INSIDE OUT

Ο Ιζνογκούντ της Κουμουνδούρου πήρε τα ηνία - Too late Σωκράτη - Οι σωστές μαντεψιές του Μωραΐτη

Μαρία Νταλιάνη
05-09-2024 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Ιζνογκούντ της Κουμουνδούρου πήρε τα ηνία - Too late Σωκράτη - Οι σωστές μαντεψιές του Μωραΐτη

Επιτέλους τα κατάφερε. Δικό του το κόμμα. Και το κόμμα, και τα όργανα και ο πρόεδρος, και η έδρα του, όλα δικά του! Κι ας μην είναι ορατός. Τον παραδέχομαι. Βασικό προσόν δεν είναι τ’ αγγλικά και οι καλούτσικες σπουδές. Είναι η αυτοκυριαρχία. Η ατσάλινη ψυχραιμία. Η μη αντίδραση, ακόμα κι όταν ολόκληρος ο κόσμος γκρεμίζεται τριγύρω. Το ‘ζησε δυο φορές: α) Όταν διακριτικά κόπηκε το πάσο στο Μαξίμου και σταμάτησε να είναι ο «αντ’ αυτού». β) Κι όταν παραπέμφθηκε στο δικαστήριο.

Παρά το δυσμενές αποτέλεσμα όμως, ο Πρόεδρος, -ποιος ξέρει γιατί-, δεν τον πέταξε έξω απ’ τα ψηφοδέλτια. Η επιστροφή στη Βουλή ήταν το μεγαλύτερο δώρο που του έφερε η ζωή. Ένα μακρόσυρτο και βαθύ ουφ βγήκε απ’ τους πνεύμονες, αλλά δεν ακούστηκε τίποτα. Είπαμε. Αυτοσυγκράτηση.

Από τη στιγμή που παρέμεινε στο γήπεδο θα παρουσιαστούν ευκαιρίες.

Όπερ και εγένετο. Κι αν αλλάξει το Καταστατικό και πρέπει ν’ αλλάξει περιφέρεια; Σιγά το πρόβλημα! Θα πάει στης Ρένας που είναι φίλη του.

Καυτό ΣΚ

Συνεδρίαση ΠΓ σήμερα και Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και είναι ίσως η πρώτη φορά, που δεν υπάρχουν προβλέψεις για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα κάνει πρόταση μομφής στον Πρόεδρο Κασσελάκη ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης; Θα διαγραφεί ο Χρ. Σπίρτζης; Τί θα κάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας με Πρόεδρο τον Γ. Μπενίση, πρώην Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ την περίοδο 2015-2019; Κι αν υποβληθεί πρόταση μομφής, τι θ’ αποφασίσουν τα μέλη της ΚΕ; Και οι «87»; Καταρχήν, παραμένουν 87 ή έχουν λιγοστέψει;

Ίντριγκες

Παρ’ ότι οι διαρροές θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι πίσω απ’ την ιδέα να ξαναμπεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Πολάκης, ενάμιση μήνα μετά τη διαγραφή του, γεγονός πρωτόγνωρο, το Μαντείο βλέπει τον Νίκο Παππά πίσω από την κουρτίνα. Η ιδέα είναι να ξαναμπεί στο μαντρί ο κ. Πολάκης, ώστε ακόμα κι αν υποβάλλει τελικά πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη μεθαύριο, να μην τον ακολουθήσουν οι πιστοί του στην Κεντρική Επιτροπή, ή τουλάχιστον όχι όλοι. Κι αυτό, γιατί ο Πολάκης και οι πιστοί του ήταν οι πιο ένθερμοι του Στέφανου, πως θα το στρίψουν πάλι, και μάλιστα από την στιγμή που ο βουλευτής δέχθηκε να επιστρέψει; Ο πειρασμός να κάνει δικό του κόμμα ο κ. Πολάκης τον τριγυρίζει χρόνια τώρα, αλλά δεν το τόλμησε ποτέ. Τί είναι ένα 3% στο κάτω -κάτω; Εδώ το πέρασε η Λατινοπούλου στην ευρωβουλή. Εκτός αν η κυβέρνηση τελειώσει το σενάριο ανεβάζοντας τον πήχη εισόδου στην Βουλή στο 5%, περιμένοντας πρώτα να εκτεθούν διάφοροι από δεξιά κι από αριστερά.

Κι άλλη ίντριγκα

Ο πολυμήχανος Νίκος Παππάς έχει απλώσει δίχτυα και στους «87» παίζοντας όπως κάθε καλός παίκτης σε πολλά επίπεδα και ταμπλό. Ακόμα κι αν υποβληθεί μομφή, είναι αμφίβολο αν οι 87 θα συνεχίσουν όλοι μαζί, ή κάποιοι θα προτιμήσουν να μείνουν πιστοί στον Πρόεδρο. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί πως όταν λέμε ο Πρόεδρος δεν είναι απαραίτητο ότι εννοείται ο Κασσελάκης. Πρόεδρος είναι και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή ο Νίκος Παππάς. Μπίνγκο.

Η ΔΕΘ

Ο κ. Παππάς, βουλευτής νοτίου τομέα πήρε τη θέση του Σωκράτη Φάμελλου στη Βουλή και αυτό είναι πλέον γεγονός. Χθες, μετά από δημοσιογραφική πίεση, ρωτήθηκε εάν υποβληθεί μομφή αυτό το σαββατοκύριακο, και καθαιρεθεί ο Κασσελάκης, ποιος θα ανέβει στη ΔΕΘ 14-15 Σεπτεμβρίου.

Το μυαλό μου πάει στον Πρόεδρο της ΚΟ, δεν ξέρω για το δικό του. Αυτοσυγκράτηση και αυτοκυριαρχία. Στο maximum. Τα’ παμε αυτά.

Too late

Ο Φάμελλος ανησυχεί. Πολύ.

Τώρα πλέον δηλώνει ότι πρέπει «να σταματήσουμε άμεσα τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με προσφυγή στη βάση όχι μόνο για το πρόσωπο αλλά και την πολιτική πρόταση της ηγεσίας». Too late Σωκράτη.

Το κάρμα

Ο Σωκράτης, μαζί με τον Γιώργο Τσίπρα και το Νίκο Παππά ήταν τα κορυφαία στελέχη, τα οποία στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2023, ανέλαβαν να κόψουν την φορα του προέδρου Κασσελάκη μετά το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Κι ενώ ο Στέφανος, καθαρά και ντρέτα έμοιαζε έτοιμος να σηκώσει το γάντι, η τρόικα Φάμελλος-Παππάς-Γ. Τσίπρας, ανέλαβε πρωτοβουλία και έβαλε το θέμα σε ψηφοφορία, βάζοντας φραγμό στον αυθόρμητο Πρόεδρο Κασσελάκη που έχει πολλά ακόμα να μάθει στη Κουμουνδούρου. «Παιδιά αρκετά, έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», έλεγε ο Στέφανος, ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία πρότασης για μη διεξαγωγή εκλογών που νωρίτερα κατέθεσε ο κ. Φάμελλος και συνυπέγραψαν οι άλλοι δύο.

Δικαίωση

Για να φρεσκάρει η μνήμη, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στις 22 Φεβρουαρίου 2023, πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πριν τις ευρωεκλογές, μεταξύ άλλων έλεγε:

α) Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

β) Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

γ) Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Κάποιος ισως να χαμογελάει λίγο σήμερα.

Μικροί, πεινασμένοι και εξουσιομανείς

Η ίντριγκα είναι κάτι συνηθισμένο στα κόμματα. Ιδιαίτερα της αριστεράς. Όμως οι υπερβολικές δόσεις κάποια στιγμή κουράζουν τους πάντες. Τα μπες-βγες του Πολάκη, οι χειρισμοί της ηγεσίας, οι αμφισβήτηση των ‘87’ , οι Κεντρικές Επιτροπές και οι Πολιτικές Γραμματείες, τα ονόματα του κόμματος που αλλάζουν τρεις και λίγο, έχουν ξενερώσει ακόμα και τους πιο ανθεκτικούς.

«Δε στηρίζω πια τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει άλλωστε.

Δε στηρίζω πια τον Στέφανο, αποδείχθηκε εξαιρετικά αφελής και χωρίς καμία πολιτική συγκρότηση. Όμως σε επίπεδο ανθρώπου, δεν είσαι σκ@τάνθρωπος σαν τους άλλους.

Ό,τι του συμβαίνει σήμερα και ό,τι θα του συμβεί άμεσα, το είχα πει στις 26/2. Όπως και τους «συμμάχους» του από τους οποίους θα του συμβεί.

Ό,τι συνέβη στον Τσίπρα, το είχα πει από το 2019. Και το έγραφα και το έλεγα επανειλημμένως, μέχρι την πτώση του.

Δεν είμαι κανένας μάντης.

Απλώς είμαι άνθρωπος έξω από τη στενή κομματίλα. Βλέπω. Γύρω. Έξω. Το δάσος, όχι το κομματικό κλαδί.

Αυτοί οι «αρχηγοί» δεν ακούν ανθρώπους. Ακούν μόνο κομματανθρώπους.

Και οι περισσότεροι κομματάνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν μικροί, πεινασμένοι, εξουσιομανείς, εγωπαθείς, εκδικητικοί, «γουρούνια» με την οργουελική έννοια του όρου».

Αυτά έγραψε στα σόσιαλ ο Νίκος Μωραΐτης, ένας από τους πλέον ταλαντούχους στιχουργούς, με σπουδές στη νομική και τα ΜΜΕ.

Σας φιλώ μ' ένα από τα ωραιότερά του

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:18

Ιστορική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο της Αθήνας – «Πράσινο φως» από MSCI για αναταξινόμηση στις ανεπτυγμένες αγορές

23:36

OpenAI: Έκλεισε άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση 122 δισ. δολαρίων

23:28

Οι ελπίδες για λήξη του πολέμου συνεπήραν την Wall Street- Κέρδη 1100 μονάδων για τον Dow Jones

23:12

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο στην Μέση Ανατολή

23:02

Σειρά συναντήσεων του Νίκου Δένδια στα ΗΑΕ

22:59

Γιώργος Κώτσηρας: Στηρίζουμε την κοινωνία κρατώντας εφεδρείες για το μέλλον

22:51

Ισραήλ: Σταματά εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γαλλία λόγω της «εχθρικής πολιτικής» της

22:50

Χιλιάδες απολύσεις στην Oracle

22:50

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη στρατολόγηση παιδιών στο Ιράν

22:45

Γαλλία: «Έκπληκτη» από τις επικρίσεις Τραμπ για έλλειψη συνεργασίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράν

22:41

Πετρέλαιο: Εκτόξευση του brent κατά περισσότερο από 60% τον Μάρτιο - Γιατί «φρέναρε» στη σημερινή συνεδρίαση

22:40

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε να συντρίβουμε το τρομοκρατικό καθεστώς στο Ιράν»

22:40

Σε χαμηλό δεκαετίας το 2025 οι ανθρωποκτονίες στη Σουηδία

22:14

Κεφαλογιάννης: Συστήνονται Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε τρεις νομούς

22:06

Πετραλιάς: Μεγαλύτερα σε δημοσιονομικό κόστος τα δικά μας μέτρα από της Κύπρου, Ιταλίας και Ισπανίας

21:38

Αραγτσί: Λέει ότι λαμβάνει «μέσω φίλων» μηνύματα από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ

21:34

Κεκλεισμένων των θυρών θα τελεστούν οι λειτουργίες του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Λατίνος Πατριάρχης

21:16

Την Πέμπτη ψηφίζεται το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση - Δεκτικός σε προτάσεις από την αντιπολίτευση ο Χατζηδάκης

21:15

ΟΗΕ: Στα 186 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή για τις αραβικές χώρες

21:06

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

21:05

Ουκρανικό «μέτωπο» στις τιμές πετρελαίου – Οι επιπτώσεις από την επίθεση με drones στην Ρωσία

20:55

Η Τεχεράνη έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις

20:54

ΟΗΕ για Ισραήλ: «Έγκλημα πολέμου» ο νόμος που θεσπίζει θανατική ποινή για Παλαιστίνιους

20:47

Cenergy Holdings: Κατά 39% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη το 2025 - Αυξημένο μέρισμα

20:47

Alpha Trust Συμμετοχών: Εκτοξεύτηκαν κατά 114,57% τα EBITDA το 2025

20:41

AFP: Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στο κέντρο της Τεχεράνης

20:39

Orilina:Στα 10,71 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 57,6%

20:35

Κυρώθηκε η ΠΝΠ για το fuel pass και τα άλλα μέτρα

20:25

Κατακόρυφη αύξηση 61% των εμπορικών επισκεπτών στην 31η Agrotica

20:09

Ινδονησία: Τηλεργασία στο Δημόσιο για να διαφυλαχθούν τα αποθέματα καυσίμων