ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο

Γιάννης Αγγέλης
20-02-2023 | 11:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάνουν λάθος (;) οι αγορές και η οικονομία για τον πόλεμο

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας κλείνει ένας χρόνος από τη στιγμή που ο θόρυβος των ρωσικών τάνκς ακούστηκε από τη δυτική πλευρά των ουκρανικών συνόρων. Ένας χρόνος που ο κόσμος άλλαξε τόσο, που θα μπορούσες και να τον πεις πλέον... αγνώριστο.

Αυτό που με το «τέλος» της πανδημίας – λόγω των εμβολίων – είχε αρχίσει να ανοίγει και να αποκαθιστά πάλι τις διεθνείς οικονομικές «αρτηρίες» του πλανήτη, ξαφνικά... έσπασε με τρόπο που θύμισε πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, χωρίζοντας τον κόσμο στα δύο. Ο πόλεμος επέστρεψε μέσα στην Ευρώπη, τρείς περίπου δεκαετίες μετά την σφαγή στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί, Ουκρανοί και Ρώσσοι.

Και η επόμενη ημέρα ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλο τον πλανήτη, αφού η αρχική μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, έχει μεταβληθεί σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στα όπλα της Ρωσίας και του... ΝΑΤΟ.

Και τώρα, έναν χρόνο μετά, τί; Η απάντηση σε γεωπολιτικό επίπεδο έχει πολλές εκδοχές ανάλογα με το σε ποια πλευρά της σύγκρουσης βρίσκεται στο σημείο αναφοράς σου… Όμως αυτή την φορά, σε διαφορά με κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι έχει την δυναμική να μπλέξει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα παγκόσμιο εφιαλτικό μακελειό μπορεί να ξεπηδήσει από μέσα του ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ όλα όσα έχουν συμβεί μέσα σ’ αυτούς τους 12 μήνες έχουν συμπαρασύρει και ανατρέψει όλες τις «συνθήκες» μέσα στις οποίες ζούσε ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες.

Πληθωρισμός, ακριβό «χρήμα», ενεργειακή κρίση, επιθετικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ «αντιπάλων», αλλά και «συμμάχων», επερχόμενη ύφεση, κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών.

Και όλα αυτά πριν στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία ξεκινήσει ο δεύτερος «γύρος» της αιματηρής αναμέτρησης.

Η οικονομία και οι αγορές

Και εδώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς το παράδοξο.

Και μάλιστα στο πεδίο αυτής της σύγκρουσης, στην Ευρώπη.

• Έναν χρόνο μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι – σε τιμές ευρώ – κατά τι υψηλότερες από τις τιμές στις 23 Φεβρουαρίου 2022, παρά τις «ζημιές» που έχουν μεσολαβήσει το 12μηνο που πέρασε (στοιχεία FTSEEurofirst 300 του bloomebrg).

• Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και του φυσικού αερίου έχουν διολισθήσει λίγο κάτω από εκεί που ήταν στις παραμονές του πολέμου αφού στο μεταξύ για περισσότερους από 10 – 11 μήνες βρέθηκαν σε επίπεδα καταστροφικά για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τι θα μπορούσε να «εξηγήσει» μια τέτοια εξέλιξη, μέσα σε ένα κατά τα άλλα δραματικό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον;

Μια γρήγορα «ματιά» στις αναλύσεις που κυκλοφορούν στις αγορές του Λονδίνου και την Νέας Υόρκης, όσο αφορά την επόμενη ημέρα του πολέμου, αυτού που έχει αλλάξει κυριολεκτικά το πρόσωπο του πλανήτη αυτούς τους δώδεκα μήνες συγκλίνει, θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί σε δύο ενδεχόμενα για την «επόμενη ημέρα»:

«Η τρέχουσα ευρύτερη διαμάχη, είτε θα τελειώσει με κάποιο είδος διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία η Ρωσία θα πάρει κάποια εδάφη, είτε θα καθηλωθεί σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση περιορισμένη στην ανατολική Ουκρανία, όπως ήταν τα τελευταία 8 χρόνια από το 2014...».

Στη διαμόρφωση αυτών των δύο μάλλον «καθησυχαστικών» εκδοχών, έχουν συμβάλει δημόσιες δηλώσεις υψηλά ιστάμενων αρμόδιων παραγόντων ακόμα και από την πλευρά της Ουάσιγκτον, που επιμένουν ότι «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο» ή ότι «Η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως υποστήριξε σχετικά πρόσφατα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Μάρκ Μίλεϋ (έχουν δημοσιευθεί στο Insider.gr).

Έναν χρόνο μετά – και ανεξάρτητα από το τι καθημερινά λέει ο πρώην διασκεδαστής και νυν πρόεδρος της Ουκρανίας – ποιος τελικά έχει δίκιο;

Τα «γεγονότα» που εγκυμονούν μια εφιαλτική επόμενη ημέρα, ή η «κοινή γνώμη» των… αγορών;

Κατά πως φαίνεται η απάντηση στο ερώτημα αυτό, για την επόμενη ημέρα, είτε καλή, είτε εφιαλτική, μέλει να δοθεί από τα «γεγονότα» – όπως πάντα – και όχι από το τι σκέφτονται οι άνθρωποι γι’ αυτά.

Το τραγικό σ’ αυτή την ιστορία, όπως και κάθε άλλη πριν από αυτή, είναι ότι οι «άνθρωποι» είναι οι ίδιοι οι… δημιουργοί αυτών των «γεγονότων».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Αυτοκίνητο: Υβριδικά και SUV οι νικητές των πωλήσεων στην Ελλάδα

23:43

Νέο ρεκόρ με 1.107 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα το 2025

23:29

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η 15μελής τεχνοκρατική επιτροπή που θα διοικήσει τη Γάζα

23:15

Εβδομάδα απωλειών στη Wall Street

23:00

Ρωσία: Περισσότερες από 422.000 στρατολογήσεις το 2025

22:46

Κίεβο: Κλειστά σχολεία έως Φεβρουάριο μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές

22:33

Συρία: Ο στρατός προειδοποιεί για νέα πλήγματα εναντίον των Κούρδων στο Χαλέπι

22:20

Δανία: Δεν υπάρχουν κινεζικά ή ρωσικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

22:06

Γερμανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν την Γροιλανδία δια της βίας

21:53

EASA προς ευρωπαϊκές αεροπορικές: Αποφεύγετε τον εναέριο χώρο του Ιράν

21:39

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν το Σάββατο στο Μαϊάμι

21:24

Η επίσημη λίστα των αγροτών που θα συναντηθούν με τον Μητσοτάκη

21:19

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 33 εκατ. ευρώ

21:17

«Πρασίνισε» για 2η εβδομάδα ο χρυσός - Ισχυρή άνοδος για το ασήμι

21:14

Τραμπ: Επιλογή μου να μην χτυπήσω το Ιράν - Ικανοποίηση για την ακύρωση των εκτελέσεων διαδηλωτών

21:04

Μυτηλιναίος: Βγήκαν τα πρώτα κιλά γαλλίου από τη μονάδα της Metlen

21:00

Ιράν: Όταν το τέλος μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από την αρχή

20:55

Τέταρτη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

20:45

Γερμανία: Ένας νεκρός από σύγκρουση λεωφορείου και τρένου στο λιμάνι του Αμβούργου

20:37

Ματσάδο: Η μετάβαση προς τη δημοκρατία ξεκινά και το «εγκληματικό καθεστώς» του Μαδούρο θα διαλυθεί

20:29

Έρχονται διαφημίσεις στο ChatGPT

20:17

Νορβηγία: Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βραβευμένο

20:03

Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα, φαβορί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

19:45

Τραμπ: Απένειμε χάρη στην πρώην κυβερνήτρια του Πουέρτο Ρίκο που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά

19:42

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

19:31

Βενεζουέλα: Το πρώτο αεροπλάνο με μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας

19:18

Γερμανία: Έκκληση προς τις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η από κοινού άμυνα στην Αρκτική είναι και προς το συμφέρον τους

19:14

Βρετανία: Ο Στάρμερ «δεν σχεδιάζει» να μιλήσει με τον Πούτιν

19:08

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 23 Ιανουαρίου

19:03

Orilina: Σύμβαση με ΕΚΤΕΡ για την ανάθεση εργασιών του συγκροτήματος Marina Residences by Kengo Kuma