ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο

Γιάννης Αγγέλης
20-02-2023 | 11:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας κλείνει ένας χρόνος από τη στιγμή που ο θόρυβος των ρωσικών τάνκς ακούστηκε από τη δυτική πλευρά των ουκρανικών συνόρων. Ένας χρόνος που ο κόσμος άλλαξε τόσο, που θα μπορούσες και να τον πεις πλέον... αγνώριστο.

Αυτό που με το «τέλος» της πανδημίας – λόγω των εμβολίων – είχε αρχίσει να ανοίγει και να αποκαθιστά πάλι τις διεθνείς οικονομικές «αρτηρίες» του πλανήτη, ξαφνικά... έσπασε με τρόπο που θύμισε πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, χωρίζοντας τον κόσμο στα δύο. Ο πόλεμος επέστρεψε μέσα στην Ευρώπη, τρείς περίπου δεκαετίες μετά την σφαγή στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, Ουκρανοί και Ρώσσοι.

Και η επόμενη ημέρα ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλο τον πλανήτη, αφού η αρχική μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, έχει μεταβληθεί σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στα όπλα της Ρωσίας και του... ΝΑΤΟ.

Και τώρα, έναν χρόνο μετά, τί; Η απάντηση σε γεωπολιτικό επίπεδο έχει πολλές εκδοχές ανάλογα με το σε ποια πλευρά της σύγκρουσης βρίσκεται στο σημείο αναφοράς σου… Όμως αυτή την φορά, σε διαφορά με κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι έχει την δυναμική να μπλέξει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα παγκόσμιο εφιαλτικό μακελειό μπορεί να ξεπηδήσει από μέσα του ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ όλα όσα έχουν συμβεί μέσα σ’ αυτούς τους 12 μήνες έχουν συμπαρασύρει και ανατρέψει όλες τις «συνθήκες» μέσα στις οποίες ζούσε ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες.

Πληθωρισμός, ακριβό «χρήμα», ενεργειακή κρίση, επιθετικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ «αντιπάλων», αλλά και «συμμάχων», επερχόμενη ύφεση, κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών.

Και όλα αυτά πριν στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία ξεκινήσει ο δεύτερος «γύρος» της αιματηρής αναμέτρησης.

Η οικονομία και οι αγορές

Και εδώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς το παράδοξο.

Και μάλιστα στο πεδίο αυτής της σύγκρουσης, στην Ευρώπη.

• Έναν χρόνο μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι – σε τιμές ευρώ – κατά τι υψηλότερες από τις τιμές στις 23 Φεβρουαρίου 2022, παρά τις «ζημιές» που έχουν μεσολαβήσει το 12μηνο που πέρασε (στοιχεία FTSEEurofirst 300 του bloomebrg).

• Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και του φυσικού αερίου έχουν διολισθήσει λίγο κάτω από εκεί που ήταν στις παραμονές του πολέμου αφού στο μεταξύ για περισσότερους από 10 – 11 μήνες βρέθηκαν σε επίπεδα καταστροφικά για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τι θα μπορούσε να «εξηγήσει» μια τέτοια εξέλιξη, μέσα σε ένα κατά τα άλλα δραματικό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον;

Μια γρήγορα «ματιά» στις αναλύσεις που κυκλοφορούν στις αγορές του Λονδίνου και την Νέας Υόρκης, όσο αφορά την επόμενη ημέρα του πολέμου, αυτού που έχει αλλάξει κυριολεκτικά το πρόσωπο του πλανήτη αυτούς τους δώδεκα μήνες συγκλίνει, θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί σε δύο ενδεχόμενα για την «επόμενη ημέρα»:

«Η τρέχουσα ευρύτερη διαμάχη, είτε θα τελειώσει με κάποιο είδος διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία η Ρωσία θα πάρει κάποια εδάφη, είτε θα καθηλωθεί σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση περιορισμένη στην ανατολική Ουκρανία, όπως ήταν τα τελευταία 8 χρόνια από το 2014...».

Στη διαμόρφωση αυτών των δύο μάλλον «καθησυχαστικών» εκδοχών, έχουν συμβάλει δημόσιες δηλώσεις υψηλά ιστάμενων αρμόδιων παραγόντων ακόμα και από την πλευρά της Ουάσιγκτον, που επιμένουν ότι «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο» ή ότι «Η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως υποστήριξε σχετικά πρόσφατα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Μάρκ Μίλεϋ (έχουν δημοσιευθεί στο Insider.gr).

Έναν χρόνο μετά – και ανεξάρτητα από το τι καθημερινά λέει ο πρώην διασκεδαστής και νυν πρόεδρος της Ουκρανίας – ποιος τελικά έχει δίκιο;

Τα «γεγονότα» που εγκυμονούν μια εφιαλτική επόμενη ημέρα, ή η «κοινή γνώμη» των… αγορών;

Κατά πως φαίνεται η απάντηση στο ερώτημα αυτό, για την επόμενη ημέρα, είτε καλή, είτε εφιαλτική, μέλει να δοθεί από τα «γεγονότα» – όπως πάντα – και όχι από το τι σκέφτονται οι άνθρωποι γι’ αυτά.

Το τραγικό σ’ αυτή την ιστορία, όπως και κάθε άλλη πριν από αυτή, είναι ότι οι «άνθρωποι» είναι οι ίδιοι οι… δημιουργοί αυτών των «γεγονότων».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση στον Δ. Λαγκαδά για την παραβατικότητα ανηλίκων

23:15

Χαρακόπουλος: Αποδραματοποίηση των βουλευτικών παρεμβάσεων

22:46

ΥΠΠΟ- ΕΚΚΟΜΕΔ: Νέα εποχή για την οπτικοακουστική δημιουργία

22:20

Αεροπορικές υπό πίεση: Το Λονδίνο επιτρέπει συγχώνευση πτήσεων το καλοκαίρι

22:19

Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι για κλοπές στο κέντρο της Αθήνας

21:47

Γαλλία: Δύο μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μάγχη

21:18

Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

21:14

Τραμπ: Μελέτησα την ιρανική πρόταση - Δεν είναι αποδεκτή

20:59

Βρετανία: Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες από έκρηξη σε σπίτι στο Μπρίστολ

20:48

ΗΠΑ: Εξακριβώθηκε ότι ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου πυροβόλησε έναν αστυνομικό

20:32

Επίθεση σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

20:22

DW: Βαρύτερο πλήγμα για τη Γερμανία θα ήταν η απομάκρυνση των πυραύλων Tomahawk

20:07

Παρουσιάζεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

19:54

Ιράν: Λύση «πακέτο» εντός 30 ημερών προτείνει η Τεχεράνη

19:30

Ολοταχώς προς εκλογική ήττα ο Ντοναλντ Τραμπ

19:29

Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στο ιρανικό καθεστώς με τον οικονομικό αποκλεισμό

19:15

Μητσοτάκης: Άλμα της Ελλάδας στο διάστημα

18:57

Δύο κρατούμενοι νεκροί στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών

18:52

Ιταλία: O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πρόκειται να επισκεφθεί το Βατικανό και τη Ρώμη

18:18

Στουρνάρας: Ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πραγματικές και δικαιολογημένες

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δεν χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία