ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο IIF, η World Bank και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο

Γιάννης Αγγέλης
26-05-2022 | 10:40
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο IIF, η World Bank και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο

Ο κ. Ψ δεν με είχε συνηθίσει σε τηλέφωνα τόσο αργά. Γι’ αυτό ανησύχησα όταν χτύπησε το τηλέφωνο και είδα το όνομά του στην οθόνη του τηλεφώνου.

«Έλα τι συμβαίνει; Πώς και παίρνεις τέτοια ώρα; Συνήθως τέτοια ώρα είσαι στο... Netflix» είπα πριν καν τον χαιρετίσω.

«Α! Δεν συμβαίνει τίποτα... Έτσι είπα να σε πάρω να μιλήσουμε. Το είχα ρίξει λιγάκι στο διάβασμα και σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβω αφαιρέθηκα και... έφυγα από το βιβλίο. Μετά δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ για να συνεχίσω...» είπε σαν να ήθελε να εξηγήσει το απρόσμενο της τηλεφωνικής κλίσης.

«Κάτι θα σε απασχολεί για να μη μπορείς να συγκεντρωθείς εσύ σε βιβλίο» παρατήρησα για να τον παρακινήσω να μιλήσει γι’ αυτό που είχε καλέσει…

«Η αλήθεια είναι ότι είμαι μόνος σήμερα στο σπίτι. Βρέθηκα να σκέφτομαι κάποια πράγματα που με ξάφνιασαν πολύ άσχημα είναι αλήθεια, σε σημείο που σκέφτηκα να βγω να κάνω μία βόλτα, αλλά μετά θεώρησα καλύτερο να σε πάρω να μιλήσουμε…». Μιλούσε λιγάκι διστακτικά και άρχισα να ανησυχώ πραγματικά. Δεν είπα τίποτα όμως και περίμενα.

«Λοιπόν θα σε ρωτήσω κάτι και πες μου με κάθε ειλικρίνεια τι σκέπτεσαι και συ γι’ αυτό. Αν σου κάνω αυτή την στιγμή την ερώτηση: υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον, τι θα μου απαντήσεις;. Δεν μιλάω προσωπικά σε σένα, μιλάω συνολικά σαν κοινωνία, σαν οικονομία, υπάρχει κάτι καλό που μπορούμε να περιμένουμε ότι μπορεί να συμβεί;…» είπε και σταμάτησε περιμένοντας απάντηση.

Η αλήθεια είναι ότι με άφησε άφωνο.

Δεν ήξερα τι να πω και αναγκαστικά ακολούθησε σιωπή καθώς ότι μου ήρθε στο μυαλό για να πω το απέρριψα γιατί αντί για απάντηση ήταν απλώς ευχές στο αέρα.

«Με ξάφνιασες βραδιάτικα» είπα για να κερδίσω χρόνο, «με ξάφνιασες και με μπέρδεψες... Δεν το είχα σκεφτεί για να πω την αλήθεια έτσι».

«Ωραία τώρα που σε... υποχρέωσα να το σκεφτείς έτσι για πες μου τι σκέφτεσαι» είπε ήρεμα.

«Λοιπόν ας το πάρουμε ορθολογικά. Να ξεκινήσουμε από τη... βάση» είπα, «από τα οικονομικά. Αν ισχύουν αυτά που λέει η Παγκόσμια Τράπεζα και οι ειδήμονες του «χρηματιστικού κεφαλαίου», όπως τους λες εσύ αυτούς του IIF, αυτό που έχουμε να περιμένουμε είναι «ύφεση» και πληθωρισμό, σε διεθνή κλίμακα. Πτώση στα χρηματιστήρια, ακριβότερο χρήμα και κατακερματισμό των διεθνών συναλλαγών, αυτό που λέμε παγκοσμιοποίηση σε κρίση. Άρα από εδώ δεν βλέπω τίποτα καλό να προκύπτει...

Αν το δούμε λιγάκι και στο εγχώριο περιβάλλον ότι πήγε να πάρει τα πάνω της η οικονομική δραστηριότητα μετά τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει να οπισθοδρομεί αναγκαστικά με το που θα αποσύρεται το «bust» από τον τουρισμό και θα κυριαρχεί η άσχημη κατάσταση στην Ευρώπη συνολικά και σχεδόν οριζόντια. Ο πληθωρισμός ειδικά σε μας εδώ θα χτυπήσει πολύ ψηλότερα νούμερα και δεν θα τον κατεβάζει ούτη η ύφεση. Επιπλέον αν οι εκτιμήσεις μου είναι σωστές η ανεργία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι ιδιαίτερα αν το ακριβό χρήμα συνεχίσει να ακριβαίνει...».

«Μάλιστα δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ, αλλά ας πάμε παρακάτω. Με τα γεωπολιτικά υπάρχει κάτι που μπορεί να συμβεί καλό;» ρώτησε και περίμενε απάντηση.

«Α ! Εδώ μπορώ να πω πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι καλό αν κρίνω από τα όσα είπε ο Κίσινγκερ στο Νταβός. Είδες ότι πρότεινε ένα συμβιβασμό με την Ουκρανία να αποδέχεται την απώλεια κάποιων εδαφών προς όφελος της Ρωσίας για να υπάρξει ειρήνη και να σταματήσει ο πόλεμος…» είπα βιαστικά για να ρίξω και μία νότα αισιοδοξίας στην παράξενη κουβέντα μας.

«Άσε, δεν προχωράς σωστά τώρα, ξέρεις καλά ότι ο Κίσινγκερ εξ αρχής ήταν αντίθετος στην επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Άλλωστε ήταν αυτός που τα «έφτιαξε» στον Νίξον με τον Τέγκ Σιάο Πίγκ και τις φιλίες με την Κίνα και αυτή την σχέση ο Μπάιντεν την τσακίζει λίγο λίγο…

Όμως αυτή την στιγμή αυτό που συμβαίνει και δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι στον ορίζοντα, είναι ότι από πλευράς ΗΠΑ, κυριαρχεί το Δόγμα Μπρεζίνσκι, που ξέρεις ότι έχει δεδηλωμένο στόχο την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά και τον διαμελισμό της Ευρασίας σε 3 – 4 κομμάτια με κυβερνήσεις που θα είναι φιλικές στην Δύση.

Οπότε το τι λέει ο Κίσσιγκερ στο Νταβός δεν «μετράει» στο τι καλό μπορούμε να περιμένουμε. Εξ άλλου ο Μπάϊντεν συνεχίζει την γραμμή του απέναντι στην Κίνα, όπως και με την Ρωσία.

Λοιπόν ούτε γεωπολιτικά μπορείς να μου βγάλεις κάποιο σενάριο αξιόπιστο που να λέει κάτι …καλό. Πάμε παρακάτω, εδώ στην Ελλάδα, στα γεωπολιτικά μας με τον Ερντογάν έχεις μήπως να μου δείξεις κάτι …αισιόδοξο;».

Ακολούθησαν αρκετά δευτερόλεπτα σιωπής.

Την διέκοψε κάποια στιγμή ο ίδιος λέγοντας «βλέπεις γιατί σε πήρα τηλέφωνο; Έπρεπε με κάποιον να μιλήσω. Και ήλπιζα ότι εσύ κάπου θα μου την έσπαζες αυτή τη μαυρίλα.

Τώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου ζητήσω συγνώμη που σε φόρτωσα και να ξαναγυρίσω στο βιβλιαράκι μου, αν τα καταφέρω βέβαια.

Διαφορετικά θα βάλω να δω, για την ακρίβεια να ξαναδώ, γιατί τα έχω δει όλα, κανένα από τα ωραία επεισόδια με τον επιθεωρητή Μοντανλμπάνο.

Νομίζω ότι και σύ είσαι fun του Μονταλμπάνο έτσι δεν είναι; Άντε καλό βράδυ και όνειρα …γλυκά».

Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι μετά από λίγο αναγκάστηκα και γω να ξαναδώ το «παιχνίδι με τα τραπουλόχαρτα» του επιθεωρητή Μονταλμπάνο για να χαλαρώσει λιγάκι το μυαλό και να μπορέσω να κοιμηθώ.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:03

Alpha Trust: Εκτοξεύτηκαν 161,5% τα κέρδη μετά από φόρους το 2023 - Μέρισμα 0,55 ευρώ/μετοχή

18:55

Αέριο: Αύξηση 30% στην κατανάλωση – «Άλμα» στις εισαγωγές από Ρωσία

18:53

Πλημμυροπαθείς: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και παρατάσεις καταβολών

18:41

Μεσανατολικό: Ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα

18:37

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 187.046 μετοχές της Reds με τιμή αγοράς 2,70 ευρώ/μετοχή

18:34

Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη

18:27

Πόσα χρήματα πρέπει να βάζεις στην άκρη με κάθε μισθό - Ο κανόνας «50, 30, 20»

18:22

Κασσελάκης: «Δεν θα σας διαψεύσω, σηκώστε ανάστημα και πάμε να χτίσουμε αυτό το κίνημα»

18:22

Protio: Νέος COO ο Δημήτρης Σταγιάνος

18:19

ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική: Μειωμένος ο κύκλος εργασιών το 2023 - Αυξήθηκαν οι πωλήσεις

18:09

ΥΠΑΑΤ: Στα 305 εκατ. ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης – Αυγενάκης: Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

18:06

Ισραήλ: Διέταξε νέα εκκένωση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

18:04

Διάκριση του ομίλου Αttica με 6 βραβεία στα Tourism Awards 2024

18:02

ΕΟΔΥ: Σοβαρά πλήγματα στην υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης μετά την πανδημία

18:00

Τουρκία: Εργαζόμενοι σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθησαν για «τρομοκρατική δραστηριότητα»

17:53

Όμιλος Fourlis: Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στους εργαζόμενους ενόψει Πάσχα

17:53

Γεραπετρίτης από Λουξεμβρούργο: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

17:44

Βουλή: Υποβλήθηκε η Έκθεση Απολογισμού 2023 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

17:39

Μιχαηλίδου: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις παροχές μητρότητας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

17:36

ΥΠΑ: Άλμα 14,4% στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 1ο τρίμηνο

17:34

Γερμανία: Συνεχίζει η δημοσκοπική πτώση του AfD - Απαισιόδοξοι για την Ουκρανία οι πολίτες

17:29

ΗΠΑ: Επιβράδυνση σε μεταποίηση και υπηρεσίες τον Απρίλιο

17:24

Έσπασαν τα κοντέρ στο Χρηματιστήριο - Ράλι με νέα πολυετή υψηλά και «έκρηξη» τζίρου

17:22

Intrakat: Κατακόρυφη αύξηση του τζίρου το 2023 - Στα 4,9 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο, 16 εκατ. τα EBITDA

17:15

Πρόεδρος Ιράν: Μία ισραηλινή επίθεση θα αλλάξει τις «συνθήκες»

17:12

«Μπλόκο» στη διάθεση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας από ΕΕ

17:04

Wall Street: Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση εν μέσω του «χορού» αποτελεσμάτων

17:03

Ισραήλ: Ο στρατός απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ομαδικών τάφων σε μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας

17:01

Συμπίεση της τριμηνιαίας κερδοφορίας για UPS: Πάνω από τις προβλέψεις - Κάτω από το 2023

16:44

PepsiCo: Στα 2,04 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - Πάνω από τις προβλέψεις