
Ο πραγματικά ισχυρός άντρας αυτής της κυβέρνησης δεν είναι ο Κυριάκος, ούτε ο Κωστής. Είναι ο Νίκος Ταγαράς. Κρυμμένο διαμάντι και ρουμπίνι μαζί, μια σεμνή παρουσία στον κατάλογο των υπουργών, που κοσμεί με την ύπαρξή του το κυβερνητικό συμβούλιο αδιαλείπτως από το 2020, ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αρμοδιότητα την Χωροταξία και Πολεοδομία. Όλα αυτά τα χρόνια, μόλις δύο φορές η επικαιρότητα «φώτισε» την ύπαρξή του: την μία όταν ξεκίνησαν να ξεφυτρώνουν ογκώδη κτίρια στην Βουλιαγμένη, την Κηφισιά και τον Άλιμο λόγω ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) και την άλλη όταν το ΣτΕ μίλησε μέσω Προεδρικού Διατάγματος και είπε ότι ο χώρος που είχε οριστεί παλαιότερα ως οικιστική ζώνη, και βρίσκεται πέριξ ενός οικισμού, δεν είναι οικοδομήσιμος.
Ο ταλαντούχος κ. Ταγαράς στο θέμα του ΝΟΚ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με το ΣτΕ πάλι να γνωμοδοτεί αρνητικά, κατάφερε να μείνει αθέατος, αφήνοντας το ΤΕΕ να δώσει την μάχη υπέρ ΝΟΚ.
Όμως για τα οικόπεδα-χωράφια, δεν κατάφερε να το αποφύγει. Βγήκε μπροστά.
Κανονικά
«Μέχρι να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του κάθε οικισμού ξεχωριστά και να εκδοθεί το αντίστοιχο Προεδρικό ∆ιάταγµα, οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται κανονικά, µε το υφιστάμενο καθεστώς, µε τα σημερινά όρια» διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός (Απογευματινή της Κυριακής).
«Αυτό σημαίνει ότι οι Υπηρεσίες ∆όµησης, οι πρώην Πολεοδομίες, συνεχίζουν να εφαρμόζουν ό,τι εφάρμοζαν και πριν από την έκδοση του Προεδρικού ∆ιατάγματος. Άρα, οι
Υπηρεσίες ∆όµησης εκδίδουν κανονικά άδειες, σύμφωνα µε τα παλαιά όρια των οικισμών, βάσει των παλαιών αποφάσεων των νοµαρχών» τόνισε κατηγορηματικά.
Σφοδρές αντιδράσεις
Το θέμα είναι σοβαρό. Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση, που έχει να διαχειριστεί το φούντωμα της βίας στην Πολυτεχνειούπολη και τη Νομική, κι ενώ οι δημοσκοπήσεις (Opinion Poll για το Action24)
δείχνουν την καμπύλη της ν’ ανεβαίνει ξανά προς το 30%, θέμα με οικόπεδα που θα γίνουν χωράφια, είναι τζιζ.
Ήδη μίλησε ο μηχανικός Πρόεδρος Ανδρουλάκης από το Πήλιο, κι από κοντά κι ο Παύλος Πολάκης.

Ο Πολάκης είχε χθες και ημερίδα στο Δήμο Αποκορώνου «για το ΠΔ του ΣτΕ που κάνει τα οικόπεδα στα χωριά χωράφια, για να πουληθούν μισοτιμής σε ξενοδόχους ή ΑΠΕτζηδες!!. Ενώ υπογράμμισε πως:
ΘΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ!!», παραθέτοντας στα σόσιαλ ολόκληρη την ανακοίνωση που έβγαλαν για το θέμα στα Σφακιά.
Όλα καλά δηλαδή;
Επίσης το θέμα είναι μπερδεμένο. Ο απλός πολίτης αδυνατεί να κατανοήσει έννοιες όπως χωροταξικός σχεδιασμός, γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ειδικά χωρικά, τοπικά χωρικά, ζώνες κλπ κλπ.
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι στην Ελλάδα έχει τελειώσει το σίριαλ με τους κανόνες για το που μπορεί να χτίσει κανείς, τι.
Εννοείται πως κάνουν λάθος. Με εξαίρεση το Μαντείο των Δελφών, την Ακρόπολη και την Δήλο – αλλά κι εκεί ουδείς παίρνει όρκο-, κανένας δημοφιλής οικισμός δεν είναι ασφαλής ως προς τα χτισίματα. Ίσως μόνο η Ακρόπολη, για να μην είμαι αυστηρή, αφού έτσι κι αλλιώς έχει χτιστεί κάθε εκατοστό στα πέριξ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τίποτα άχτιστο.
Ξαναγυρνάω στον Ταγαρά.
«Το ΣτΕ µε τις αποφάσεις του, έχει κρίνει ότι οι νομάρχες ήταν αναρμόδιοι για την οριοθέτηση οικισμών» εξηγεί. «Σύμφωνα µε την 3661/2005 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οριοθέτηση οικισμών αποτελεί ρύθμιση γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνεται µε Προεδρικό ∆διάταγμα και όχι µε αποφάσεις νομαρχών. Έτσι, µε την 56/2017 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν τα όρια οικισμών στον ∆ήμο Ρεθύμνου, ενώ µε την 1268/2019 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν τα όρια οικισμών του Πηλίου (είχαν οριοθετηθεί µε αποφάσεις νομαρχών).
Αποτέλεσμα: οι εν λόγω οικισμοί βρίσκονται σε πολεοδομική εκκρεμότητα και δεν μπορεί να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια. Επίσης, ακολούθησε η απόφαση 164/2022 που ακύρωσε τις επεκτάσεις των οικισμών στην Πάρο, µε το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να βασίζονται ούτε στις οικιστικές πιέσεις ούτε στη ζήτηση για παραθεριστική κατοικία, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη φέρουσα ικανότητα του νησιού».
Ωπα.
Μπερδεύτηκα. Ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι μπορεί να βγάζει οικοδομική άδεια όπως πριν, έδωσε τρία παραδείγματα (Ρέθυμνο, οικισμοί Πηλίου και Πάρος), όπου δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί το είπε;
Οικόπεδα με φως-νερό-τηλέφωνο
Γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζει λύση τύπου ΝΟΚ. Δηλαδή όποιος προλάβει, βουρ!
Με τη νομοθετική ρύθμιση «θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε σημαντικό αριθµό αδόµητων ακινήτων της Γ’ Ζώνης που έχουν γεωγραφική, πραγματική ή οικιστική σχέση µε τον οικισμό, ύστερα από επαρκή τεκμηρίωση και επιστημονική µμεθοδολογία. Υπάρχουν τα πολεοδοµικά εργαλεία για να µπει τάξη στον χώρο».
Σύνοψη
Τα παλιά τα χρόνια, οι Νομάρχες τράβαγαν έναν κύκλο με τον διαβήτη πάνω στον χάρτη και ονομάτιζαν εντός οικισμού τις εκτάσεις έξω απ’ το χωριό. Χωρίς καμία μελέτη για το που θα γίνουν οι δρόμοι, οι αποχετεύσεις, τα σχολεία, κοινόχρηστοι χώροι κλπ. Έτσι η γη πήρε αξία, και τα χωράφια έγιναν οικόπεδα. Αξίες πουλήθηκαν ή κληρονομήθηκαν. Και ήρθε το «κακό» ΣτΕ να θυμίσει πως, μπάστα, δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτό, πρέπει να υπάρχει σωστή πολεοδόμηση. Και ξεσηκώθηκε το σύμπαν. Όμως δεν ανησυχεί κανένας όσο το θέμα το χειρίζεται ο κ. Ταγαράς. Όχι μόνο γιατί υπήρξε δήμαρχος Χιλιομοδίου, Πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πελοποννήσου, Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Νομό Κορινθίας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών.
Αλλά γιατί από το 2003 ως το 2010 διετέλεσε Νομάρχης Κορινθίας. Κι όπως είπε ο ίδιος στην Απογευματινή, «σύμφωνα µε την 3661/2005 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οριοθέτηση οικισμών αποτελεί ρύθμιση γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνεται µε Προεδρικό ∆διάταγμα και όχι µε αποφάσεις νομαρχών».
Βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι ο Νομάρχης Ταγαράς, δεν χάραξε όρια οικισμών στην Κορινθία. Ή όχι;
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.