ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο

Γιάννης Αγγέλης
20-02-2023 | 11:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας κλείνει ένας χρόνος από τη στιγμή που ο θόρυβος των ρωσικών τάνκς ακούστηκε από τη δυτική πλευρά των ουκρανικών συνόρων. Ένας χρόνος που ο κόσμος άλλαξε τόσο, που θα μπορούσες και να τον πεις πλέον... αγνώριστο.

Αυτό που με το «τέλος» της πανδημίας – λόγω των εμβολίων – είχε αρχίσει να ανοίγει και να αποκαθιστά πάλι τις διεθνείς οικονομικές «αρτηρίες» του πλανήτη, ξαφνικά... έσπασε με τρόπο που θύμισε πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, χωρίζοντας τον κόσμο στα δύο. Ο πόλεμος επέστρεψε μέσα στην Ευρώπη, τρείς περίπου δεκαετίες μετά την σφαγή στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, Ουκρανοί και Ρώσσοι.

Και η επόμενη ημέρα ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλο τον πλανήτη, αφού η αρχική μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, έχει μεταβληθεί σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στα όπλα της Ρωσίας και του... ΝΑΤΟ.

Και τώρα, έναν χρόνο μετά, τί; Η απάντηση σε γεωπολιτικό επίπεδο έχει πολλές εκδοχές ανάλογα με το σε ποια πλευρά της σύγκρουσης βρίσκεται στο σημείο αναφοράς σου… Όμως αυτή την φορά, σε διαφορά με κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι έχει την δυναμική να μπλέξει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα παγκόσμιο εφιαλτικό μακελειό μπορεί να ξεπηδήσει από μέσα του ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ όλα όσα έχουν συμβεί μέσα σ’ αυτούς τους 12 μήνες έχουν συμπαρασύρει και ανατρέψει όλες τις «συνθήκες» μέσα στις οποίες ζούσε ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες.

Πληθωρισμός, ακριβό «χρήμα», ενεργειακή κρίση, επιθετικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ «αντιπάλων», αλλά και «συμμάχων», επερχόμενη ύφεση, κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών.

Και όλα αυτά πριν στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία ξεκινήσει ο δεύτερος «γύρος» της αιματηρής αναμέτρησης.

Η οικονομία και οι αγορές

Και εδώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς το παράδοξο.

Και μάλιστα στο πεδίο αυτής της σύγκρουσης, στην Ευρώπη.

• Έναν χρόνο μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι – σε τιμές ευρώ – κατά τι υψηλότερες από τις τιμές στις 23 Φεβρουαρίου 2022, παρά τις «ζημιές» που έχουν μεσολαβήσει το 12μηνο που πέρασε (στοιχεία FTSEEurofirst 300 του bloomebrg).

• Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και του φυσικού αερίου έχουν διολισθήσει λίγο κάτω από εκεί που ήταν στις παραμονές του πολέμου αφού στο μεταξύ για περισσότερους από 10 – 11 μήνες βρέθηκαν σε επίπεδα καταστροφικά για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τι θα μπορούσε να «εξηγήσει» μια τέτοια εξέλιξη, μέσα σε ένα κατά τα άλλα δραματικό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον;

Μια γρήγορα «ματιά» στις αναλύσεις που κυκλοφορούν στις αγορές του Λονδίνου και την Νέας Υόρκης, όσο αφορά την επόμενη ημέρα του πολέμου, αυτού που έχει αλλάξει κυριολεκτικά το πρόσωπο του πλανήτη αυτούς τους δώδεκα μήνες συγκλίνει, θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί σε δύο ενδεχόμενα για την «επόμενη ημέρα»:

«Η τρέχουσα ευρύτερη διαμάχη, είτε θα τελειώσει με κάποιο είδος διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία η Ρωσία θα πάρει κάποια εδάφη, είτε θα καθηλωθεί σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση περιορισμένη στην ανατολική Ουκρανία, όπως ήταν τα τελευταία 8 χρόνια από το 2014...».

Στη διαμόρφωση αυτών των δύο μάλλον «καθησυχαστικών» εκδοχών, έχουν συμβάλει δημόσιες δηλώσεις υψηλά ιστάμενων αρμόδιων παραγόντων ακόμα και από την πλευρά της Ουάσιγκτον, που επιμένουν ότι «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο» ή ότι «Η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως υποστήριξε σχετικά πρόσφατα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Μάρκ Μίλεϋ (έχουν δημοσιευθεί στο Insider.gr).

Έναν χρόνο μετά – και ανεξάρτητα από το τι καθημερινά λέει ο πρώην διασκεδαστής και νυν πρόεδρος της Ουκρανίας – ποιος τελικά έχει δίκιο;

Τα «γεγονότα» που εγκυμονούν μια εφιαλτική επόμενη ημέρα, ή η «κοινή γνώμη» των… αγορών;

Κατά πως φαίνεται η απάντηση στο ερώτημα αυτό, για την επόμενη ημέρα, είτε καλή, είτε εφιαλτική, μέλει να δοθεί από τα «γεγονότα» – όπως πάντα – και όχι από το τι σκέφτονται οι άνθρωποι γι’ αυτά.

Το τραγικό σ’ αυτή την ιστορία, όπως και κάθε άλλη πριν από αυτή, είναι ότι οι «άνθρωποι» είναι οι ίδιοι οι… δημιουργοί αυτών των «γεγονότων».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:41

Ιταλία: H παύση ισχύος της Συμφωνίας του Σένγκεν δεν υιοθετήθηκε σε καμία περίπτωση κατά της Ισπανίας

20:35

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Τοντ Μπλανς ως νέου υπουργού Δικαιοσύνης

20:32

Η Κίνα περνά στην αντεπίθεση στην ΑΙ: Τα νέα μοντέλα της αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού

20:15

Ο Ρούμπιο ελπίζει ότι η πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα θα διαρκέσει «μήνες, όχι χρόνια»

19:58

Πολωνία: Mαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική

19:48

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με ώθηση από το Ιράν

19:35

Cenergy: Ισχυρή κερδοφορία το α' εξάμηνο, ανεκτέλεστο-ρεκόρ και αναβάθμιση στόχων για το 2026

19:18

Reuters: Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα τους σε πυραύλους στο Ιράν

19:09

Νόμιζε ότι έχασε και πέταξε 1 εκατ. ευρώ στα σκουπίδια

19:08

Πυρκαγιά στη Δυτ. Αττική: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης για 5η ημέρα - Πού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες

19:04

Σδούκου: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών των τελευταίων ετών

18:58

Ρωσία: Η ναυτιλιακή FESCO ανέστειλε την αποδοχή νέων αιτημάτων μεταφοράς μέσω Μαύρης Θάλασσας

18:57

Δήμας: «Προχωράνε δύο πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα σε Νεστόριο και Σελλάνα»

18:49

Ideal Holdings: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 1,75 εκατ. ευρώ μέσω της Πειραιώς Χρηματιστηριακή

18:48

WWF: Περισσότερα από 180.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων σε λίγες μόλις μέρες

18:47

Η Procter & Gamble εξαγοράζει την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Thorne

18:44

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη που «χτίζει» καλοκαιρινό ράλι

18:36

Παπουτσάνης: Στα 40,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο εξάμηνο, αύξηση 8% στα καθαρά κέρδη

18:31

ΑΒ Βασιλόπουλος-ESG Report 2025: Η σπατάλη τροφίμων μειώθηκε κατά 22% από το 2019

18:20

Ρούμπιο: Η Ουάσινγκτον βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες για το Ορμούζ - Ελπίδες για συμφωνία πολύ σύντομα

18:18

Σε εξέλιξη η διερεύνηση για το αεροπορικό δυστύχημα με τα δύο ελικόπτερα στην Ψάθα

18:15

Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη - Μητσοτάκης: Μας αφήνεις βαριά κληρονομιά

18:14

Γιώργος Οικονόμου: Αρκούν οι καταγγελίες για να διοικήσεις έναν Δήμο;

18:06

Ποδόσφαιρο: Οι ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού - Αγγλική υπόθεση το top10

17:55

Nα τι έχει να προσφέρει μια ακμάζουσα ύπαιθρος στον νέο Ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την Άμυνα

17:47

Ρωσία: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες της Wilberries, τουλάχιστον 5 νεκροί

17:44

Ισπανία: «Εποικοδομητική» η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

17:29

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον Ισραηλινό υπ. Ενέργειας για Μ. Ανατολή και ενεργειακή συνεργασία

17:24

Στο Μαξίμου αύριο Τετάρτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης

17:03

Red Code για την Τετάρτη: Γιατί ο κρατικός μηχανισμός περνά στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας