ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο

Γιάννης Αγγέλης
20-02-2023 | 11:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας κλείνει ένας χρόνος από τη στιγμή που ο θόρυβος των ρωσικών τάνκς ακούστηκε από τη δυτική πλευρά των ουκρανικών συνόρων. Ένας χρόνος που ο κόσμος άλλαξε τόσο, που θα μπορούσες και να τον πεις πλέον... αγνώριστο.

Αυτό που με το «τέλος» της πανδημίας – λόγω των εμβολίων – είχε αρχίσει να ανοίγει και να αποκαθιστά πάλι τις διεθνείς οικονομικές «αρτηρίες» του πλανήτη, ξαφνικά... έσπασε με τρόπο που θύμισε πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, χωρίζοντας τον κόσμο στα δύο. Ο πόλεμος επέστρεψε μέσα στην Ευρώπη, τρείς περίπου δεκαετίες μετά την σφαγή στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, Ουκρανοί και Ρώσσοι.

Και η επόμενη ημέρα ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλο τον πλανήτη, αφού η αρχική μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, έχει μεταβληθεί σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στα όπλα της Ρωσίας και του... ΝΑΤΟ.

Και τώρα, έναν χρόνο μετά, τί; Η απάντηση σε γεωπολιτικό επίπεδο έχει πολλές εκδοχές ανάλογα με το σε ποια πλευρά της σύγκρουσης βρίσκεται στο σημείο αναφοράς σου… Όμως αυτή την φορά, σε διαφορά με κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι έχει την δυναμική να μπλέξει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα παγκόσμιο εφιαλτικό μακελειό μπορεί να ξεπηδήσει από μέσα του ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ όλα όσα έχουν συμβεί μέσα σ’ αυτούς τους 12 μήνες έχουν συμπαρασύρει και ανατρέψει όλες τις «συνθήκες» μέσα στις οποίες ζούσε ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες.

Πληθωρισμός, ακριβό «χρήμα», ενεργειακή κρίση, επιθετικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ «αντιπάλων», αλλά και «συμμάχων», επερχόμενη ύφεση, κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών.

Και όλα αυτά πριν στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία ξεκινήσει ο δεύτερος «γύρος» της αιματηρής αναμέτρησης.

Η οικονομία και οι αγορές

Και εδώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς το παράδοξο.

Και μάλιστα στο πεδίο αυτής της σύγκρουσης, στην Ευρώπη.

• Έναν χρόνο μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι – σε τιμές ευρώ – κατά τι υψηλότερες από τις τιμές στις 23 Φεβρουαρίου 2022, παρά τις «ζημιές» που έχουν μεσολαβήσει το 12μηνο που πέρασε (στοιχεία FTSEEurofirst 300 του bloomebrg).

• Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και του φυσικού αερίου έχουν διολισθήσει λίγο κάτω από εκεί που ήταν στις παραμονές του πολέμου αφού στο μεταξύ για περισσότερους από 10 – 11 μήνες βρέθηκαν σε επίπεδα καταστροφικά για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τι θα μπορούσε να «εξηγήσει» μια τέτοια εξέλιξη, μέσα σε ένα κατά τα άλλα δραματικό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον;

Μια γρήγορα «ματιά» στις αναλύσεις που κυκλοφορούν στις αγορές του Λονδίνου και την Νέας Υόρκης, όσο αφορά την επόμενη ημέρα του πολέμου, αυτού που έχει αλλάξει κυριολεκτικά το πρόσωπο του πλανήτη αυτούς τους δώδεκα μήνες συγκλίνει, θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί σε δύο ενδεχόμενα για την «επόμενη ημέρα»:

«Η τρέχουσα ευρύτερη διαμάχη, είτε θα τελειώσει με κάποιο είδος διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία η Ρωσία θα πάρει κάποια εδάφη, είτε θα καθηλωθεί σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση περιορισμένη στην ανατολική Ουκρανία, όπως ήταν τα τελευταία 8 χρόνια από το 2014...».

Στη διαμόρφωση αυτών των δύο μάλλον «καθησυχαστικών» εκδοχών, έχουν συμβάλει δημόσιες δηλώσεις υψηλά ιστάμενων αρμόδιων παραγόντων ακόμα και από την πλευρά της Ουάσιγκτον, που επιμένουν ότι «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο» ή ότι «Η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως υποστήριξε σχετικά πρόσφατα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Μάρκ Μίλεϋ (έχουν δημοσιευθεί στο Insider.gr).

Έναν χρόνο μετά – και ανεξάρτητα από το τι καθημερινά λέει ο πρώην διασκεδαστής και νυν πρόεδρος της Ουκρανίας – ποιος τελικά έχει δίκιο;

Τα «γεγονότα» που εγκυμονούν μια εφιαλτική επόμενη ημέρα, ή η «κοινή γνώμη» των… αγορών;

Κατά πως φαίνεται η απάντηση στο ερώτημα αυτό, για την επόμενη ημέρα, είτε καλή, είτε εφιαλτική, μέλει να δοθεί από τα «γεγονότα» – όπως πάντα – και όχι από το τι σκέφτονται οι άνθρωποι γι’ αυτά.

Το τραγικό σ’ αυτή την ιστορία, όπως και κάθε άλλη πριν από αυτή, είναι ότι οι «άνθρωποι» είναι οι ίδιοι οι… δημιουργοί αυτών των «γεγονότων».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Γάζα: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς με στόχο διοικητή της Χαμάς

23:37

Νιγηρία: Μπαράζ επιθέσεων σε σχολεία και απαγωγές δεκάδων μαθητών

23:23

Trastor: Επιτυχής άντληση 150 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ - Στο 1 ευρώ/μετοχή η τιμή διάθεσης

23:15

Η άνοδος των ομολόγων πλήγωσε» την Wall Street

22:54

Εβδομαδιαίο ράλι άνω του 10% για το πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή

22:40

Σε χαμηλά μίας εβδομάδας ο χρυσός με απώλειες 2,5%, στο -8% το ασήμι

22:26

Σερβία: Συνελήφθη ο διοικητής της αστυνομίας Βελιγραδίου για συμμετοχή σε εγκληματική πράξη

22:11

Παρατείνεται για 45 ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ και Λιβάνου

21:46

Ισραήλ: Ο στρατός στοχοποίησε κορυφαίο διοικητή της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

21:35

Βουλή: O Φ. Οζγκιούρ ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Αριστερά

21:18

Κίνα: «Τραμπ και Σι συμφώνησαν να εφαρμόζουν όλες τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες»

21:10

Αγωγή κατά της Euroclear από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - Διεκδικεί αποζημίωση 249 δισ.

21:02

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μαζί για την Ελλάδα του 2030»

20:41

Βενεζουέλα: Πυρκαγιά σε πλατφόρμα επεξεργασίας αερίου στο Μαρακαΐμπο, έξι τραυματίες

20:25

Τσίπρας: Μετά το κόλπο της ΔΕΗ και τα υπερκέρδη των τραπεζών, ας δούμε τι γίνεται και με τα κόκκινα δάνεια

20:17

Τα ΗΑΕ απορρίπτουν τις κατηγορίες του Ιράν περί ενεργού ρόλου στον πόλεμο εναντίον του

20:04

Μερτς: «Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αδυναμίες κι εγώ επικοινωνιακό πρόβλημα»

19:51

Νέος γύρος απολύσεων στην Starbucks - Κόβονται 300 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

19:48

ΥΠΕΘΟΟ: «Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν πυροσβέστης στη φωτιά που ο ίδιος άναψε»

19:45

Ξεκίνησε το 16ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας - Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη

19:32

Πετρέλαιο: Η μάχη για τα 80 ή τα... 200 δολάρια και τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία

19:28

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ υπερδιπλασίασε μέσα σε ένα χρόνο την περιουσία του και μπήκε στο κλαμπ του 1 δισ.

19:16

ΗΠΑ - Κίνα: Ο Τραμπ αποκαλύπτει συνομιλία με τον Σι για τον Τζίμι Λάι

19:13

Επιφυλακτικότητα και ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:09

Παράνομος τζόγος: Ο νέος «ψηφιακός υπόκοσμος» των 2 δισ. ευρώ

18:59

Titan SA: Εγκρίθηκε από ΓΣ η διανομή μικτού μερίσματος 1,10 ευρώ/μετοχή

18:57

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ελέγχει σήμερα το 60% της Λωρίδας της Γάζας

18:51

ΕΕΕΠ: Καμπάνια στα τηλεοπτικά δίκτυα και έρευνα αναγνωρισιμότητας εν μέσω αλλαγών στην αγορά παιγνίων

18:42

«Η Οικονομία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αξιοποιώντας το παρελθόν για ένα βιώσιμο μέλλον»

18:38

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων κατά κινεζικών εταιρειών που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο