ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο IIF, η World Bank και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο

Γιάννης Αγγέλης
26-05-2022 | 10:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο IIF, η World Bank και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο κ. Ψ δεν με είχε συνηθίσει σε τηλέφωνα τόσο αργά. Γι’ αυτό ανησύχησα όταν χτύπησε το τηλέφωνο και είδα το όνομά του στην οθόνη του τηλεφώνου.

«Έλα τι συμβαίνει; Πώς και παίρνεις τέτοια ώρα; Συνήθως τέτοια ώρα είσαι στο... Netflix» είπα πριν καν τον χαιρετίσω.

«Α! Δεν συμβαίνει τίποτα... Έτσι είπα να σε πάρω να μιλήσουμε. Το είχα ρίξει λιγάκι στο διάβασμα και σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβω αφαιρέθηκα και... έφυγα από το βιβλίο. Μετά δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ για να συνεχίσω...» είπε σαν να ήθελε να εξηγήσει το απρόσμενο της τηλεφωνικής κλίσης.

«Κάτι θα σε απασχολεί για να μη μπορείς να συγκεντρωθείς εσύ σε βιβλίο» παρατήρησα για να τον παρακινήσω να μιλήσει γι’ αυτό που είχε καλέσει…

«Η αλήθεια είναι ότι είμαι μόνος σήμερα στο σπίτι. Βρέθηκα να σκέφτομαι κάποια πράγματα που με ξάφνιασαν πολύ άσχημα είναι αλήθεια, σε σημείο που σκέφτηκα να βγω να κάνω μία βόλτα, αλλά μετά θεώρησα καλύτερο να σε πάρω να μιλήσουμε…». Μιλούσε λιγάκι διστακτικά και άρχισα να ανησυχώ πραγματικά. Δεν είπα τίποτα όμως και περίμενα.

«Λοιπόν θα σε ρωτήσω κάτι και πες μου με κάθε ειλικρίνεια τι σκέπτεσαι και συ γι’ αυτό. Αν σου κάνω αυτή την στιγμή την ερώτηση: υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον, τι θα μου απαντήσεις;. Δεν μιλάω προσωπικά σε σένα, μιλάω συνολικά σαν κοινωνία, σαν οικονομία, υπάρχει κάτι καλό που μπορούμε να περιμένουμε ότι μπορεί να συμβεί;…» είπε και σταμάτησε περιμένοντας απάντηση.

Η αλήθεια είναι ότι με άφησε άφωνο.

Δεν ήξερα τι να πω και αναγκαστικά ακολούθησε σιωπή καθώς ότι μου ήρθε στο μυαλό για να πω το απέρριψα γιατί αντί για απάντηση ήταν απλώς ευχές στο αέρα.

«Με ξάφνιασες βραδιάτικα» είπα για να κερδίσω χρόνο, «με ξάφνιασες και με μπέρδεψες... Δεν το είχα σκεφτεί για να πω την αλήθεια έτσι».

«Ωραία τώρα που σε... υποχρέωσα να το σκεφτείς έτσι για πες μου τι σκέφτεσαι» είπε ήρεμα.

«Λοιπόν ας το πάρουμε ορθολογικά. Να ξεκινήσουμε από τη... βάση» είπα, «από τα οικονομικά. Αν ισχύουν αυτά που λέει η Παγκόσμια Τράπεζα και οι ειδήμονες του «χρηματιστικού κεφαλαίου», όπως τους λες εσύ αυτούς του IIF, αυτό που έχουμε να περιμένουμε είναι «ύφεση» και πληθωρισμό, σε διεθνή κλίμακα. Πτώση στα χρηματιστήρια, ακριβότερο χρήμα και κατακερματισμό των διεθνών συναλλαγών, αυτό που λέμε παγκοσμιοποίηση σε κρίση. Άρα από εδώ δεν βλέπω τίποτα καλό να προκύπτει...

Αν το δούμε λιγάκι και στο εγχώριο περιβάλλον ότι πήγε να πάρει τα πάνω της η οικονομική δραστηριότητα μετά τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει να οπισθοδρομεί αναγκαστικά με το που θα αποσύρεται το «bust» από τον τουρισμό και θα κυριαρχεί η άσχημη κατάσταση στην Ευρώπη συνολικά και σχεδόν οριζόντια. Ο πληθωρισμός ειδικά σε μας εδώ θα χτυπήσει πολύ ψηλότερα νούμερα και δεν θα τον κατεβάζει ούτη η ύφεση. Επιπλέον αν οι εκτιμήσεις μου είναι σωστές η ανεργία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι ιδιαίτερα αν το ακριβό χρήμα συνεχίσει να ακριβαίνει...».

«Μάλιστα δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ, αλλά ας πάμε παρακάτω. Με τα γεωπολιτικά υπάρχει κάτι που μπορεί να συμβεί καλό;» ρώτησε και περίμενε απάντηση.

«Α ! Εδώ μπορώ να πω πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι καλό αν κρίνω από τα όσα είπε ο Κίσινγκερ στο Νταβός. Είδες ότι πρότεινε ένα συμβιβασμό με την Ουκρανία να αποδέχεται την απώλεια κάποιων εδαφών προς όφελος της Ρωσίας για να υπάρξει ειρήνη και να σταματήσει ο πόλεμος…» είπα βιαστικά για να ρίξω και μία νότα αισιοδοξίας στην παράξενη κουβέντα μας.

«Άσε, δεν προχωράς σωστά τώρα, ξέρεις καλά ότι ο Κίσινγκερ εξ αρχής ήταν αντίθετος στην επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Άλλωστε ήταν αυτός που τα «έφτιαξε» στον Νίξον με τον Τέγκ Σιάο Πίγκ και τις φιλίες με την Κίνα και αυτή την σχέση ο Μπάιντεν την τσακίζει λίγο λίγο…

Όμως αυτή την στιγμή αυτό που συμβαίνει και δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι στον ορίζοντα, είναι ότι από πλευράς ΗΠΑ, κυριαρχεί το Δόγμα Μπρεζίνσκι, που ξέρεις ότι έχει δεδηλωμένο στόχο την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά και τον διαμελισμό της Ευρασίας σε 3 – 4 κομμάτια με κυβερνήσεις που θα είναι φιλικές στην Δύση.

Οπότε το τι λέει ο Κίσσιγκερ στο Νταβός δεν «μετράει» στο τι καλό μπορούμε να περιμένουμε. Εξ άλλου ο Μπάϊντεν συνεχίζει την γραμμή του απέναντι στην Κίνα, όπως και με την Ρωσία.

Λοιπόν ούτε γεωπολιτικά μπορείς να μου βγάλεις κάποιο σενάριο αξιόπιστο που να λέει κάτι …καλό. Πάμε παρακάτω, εδώ στην Ελλάδα, στα γεωπολιτικά μας με τον Ερντογάν έχεις μήπως να μου δείξεις κάτι …αισιόδοξο;».

Ακολούθησαν αρκετά δευτερόλεπτα σιωπής.

Την διέκοψε κάποια στιγμή ο ίδιος λέγοντας «βλέπεις γιατί σε πήρα τηλέφωνο; Έπρεπε με κάποιον να μιλήσω. Και ήλπιζα ότι εσύ κάπου θα μου την έσπαζες αυτή τη μαυρίλα.

Τώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου ζητήσω συγνώμη που σε φόρτωσα και να ξαναγυρίσω στο βιβλιαράκι μου, αν τα καταφέρω βέβαια.

Διαφορετικά θα βάλω να δω, για την ακρίβεια να ξαναδώ, γιατί τα έχω δει όλα, κανένα από τα ωραία επεισόδια με τον επιθεωρητή Μοντανλμπάνο.

Νομίζω ότι και σύ είσαι fun του Μονταλμπάνο έτσι δεν είναι; Άντε καλό βράδυ και όνειρα …γλυκά».

Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι μετά από λίγο αναγκάστηκα και γω να ξαναδώ το «παιχνίδι με τα τραπουλόχαρτα» του επιθεωρητή Μονταλμπάνο για να χαλαρώσει λιγάκι το μυαλό και να μπορέσω να κοιμηθώ.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:30

Γιατί οι ξένοι συνεχίζουν να κοιτούν τις ελληνικές τράπεζες μετά το ράλι

14:25

Απάντηση Ν. Φαραντούρη για δημοσιεύματα σχετικά με την απόσπαση της συζύγου του στη ΜΕΑ

14:15

Ρόδος: Νεκρή 82χρονη μετά από παράσυρση στη λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου

14:11

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Σπάτων στην Παλλήνη

13:57

Μύκονος: Συνελήφθη οδηγός ταξί για υπερχρέωση πελατών

13:47

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) την Κυριακή

13:37

Βρετανία: Η άνοδος του Φάρατζ μπορεί να διαλύσει (κυριολεκτικώς) τη χώρα

13:16

Τουρκία: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Άγκυρα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

13:06

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Σπάτα - Ενημερωτικό μήνυμα του 112

13:01

Γερμανία: Η Continental πουλά την ContiTech στο επενδυτικό κεφάλαιο Lone Star Funds

12:43

Θεοδωρικάκος: Την Πέμπτη η συνάντηση με τους φορείς για τις τιμές των τροφίμων

12:36

ΠΑΣΟΚ: Εξαιρετικά σοβαρό γεγονός οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Στ. Κούλογλου

12:28

Γερμανία: Οι τράπεζες αναμένεται να «απογειώσουν» τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

12:13

Δένδιας: Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είναι ισχυροί

12:09

Γεραπετρίτης-Αμπντελάτι: Στο επίκεντρο η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου

11:52

Ο Γεράσιμος Σιάσος νέος Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων

11:48

Η τελική μάχη του Μακρόν για τον προϋπολογισμό προμηνύει νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία

11:23

Athens Defence Conference: Η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη 25ετία

11:11

Η Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας για την εμφάνιση ακραία υψηλών θερμοκρασιών

11:01

Γαλλία: Όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την συνεργασία στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα ο CEO της Airbus

10:51

Μαρινάκης: «Να πέσουν οι μάσκες»

10:48

Τσουκαλάς: Ο κ. Ντόκος είναι ο αδύναμος κρίκος της Εθνικής Ασφάλειας

10:43

Παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Καραμέρος

10:35

Η νέα εξίσωση της εργασίας: Άνθρωπος και Τεχνητή Νοημοσύνη στην ίδια ομάδα

10:22

Πόρτο Χέλι: Η ανάδυση ενός παγκόσμιου προορισμού «ήσυχης» πολυτέλειας με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

10:11

Στην τελική ευθεία η έναρξη γεωτρήσεων για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

10:03

Τραμπ: Ζήτησε από τους Αμερικανούς να προστατεύσουν τις ελευθερίες τους από «την κομμουνιστική απειλή»

09:57

Ιράν: Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα της σορού του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

09:36

Περού: Η Κέικο Φουχιμόρι ανακηρύχθηκε επίσημα εκλεγμένη πρόεδρος

09:30

Πορτογαλία: Εννιά τραυματίες στις δασικές πυρκαγιές