανέβηκα και είδα ποιος ήταν, πραγματικά εξεπλάγην, ήταν ο τελευταίος που θα μπορούσα να μαντέψω.

Αρχικά ανησύχησα, αλλά βλέποντας τη διάθεσή του κατάλαβα πως δεν έπρεπε.

«Καλημέρα, πρέπει να πω οτι μάλλον αργά έρχεσαι στο γραφείο. Σας έχουν καλομάθει εδώ μου φαίνεται...» είπε ο κ. Ψ που είχε ήδη φέρει μαζί του καφέ και τον απολάμβανε όσο με περίμενε.

Αφού τον καλωσόρισα εγκάρδια, τον ρώτησα «πως και από εδώ τέτοια ώρα;».

«Μα φίλε μου πολλά δεν ξέρεις για μένα μου φαίνεται. Λοιπόν εδώ και ενα μήνα έχω μπει σε διατροφική πειθαρχία και από σήμερα πρόσθεσα και την πρωινή άσκηση, δηλαδή μία μεγάλη βόλτα με σχετικά γρήγορο βάδισμα. Το σχέδιο της πρώτης διαδρομής περιέλαβε στάση εδώ για να μοιραστώ και γω το επίτευγμά μου με ενα φίλο. Είμαι αποφασισμένος να «κάψω» λίπος γιατί απο ότι ανακάλυψα είμαι φορτωμένος με πολύ από αυτό...».

Αφού έφτιαξα και γω τον καφέ μου, ο κ. Ψ μου εξήγησε την όλη διαδικασία που ακολουθεί, όπως επίσης και τα πρώτα «κέρδη» που είχε αυτός και η σύζυγός του. Είχαν καταφέρει μέσα σε ενα μήνα να χάσουν από 3 μέχρι 3,5 κιλά από τα οποία σχεδόν το μισό ήταν «σπλαχνικό λίπος», όπως με διαβεβαίωσε.

Σχολίασα οτι δυσκολεύομαι να καταλάβω το πως μετράνε αυτή την τόσο εντοπισμένη απώλεια λίπους, μιας και οπτικά δεν φαίνεται ακόμα.

Αλλά στο τέλος, για να μην τον απογοητεύσω, αποδέχθηκα οτι για να το λέει, έτσι θα είναι...

Η κουβέντα γρήγορα πέρασε από το θέμα Πολάκη -που μάλλον ενοχλούσε τον κ. Ψ- σε άλλα θέματα και κυρίως σε κάτι που -όπως κατάλαβα- είχε γίνει αφορμή διαφωνίας με τον κ. Χ, όταν είχαν βρεθεί πριν από μερικές ημέρες για καφέ, χωρίς εμένα.

Ο κ. Χ επέμενε οτι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα όσον αφορά τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για τα όσα θα ακολουθήσουν στην Ρωσία και στην Ευρώπη.

«Ενας χρόνος πολέμου με τους όρους που εξελίσσεται, κατα την άποψή μου, είναι κάτι που έχει μπροστά του ακόμα πολύ δρόμο... Δεν βλέπω πιθανό το ενδεχόμενο συμβιβασμού...» μου είχε πει στο τηλέφωνο παραμονές της πρώτης επετείου.

Και το ίδιο είχε υποστηρίξει στον κ. Ψ.

Εκείνος είχε διαφορετική άποψη οσο αφορά τις προβλέψεις του και τις στήριζε στα οικονομικά αποτελέσματα των όσων είχαν γίνει αυτό το χρόνο.

«Ακουσε, ασφαλώς έχεις δει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις οικονομίες το 2022 – 2023 – 2024. Η Ευρωζώνη είναι φανερό οτι 'βυθίζεται' ενώ αντίθετα η Ρωσία με μία απώλεια μόλις 2,5% του ΑΕΠ το 2022, την χρονιά του πολέμου, το 2023 ανακάμπτει ταχύτερα από την Γερμανία... Μάλιστα προβλέπεται από το ΔΝΤ οτι ο ρυθμός ανάκαμψής της να είναι τριπλάσιος από εκείνο της Γερμανίας για το 2023.

Το βασικό επιχείρημα της Δύσης οτι με τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας θα σπάσουν το οικονομικό και πολιτικό της σύστημα που έχει οικοδομηθεί από τον Πούτιν, ενα χρόνο μετά έχουν αποτύχει».

Δοκίμασα να τον διακόψω διατυπώνοντας κάποιες επιφυλάξεις, αλλά είχε έρθει μάλλον προετοιμασμένος...

«Κοίταξε εσείς είχατε δημοσιεύσει μια σειρά ρεπορτάζ για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης μέσα σ' αυτή την κρίση και κυρίως της Γερμανίας. Θυμάμαι ενα σημείωμα που αναφερόταν σε πρόβλεψη της Deutsche Bank γραμμένο το φθινόπωρο του 2022 που έλεγε οτι όταν μετά από χρόνια θα μιλάμε για την σημερινή εποχή θα μπορούμε να λέμε οτι ήταν 'η εποχή που ξεκίνησε η αποβιομηχάνιση της Γερμανίας]. Το θυμάμαι καλά αυτό», είπε.

Η αλήθεια είναι οτι και γω το θυμόμουνα αλλά δεν θέλησαν να το επιβεβαιώσω.

«Να λοιπόν που η πραγματικότητα τέσσερις μήνες μετά έρχεται να αποδείξει την αλήθεια εκείνης της εκτίμησης», πρόσθεσε με έμφαση.

«Τι εννοείς;» τον διέκοψα αυτή την φορά εξαιτίας αυτού που άκουσα.

«Πως τι εννοώ», αναρωτήθηκε με ενα αδιόρατο ίχνος ικανοποίησης που με είχε πιάσει ...αδιάβαστο.

«Φίλε μου δεν παρακολουθείς τον γερμανικό τύπο; Δεν είδε τις ανακοινώσεις της BASF του ισχυρότερου βιομηχανικού κολοσσού της γερμανικής οικονομίας; Κλείνει την βασική παραγωγική της μονάδα στην Γερμανία, απολύει μερικές χιλιάδες κόσμο και μεταφέρει ολόκληρη την παραγωγή της στην Κίνα, την Ν. Κορέα και το χειρότερο στις ...ΗΠΑ, όπου φτιάχνει νέο εργοστάσιο παραγωγής των βασικών χημικών της προϊόντων. Να μη πούμε για τους γερμανικούς ενεργειακούς Ομίλους, να μη μιλήσουμε για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Και μιας και μάλλον δεν είχες χρόνο... να ενημερωθείς” είπε δίνοντάς μου έμμεσα συγχωροχάρτι για την άγνοιά μου, “θα σου προωθήσω ενα πρόσφατο διάγραμμα που έπεσε στα χέρια μου για να τα δεις... όλα μαζί.

Η Γερμανία φίλε μου έχει αρχίσει να «κάμπτεται» στα σοβαρά για πρώτη φορά από την κρίση του 2008 και φαίνεται οτι ακόμα ήμαστε στην αρχή.

Αλλά αυτό δεν είναι παράδοξο αν σκεφτείς οτι παρά την μεγάλη πτώση των τιμών ενέργειας, η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι υποχρεωμένη να εξακολουθεί πληρώνει το φυσικό αέριο – που εισάγει πλέον από τις ΗΠΑ στο μεγαλύτερο μέρος του – κατα 40% ακριβότερα από ότι το 2021 και πολλές φορές ακριβότερα από οσο το πληρώνει ο αμερικάνος βιομήχανος, για να μη σου πω για τον ινδό, το κορεάτη ή τον κινέζο. Οπότε είναι φυσικό η BASF να κλείνει το «μαγαζί» στην Γερμανία και να ανοίγει άλλο στην Κίνα ή πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ.

Όπως ξέρεις το κεφάλαιο δεν έχει... πατρίδα και πάει όπου μπορεί να κερδίσει, ή τουλάχιστον να χάσει λιγότερα από τον ανταγωνιστή του.

Κάνω λάθος; Και αν κάνω λάθος εγώ πες μου οτι κάνουν λάθος και οι Γερμανοί που η κατανάλωσή τους έχει πέσει σε επίπεδα 2008...».

Η αλήθεια είναι οτι αναρωτήθηκα αν η άσκηση βάδην του φίλου μου είχε... συμβάλει στην καταιγιστική του επιχειρηματολογία ή ήταν ακόμα φορτισμένος από τον καυγά του με τον κ. Χ.

Δεν είπα τίποτα κούνησα το κεφάλι μου συγκαταβατικά στα λεγόμενα του κ. Ψ, ο οποίος συνέχισε με επιχειρήματα που εξηγούσαν το πως η πτώση της γερμανικής βιομηχανίας συμπαρασύρει στην βιομηχανική καρδιά της βόρειας Ιταλίας, η οποία την ίδια περίοδο έχει να αντιμετωπίσει και την αύξηση του κόστους δανεισμού από την επιμονή της ΕΚΤ να «σκοτώσει» τον πληθωρισμό, κ.λ.π.

Κάποια στιγμή ο κ. Ψ κοίταξε το ρολόι του, φάνηκε να ξαφνιάζεται από αυτό που είδε και βιαστικά... με αποχαιρέτησε για να συνεχίσει, όπως είπε, «το δεύτερο σκέλος της διαδρομής που έπρεπε» να ολοκληρώσει...

Του θύμισα οτι περιμένω να μου στείλει το διάγραμμα που μου ανέφερε, με διαβεβαίωσε οτι θα το κάνει γυρίζοντας στο σπίτι και έφυγε.

Μετά από δύο περίπου ώρες έλαβα στο mail το διάγραμμα που υποσχέθηκε.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:53

Μητσοτάκης: Τον Νοέμβριο παραδίδεται το μετρό της Θεσσαλονίκης – Βγαίνει από την απομόνωση η Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη

12:53

Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις από Σκανδιναβία προς Ελλάδα

12:47

ΕΟΔΥ: Δωρεάν εξετάσεις για την ανίχνευση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

12:42

Μείωση 6% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Μάρτιο

12:26

Ιράν: Πενθήμερο εθνικό πένθος - Προσωρινός ΥΠΕΞ ο Αλί Μπαγερί Κανί

12:14

Η Sunlight Group επαναπροσδιορίζει το τοπίο των ΑΠΕ

12:07

Μεγάλη ανταπόκριση στο JOBmatch της ΔΥΠΑ

12:00

Μιχαηλίδου: Στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας με πράξεις

11:57

ΔΥΠΑ: Στους 871.314 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

11:52

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

11:51

Σίσι: Η Αίγυπτος θρηνεί για τον πρόεδρο και τον διπλωματικό αξιωματούχο του Ιράν

11:49

Διαθέσιμοι μέσω του gov.gr 2.500 τίτλοι σπουδών αποφοίτων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

11:46

Noval Property: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 43,47 εκατ. ευρώ με δημόσια προσφορά

11:44

Σι Τζινπίνγκ για Ραϊσί: Μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό

11:39

Θάνατος Ραϊσί: Συλλυπητήρια από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ

11:34

Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ιράν

11:29

Θάνατος Ραϊσί: «Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Τουρκία

11:06

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

10:58

Westnet-LG: Δυναμική Συνεργασία για Digital Signage Λύσεις

10:46

Ισραήλ για τον θάνατο του Ραϊσί: «Δεν ήμασταν εμείς»

10:40

Μπορεί η Ελλάδα να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό; Τι απαντά η DBRS

10:40

Συλλυπητήρια Λαβρόφ για τον θάνατο Ραϊσί - Ο Πούτιν αποστέλλει συλλυπητήρια

10:37

Trade Estates: Αύξηση εσόδων 68,8% και καθαρών κερδών 35,4% - Τo NAV στα 302,7 εκατ. ευρώ

10:35

HAEE: Το 9ο Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση στις 22-24 Μαΐου

10:34

Θάνατος Ραϊσί: Το Πακιστάν θα τηρήσει ημέρα πένθους

10:10

Τιμές πολυεθνικών: Η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον Ντερ Λάιεν - Οι 4 προτάσεις

10:01

Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό από ΕΜΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έως τις 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για το νέο ακαδημαϊκό έτος

09:47

Ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χωρίς... επενδύσεις

09:45

Ιράν: Ο θάνατος του προέδρου δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας

09:42

Προεδρικές εκλογές στη Δομινικανή Δημοκρατία: Ο Λουίς Αμπιναδέρ επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο