ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο

Γιάννης Αγγέλης
20-02-2023 | 11:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας κλείνει ένας χρόνος από τη στιγμή που ο θόρυβος των ρωσικών τάνκς ακούστηκε από τη δυτική πλευρά των ουκρανικών συνόρων. Ένας χρόνος που ο κόσμος άλλαξε τόσο, που θα μπορούσες και να τον πεις πλέον... αγνώριστο.

Αυτό που με το «τέλος» της πανδημίας – λόγω των εμβολίων – είχε αρχίσει να ανοίγει και να αποκαθιστά πάλι τις διεθνείς οικονομικές «αρτηρίες» του πλανήτη, ξαφνικά... έσπασε με τρόπο που θύμισε πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, χωρίζοντας τον κόσμο στα δύο. Ο πόλεμος επέστρεψε μέσα στην Ευρώπη, τρείς περίπου δεκαετίες μετά την σφαγή στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, Ουκρανοί και Ρώσσοι.

Και η επόμενη ημέρα ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλο τον πλανήτη, αφού η αρχική μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, έχει μεταβληθεί σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στα όπλα της Ρωσίας και του... ΝΑΤΟ.

Και τώρα, έναν χρόνο μετά, τί; Η απάντηση σε γεωπολιτικό επίπεδο έχει πολλές εκδοχές ανάλογα με το σε ποια πλευρά της σύγκρουσης βρίσκεται στο σημείο αναφοράς σου… Όμως αυτή την φορά, σε διαφορά με κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι έχει την δυναμική να μπλέξει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα παγκόσμιο εφιαλτικό μακελειό μπορεί να ξεπηδήσει από μέσα του ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ όλα όσα έχουν συμβεί μέσα σ’ αυτούς τους 12 μήνες έχουν συμπαρασύρει και ανατρέψει όλες τις «συνθήκες» μέσα στις οποίες ζούσε ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες.

Πληθωρισμός, ακριβό «χρήμα», ενεργειακή κρίση, επιθετικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ «αντιπάλων», αλλά και «συμμάχων», επερχόμενη ύφεση, κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών.

Και όλα αυτά πριν στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία ξεκινήσει ο δεύτερος «γύρος» της αιματηρής αναμέτρησης.

Η οικονομία και οι αγορές

Και εδώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς το παράδοξο.

Και μάλιστα στο πεδίο αυτής της σύγκρουσης, στην Ευρώπη.

• Έναν χρόνο μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι – σε τιμές ευρώ – κατά τι υψηλότερες από τις τιμές στις 23 Φεβρουαρίου 2022, παρά τις «ζημιές» που έχουν μεσολαβήσει το 12μηνο που πέρασε (στοιχεία FTSEEurofirst 300 του bloomebrg).

• Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και του φυσικού αερίου έχουν διολισθήσει λίγο κάτω από εκεί που ήταν στις παραμονές του πολέμου αφού στο μεταξύ για περισσότερους από 10 – 11 μήνες βρέθηκαν σε επίπεδα καταστροφικά για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τι θα μπορούσε να «εξηγήσει» μια τέτοια εξέλιξη, μέσα σε ένα κατά τα άλλα δραματικό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον;

Μια γρήγορα «ματιά» στις αναλύσεις που κυκλοφορούν στις αγορές του Λονδίνου και την Νέας Υόρκης, όσο αφορά την επόμενη ημέρα του πολέμου, αυτού που έχει αλλάξει κυριολεκτικά το πρόσωπο του πλανήτη αυτούς τους δώδεκα μήνες συγκλίνει, θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί σε δύο ενδεχόμενα για την «επόμενη ημέρα»:

«Η τρέχουσα ευρύτερη διαμάχη, είτε θα τελειώσει με κάποιο είδος διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία η Ρωσία θα πάρει κάποια εδάφη, είτε θα καθηλωθεί σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση περιορισμένη στην ανατολική Ουκρανία, όπως ήταν τα τελευταία 8 χρόνια από το 2014...».

Στη διαμόρφωση αυτών των δύο μάλλον «καθησυχαστικών» εκδοχών, έχουν συμβάλει δημόσιες δηλώσεις υψηλά ιστάμενων αρμόδιων παραγόντων ακόμα και από την πλευρά της Ουάσιγκτον, που επιμένουν ότι «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο» ή ότι «Η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως υποστήριξε σχετικά πρόσφατα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Μάρκ Μίλεϋ (έχουν δημοσιευθεί στο Insider.gr).

Έναν χρόνο μετά – και ανεξάρτητα από το τι καθημερινά λέει ο πρώην διασκεδαστής και νυν πρόεδρος της Ουκρανίας – ποιος τελικά έχει δίκιο;

Τα «γεγονότα» που εγκυμονούν μια εφιαλτική επόμενη ημέρα, ή η «κοινή γνώμη» των… αγορών;

Κατά πως φαίνεται η απάντηση στο ερώτημα αυτό, για την επόμενη ημέρα, είτε καλή, είτε εφιαλτική, μέλει να δοθεί από τα «γεγονότα» – όπως πάντα – και όχι από το τι σκέφτονται οι άνθρωποι γι’ αυτά.

Το τραγικό σ’ αυτή την ιστορία, όπως και κάθε άλλη πριν από αυτή, είναι ότι οι «άνθρωποι» είναι οι ίδιοι οι… δημιουργοί αυτών των «γεγονότων».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

23:46

Microsoft: Kαθαρά κέρδη 31,78 δισ. δολαρίων με «όχημα» το Azure - Στο +18% ο κύκλος εργασιών

23:36

Meta: Πτώση άνω του 5% της μετοχής αφού δαπάνες και αύξηση χρηστών απογοήτευσαν

23:29

Alphabet: Ράλι εσόδων 22% με ώθηση τα 20 δισ. δολάρια από Google Cloud

23:24

Amazon: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα τριμήνου - Γιατί πέφτει η μετοχή

23:20

Αναβάθμιση guidance από Ford - «Δώρο» 1,3 δισ. δολάρια από δασμούς Τραμπ

23:11

Wall Street: «Κόκκινο 5x5» για Dow Jones

22:59

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνας

22:48

Τσίπρας: «Ηθική επανάσταση με Δημοκρατία, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη»

22:37

Τραμπ: Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αρχεία για τα UFO

22:26

ΞΕΕ: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform

22:15

Κεφαλογιάννη: Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου

22:05

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 118 δολάρια το Brent μετά τη νέα απειλή Τραμπ

21:59

Παραμένει στο ΔΣ της Fed ο Πάουελ - Το «στίγμα» για πληθωρισμό, πετρέλαιο, επιτόκια

21:58

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκίστικη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μειωμένο ωράριο εργασίας

21:49

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση 2,5 μονάδων για τη ΝΔ - Η εικόνα για Τσίπρα - Καρυστιανού

21:39

Απώλειες για τον χρυσό μετά το «φρένο» της Fed

21:31

Επιτελικό ή μη, το Κράτος οφείλει να είναι συντονισμένο

21:27

Παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

21:19

Βρετανία: Ο Φάρατζ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε δωρεά άνω του 1 εκατ. λιρών από επενδυτή crypto

21:02

Προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία πρότεινε ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Τραμπ

21:01

Επιτόκια Fed: Τρίτο «φρένο» στο «φινάλε» Πάουελ - Διχασμός 34ετίας στη FOMC

20:52

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον Οργανισμό

20:47

Σχοινάς στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - Από τις πληρωμές στην προοπτική

20:42

Ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών – Στόχος η ενίσχυση της συνοχής και της προοπτικής των κοινοτήτων

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα