ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

«Κάποιοι έχουν χάσει το μυαλό τους, ή εγώ δεν καταλαβαίνω;»

Γιάννης Αγγέλης
11-04-2022 | 10:39
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κάποιοι έχουν χάσει το μυαλό τους, ή εγώ δεν καταλαβαίνω;»

«Καλημέρα φίλτατε και καλή εβδομάδα», ο κ. Χ ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής – κυριολεκτικά καθώς με είχε καλέσει από σταθερό σε σταθερό – και φαινόταν ευδιάθετος. Όπως μου εξήγησε, παρά την εξάντληση που αισθάνεται κυρίως μετά το μεσημέρι, νιώθει ολοένα και καλύτερα, περίπου μία εβδομάδα μετά το τελευταίο αρνητικό rapid test.

«Ελπίζω να μην ενοχλώ, αλλά ξέρω ότι μάλλον σε πέτυχα στη φάση της πρωινής ενημέρωσης... Τι λες για τα χθεσινά αποτελέσματα;». Η ερώτηση ήταν αναμενόμενη. Του απάντησα ότι τα νούμερα του πρώτου γύρου στις γαλλικές εκλογές δεν... βγάζουν πρόεδρο παρά την κατ’ αρχήν μικρή βελτίωση της θέσης του Μακρόν.

«Νομίζω ότι το κρίσιμο σημείο, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο, είναι το προς τα που κινηθούν οι ψηφοφόροι του «αριστερού – πατριώτη» Μελανσόν στο δεύτερο γύρο. Ένα ποσοστό της τάξης του 22% είναι εντυπωσιακό και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά…», σχολίασα.

«Ναι πράγματι είναι εντυπωσιακό το ποσοστό του και το στοίχημα από δω και πέρα είναι το αν οι ψηφοφόροι του θα ψηφίσουν με βάση την "απέχθεια" τους απέναντι στον Μακρόν, ή με βάση την πολιτική τους απέναντι στην ακροδεξιά της Λεπέν.

Δεν πιστεύω πάντως ότι θα είναι μαύρο – άσπρο, κάποιοι θα πάνε και προς την μία κατεύθυνση και κάποιοι και προς την άλλη, αλλά νομίζω ότι η αποχή θα μεγαλώσει στο δεύτερο γύρο. Υπάρχει βέβαια και η δεξαμενή των μικρών κομμάτων που εκεί κανείς δεν μπορεί να «μετρήσει» το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι. Εξακολουθώ πάντως να θεωρώ ότι τις μεγαλύτερες πιθανότητες τις έχει ο Μακρόν», είπε ο κ. Χ.

«Πιστεύω πως δύσκολα θα γυρίσει η πλάστιγγα παρά τις προσπάθειες της Λεπέν για ένα πολιτικό lifting σαν κι αυτό που είχε γίνει με την Λέγκα στην Ιταλία. Βλέπεις κουβαλάει ένα όνομα που στην κοινή γνώμη είναι συνώνυμο με την άκρα δεξιά. Και αυτό δεν αλλάζει εύκολα αλλάζοντας το πολιτικό της λεξιλόγιο... Άλλωστε το κόμμα της είναι εδώ και καιρό αυτό που είχαμε ακούσει και στα δικά μας να λέγεται, μία "σοβαρή άκρα δεξιά"...», είπε ο κ. Χ και συνέχισε: «Ήθελα να σου μιλήσω λίγο γι’ αυτά που άκουσα να λέγονται στο Forum των Δελφών. Για να είμαι ειλικρινής ξαφνιάστηκα. Κυρίως ξαφνιάστηκα γιατί όταν αυτά ακούστηκαν δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους παριστάμενους, έστω και εκ των υστέρων», επέμεινε ο κ. Χ.

Τον ρώτησα τι εννοεί, αν και είχα μία ιδέα σε τι αναφέρεται. Δεν είπα όμως τίποτα και περίμενα το σχόλιό του.

«Μα δεν μπορεί να μην άκουσες τον Τρισέ τι είπε για τον πληθωρισμό, είναι ένας μικρός λόφος, λέει, που σύντομα θα τον έχουμε ξεπεράσει. Δεν μπορεί να μη το πρόσεξες. Το έχει... χάσει εντελώς αυτός ο άνθρωπος; Την έκανε τη "βλακεία" του μία φορά το 2011, τώρα επιμένει πάλι να βλέπει τον κόσμο ανάποδα; Για να καταλάβεις το πως σκέπτονται οι σοβαροί κεντρικοί τραπεζίτες, μιλούσα με κάτι φίλους στη Φρανκφούρτη προχθές και μου έλεγαν ότι η Bundesbank έχει εξοπλίσει ένα τεράστιο όχημα με το οποίο τα στελέχη της γυρίζουν την χώρα και συζητάνε με τον κόσμο για τον πληθωρισμό, εξηγούν τι συμβαίνει, τους προετοιμάζουν ενημερώνοντας για τα στοιχεία που έχουν και λοιπά... το φαντάζεσαι; Και ξέρεις γιατί... Περιμένουν τον πληθωρισμό πριν από το καλοκαίρι να έχει ξεπεράσει το 8% στη Γερμανία και ανησυχούν για διψήφια νούμερα μέχρι το φθινόπωρο. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι σοβαροί άνθρωποι στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο, μιλάνε για το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία με διακοπή της παροχής του φυσικού, σαν τον "οικονομικό δολοφόνο" της γερμανικής οικονομίας... Και έχεις εδώ τον Τρισέ να μιλάει για τον λοφάκο του πληθωρισμού που θα ξεπεράσουμε πολύ σύντομα. Και δεν του απαντάει κανείς...». Ο κ. Χ είχε πράγματι θυμώσει αλλά δεν τελείωσε εκεί.

«Δεν βλέπω την ώρα και τη στιγμή που αυτός ο άνθρωπος, ο Ρέγκλιγκ θα φύγει από τον ESM. Και από ότι ξέρω φεύγει το φθινόπωρο», πρόσθεσε ο κ. Χ.

Τον ρώτησα τι τρέχει με τον Ρέγκλιγκ γιατί είναι αλήθεια ότι δεν τον παρακολουθώ και πολύ εδώ και μήνες... «Πως τι τρέχει; Δεν τον άκουσες να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάζεται από τώρα, γιατί το 2023 πρέπει να ξαναπιάσει τους προβλεπόμενους στόχους για τα πλεονάσματα; Ήθελα να ήξερα σε ποιο κόσμο ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Έχουν πάει ποτέ Σούπερ Μάρκετ; Έχουν φανταστεί πως είναι να ζει κάποιος, δεν σου λέω με 700 ευρώ, έστω με 1.000 ευρώ;».

Δεν είπα τίποτα γιατί ο κ. Χ φαινόταν τόσο θυμωμένος που μάλλον δεν θα άκουγε... «Και μετά τους φαίνεται παράξενο που δύο ακροδεξιά κόμματα και ένα αριστερό παίρνουν πάνω από το 50% των ψήφων στις γαλλικές εκλογές», είπε σε χαμηλότερο τόνο σαν να μολογούσε.

Για να τον κάνω να αλλάξει θέμα του θύμισα ότι αυτή την εβδομάδα βγαίνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και ότι οι προβλέψεις για 8,5% ίσως να ξεπεραστούν.

Σαν να... ξύπνησε από κακό όνειρο μετά από μικρή σιωπή ο κ. Χ σχολίασε, «ναι – ναι, το είδα αλλά νομίζω ότι θα ξεπεραστούν οι προβλέψεις αυτές. Οι αναλύσεις που έχω υπ’ όψη μου μιλάνε για 8,9% ίσως και 9% με ισχυρή ανοδική τάση. Άλλωστε δεν θέλει και πολύ ψάξιμο, όταν βλέπεις το δολάριο να ανατιμάται σε σχέση με το ευρώ και άλλα νομίσματα και παρ’ όλα αυτά να ανεβαίνει και ο χρυσός παράλληλα, ενώ θα έπρεπε να πέφτει σε σχέση με το δολάριο, είναι τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια...

Φαντάζομαι ότι έχεις υπ’ όψη σου ότι τα lockdown στη Σαγκάη επεκτείνονται, οπότε το μόνο που μένει είναι να ενταθεί η συζήτηση για την πρόωρη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο για να δούμε τον... ουρανό ανάποδα. Φίλε μου κάποιοι έχουν χάσει το μυαλό τους, δυσκολεύομαι να καταλάβω τον κόσμο που ζούμε...».

Η συζήτηση με τον κ. Χ μετά από λίγο εξαντλήθηκε με κάποιες αναφορές σε μία φημολογία για τις κινήσεις του ΟΔΔΗΧ, αλλά ούτε εγώ ούτε ο κ. Χ είχαμε σαφή ενημέρωση και είπαμε να τα ξαναπούμε σύντομα αφού μάθουμε τίποτα περισσότερο.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:28

Σε εξέλιξη κατάσβεση πυρκαγιάς στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς

20:21

Συνελήφθη 52χρονος που εκκρεμούσαν εις βάρος του πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για απάτη και πλαστογραφία

20:14

Ντερ Λάιεν: Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους του μέλλοντος

20:04

Πυροσβεστική: 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:00

Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς

19:51

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος που αγνοούνταν στην Επανομή

19:40

Κουτσούμπας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης

19:20

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα

19:08

Γάζα: Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στη Ράφα

19:01

Ζελένσκι: Μαζί κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη

18:50

Γαλλία: Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά ομολόγων - Καζάνι που βράζει η πολιτική σκηνή

18:22

Ερυθρά Θάλασσα: Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

18:10

Μελόνι: Στήριξη της Ουκρανίας με ευρύτατη δράση

18:02

Καβάλα: Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λεύκη

17:54

Κικίλιας: Άμεσα αντιμετωπίστηκε φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

17:43

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

17:11

Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

16:56

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» στο θέμα των Eurofighter

16:35

Υπουργικό συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

16:19

Σουηδία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο

16:11

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 17 έως 21 Ιουνίου

16:00

Πετρέλαιο: Η αγορά διαφωνεί για το peak της ζήτησης - Στα 50 - 90 δολάρια το εύρος της τιμής του Brent

15:55

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

15:45

Συνελήφθη ο Ναν για «επεισόδιο» με την σύζυγο του

15:39

Αθανασάκης: Χαμηλότερο το προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης μετά τα 65 στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ΟΟΣΑ

15:31

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

15:23

Σταϊκούρας: Επέκταση της Ιόνιας Οδού και μεγάλα έργα ύδρευσης στη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο

15:17

Γεραπετρίτης στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας: Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται

15:11

Ρωσία: Πέντε νεκροί σε μεθοριακή πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

15:03

Κοντογεώργης: Εντατικοποίηση της δουλειάς και μετριοπάθεια