INSIDE OUT

Ανατριχίλες στην ΕΕ από τον αέρα νίκης Τραμπ - Εξελίξεις στο Ισραήλ - Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών στον ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
06-11-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανατριχίλες στην ΕΕ από τον αέρα νίκης Τραμπ - Εξελίξεις στο Ισραήλ - Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών στον ΣΥΡΙΖΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Συνταρακτική μέρα για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον πλανήτη. Η νίκη Τράμπ σε Βόρεια Καρολίνα και η πρωτιά -μέχρι στιγμής σε Πενσυλβάνια- μυρίζουν νίκη για τον θυμωμένο και έτοιμο να πάρει εκδίκηση, για τη νίκη που θεωρεί ότι του έκλεψαν την προηγούμενη φορά, Πρόεδρο. Στο επιτελείο της Κάμαλα Χάρις υπήρξε αέρας αισιοδοξίας που μετατρέπεται σε κατήφεια όσο προχωράει η καταμέτρηση. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα έχει δρόμο ακόμα καθώς κάθε Πολιτεία καταγράφει με τον δικό της ρυθμό το αποτέλεσμα, ενώ στην πλευρά των Δημοκρατικών δεν έχουν χάσει κάθε ελπίδα.

Ο αέρας νίκης του Τραμπ προκαλεί δυσφορία στην ΕΕ, στις περισσότερες χώρες της οποίας δεν έκρυβαν την προτίμησή τους στους Δημοκρατικούς.

Οι απειλές Τραμπ για το ποιους θα καλύπτει αμυντικά το ΝΑΤΟ και ποιους όχι σε περίπτωση επίθεσης, η καλή σχέση με Πούτιν και η στάση του στις εμπορικές συναλλαγές (οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ) προκαλούν ανατριχίλες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εξελίξεις στο Ισραήλ

Την ώρα που η Αμερική συγκλονίζεται από την πλέον διχαστική και τοξικό προεκλογική εκστρατεία που έχει γίνει ποτέ ιστορικά, σε άλλα σημεία του πλανήτη συμβαίνουν διάφορα. Στο Ισραήλ ο Νετανιάχου καρατόμησε τον δημοφιλή υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Με τον Γκάλαντ υπήρχε διάσταση απόψεων σχετικά με την υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων (οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου), την στρατηγική των ομήρων, αλλά και τον χειρισμό της Γάζας. Ο Γκάλαντ είχε εκφράσει παλαιότερα ενστάσεις για το κατά πόσο ο ισραηλινός στρατός πρέπει να ασκεί και διοίκηση στην Γάζα. Επίσης ήταν ο άνθρωπος που είχε απευθείας γραμμή με τις ΗΠΑ.

Οι απόδημοι

Στην σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ, το σχέδιο για τους απόδημους θα παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ οι ομογενείς…

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκαϊ στις ΗΠΑ Μιχ. Ιγνατίου, και τον Δ/ντή της Καθημερινής Αλ. Παπαχελά, εντυπωσιακή ήταν η αφωνία και των δύο υποψηφίων για την Ελλάδα, και τους ελληνοαμερικανούς.

Μάλιστα η Κάμαλα Χάρις έστειλε μηνύματα ακόμα και σε Κοσοβάρους. Όπως είπε ο Ιγνατίου, υπήρχαν μηνύματα για όλα σχεδόν τα γειτονικά κράτη στα Βαλκάνια, αλλά τίποτα για Ελλάδα, γεγονός πρωτοφανές με δεδομένο το ισχυρό ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ. Κατέληξε πως ίσως η αιτία είναι ότι παρ’ ότι υπάρχουν υποψήφιοι γερουσιαστές και στα δύο κόμματα, οι εν λόγω υποψήφιοι συμπεριφέρονται ως κλασσικοί κομματικοί υποψήφιοι, ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί και μόνο - ότι κι αν σημαίνει αυτό για την ομογένεια και την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του ελληνισμού στους κόλπους της υπερδύναμης.

Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών

Την ώρα που ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του περιμένοντας τ’ αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, στην Κουμουνδούρου συνεδρίαζε η Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων. Η κατάσταση έχει ξεφύγει στον Συριζα. Από την Επιτροπή (μέσω ΚΟΕΣ) πέταξαν έξω τη Νίνα Κασσιμάτη και τον Θάνο Μωραϊτη που εκπροσωπούν τον Κασσελάκη. Οι δύο εξέφραζαν ενστάσεις στην διαγραφή εκλεγμένων Συνέδρων από την πλειοψηφία.

«Αυτή η λίστα είναι λίστα που διαχειρίζεται η Κουμουνδούρου.

Εμένα μου ήρθε και άμε φωνάξει ο εισαγγελέας θα τα πω όλα.» διαμηνύει ο Νίκος Καρανίκας. «Εύχομαι να μην καταλήξουμε σε αστικά δικαστήρια με επίδικο την δημοκρατία και τη συμμετοχή των μελών» καταλήγει.

Ερωτήματα

Ο Στέφανος δεν έχει φτάσει σ’ αυτό το σημείο. Προς το παρόν βάζει ερωτήματα.

«Έχουμε το 56,3% των συνέδρων, βάσει των επίσημων πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών των ΟΜ. Ας το αφήσουμε στην άκρη. Το ξεχνάμε.

Και ας αποδεχτούμε τον ισχυρισμό τους ότι έχουν εκείνοι την πλειοψηφία των συνέδρων.

Δύο ερωτήματα κοινής λογικής:

1. Τότε γιατί έχουν ανάγκη να κόψουν 500 νόμιμα εκλεγμένους συνέδρους φορτώνοντας την Αριστερά με αυτό το στίγμα;

2. Αν έχουν το 60% των συνέδρων όλοι μαζί, όπως ισχυρίζονται, πώς νομιμοποιούνται να αποκλείσουν από την κάλπη κάποιον που έχει το 40% μόνος του;»

Η απάντηση της Ράνιας

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα , κι ενώ μέλη του Συριζα προχωρούν σε καταγγελίες στα σόσιαλ ότι τους «κόβουν» ενώ εξελέγησαν Σύνεδροι, εμφανίστηκε η Γραμματέας του Συριζα Ράνια Σβίγκου. Η ανακοίνωσή της δεν φωτίζει τα πράγματα, ενώ προαναγγέλλει προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

«Το κείμενο που διακινήθηκε και δημοσιεύθηκε σε μέσα ενημέρωσης, χωρίς υπογραφή, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, περιέχει αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, τα οποία εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και στοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Φυσικά, θα αντιμετωπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, από τους θιγόμενους.».

Λογικά σήμερα-αύριο η ΚΟΕΣ θα πρέπει ν’ ανακοινώσει πόσα μέλη ψήφισαν, και να δώσει -γιατί όχι;- την λίστα με τους εκλεγμένους Συνέδρους.

Σ’ αυτό το κλίμα, ο Συριζα οδεύει προς Συνέδριο το σαββατοκύριακο.

Ραντεβού στα δικαστήρια

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:17

Καραμούζης: Οι επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ στον όμιλο Πλακεντία και η έκκληση για μείωση του ΦΠΑ στις κτηνιατρικές υπηρεσίες

07:08

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Με εφαλτήριο την ΑΜΚ σχεδιάζει επενδύσεις 850 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030 - Οι βασικοί στόχοι παραγωγής και πωλήσεων

07:06

Ποιοι αγοράζουν πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα και σε ποιες τιμές - Η Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα νησιά

07:05

Καύσιμα: Ξεκίνησε η έκπτωση σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πότε και πόσο θα φανεί στην αντλία με παραδείγματα

07:03

Τα μυστήρια μιας εξαγοράς - Οι ελληνικές τράπεζες του ψηφιακού ευρώ - Μεγαλώνει η «γεωγραφία» της Microsoft Ελλάδας

07:00

Γιατί ο Νικήτας άνοιξε εκλογικό παράθυρο - Tι κάνει άνω – κάτω την αριστερή πολυκατοικία - Oι ασκήσεις ισορροπίας του Μαρινάκη

23:52

Ουκρανία: Ο επικεφαλής του Ukroboronprom υπέβαλε παραίτηση μετά από έκρηξη σε αποθήκη

23:39

Γαλλία: Έξι συλλήψεις για τη φωτιά στο Φοντενεμπλό

23:26

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό ίσως ξεπερνά έως και 4 φορές τις επίσημες εκτιμήσεις

23:13

Κέρδη στη Wall Street με «πάσα» από ΔΤΚ και τσιπ: Επί τάπητος οι τράπεζες - «Μαύρη Τρίτη» για IBM

23:02

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ιρανικές πτήσεις στην Υεμένη - Τι ζητεί η Ελλάδα

22:51

Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από ΗΠΑ - Νέες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις

22:36

Βενεζουέλα: Στους 4.734 οι νεκροί από τους σεισμούς - Σχεδόν 17.000 οι τραυματίες

22:22

IPO σχεδιάζει και η DeepSeek

22:10

Κλήρωση Τζόκερ 14/07/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν το 1 εκατ. ευρώ

21:56

Bloomberg: Σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγoρά της Delivery Herο η Uber

21:42

Λαμία: Υπό έλεγχο και σε φάση εκτόνωσης τα κρούσματα σαλμονέλωσης

21:28

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 40 εκατ. ευρώ

21:14

Βρετανία και ΕΕ υπέγραψαν επίσημα συνθήκη για το Γιβραλτάρ

21:00

Κίνα: Οι ΗΠΑ οδήγησαν τη Μέση Ανατολή «σε έναν επικίνδυνο γκρεμό»

20:49

Ισπανία: Καταδικάστηκε ο αδελφός του Πέδρο Σάντσεθ - Αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα για 9 έτη

20:36

Ο Τραμπ ζήτησε από Νετανιάχου να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από Λίβανο και Συρία

20:23

Συνολικά 45 πυρκαγιές σε 24 ώρες - SOS στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου

20:11

Rebound 1,5% για χρυσό με ώθηση από τον αμερικανικό πληθωρισμό

20:00

Η παγίδα πίσω από την έμπνευση του Τραμπ για «διόδια» στο Ορμούζ

19:52

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε πόλεμο και τον θάνατο 3.000 ανθρώπων

19:46

Αποζημίωση 5,6 εκατ. δολαρίων στη συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ από Τραμπ

19:31

Μ. Ανατολή: Εκρήξεις στα νησιά Κεσμ και Κις στο Ιράν, αναφορές για πλήγματα στο Κουβέιτ

19:23

ΣΥΡΙΖΑ: Παρελθόν από την ΚΟ και ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός - Η τρίτη αποχώρηση σε μία ημέρα

19:20

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές